ID.nl logo
Peggy valt af (2): Opdrukken is niet mijn natuurlijk aangeboren ding
© ActionGP - stock.adobe.com
Gezond leven

Peggy valt af (2): Opdrukken is niet mijn natuurlijk aangeboren ding

Peggy van ID.nl wil nu eindelijk van de overtollige kilo's af. Om dat te bereiken, gaat ze onder begeleiding 6 weken lang sporten en haar voeding aanpassen. Hoe het haar vergaat, kun je volgen op ID.nl. Dit is haar verslag van de tweede week. "Een banaan en twee bruine boterhammen met pindakaas voor het sporten werkt prima!"

🏆 Lezen hoe het Peggy verging in haar eerste week? Klik dan hier.

⏰ Maandag 16 januari

Dag 1 van week 2. Ik heb de buitentraining van afgelopen zaterdag redelijk goed kunnen verwerken en zelfs zaterdagavond nog kunnen bowlen zonder het gevoel te hebben dat mijn armen eraf zouden vallen. Wel meteen een uitdaging op gebied van voeding afgelopen weekend. Zaterdag én zondag uit eten. Zaterdag all you can eat sushi, waarbij ik normaal gesproken goed los kan gaan op alles wat tempura-gefrituurd is en heel goed all you can eaten. Nu netjes een aantal sushi’s gegeten, wat biefstukachtige toestanden en edamame boontjes. Spaatje rood erbij en veel gezelligheid van mijn medebowlers, dus geslaagde avond op alle vlakken. Zondag met vriendinnen naar de Vrienden van Amstel en vooraf eten bij een steak/grillrestaurant. Hier gewoon een lekker stukje vlees met gegrilde groenten. En oke … een paar (maar echt maar een paar) zoete-aardappelfrietjes voor de smaak. Geen toetje, geen koekje bij de koffie en geen wijn. Evengoed heerlijk gegeten en daarna die paar frieten eraf gedanst tijdens de show.

Mijn rechterbovenarmspier doet af en toe niet helemaal lekker. Dat was weer over, maar omdat mijn mede-teamie te laat binnen kwam en wij dus 10 burpees moesten doen (bij mij ziet dat er nog uit alsof ik 10x een toeval krijg) schoot dat er meteen weer in. Mijn teamie leeft nog hoor, maar dit moet ze niet vaker doen 😉. Vervelend, niks ernstigs, maar voelt niet fijn. Gelukkig heb ik een massage-gun (getest door vijf collega's hier bij ID.nl)die de spieren wat los kan trillen. Dat is het voor woensdag vast weer oké. En sowieso voelt alles morgen alweer anders (zegt deze ervaren al-een-week-sportende meid).

We bouwen qua krachttraining toe naar sterke arm-, buik- en beenspieren. Vandaar veel squats, planken en opdrukken. Dat opdrukken is niet mijn natuurlijk aangeboren ding. Geeft niet: Patrick, mijn mega-enthousiaste sportcoach, gaat hier met mij en nog een andere teamgenoot die in hetzelfde niveauschuitje zit aan werken en bouwen. Dat is superfijn bij deze trainingen: iedereen kan de oefeningen op zijn eigen niveau uitvoeren. Dus waar ik blij ben dat ik mijn tanden nog heb als ik naar beneden stort met 1x opdrukken, doet de ander al 10x opdrukken op de tenen met een hupsje tussendoor. All is good.

©lioputra - stock.adobe.com

Burpees. Bij mij ziet het er nog niet helemaal zo uit ...

⏰ Woensdag 18 januari

Dag 2 van week 2. Die spier in mijn rechterarm zat me toch een beetje dwars. Bang dat het misschien een blessure kon zijn (even schoot zelfs afgescheurde spier door mijn hoofd, en dat ik dan helemaal niet meer zou kunnen sporten) en dat ik dan deze challenge zou falen en dat wil echt niet want ik heb echt een doel! Dus voorgelegd aan Patrick, de sportcoach, wat ik voelde. Hij drukte ergens onder mijn schouderblad op een spier en oh ja… dáár komt het dus vandaan. Hij heeft dit meteen met de hele groep besproken en uitleg gegeven hoe dit komt en waar het vandaan komt (spanning op de aanhechting van de spier). Conclusie: even rustig aan en goed opletten, grens aangeven en niet te ver gaan, maar wel blijven bewegen. En het ging vandaag dus helemaal prima. Paniek voor niks en eigenlijk heel lekker getraind (dat dít ooit uit mijn mond zou komen, bizar!)

Vandaag ook een update in de app van de diëtist. Het bijhouden van de food-app gaat goed: ik eet de juiste dingen en ook in de juiste groepen (koolhydraten, eiwitten en vetten). Het enige wat ik kan verbeteren zit in het aantal eetmomenten per dag: ik kan ze beter verdelen over 5 tot 6 momenten (zodat je geen hongergevoel krijgt) in plaats van 3. Zit gewoon nog niet in mijn systeem, maar ik heb ook geen honger. Daarnaast ben ik ook nog een beetje aan het uitproberen wat werkt met eten vóór het sporten of juist erna. Je hebt natuurlijk wel genoeg ‘brandstof’ nodig voor het sporten, maar moet dat ook niet te kort van tevoren doen 🤮. Voor nu werkt een banaan en twee bruine boterhammen met pindakaas (snelle koolhydraten) goed en eet ik na het sporten kwark met fruit.

Ik ben ook wat dingen aan het uitproberen in de Multicooker met airfryerfunctie van Russell Hobbs. Gezonde havermoutkoeken bijvoorbeeld, handig als ontbijt, voor onderweg of als snack. Deze week ook zoete-aardappelfriet in de airfryermodus klaargemaakt met daarbij kipfilet van de grillpan (gewoon op het gasfornuis) en gekookte broccoli. Met een eetlepel 30+ geraspte kaas erover heen voor het confetti-effect😉. Of ik de airfryer/multicooker nu echt zoveel makkelijker vind dan gewoon de oven ... dat weet ik nog niet. Ik ga nog wat gezonde nieuwe recepten uitproberen en I’ll keep you posted (er is blijkbaar een team #airfryer en team #doemaarlekkergewoondeoven).

Op naar zaterdag, 2e keer buiten, weer in het zand, whoop whoop.

©PW | ID.nl

Mijn zelfgemaakte havermoutkoeken, een recept van Chickslovefood.

⏰ Zaterdag 21 januari

Week 2, dag 3. We waren weer buiten spelen in de zandbak. Koud, maar lekker. Beetje sneeuw en later kwam het zonnetje. Handschoenen en extra trui konden snel uit (ik dacht handschoenen, jeej geen vieze handen, maar helaas, te warm) alles ging lekker uptempo, circuitjes, berg zand op en af, kettlebells, hele zware ballen en touwen. De burpees gaat eruit zien als Goh meid, je doet je best in plaats van Oh jeetje deze vrouw krijgt een toeval. Ik zie dus zeker progressie en niet alleen in de oefeningen, maar ook in mijn gewicht. Ruim 2 kg eraf! Dus een blije meid hier.

3 graden, maar gevoelstemperatuur 0 ... En het dan toch warm hebben!

Ik heb deze week ook mijn Fitbit-horloge aangezet tijdens de training, ik zet hem dan op krachttraining (woensdag was ik iets te laat…). Je ziet dat de zaterdag meer cardio (uptempo) is. Ik droeg de Fitbit tot nu toe meer voor het monitoren van mijn slaapritme en voor de bewegingsprikkels. Die heb ik nu niet meer nodig😉, maar goed om te zien wat er met mijn hartslag gebeurt in zeer actieve beweging (voor mijn doen dan). Daar ga ik mij deze week wat meer in verdiepen. Ik denk dat ‘onder zones’ betekent dat ik toen even dood was na 5 burpees en daarna weer tot leven kwam hahaha.

Week 2, check ✅. 1/3 van de 6 weken gehad, op naar de rest. Ik ga het bijna leuk vinden.

©PW | ID.nl

Informatie van mijn Fitbit. Ik zie progressie! Klik op de foto voor een grotere afbeelding

🍎 Wil je ook een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier. In dit afvaldossier vind je artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten waarmee je je voortgang kunt monitoren en die je helpen gemotiveerd te blijven. ID.nl weet het zeker: het gaat je lukken! 🍎

P.S. Leestip: Smartwatch, smartband en apps: zo helpt tech je met met sporten en actiever leven.

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.