ID.nl logo
Kan een slim stopcontact geld besparen?
Huis

Kan een slim stopcontact geld besparen?

Kun je met een slim stopcontact geld besparen? Dat is een simpele vraag met een simpel antwoord, dat wel enig uitleg behoeft. De kans is groot dat je er geld mee bespaart, maar alleen wanneer je er goed mee omgaat.

Om te weten of je met een slim stopcontact geld kunt besparen, is het eerst handig om eens het apparaat te belichten. Sommige slimme stopcontacten bouw je direct in de muur, maar in de meeste gevallen is het zo dat het product tussen een stekker en de wandcontactdoos zit. Je plugt hem in en in dat nieuwe stopcontact stop je dan de stekker van het apparaat dat je erop wil aansluiten. Vervolgens kun je met een app dat apparaat bedienen en hem op afstand, of gewoon in huis, handmatig in- en uitschakelen. Ook kun je een energieschema instellen.

 

En nu voel je hem waarschijnlijk al aankomen, en inderdaad: dat slimme schema zorgt er mogelijk voor dat je, mettertijd, wat energie en dus geld bespaart. Want wanneer een apparaat niet in gebruik is, dan vreet dat weinig tot geen stroom. Maar elke stekker in een stopcontact neemt toch een deel van de elektriciteitskosten voor zijn rekening. Je kunt dan twee dingen doen in het kader van geld besparen: of je trekt alle stekkers, waarbij dat kan, uit de wandcontactdozen of je investeert in een slim stopcontact. De besparingen zijn wellicht niet heel groot, maar alle beetjes kunnen helpen.

Wat je wil weten over een slim stopcontact

 

Maar goed: dat slimme stopcontact is natuurlijk ook gewoon een extra apparaat in huis, dat stroom nodig heeft om te kunnen functioneren. Dus je moet in je berekening rekening houden met het verbruik van het apparaat. In de meeste gevallen gebruikt zo’n stopcontact één tot twee watt per dag. Als dat minder is dan het verbruik van het apparaat dat je erop aansluit, dan kun je al gauw je winst uittellen. In dit geval hebben we het over modellen die beschikken over de wifi-verbinding. Heeft jouw slimme stopcontact Zigbee of Z-Wave? Dan is het verbruik 0,3 tot 0,6 watt per dag.

 

Daarnaast moet je ook kijken naar de prijs van zo’n product. Die prijs neem je mee in dezelfde berekening. Afhankelijk van het merk, hoeft zo’n slim stopcontact (ook wel slimme stekker genoemd) niet heel veel te kosten. Maar dat hangt helemaal af van wat je wil en wat je al hebt staan. Heb je bijvoorbeeld al flink geïnvesteerd in het slimme lampensysteem van Philips Hue en wil je andere apparaten vanuit dezelfde app kunnen bedienen? Houd er dan rekening mee dat je al gauw een aantal tientjes voor een enkel model en meer dan honderd euro kwijt bent voor een multipack.

 

Gelukkig bestaan er meer dan genoeg opties tegenwoordig, waardoor deze onderneming geen flink hap uit je huishoudboekje hoeft te nemen. Bekende merken als TP-Link en Hombli kunnen prima alternatieven aanbieden voor een lagere prijs. En via smarthomeplatformen als Google Home of Apple HomeKit, om even twee toegankelijke opties aan te halen, is het in de meeste gevallen mogelijk producten alsnog aan elkaar te koppelen. Zo maak je bijvoorbeeld een groep aan van apparaten die uit kunnen wanneer ze niet in gebruik zijn; en anders sluit je er een lamp op aan waar geen slimme optie voor beschikbaar is, waardoor je hem toch op afstand kunt bedienen.

Zijn slimme stopcontacten de moeite waard?

 

Wanneer je hevig investeert in een smarthome, dan kan een slimme stekker sowieso handig zijn voor het bedienen (in feite het in- en uitschakelen) van een ‘dom’ apparaat. Maar sommige slimme stopcontacten kunnen meer en kunnen daarnaast het energieverbruik van het aangesloten product in kaart brengen. Zo weet je precies hoeveel een tv verbruikt wanneer die uit staat (sluipverbruik) en kun je meten wat de koelkast voor invloed heeft op de energierekening. En op basis van die informatie zou je kunnen kijken naar een energiezuiniger model, bijvoorbeeld.

 

Maar in het kader van energiebesparing in het algemeen, zijn slimme stopcontacten ook de moeite waard. Uit Amerikaans onderzoek (.pdf) uit 2017 bleek al dat je één tot bijna vijf procent aan energie bespaart per jaar. Hoeveel dat voor jouw huishouden is, kunnen we niet zeggen; maar gemiddeld genomen verbruikt een Nederlands gezien zo’n 2.400 kilowattuur per jaar. Hoeveel je bovendien bezuinigt, hangt helemaal af van het apparaat dat je erop aansluit. Houd in elk geval rekening met een besparing van enkele tientjes tot misschien wel iets meer dan honderd euro per jaar.

 

Je bespaart geld door de apparaten helemaal uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Je tv kan helemaal uit en de magnetron ook. Zelfs bij computers en spelcomputers kan dat gewoon, ongeacht wat je kind of huisgenoot roept: dan moeten ze maar even wachten totdat de updates gedownload zijn. Kortom: heel veel apparaten kunnen gewoon uit. Dat kun je handmatig regelen, maar ook via een slim schema. Dan weet je zeker dat ’s nachts of op vakantie alles helemaal uitstaat wat uit hoort te staan, zonder dat je daarvoor alle stekkers uit de wandcontactdozen hoeft te trekken.

Interesse in een slimme stekker? Op Bol.com tref je een riant overzicht aan.

🔒Breng je slimme woning naar een hoger niveau met een beveiligingssysteem!

▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's
Huis

Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Wie Google Foto’s gebruikt, zal inmiddels wel een flinke hoeveelheid foto’s en filmpjes hebben verzameld. Wist je dat je met dit beeldmateriaal eenvoudig leuke filmpjes kunt samenstellen?

**In enkele stappen vertellen we je hoe je Google Foto's een video kunt laten samenstellen van een persoon, een dag of een andere periode:

  • Tik op Video met hoogtepunt
  • Bepaal de inhoud van de video
  • Wijzig eventueel de lengte van de clips en voeg muziek toe

Lees zeker ook: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

Stap 1: De juiste tool

De meeste mensen gebruiken in Google Foto’s alleen het tabblad Foto’s om hun kiekjes te bekijken. Om de filmgenerator te kunnen gebruiken, moet je onderin een ander tabblad kiezen: Bibliotheek. Als je dat hebt gedaan, zie je bovenin vier vakjes: Favorieten, Archiveren, Tools en Prullenbak. Je hebt de Tools nodig. Daarna scrol je naar onderen tot je in de rubriek Maken de optie Video met hoogtepunt kunt selecteren. Tik op deze suggestieve knop om van start te gaan.

Leuk voor in de woonkamer

Een digitale fotolijst creëert ook een soort film

Stap 2: Inhoud zoeken

In de volgende stap doet Google Foto’s suggesties voor de inhoud op basis van de locaties en de tijdlijn van je foto’s. Je kunt ook op de knop met het poppetje klikken, dan zal de app mensen voorstellen die het heeft herkend in de fotobibliotheek. Als je een bepaalde persoon selecteert, zal de app een filmpje samenstellen over deze persoon. Je kunt ook op de kalenderknop tikken om een bepaalde dag of periode te selecteren.

Als je één criterium hebt gekozen, zal Google vragen om nog meer criteria toe te voegen. Is die suggestie niet wat je ervan verwacht, dan kun je in het lege vak linksboven klikken, en daar maximaal vijftig foto’s en video’s selecteren. Of je gebruikt het vak Zoeken om afbeeldingen op basis van inhoud (zoals zee, natuur, hond) te zoeken, tot de selectie helemaal klaar is. Klik op Voorbeeld om de app aan het werk te zetten. Even later verschijnt het resultaat op je smartphone en kun je de afspeelknop indrukken om het filmpje in voorvertoning te bekijken.

Stap 3: Afwerking

Google Foto’s stelt automatisch de video samen en volgt daarbij de volgorde van de foto’s die jij hebt aangegeven. Ieder beeld komt een gelijk aantal seconden in beeld, maar dat kun je aanpassen. Klik je op een miniatuur in de scrolbalk onderaan, dan kun je de lengte van dat fragment wijzigen. Tot slot zet Google er desgewenst ook een muziekje onder. Als je op de muzieknoot klikt, kun je zelf muziek uploaden of een nummer selecteren uit de audiobibliotheek van Google. Tik rechtsboven op Opslaan en je bent klaar.

Watch on YouTube