Yoga voor thuis: de fijnste oefeningen

© Superyoga

Yoga voor thuis: de fijnste oefeningen

Geplaatst: 15 september 2023 - 08:31

Aangepast: 2 oktober 2023 - 09:58

Redactie ID.nl

Als je aan yoga wilt doen, kun je natuurlijk naar een yogastudio gaan, maar dat hoeft niet: je kunt yoga ook heel goed thuis beoefenen. Lekker om de dag mee te beginnen, of juist om de dag mee af te sluiten. In dit artikel lees je welke oefeningen je lekker thuis kunt doen en welke yoga-accessoires je helpen om nog meer zen te worden.

Lees ook: Eèèèèn ontspan! Waarom yoga goed is als je wilt afvallen

Dit zijn de voordelen van thuis yoga beoefenen

Een van de grootste voordelen van thuis yoga beoefenen is natuurlijk het gemak. Je hoeft je niet te haasten naar een studio, bent niet gebonden vaste lestijden en kunt zelf de duur en stijl van je oefeningen te kiezen. Zo kun je een yogasessie afstemmen op jouw eigen dagelijkse routine.

Daarnaast biedt thuisyoga je ook de mogelijkheid om goed naar je lichaam te luisteren en in je eigen tempo te bewegen. Je kunt de sessie aanpassen aan je energieniveau, voorkeuren en specifieke behoeften. Je hebt de vrijheid om in houdingen te blijven hangen, reeksen aan te passen of variaties te verkennen, wat zorgt dat de sessie intuïtiever en persoonlijker wordt.

Dankzij online yogaplatforms, websites en instructievideo's heb je een uitgebreid aanbod aan hulpmiddelen binnen handbereik. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, docenten en leslengtes om zo de les te vinden die bij jou past. Door het grote aanbod kun je je yogasessies ook eindeloos uitbreiden en variëren.

Wanneer je thuis yoga beoefent, zul je ook minder afgeleid worden dan in een studio. Daardoor ervaar je een dieper gevoel van zelfbewustzijn. Je hebt de ruimte en rust om je aandacht naar binnen te richten en je ademhaling, sensaties en emoties te observeren. Dit verhoogde bewustzijn bevordert zelfontdekking en persoonlijke groei. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat je thuis een rustige ruimte hebt om yoga te kunnen beoefenen, waar je ook niet gestoord zult worden.

💡 Tip: Creëer in huis een speciaal yogahoekje. Dat kan de logeerkamer zijn, een hoekje van je slaapkamer of zelfs je woonkamer. Met kaarsen, inspirerende voorwerpen of rustgevende muziek zorg je daar voor een ontspannen sfeer waardoor je yogasessie nog fijner wordt.

Kaarsen en geurstokjes op dienblad op bed

© morrowlight - stock.adobe.com

Richt een speciaal hoekje van je huis in als yogaruimte.

5x Yogahouding voor thuis

Er zijn allerlei houdingen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je ervaringsniveau, intenties en specifieke behoeften. Hier zijn een aantal yogahoudingen die geschikt zijn voor thuis.

1: Berghouding (Tadasana)

Sta rechtop met je voeten naast elkaar en aard je voeten in alle vier de hoeken. Span je beenspieren aan, verleng je ruggengraat, ontspan je schouders en zoek een stabiele, rechte houding. Adem diep in en centreer je bewustzijn in het huidige moment.

2: Tree Pose (Vrksasana)

Ga rechtop staan en breng je gewicht op één voet. Plaats de zool van je tegenovergestelde voet tegen je binnenkant van je dij, kuit of enkel. Vind je balans en breng je handen naar je hartcentrum of strek ze uit boven je hoofd. De boomhouding verbetert je balans, concentratie en stabiliteit.

Yoga berghouding boomhouding

© Superyoga.nl

Links de berghouding, rechts de boomhouding.

3: Krijger II (Virabhadrasana II)

Zet je voeten wijd uit elkaar en breng de voorste hiel op één lijn met de achterste boog. Draai je voorste voet naar voren en buig je voorste knie, waarbij je deze op één lijn houdt met je enkel. Strek je armen wijd uit, met één arm naar voren en de andere naar achteren. Kijk over je voorste vingertoppen. Krijger II versterkt de benen, opent de heupen en zorgt voor stabiliteit en focus.

4: Neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana)

Begin op handen en knieën en til je heupen omhoog en naar achteren, waarbij je een omgekeerde V-vorm met je lichaam maakt. Duw je handpalmen in de mat, strek je armen en verleng je ruggengraat. Ontspan je nek en laat je hielen naar de vloer zakken. Deze houding rekt de hamstrings, kuiten en schouders.

Yoga krijger en hond

© Superyoga.nl

Links de krijger-houding, rechts de neerwaartse hond.

5: Kat-koe (Marjaryasana-Bitilasana)

Begin op handen en knieën, met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Adem in, buig je rug en til je borst en stuitje naar het plafond (Koe houding). Adem uit, rond je ruggengraat, laat je hoofd zakken en trek je navel naar je ruggengraat (Kat houding). Beweeg tussen deze twee houdingen, synchroniseer beweging met ademhaling om de ruggengraat op te warmen en spanning los te laten.

Yoga kathouding koehouding

© Superyoga.nl

Links de kat-houding, rechts de koe-houding.

Watch on YouTube

Wil je nog meer yogahoudingen ontdekken? Bekijk dan deze video.

Fijne accessoires voor thuis

Thuis yoga beoefenen? Deze producten kunnen je helpen je sessie makkelijker en comfortabeler te maken:

Je kunt als eerste beginnen met een yogamat. Een yogamat biedt namelijk een comfortabel en slipvast oppervlak voor je oefeningen. Het helpt je gewrichten te beschermen en voorkomt uitglijden tijdens houdingen. Kies een mat die past bij je behoeften, zoals dikte en materiaalvoorkeur.

Yogablokken. Yogablokken zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken om houdingen aan te leren en te verdiepen. Ze bieden ondersteuning wanneer je hulp nodig hebt om de vloer te bereiken bij bepaalde houdingen. Je kunt blokken onder je handen, voeten of zitvlak plaatsen om de houding aan te passen aan jouw behoeften.

Een yogabolster. Bolsters zijn stevige, ondersteunende kussens die geweldig zijn voor yogavormen als Restorative Yoga of Yin Yoga. Ze kunnen worden gebruikt om verschillende lichaamsdelen te ondersteunen tijdens de houdingen, waardoor ze ontspanning bevorderen.

Een meditatiekussen. Is meditatie ook onderdeel van jouw yogasessie? Dan is een meditatiekussen ook een fijn hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat je goed zit tijdens je meditatie en niet afgeleid kan raken door een verkeerde houding of pijnlijke benen.

 Een oogkussen. Vind je het fijn om een yogasessie te eindigen met een savasana? Dan is een oogkussentje ideaal. Bij een eindsavasana (ook wel lijkhouding genoemd) lig je met je hele lichaam op je yogamat met je armen naast je en je ogen gesloten. Een oogkussen is een klein, verzwaard kussentje gevuld met lijnzaad en lavendelbloemen. Door het oogkussen tijdens de savasana over je ogen te leggen, kun je volledig ontspannen en tot rust komen.

Yoga oogkussen

© Superyoga.nl


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten