ID.nl logo
Yoga voor thuis: de fijnste oefeningen
Gezond leven

Yoga voor thuis: de fijnste oefeningen

Als je aan yoga wilt doen, kun je natuurlijk naar een yogastudio gaan, maar dat hoeft niet: je kunt yoga ook heel goed thuis beoefenen. Lekker om de dag mee te beginnen, of juist om de dag mee af te sluiten. In dit artikel lees je welke oefeningen je lekker thuis kunt doen en welke yoga-accessoires je helpen om nog meer zen te worden.

Dit artikel in het kort: **🧘 De voordelen van yoga thuis 🧘 5 yoga-oefeningen waarvoor je niet naar een yogastudio hoeft 🧘 Yoga-accessoires om nog meer Zen te worden

Lees ook: Eèèèèn ontspan! Waarom yoga goed is als je wilt afvallen

Dit zijn de voordelen van thuis yoga beoefenen

Een van de grootste voordelen van thuis yoga beoefenen is natuurlijk het gemak. Je hoeft je niet te haasten naar een studio, bent niet gebonden vaste lestijden en kunt zelf de duur en stijl van je oefeningen te kiezen. Zo kun je een yogasessie afstemmen op jouw eigen dagelijkse routine.

Daarnaast biedt thuisyoga je ook de mogelijkheid om goed naar je lichaam te luisteren en in je eigen tempo te bewegen. Je kunt de sessie aanpassen aan je energieniveau, voorkeuren en specifieke behoeften. Je hebt de vrijheid om in houdingen te blijven hangen, reeksen aan te passen of variaties te verkennen, wat zorgt dat de sessie intuïtiever en persoonlijker wordt.

Dankzij online yogaplatforms, websites en instructievideo's heb je een uitgebreid aanbod aan hulpmiddelen binnen handbereik. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, docenten en leslengtes om zo de les te vinden die bij jou past. Door het grote aanbod kun je je yogasessies ook eindeloos uitbreiden en variëren.

Wanneer je thuis yoga beoefent, zul je ook minder afgeleid worden dan in een studio. Daardoor ervaar je een dieper gevoel van zelfbewustzijn. Je hebt de ruimte en rust om je aandacht naar binnen te richten en je ademhaling, sensaties en emoties te observeren. Dit verhoogde bewustzijn bevordert zelfontdekking en persoonlijke groei. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat je thuis een rustige ruimte hebt om yoga te kunnen beoefenen, waar je ook niet gestoord zult worden.

💡 Tip: Creëer in huis een speciaal yogahoekje. Dat kan de logeerkamer zijn, een hoekje van je slaapkamer of zelfs je woonkamer. Met kaarsen, inspirerende voorwerpen of rustgevende muziek zorg je daar voor een ontspannen sfeer waardoor je yogasessie nog fijner wordt.

©morrowlight - stock.adobe.com

5x Yogahouding voor thuis

Er zijn allerlei houdingen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je ervaringsniveau, intenties en specifieke behoeften. Hier zijn een aantal yogahoudingen die geschikt zijn voor thuis.

1: Berghouding (Tadasana)

Sta rechtop met je voeten naast elkaar en aard je voeten in alle vier de hoeken. Span je beenspieren aan, verleng je ruggengraat, ontspan je schouders en zoek een stabiele, rechte houding. Adem diep in en centreer je bewustzijn in het huidige moment.

2: Tree Pose (Vrksasana)

Ga rechtop staan en breng je gewicht op één voet. Plaats de zool van je tegenovergestelde voet tegen je binnenkant van je dij, kuit of enkel. Vind je balans en breng je handen naar je hartcentrum of strek ze uit boven je hoofd. De boomhouding verbetert je balans, concentratie en stabiliteit.

©Superyoga.nl

3: Krijger II (Virabhadrasana II)

Zet je voeten wijd uit elkaar en breng de voorste hiel op één lijn met de achterste boog. Draai je voorste voet naar voren en buig je voorste knie, waarbij je deze op één lijn houdt met je enkel. Strek je armen wijd uit, met één arm naar voren en de andere naar achteren. Kijk over je voorste vingertoppen. Krijger II versterkt de benen, opent de heupen en zorgt voor stabiliteit en focus.

4: Neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana)

Begin op handen en knieën en til je heupen omhoog en naar achteren, waarbij je een omgekeerde V-vorm met je lichaam maakt. Duw je handpalmen in de mat, strek je armen en verleng je ruggengraat. Ontspan je nek en laat je hielen naar de vloer zakken. Deze houding rekt de hamstrings, kuiten en schouders.

©Superyoga.nl

5: Kat-koe (Marjaryasana-Bitilasana)

Begin op handen en knieën, met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Adem in, buig je rug en til je borst en stuitje naar het plafond (Koe houding). Adem uit, rond je ruggengraat, laat je hoofd zakken en trek je navel naar je ruggengraat (Kat houding). Beweeg tussen deze twee houdingen, synchroniseer beweging met ademhaling om de ruggengraat op te warmen en spanning los te laten.

©Superyoga.nl

Watch on YouTube

Wil je nog meer yogahoudingen ontdekken? Bekijk dan deze video.

Fijne accessoires voor thuis

Thuis yoga beoefenen? Deze producten kunnen je helpen je sessie makkelijker en comfortabeler te maken:

Je kunt als eerste beginnen met een yogamat. Een yogamat biedt namelijk een comfortabel en slipvast oppervlak voor je oefeningen. Het helpt je gewrichten te beschermen en voorkomt uitglijden tijdens houdingen. Kies een mat die past bij je behoeften, zoals dikte en materiaalvoorkeur.

Yogablokken. Yogablokken zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken om houdingen aan te leren en te verdiepen. Ze bieden ondersteuning wanneer je hulp nodig hebt om de vloer te bereiken bij bepaalde houdingen. Je kunt blokken onder je handen, voeten of zitvlak plaatsen om de houding aan te passen aan jouw behoeften.

Een yogabolster. Bolsters zijn stevige, ondersteunende kussens die geweldig zijn voor yogavormen als Restorative Yoga of Yin Yoga. Ze kunnen worden gebruikt om verschillende lichaamsdelen te ondersteunen tijdens de houdingen, waardoor ze ontspanning bevorderen.

Een meditatiekussen. Is meditatie ook onderdeel van jouw yogasessie? Dan is een meditatiekussen ook een fijn hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat je goed zit tijdens je meditatie en niet afgeleid kan raken door een verkeerde houding of pijnlijke benen.

 Een oogkussen. Vind je het fijn om een yogasessie te eindigen met een savasana? Dan is een oogkussentje ideaal. Bij een eindsavasana (ook wel lijkhouding genoemd) lig je met je hele lichaam op je yogamat met je armen naast je en je ogen gesloten. Een oogkussen is een klein, verzwaard kussentje gevuld met lijnzaad en lavendelbloemen. Door het oogkussen tijdens de savasana over je ogen te leggen, kun je volledig ontspannen en tot rust komen.

©Superyoga.nl

Win 1 van de 5 oogkussens DE WINACTIE IS GESLOTEN PER 1 OKT 2023 Hierboven heb je kunnen lezen hoe een oogkussentje kan helpen om je yogasessie helemaal zen af te sluiten. Vul het formulier in en maak kans op 1 van de 5 oogkussens t.w.v. € 12,95 per stuk die wij weggeven samen met Superyoga. Je kunt meedoen tot en met zondag 1 oktober 2023. De winnaars krijgen automatisch bericht.


▼ Volgende artikel
Welk formaat laptop heb ik nodig?
Huis

Welk formaat laptop heb ik nodig?

De keuze voor een laptop begint bij formaat en gewicht. Een lichte laptop neem je gemakkelijk overal mee naartoe, terwijl een groter scherm prettiger is voor je ogen. Maar een te zware laptop de hele dag meesjouwen wil je ook niet, terwijl het op een scherm dat te klein is niet prettig werkt. De kunst is dus om de juiste balans te vinden. Met deze tips vind je jouw ideale laptopmaat.

De grootte van een laptop wordt meestal uitgedrukt in inches, gemeten over de diagonale lengte van het scherm. Laptops variëren doorgaans van zo'n 10 tot 18 inch. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van elk formaat. We gaan ook in op andere kenmerken die samenhangen met het formaat, zoals het toetsenbord en touchpad, de bouwkwaliteit en de beschikbare aansluitingen.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 snelle laptops met een urenlange accutijd

10 - 12 inch: Altijd makkelijk meenemen

Voor mensen die constant onderweg zijn, zijn kleine ultraportable laptops met schermen van 10 tot 12 inch een mooie oplossing. Deze compacte en lichte laptops passen moeiteloos in elke tas of rugzak. Dankzij hun lage gewicht zijn ze ideaal voor forenzen, studenten en voor gebruik tijdens reizen of vakanties. Het grootste nadeel van deze mini-laptops is echter het kleine scherm. Er past simpelweg minder op dan bij grotere schermen. Inzoomen of de lettergrootte vergroten helpt vaak niet, omdat er dan nóg minder zichtbaar is. Dit maakt langdurig werken vermoeiend voor de ogen. Ook is werken met meerdere vensters of programma's tegelijk lastig op een klein scherm. Overweeg een ultraportable alleen als mobiliteit echt je hoogste prioriteit is.

13 - 16 inch: Balans tussen draagbaar en comfortabel

Voor de meeste mensen bieden laptops van 13 tot 15 inch het beste compromis tussen draagbaarheid en bruikbaar schermoppervlak. Laptops in deze formaten zijn meestal licht en compact genoeg om dagelijks mee te nemen, maar hebben tegelijkertijd een scherm dat groot genoeg is om makkelijk te kunnen werken en multitasken.

Populaire schermformaten zoals 13,3 inch en 14 inch bieden genoeg ruimte voor documenten, spreadsheets, browsen en e-mailen. Het scherm is ook groot genoeg voor het bewerken van foto's en video's. Iets grotere laptops van 15,6 inch zijn nog geschikter voor langdurig werken. Let bij aankoop goed op de resolutie, helderheid en kleurweergave van het scherm.

17 - 18 inch: Krachtige laptops voor thuisgebruik

Wie graag een desktopvervanger in laptopformaat wil, komt al snel uit bij de grote modellen van 17 tot 18 inch. Deze laptops bieden een royaal schermoppervlak, ideaal voor grafische toepassingen, videobewerking, 3D-modellering en high-end gaming. Je kunt er comfortabel lange tijd mee werken. Door hun formaat en gewicht zijn ze minder geschikt om regelmatig mee te nemen. Ze komen dan ook het best tot hun recht als desktopvervanger voor thuis of op kantoor. Let bij aankoop op een hoge resolutie, een krachtige grafische kaart en een snelle processor om het volledige potentieel te benutten.

Lichtgewicht of high-end?

Bij het kiezen van een laptop maak je altijd een afweging tussen draagbaarheid en prestaties. Lichtere en kleinere modellen zijn handig voor onderweg, maar hebben minder rekenkracht voor zware taken. Die kracht wordt bepaald door componenten zoals de processor, hoeveelheid RAM, schijfruimte en grafische chip. Voor basisgebruik en lichte taken zijn minder krachtige processors en 4 tot 8 GB RAM vaak voldoende. Gebruik je intensievere toepassingen of multitask je veel, dan heb je meer aan een krachtige quadcore-processor, 16 GB of meer RAM en een aparte grafische kaart. Dit gaat wel ten koste van gewicht en accuduur. Bepaal vooraf welke prestaties voor jou echt nodig zijn.

Grootte (inches)Typisch gewicht (kg)Beste voor
10-12<1.5Lichte taken, makkelijk mee te nemen
13-141.5-2Algemeen gebruik, balans tussen draagbaarheid en prestaties
15-162-2.5Algemeen gebruik, multimedia, lichte gaming
17-18>2.5Gaming, grafische bewerking, stationair gebruik

©guteksk7

Toetsenbord, touchpad en ergonomie

Voor echte productiviteit op een laptop zijn een goed toetsenbord en touchpad essentieel. Let bij de aanschaf op de toetsaanslag voor een prettige type-ervaring. De toetsaanslag, of toetsweg, is de afstand die een toets aflegt wanneer je deze indrukt, wat de diepte van de toetsbeweging bepaalt. Bij laptops en vlakke toetsenborden is de toetsweg vaak vrij kort, meestal 1-2 mm, wat zorgt voor een directe, snelle respons.

Ook belangrijk zijn de stevigheid, flex en algehele bouwkwaliteit van het toetsenbordgedeelte. Flex betekent hier de ongewenste buiging of vervorming van de behuizing bij lichte druk. Een kleine mate van flex is acceptabel, maar te veel wijst op een minder solide constructie. Andere ergonomische aspecten, zoals de positie van de scharnieren, de handpalmsteun en de schermhoek, dragen ook bij aan het bedieningsgemak van de laptop.

©MiaStendal - stock.adobe.com

Bouwkwaliteit

Als je van plan bent een laptop intensief onderweg of op reis te gebruiken, let dan goed op de bouwkwaliteit en gebruikte materialen. Een stevige behuizing van aluminium of versterkt kunststof kan veel beter tegen intensief gebruik en gaat langer mee. Vermijd lichte, goedkopere materialen wanneer je vaak op pad bent. Controleer ook de stevigheid van de scharnieren, het toetsenbord, de handpalmsteun en het scherm om zeker te weten dat de laptop tegen een stootje kan.

Aansluitingen voor accessoires

Kijk tot slot ook naar de beschikbare aansluitingen op een laptop. Controleer of er voldoende usb-poorten zijn en dat er minstens één usb-c poort aanwezig is. Andere handige aansluitingen zijn HDMI, SD-kaartsleuf, Thunderbolt en een 3,5mm audiojack. Door van tevoren te bedenken wat je allemaal wilt gaan aansluiten en hoe, kun je controleren of een laptop over de juiste mix van poorten beschikt. Meer poorten betekent doorgaans meer flexibiliteit om allerlei accessoires en randapparatuur aan te sluiten - denk aan externe opslag, tweede scherm en meer.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede blender tegen een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken blenders bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S

De Consumentenbond reikte aan deze betaalbare blender zijn Beste Koop-predicaat uit. Verder komen ruim twintig Kieskeurig.nl-bezoekers tot een gezamenlijke beoordeling van een 8,5. Gebruikers waarderen onder andere de krachtige motor en het mooie design. Dankzij zijn hoge vermogen van 1200 watt haalt de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S een hoge snelheid van dertigduizend rotaties per minuut. Hierdoor heeft deze keukenhulp geen enkele moeite om harde etenswaren, zoals noten en bevroren fruit, fijn te malen. Je kunt er zelfs ijs mee crushen!

De mengbeker heeft een inhoud van 1,5 liter, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk smoothies voor meerdere personen kunt maken. Met behulp van de ronde knop aan de voorzijde kies je tussen twee standen. Na afloop doe je de mengbeker en het 4-bladige mes in de vaatwasser. Ondanks zijn hoge vermogen weegt de VitaPower Serie 4 MMB6172S slechts 4,1 kilo. Hij hoeft dus niet altijd op het aanrecht te blijven staan; je kunt hem makkelijk opbergen in een keukenkastje.

Princess 212092 Blender Black Steel 1000

Deze blender is een koopje, want bij enkele webwinkels betaal je momenteel minder dan vier tientjes. Desondanks biedt de Princess 212092 Blender Black Steel 1000 goede specificaties. Zo bestaat het messenblok uit zes rvs-messen om de boel fijn te malen. Dankzij de mengbeker van 1,5 liter doe je flink wat etenswaren in de blender. Creëer vervolgens een perfecte smoothie, cocktail of milkshake voor drie à vier personen.

