IKEA introduceert Dirigera-hub voor je smarthome

IKEA introduceert Dirigera-hub voor je smarthome

Geplaatst: 3 november 2022 - 11:20

Aangepast: 18 maart 2023 - 07:56

Wesley Akkerman

IKEA heeft officieel zijn nieuwe smarthomehub geïntroduceerd. Deze hub moet niet alleen problemen oplossen, maar het ecosysteem ook voorbereiden op de toekomst. Dat gebeurt onder meer door het Matter-protocol te ondersteunen. De smarthomehub is nu verkrijgbaar.

Door de ondersteuning voor het Matter-platform kan IKEA eenzelfde soort belofte geven als de makers van dat protocol. Dirigera moet de slimme producten van IKEA flexibeler, slimmer en meer privé maken dan voorheen het geval was. Bij een nieuwe hub hoort natuurlijk ook een gloednieuwe app, waarmee je een aantal zaken kunt regelen. Zo moet onder meer het toevoegen van nieuwe apparaten een eitje zijn, blijkt uit eerder gegeven demo’s. Voor de mensen die destijds geïnvesteerd hebben in de Trådfri-hubs, moet dat als muziek in de oren klinken.

Waarom Dirigera?

Wanneer je door de IKEA loopt, dan kom je vaker gek klinkende namen tegen. Die namen zijn soms zo vreemd, dat ze geregeld voor memes zorgen op het internet. Dat is een mooie marketingtruc, één die de Zweedse onderneming voortzet met zijn lijnen voor slimme producten. Is het je ooit opgevallen dat Trådfri lijkt op het woord ‘draadvrij’? In goed Nederlands zou je hiervoor het woord ‘draadloos’ gebruiken. En dat is precies wat die slimme apparaten zijn. Met Dirigera slaat Ikea een andere route in: het idee achter de hub is dat je de slimme apparaten in huis dirigeert, als het ware.

 

Het grote verschil tussen de Dirigera- en Trådfri-hubs is dat de nieuwe hub gebouwd is door het Home Smart-team bij IKEA. Dat team heeft veel geleerd van de ontwikkeling en lancering van de Trådfri-hub, die destijds ontwikkeld werd voor het aansturen van alleen lampen. Echter, mettertijd kwamen er een hoop nieuwe producten bij. Denk dan aan slimme gordijnen en lampen die steken ook speakers zijn, bijvoorbeeld. Ook biedt IKEA speciale knoppen aan waarmee je snel allerlei zaken in huis regelt. Kortom: de oude hub kreeg te veel te verwerken, waardoor er een nieuwe nodig is.

IKEA introduceert Dirigera-hub voor je smarthome-22529787

De Dirigera-hub

De nieuwe hub is met afmetingen van 2,7 centimeter hoog en een diameter van 11,2 centimeter een stuk kleiner dan zijn voorganger. Op de hub zit een usb-c-poort voor stroomtoevoer en een ethernetpoort waarmee je hem aan een router koppelt. Binnenin tref je radio’s voor wifi (2,4 en 5 GHz), Zigbee en Thread aan, waardoor het systeem dus ook kan dienen als een Thread-grensrouter. Thread wordt onder meer gebruikt door Matter, terwijl Thread-grensrouters in feite een brug vormen tussen Thread- en wifi-netwerken. Kortom: dit is een complete hub.

 

Bij een nieuwe hub hoort ook een nieuwe smarthome-app. Of Home Smart-app, zoals die bij IKEA genoemd wordt. Helaas kunnen gebruikers van de oude hub en app niet rekenen op nieuwe functies en Matter-ondersteuning. Wil je dus gebruikmaken van dit IKEA 2.0-systeem, dan zul je de overstap moeten maken. Wat wel goed is om te weten: wellicht hoeft dit niet meteen. IKEA belooft namelijk nog drie jaar een beveiligingsupdates. Bovendien is het zo dat de Matter-toekomst nog een beetje wankelt, dus moeten we nog maar zien hoe groot het protocol daadwerkelijk wordt.

IKEA introduceert Dirigera-hub voor je smarthome-22529792

Vernieuwde Home Smart-app

Ook de nieuwe Home Smart-app bouwt voort op de lessen die het team geleerd heeft van versie 1.0. Met de app kun je dingen doen die in de lijn der verwachting liggen bij dit soort systemen. Uiteraard kun je hiermee apparaten toevoegen aan je netwerk en kun je ze bedienen. Je kunt de producten gemakkelijk groeperen tot scènes, zodat bijvoorbeeld wanneer de wekker ’s ochtends gaat, de lampen ook aan gaan en de gordijnen langzaam openen. Dan heb je wel dergelijke slimme producten nodig, die op z’n minst Zigbee of Matter moeten ondersteunen (zoals IKEA’s apparaten).

 

Maar goed, door de ondersteuning van Matter, hoef je dus niet per se te investeren in de producten van IKEA. Je kunt ook lampen en gordijnen aansturen van andere merken met dat smarthomeprotocol. Met de nieuwe hub en app 'verlagen we de drempel voor mensen om hun huis slimmer te maken', laat Rebecca Töreman, business leader IKEA Home Smart weten in een persbericht. “Bij IKEA willen we slimme oplossingen zo toegankelijk mogelijk maken. [Onder meer] door het gebruik van Matter en onze Home Smart-app steeds gebruiksvriendelijker te maken.”

Ikea Dirigera kopen?

De IKEA Dirigera-hub is vanaf nu verkrijgbaar via de IKEA-winkels en online shop. Je schaft de smarthomehub aan voor een prijs van 59,95 euro, vooralsnog alleen in de kleur wit. Wanneer je een kijkje neemt op de productpagina van de IKEA-website, dan zie je onderaan nog enkele andere slimme producten staan van de Zweedse meubelmaker. Naast de hierboven genoemde producten biedt IKEA ook een slimme luchtreiniger, een draadloze dimmer en een draadloze bewegingssensor aan. De producten werken samen via de nieuwe hub, maar werken in veel gevallen ook zelfstandig.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Vind je de video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten