Netjes sorteren in Word doe je zo

© PXimport

Netjes sorteren in Word doe je zo

Geplaatst: 30 augustus 2022 - 11:34

Aangepast: 4 maart 2023 - 23:04

Dirk Schoofs

Word heeft een sorteertool om gegevens op verschillende manieren te rangschikken. Met een paar klikken sorteer je datums, namen en zelfs volledige alinea’s. Met deze functie kun je jezelf een heleboel tijd en moeite besparen. Netjes sorteren in Word doe je zo.

Eenvoudig woordenlijst

Selecteer als volgt de lijst in het Word-document. Het maakt niet uit of de lijst gewoon onder elkaar is getypt of dat het gaat om een lijst met opsommingstekens. Klik voor het eerste woord van de lijst, druk Shift in en houd die ingedrukt. Klik aan het einde van het laatste woord en laat Shift weer los. De geselecteerde lijst is nu gemarkeerd. 

Om de lijst in alfabetische orde te plaatsen, ga je naar het tabblad Start. Daar klik je op het pictogram Sorteren, een knop met de combinatie van de letters AZ en een pijltje. Als het om een eenvoudige woordenlijst gaat, dan laat je onder Sorteren de opties Alinea’s en Tekst geselecteerd. Je klikt op Oplopend en daarna op OK.

© PXimport

Sorteeropties

Een ander voorbeeld: we hebben een namenlijst die begint met de voornaam van iedere persoon. Dat willen we natuurlijk sorteren op achternaam, niet op voornaam. Nadat je op sorteerknop hebt geklikt, moet je eerst de Opties openen om aan te geven hoe de sorteervelden gescheiden zijn. Bij de opdracht Velden scheiden op selecteer je de optie Overige

Standaard staat in dit vak een liggend streepje, haal dat weg en typ een spatie. Onderaan controleer je of Nederlands als sorteertaal is ingesteld. Klik op OK om terug te keren naar het dialoogvenster Tekst sorteren.

© PXimport

Verschillende criteria

Je hebt de lijst nu in velden verdeeld. Dat betekent dat Muhammad in veld 1 staat en Ali in veld 2. In het onderdeel Sorteren op kun je nu de optie Word 2 selecteren. Laat Type rustig op Tekst staan en uiteraard bepaal je zelf of je Oplopend of Aflopend wilt sorteren. Word zal nu de lijst op basis van de achternamen sorteren. 

Omdat bij sommige achternamen het tweede woord hetzelfde is, voeg je er nog een criterium aan toe met de optie Vervolgens op Word 3. Als derde criterium kies je Word 1, voor het geval dat de achternamen gelijk zijn. Word houdt nu ook rekening met de voornamen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000