Een pluspunt is dat je tussen vier reguliere standen en een pulseermodus kunt kiezen. In de hoogste stand presteert de motor op een respectabel vermogen van duizend watt. Is het donker? Dankzij de blauwverlichte draaiknop kun je dit apparaat alsnog bedienen. Het deksel heeft trouwens een navulopening, waardoor je op een later moment nog iets kunt toevoegen. Alle losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Dit product is te koop in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews.

Domo DO705BL

De Domo DO705BL is geen klassieke blender, want dit prijsvriendelijke apparaat kan gerechten óók verwarmen. Om die reden staat dit product bekend als soepmaker. Doe water en voorgesneden groenteblokjes in de mengbeker en de DO705BL gaat vervolgens voor je aan de slag. Na pakweg twintig minuten wachten heb je een kant-en-klare soep van twee liter. Het display toont een aftellende timer, zodat je ondertussen iets anders kunt doen. Een geruststellende gedachte is dat deze soepmaker is voorzien van een overkookbeveiliging.

Het bedieningspaneel aan de bovenkant bevat zes programma's, namelijk Chunky, Smooth, Extra smooth, Juice, Jam en Blend/Clean. Zo kies je onder meer tussen een glad resultaat of mengsel met kleine stukjes. Op basis van je keuze doet het grote mes zijn werk. De Belgische fabrikant levert een receptenboekje mee, waarna je bijvoorbeeld een heerlijke pompoen-spinazie- of paprika-tomatensoep bereidt. Daarnaast maak je met dit veelzijdige apparaat net zo makkelijk een koude smoothie of milkshake. Het vermogen van de motor bedraagt duizend watt.

Lees ook: Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!

Nutribullet 900 Pro Exclusive

Zoek je een kleine, lichte en krachtige blender, dan is de Nutribullet 900 Pro Exclusive een ideale kandidaat. De fabrikant levert bij dit model twee drinkbekers met een inhoud van 0,95 liter. Dankzij de zogeheten to-go-deksel en drinkring neem je de zojuist bereide smoothie of milkshake overal mee naartoe. Voor maximaal comfort heeft de drinkring een handvat.

De 900 Pro Exclusive ondersteunt een vermogen van 900 watt. Met 24 duizend rotaties per minuut maalt het messenblad alle etenswaren klein – denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten, zaden, bessen en noten. De bereiding duurt maximaal een minuut. Na afloop verwijder je de messen en plaats je de drinkrand. Overgieten in een ander glas is dus niet nodig. Zowel de bekers als het messenblad kunnen in de vaatwasser. Je kunt kiezen tussen een zwarte en witte uitvoering.

Philips 5000 Series HR3030/00

Met een gemiddelde beoordeling van een 8,5 gooit deze Philips-blender hoge ogen. Diverse reviewers waarderen het gladde resultaat, waardoor smoothies prettig drinkbaar zijn. Verder valt de riante mengbeker van twee liter goed in de smaak. Daar haal je moeiteloos meerdere drankjes uit. Ten opzichte van diverse andere betaalbare blenders onderscheidt de 5000 Series HR3030/00 zich met een krachtige motor van 1200 watt. Vergeleken met eerder uitgebrachte Philips-blenders heeft dit exemplaar ook nog eens langere en dikkere messen. Hierdoor maakt het apparaat in korte tijd harde ingrediënten fijn, waaronder noten en bevroren fruit.

Via de draaiknop selecteer je de gewenste snelheid. Je kiest tussen drie standen. Bovendien gebruik je zo nodig de pulseermodus voor het fijnmalen van hard voedsel. Via de inbegrepen stamper loods je alle etenswaren naar het messenblok onderin de mengbeker. Na afloop gebruik je de reinigingsstand om de blender schoon te maken. De losse onderdelen kunnen overigens ook gewoon in de vaatwasser.