Wakker worden met een vers bakkie? Zo automatiseer je je koffiezetapparaat

© Ryanking999

Wakker worden met een vers bakkie? Zo automatiseer je je koffiezetapparaat

Geplaatst: 2 december 2022 - 13:02

Aangepast: 2 december 2022 - 17:15

Ronald Smit

Wakker worden is soms – zeker als het buiten koud en donker is – best moeilijk. Zou het niet heerlijk zijn als de koffie dan al klaar zou staan? Goed nieuws: dat kan. ID.nl laat je zien welke mogelijkheden er zijn om voortaan meteen vanuit je bed aan een bakkie te kunnen.

De huidige generatie keukenapparatuur beschikt steeds vaker over allerlei extra's op het vlak van connectiviteit. En dát biedt interessante mogelijkheden. Zo zijn er de smart koffiezetapparaten (zoals bijvoorbeeld deze volautomatische espressomachine van Siemens). Die beschikken over een ingebouwde computer en uitgebreide bedieningsmogelijkheden. Een deel daarvan kun je aansturen via een app op je smartphone. En sommige exemplaren kun je zelfs naadloos inpassen in home automation-systemen.

Dat laatste is voor veel mensen misschien nog een brug te ver. Feit is dat je met een app-ondersteunde machine al heel ver komt. Nadeel van deze smart koffieapparaten is wel dat ze niet goedkoop zijn. Vooral zonde als je thuis al een goedwerkend koffiezetapparaat hebt of wanneer je geen behoefte hebt aan de keuze uit allerlei koffiespecialiteiten. Laten we dan ook eens eenvoudig beginnen.

Dom koffieapparaat + slim stopcontact = lekker wakker worden!

Wil je een verse pot koffie klaar hebben staan in de ochtend, en heb je een traditioneel filterzet-apparaat? Dan zit je helemaal goed. Prik de koffiemachine in een slim stopcontact en zorg dat de aan/uit-schakelaar van het koffiezetapparaat op aan staat. Dat zorgt ervoor dat als jij je slimme stopcontact de opdracht geeft om op een bepaald tijdstip het aangesloten apparaat van netspanning te voorzien, de koffiezetter zichzelf direct inschakelt. Zorg wel dat je de avond ervoor genoeg water in het waterreservoir hebt gedaan en het juiste aantal scheppen gemalen koffie in het koffiefilter.

Op een slim stopcontact kun je meestal een energieschema instellen. Dat kun je ook ‘misbruiken’ door een aan-tijd in te stellen van bijvoorbeeld 07.00 uur tot 08.00 uur (als je bijvoorbeeld om 07.15 wakker moet zijn). Moet je eens op een ander tijdstip wakker worden, of uitslapen in het weekend, dan kun je het slimme stopcontact ook aanzetten met je smartphone.

Media has no description

© PXimport

Een dampende kop koffie in de ochtend maakt wakker worden een stuk aangenamer

Slim koffiezetapparaat met app

Wil je dat er iets anders dan gewone filterkoffie voor je klaarstaat als je naar beneden komt? Dan zul je uit moeten kijken naar een slimme koffiemachine die je via een app op afstand kunt bedienen. Nadeel is dat dit vaak niet de goedkoopste machines zijn. Wel biedt de app vaak ook extra mogelijkheden, zoals informatie over status, hoeveelheid water en koffiebonen enzovoort. Handig, want zo weet je precies wanneer het weer tijd is om een en ander bij te vullen.

0

Powered by

logo

Mogelijkheden genoeg 

Je kunt zoals we hierboven hebben uitgelegd dus heel eenvoudig aan de slag door slimme stopcontacten te gebruiken. Je bedient ze rechtstreeks via een app, of je gebruikt een home automation-hub. Er zijn diverse standaarden voor home automation, zoals Zigbee of de huisautomatiserings-standaard van IKEA.

Heel interessant is het open Matter, dat net van start gegaan is. Door dit open karakter is de kans groot is dat fabrikanten van allerhande slimme apparatuur – dus ook koffiezetapparaten – dit protocol straks standaard inbouwen. Dan wordt integreren van je slimme (keuken)apparatuur wel heel eenvoudig! Via een app op je telefoon bedien je alle apparaten via een gebruiksvriendelijke, uniforme interface. Op iPhones en iPads vind je de app Woning, die compatibel is met diverse standaarden. Het in september 2022 verschenen iOS 16 en iPadOS 16 ondersteunen ook Matter al.

Wakker worden met een vers bakkie? Zo automatiseer je je koffiezetapparaat-22439300

Broodrooster

Op dezelfde manier als het standaardfilter-koffiezettapparaat kun je ook een broodrooster aansluiten. Check eerst of geplaatst brood ook in de broodrooster blijft zitten als er geen netspanning op staat. Bij sommige broodroosters blijft de tray niet naar beneden als er geen netspanning op staat. In dat geval houdt het op en zul je voor een geroosterd boterhammetje toch echt je bed uit moeten komen.

Twee sneetjes casino wit in een broodrooster.

© Lightfield Studios - stock.adobe.com

Waterkoker

In theorie kun je ook je waterkoker aansluiten op een slim stopcontact. Echter: pas daarmee op en doe dat alleen als je honderd procent zeker weet dat jouw slimme stopcontact het grote vermogen van een waterkoker aankan! Is dat niet het geval, dan kan dat tot gevaarlijke situaties of een defect slim stopcontact leiden. Waterkokers een groot vermogen? Ja: een waterkoker die een vermogen ‘trekt’ van meer dan 2000 watt is niet abnormaal. Het water moet immers zo snel mogelijk koken! Mee oppassen dus. Dat geldt trouwens ook als je andere zwaardere apparaten (zoals bijvoorbeeld een elektrische kachel) op een slim stopcontact wilt aansluiten.

0

Powered by

logo

Niet vergeten: stel ook een uitschakeltijd in

Als je keukenapparatuur – waaronder je koffiemachine – programmeert en instelt, vergeet dan niet om ook een uitschakeltijd te programmeren. Het is zonde om een apparaat tot het oneindige ingeschakeld te laten staan.

Maak je keuken steeds slimmer

Tot slot: verdiep je zeker eens in de mogelijkheden die moderne ‘connected’ keukenapparaten te bieden hebben – helemaal als je op zoek bent naar een vervanger voor een ouder apparaat. Kijk dan zeker eens naar een slimmere variant; die hoeft lang niet altijd meer hoeft te kosten dan een ‘standaarduitvoering’.


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten