Zo werkt het digitale prikbord Padlet

© PXimport

Zo werkt het digitale prikbord Padlet

Geplaatst: 24 januari 2020 - 15:09

Aangepast: 25 november 2022 - 08:18

Dirk Schoofs

Organisaties hangen vaak hele wanden vol met ideeën die medewerkers aandragen bij een brainstorm. Jij hoeft echter geen centimeter van je muur op te offeren als je deze creativiteitstechniek op een digitale manier toepast met Padlet. Bovendien kun je ideeën uitwisselen met anderen vanuit je luie stoel of zelfs vanuit de trein.

Stap 1: Inloggen

Padlet is een gratis tool gericht op samenwerking met collega’s, teamleden, familie of klasgenoten. Bovendien is Padlet tegelijk een website, een app voor iOS, Android en Kindle en een Chrome-extensie. Je meldt je aan met je mailadres, Google- of Facebook-account. Als je een account hebt aangemaakt en ingelogd bent, kun je via al deze manieren werken aan je digitaal prikbord. Het basislidmaatschap is gratis. Hiermee beheer je 3 prikborden (padlets) die bestanden ondersteunen van maximaal 10 MB. De pro-versie kost ongeveer 7,50 euro en daarmee kun je een onbeperkt aantal padlets beheren en bestanden tot 250 MB verwerken.

© PXimport

Stap 2: Verwerken

Daarna kun je een eerste digitale post-it maken. Padlet voorziet in een set sjablonen die zorgen dat je ideeënstroom er ook leuk uitziet. Padlets zijn en blijven in hoge mate aanpasbaar. Je plaatst een titel, tekst en het is mogelijk om verschillende types bijlagen toe te voegen. Dat kunnen bijvoorbeeld webafbeeldingen zijn, eigen foto’s, filmpjes, Word- en pdf-documenten. Het is zelfs mogelijk om vanuit de losse pols op het canvas te tekenen. In de pro-versie kun je ook stem- of video-opnames plaatsen via je microfoon en webcam. Nadat je een item hebt geplaatst, kun je deze via een link met anderen delen en als je hen toestemming geeft kunnen ook zij items aan jouw padlet toevoegen.

Stap 3: Delen

Via het pijltje rechtsboven kun je de padlet delen. Deel je het prikbord als geheel, dan wordt het geëxporteerd als pdf, afbeelding, Excel- of csv-bestand. Je kunt de padlet zelfs printen. Of je deelt gewoon de link naar het prikbord zodat anderen op hetzelfde canvas kunnen verder werken. Je kunt het prikbord van een wachtwoord voorzien en bepalen wie welke bevoegdheden krijgt. Er is zelfs een optie om het prikbord te ‘embedden’ in een website, zodat hij daar live getoond wordt. En ten slotte kun je een qr-code genereren waardoor het prikbord verschijnt nadat je die code hebt ingescand met de camera van je smartphone.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000