Kan een slim stopcontact geld besparen?

Kan een slim stopcontact geld besparen?

Geplaatst: 9 oktober 2022 - 11:31

Aangepast: 27 juli 2023 - 13:26

Wesley Akkerman

Kun je met een slim stopcontact geld besparen? Dat is een simpele vraag met een simpel antwoord, dat wel enig uitleg behoeft. De kans is groot dat je er geld mee bespaart, maar alleen wanneer je er goed mee omgaat.

Om te weten of je met een slim stopcontact geld kunt besparen, is het eerst handig om eens het apparaat te belichten. Sommige slimme stopcontacten bouw je direct in de muur, maar in de meeste gevallen is het zo dat het product tussen een stekker en de wandcontactdoos zit. Je plugt hem in en in dat nieuwe stopcontact stop je dan de stekker van het apparaat dat je erop wil aansluiten. Vervolgens kun je met een app dat apparaat bedienen en hem op afstand, of gewoon in huis, handmatig in- en uitschakelen. Ook kun je een energieschema instellen.

 

En nu voel je hem waarschijnlijk al aankomen, en inderdaad: dat slimme schema zorgt er mogelijk voor dat je, mettertijd, wat energie en dus geld bespaart. Want wanneer een apparaat niet in gebruik is, dan vreet dat weinig tot geen stroom. Maar elke stekker in een stopcontact neemt toch een deel van de elektriciteitskosten voor zijn rekening. Je kunt dan twee dingen doen in het kader van geld besparen: of je trekt alle stekkers, waarbij dat kan, uit de wandcontactdozen of je investeert in een slim stopcontact. De besparingen zijn wellicht niet heel groot, maar alle beetjes kunnen helpen.

Kan een slim stopcontact geld besparen?-22433972

Wat je wil weten over een slim stopcontact

 

Maar goed: dat slimme stopcontact is natuurlijk ook gewoon een extra apparaat in huis, dat stroom nodig heeft om te kunnen functioneren. Dus je moet in je berekening rekening houden met het verbruik van het apparaat. In de meeste gevallen gebruikt zo’n stopcontact één tot twee watt per dag. Als dat minder is dan het verbruik van het apparaat dat je erop aansluit, dan kun je al gauw je winst uittellen. In dit geval hebben we het over modellen die beschikken over de wifi-verbinding. Heeft jouw slimme stopcontact Zigbee of Z-Wave? Dan is het verbruik 0,3 tot 0,6 watt per dag.

 

Daarnaast moet je ook kijken naar de prijs van zo’n product. Die prijs neem je mee in dezelfde berekening. Afhankelijk van het merk, hoeft zo’n slim stopcontact (ook wel slimme stekker genoemd) niet heel veel te kosten. Maar dat hangt helemaal af van wat je wil en wat je al hebt staan. Heb je bijvoorbeeld al flink geïnvesteerd in het slimme lampensysteem van Philips Hue en wil je andere apparaten vanuit dezelfde app kunnen bedienen? Houd er dan rekening mee dat je al gauw een aantal tientjes voor een enkel model en meer dan honderd euro kwijt bent voor een multipack.

 

Gelukkig bestaan er meer dan genoeg opties tegenwoordig, waardoor deze onderneming geen flink hap uit je huishoudboekje hoeft te nemen. Bekende merken als TP-Link en Hombli kunnen prima alternatieven aanbieden voor een lagere prijs. En via smarthomeplatformen als Google Home of Apple HomeKit, om even twee toegankelijke opties aan te halen, is het in de meeste gevallen mogelijk producten alsnog aan elkaar te koppelen. Zo maak je bijvoorbeeld een groep aan van apparaten die uit kunnen wanneer ze niet in gebruik zijn; en anders sluit je er een lamp op aan waar geen slimme optie voor beschikbaar is, waardoor je hem toch op afstand kunt bedienen.

Kan een slim stopcontact geld besparen?-22433971

Zijn slimme stopcontacten de moeite waard?

 

Wanneer je hevig investeert in een smarthome, dan kan een slimme stekker sowieso handig zijn voor het bedienen (in feite het in- en uitschakelen) van een ‘dom’ apparaat. Maar sommige slimme stopcontacten kunnen meer en kunnen daarnaast het energieverbruik van het aangesloten product in kaart brengen. Zo weet je precies hoeveel een tv verbruikt wanneer die uit staat (sluipverbruik) en kun je meten wat de koelkast voor invloed heeft op de energierekening. En op basis van die informatie zou je kunnen kijken naar een energiezuiniger model, bijvoorbeeld.

 

Maar in het kader van energiebesparing in het algemeen, zijn slimme stopcontacten ook de moeite waard. Uit Amerikaans onderzoek (.pdf) uit 2017 bleek al dat je één tot bijna vijf procent aan energie bespaart per jaar. Hoeveel dat voor jouw huishouden is, kunnen we niet zeggen; maar gemiddeld genomen verbruikt een Nederlands gezien zo’n 2.400 kilowattuur per jaar. Hoeveel je bovendien bezuinigt, hangt helemaal af van het apparaat dat je erop aansluit. Houd in elk geval rekening met een besparing van enkele tientjes tot misschien wel iets meer dan honderd euro per jaar.

 

Je bespaart geld door de apparaten helemaal uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Je tv kan helemaal uit en de magnetron ook. Zelfs bij computers en spelcomputers kan dat gewoon, ongeacht wat je kind of huisgenoot roept: dan moeten ze maar even wachten totdat de updates gedownload zijn. Kortom: heel veel apparaten kunnen gewoon uit. Dat kun je handmatig regelen, maar ook via een slim schema. Dan weet je zeker dat ’s nachts of op vakantie alles helemaal uitstaat wat uit hoort te staan, zonder dat je daarvoor alle stekkers uit de wandcontactdozen hoeft te trekken.

Interesse in een slimme stekker? Op Bol.com tref je een riant overzicht aan.

🔒Breng je slimme woning naar een hoger niveau met een beveiligingssysteem!

Vraag een offerte aan voor inbraakbeveiliging:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten