Eetdagboek op je smartphone: apps die jou helpen met afvallen

© tetxu - stock.adobe.com

Eetdagboek op je smartphone: apps die jou helpen met afvallen

Afvallen

Geplaatst: 18 januari 2023 - 11:31

Marjolein Kats

Hoe creëer je overzicht en inzicht in je eetgedrag bij afvallen? En hoe verzin je elke dag weer een gezond recept voor je dieet? ID.nl probeerde de gratis versies uit van vijf apps die jou kunnen ondersteunen bij het afvallen.

Je wilt wat kilo's kwijt en bent bezig met gezonder eten. Je bent al goed op weg! Maar het is best lastig, al die calorieën bijhouden als je wilt afvallen. En hoe interpreteer je ze? Gelukkig zijn er veel voedingsapps waarin je een eetdagboek kunt bijhouden.

Mijn Eetmeter

Een goede app is Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Deze app is praktisch en duidelijk als je wilt bijhouden wat je eet op een dag. Je vult je gegevens in, lengte, gewicht en leeftijd. Je kunt aangeven waarvoor je berichten wilt ontvangen, zoals recepten en tips van andere gebruikers en een reminder om te wegen op een vaste dag. Je kunt de app koppelen aan je smartwatch. De weergave van wat je eet kun je aanpassen naar wat jij wilt weten, bijvoorbeeld met informatie over vetten, eiwitten, vezels, koolhydraten en kilocalorieën.

Je kunt de producten die je wilt toevoegen aan je eetdagboek makkelijk opzoeken en invullen. En je kunt je favorieten aanmaken, zelfs een hele maaltijd. Helaas kun je in deze app geen doel stellen qua gewicht of BMI zodat je op basis daarvan een persoonlijk advies kunt krijgen hoeveel kcal je mag eten per dag.

Wel geeft de app aan dat het goed is om een halve kilo per week af te vallen. Je krijgt tips hoe je winst kunt behalen. Het advies wordt gegeven op basis van De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Je krijgt ook goed advies over de juiste hoeveelheden voedingsstoffen, bijvoorbeeld of je teveel of te weinig vet eet, of dat je meer moet bewegen. Ook krijg je tips als het niet zo goed gaat.

De Eetmeter van het Voedingscentrum. Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

My Fatsecret

In My Fatsecret houd je een logboek bij van wat je eet, zodat je een overzicht heb van het aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt. Je vult je gegevens in zoals gewicht en je streefgewicht. De app geeft zeer overzichtelijke rapportages van calorieëninname, macro's (macronutriënten oftewel de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vet) en voedingsstoffen.

Het is een sociale omgeving, dus je hebt een profiel en kunt anderen volgen. Andere gebruikers delen hun voortgang, recepten en waardevolle tips. Dat kan motiverend werken bij het afvallen! In de betaalde premium versie kun je diëten kiezen zoals eiwitrijk en koolhydraatarm, keto-stijl, mediterraan of onderbroken vasten (intermittend fasting). Zo kun je een heel maaltijdplan voor bijvoorbeeld een week downloaden met recepten.

My Fatsecret. Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Fitchef

Geen inspiratie voor gezonde recepten? Fitchef redt je dag, zodat je niet toch stiekem snel naar makkelijk en ongezond grijpt. De toegankelijke recepten in deze app zijn eenvoudig te maken én gezond. Er staat bij hoe lang het duurt om het gerecht te bereiden en hoeveel calorieën erin zitten. Met herkenbare icoontjes zie je in één overzicht hoeveel gram eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels het bevat. 

Neem je de (betaalde) premium versie? Dan ontvang je weekmenu's op maat. Dat is handig voor als je niet wilt scrollen of zoeken naar een recept, maar van tevoren je boodschappen wilt inslaan. Je weet dan zeker dat je voor de hele week goed zit met de inname van calorieën en voedingsstoffen.

Fitchef. Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

0

Powered by

logo

My Diet Diary

Misschien is de gratis versie van My Diet Dairy (alleen voor de iPhone) niet de meest handige app voor afvallen, maar de look is wel origineel. Het is alsof je in een echt schriftje je performance bijhoudt. Je kunt verschillende diëten volgen en krijgt meteen een dagoverzicht van alles wat je moet eten gedurende de dag, met het aantal calorieën, vetten, proteïnen en koolhydraten erbij. Maar let op: alleen het Mediterrane dieet is gratis toegankelijk. Daarom is My Diet Diary wat ons betreft geen allround gratis afval- of dieetapp. De app geeft wel leuke (gratis) tips.

My Diet Diary. Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Weight Watchers

Bij de makkelijk te installeren app van Weight Watchers, waarbij je eerst je gegevens invult, houd je een eetdagboek bij van het eten en drinken per dag. De app zet dit om in punten in plaats van calorieën. Dat is even schakelen. Je mag dan een x-aantal punten op een dag. Daarnaast heb je een soort extra 'cheat'-punten die je in kunt zetten als je een keer 'zondigt' op een feestje of met een etentje.

Er staan recepten in de app, compleet met het aantal punten per portie. Je kunt recepten bewaren en zelf creëren. En natuurlijk je gewicht en zo je voortgang bij het afvallen monitoren door dit iedere week trouw in te vullen. Je kunt ook je beweging en slaap bijhouden in de app.

Er is een community waarmee je kunt chatten om elkaar tips te geven en te motiveren. Vind je het fijner om met andere mensen te sparren, mee te lezen en adviezen uit te wisselen? En wil je liever niet zo bezig zijn met calorieën, vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten? Dan kan dit een fijne manier zijn om te starten met het bijhouden van je eetpatroon voor het afvallen. Een nadeel: na twee weken moet je gaan betalen: wel 27,49 euro per maand!

Weight Watchers. Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

P.S. Ben je meer van het papier? Er zijn natuurlijk ook altijd nog papieren eetdagboeken verkrijgbaar.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000