Peggy valt af (1): Altijd even schrikken, de eerste keer wegen

© ActionGP - stock.adobe.com

Peggy valt af (1): Altijd even schrikken, de eerste keer wegen

Geplaatst: 16 januari 2023 - 11:31

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:11

Peggy Webster

Peggy van ID.nl wil nu eindelijk van de overtollige kilo's af. Om dat te bereiken, gaat ze onder begeleiding 6 weken lang sporten en haar voeding aanpassen. Hoe het haar vergaat, kun je volgen op ID.nl. Dit is haar verslag van de eerste week. "Ik ben benieuwd of ik morgen mijn bed nog uitkom."

⏰ Maandag 9 januari.

Vandaag is D-day, het gaat echt beginnen. 6 weken lang op maandag, woensdag en zaterdag 1 uur sporten en 6 weken lang voeding bijhouden in de food-app.

Wegen en meten

Dag 1 staat in het teken van wegen, meten, uitleg over hoe de voedingsapp werkt en een aantal oefeningen om te testen wat je kunt (en niet kunt). Eerst maar wegen. Valt toch altijd tegen. Ik sta zelf in de ochtend op de weegschaal en hier in de sportschool nu ’s avonds. Schade: honderdmompelmompel schoon aan de haak, of zeg maar aan het vrachtschip. Zelfs voor mijn 1.90 meter is dat echt te zwaar. Er moet zeker een kilo of 10 af... Daarna meten met de old skool tang: biceps, triceps, rug en buik en de buikomtrek rondom je navel met de centimeter die je moeder ook gebruikt bij het naaien. Dat gewicht en die buikomtrek is niet echt een verrassing. Die wist ik natuurlijk wel.

De resultaten hiervan worden vooraf niet gedeeld, alleen als je dat zelf heel graag wilt. Aan het eind van de 6 weken krijg je een overzicht met jouw begin- en eindmeeting. Zo kun je geen (eventueel onrealistisch) specifiek doel stellen voor jezelf, maar gewoon lekker aan de slag. En dit is voor iedereen anders en op eigen niveau en tempo. Het is dan wel een groepsles (7 mensen), maar iedereen is anders, heeft een andere conditie (ik geen haha) en een ander doel.

De food-app

Het is de bedoeling dat ik alles wat ik eet en drink gedurende de dag ga bijhouden in de app. Het advies van de diëtist komt ook in de app. Zij zegt niet welke producten ik moet eten, maar geeft wel aan hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten ik moet eten. Dit is afgestemd op mijn gewicht, lengte, leeftijd en sportprestaties. De diëtist checkt mijn eetpatroon in de app en geeft waar nodig advies.

Peggy valt af: de food-app

© PW | ID.nl

In de app zie ik niet alleen hoeveel calorieën ik al verbruikt heb, maar ook het percentage eiwitten, koolhydraten en vet. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Bewegen

Daarna de voor mij echte test: bewegen. Poeh hé, dat heb ik echt al heel lang niet meer gedaan op deze manier. Het is eigenlijk een soort warming-up en ik ben bang dat ik morgen al niet meer kan lopen. Maar goed, dat weet je in ieder geval wat je startpunt is. Kan alleen maar beter worden en makkelijker gaan.

We beginnen met rekken en strekken, soort yoga moves. Hoe ver kom je met die handjes naar de grond. Niet zover. Opdrukken, vrouwen op de knietjes, maar dan nog... zwaar (strakke rug, kont omlaag, buik intrekken). Squaten 1 minuut lang en daarna… burpies 1 minuut. OH MY GOD. Zag er vast supercharmant uit, maar ook hier, toch een paar gedaan. En als afsluiter nog even op de windfiets. Dat ging dan nog een soort van soepel. Soort van.

Bizar, want ik heb er echt wel zin in. Ik wil ook gewoon burpies doen zonder half dood te gaan. En al die leuke jurken die in de kast hangen deze zomer gewoon weer aan kunnen.

Let’s do this!!!

Squatten

© logo3in1 - stock.adobe.com

De prijs voor 1 minuut squatten: pijn, pijn, pijn in mijn bovenbenen.

⏰ Woensdag 11 januari

Dag 2 van week 1. Maandagavond na de testjes had ik al spierpijn in mijn bovenbenen en dinsdag was dat uiteraard nog erger en ook mijn borstspieren (ja die zitten daar dus ook) en bovenarmen/schouders voelde ik goed. Als ik eenmaal op gang was ging het wel, maar na zitten weer op staan en vooral op de wc gaan zitten en weer opstaan… mijn hemel, dan wil je echt een senioren-wc hoor, verhoogd en met zo’n optrekstang. Maar gelukkig had iedereen spierpijn op dezelfde plekken. De een wat meer dan de ander, wat niet zo gek is want we zijn ook allemaal anders. Spierpijn hoort erbij en met spierpijn kun je dus ook prima verder sporten. Jammer haha, nee hoor.

Spierpijn

Bizar genoeg ging het vandaag, ondanks de spierpijn, dus eigenlijk wel weer goed. Veel squatten met techniek-uitleg: waarom je rug recht, hoe ver kun je gaan en dat dat dus ook weer voor iedereen verschillend is. Liggend op je rug een gewicht omhoog drukken (met spierpijn al in de armen) snel omhoog, langzaam omlaag. Oh en even planken (handen dichterbij, kont omlaag, buik in). En daarna nog kort circuitje van 4 onderdelen, alles 2x. En nu, nu heb ik het gevoel dat mijn bovenarmen aan het afsterven zijn (ik pakte een bord uit het bovenste keukenkastje en denk dat ik morgen de boel om ga gooien naar beneden 😉). En ik dacht Oh mijn benen vallen nu wel mee... tot ik net opstond. No pain no gain zullen we maar zeggen. Gelukkig een dagje langer hersteltijd dit keer, want zaterdag is pas de volgende training en die is buiten. Dus nu even wat eten en dan heeeeel lang warm douchen en hopen dat ik morgen soort van soepel mijn bed uit kom. Wel weer geflikt vandaag 🎉.

Tekening van vrouw die de fitness-oefening planken doet

© logo3in1 - stock.adobe.com

'Even' planken. No pain no gain zeggen ze dan.

⏰ Zaterdag 14 januari

Dag 3 van week 1. Ik heb nog wel wat spierpijn in mijn bovenarmen vooral mijn rechterarm, die werkt een beetje tegen, maar hoort erbij. De benen zijn wel goed te doen. Ik heb de senioren wc voor nu even afbesteld.

Buiten trainen

We trainen vandaag dus buiten, bij Kraantje Lek in Overveen. Voor de mensen die dit kennen: hier laat je normaal gesproken je kinderen 13x een berg zand op en af rennen om ze vervolgens knock out achterin de auto hebben. Veel zand dus (getsie) en water, want het regent, hard en veel. Maar we zijn niet van suikerwater, zou mijn oma zeggen dus let’s go. Hup die berg op. We beginnen weer met stretchen. Kom ik nu echt al wat verder bij de grond?! Opwarmen met opdrukken, planken, squatten (meteen met de handjes in het zand dus fobie van vieze handen parkeer ik ergens heel ver weg achterin het hoofd). En daarna heel veel met kettlebells en armen en omhoog en squatten en een berg zand op en af. En nog meer planken en op je houding en techniek letten en een circuitje met ook nog van die touwen die je heen en weer moet schudden. Uiteindelijk nog 1x die berg zand op, planken en iets met buikspieren op je rug in het zand. Het maakt allemaal niet meer uit. Overal zand, zeiknat, armen… of ik die nog heb, geen idee. Ik voel ze in ieder geval niet meer.

Peggy valt af: sporten in de regen

© PW | ID.nl

Ondanks de weersvoorspelling tóch buiten gaan sporten. Rechts is dus ná.

Week 1, check ✅. Die kan ik afvinken. Wie had dat gedacht, 3x 1 uur sporten in 1 week. En ook nog een hele leuke video met de sportcoach opgenomen die binnenkort live komt. Ik denk dat ik in mijn hele leven nog nooit zo vaak in de sportschool ben geweest of gesport heb in 1 week… Mijlpaaltje wel.

En hoe dit voelt en wat ik er van vind? Ik denk eigenlijk niet zoveel. Ik ga gewoon. Niet lullen, maar poetsen en niet miepen maar gewoon doen. Ik voel wel veel, spieren vooral haha. Dus.. Dat… Op naar week 2!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000