ID.nl logo
Beste tools voor zwartwit-foto's inkleuren
© PXimport
Huis

Beste tools voor zwartwit-foto's inkleuren

Bekijk je oude zwart-witfoto’s, dan is het soms moeilijk om je voor te stellen dat de wereld in die tijd even kleurrijk was als vandaag de dag. Gelukkig kun je via kunstmatige intelligentie alsnog zwartwit-foto's inkleuren, zodat je een veel realistischere blik in het verleden kunt werpen. Moeilijk? Welnee, het gaat helemaal automatisch!

Heb je stapels familiefoto’s of vakantiekiekjes in zwart-wit liggen? Gelukkig hoef je ze niet allemaal met de hand in te kleuren. Dat zou best veel werk zijn en nog een precisieklus ook. Het omzetten van een zwart-witfoto in een kleurenfoto kan dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie volledig automatisch, via een online dienst of met software die je lokaal op de computer draait. 

Even een plaatje inscannen met je smartphone of een (flatbed)scanner, en je kunt meteen aan de slag. Het werkt overigens niet alleen met oude foto’s, maar ook met recente beelden.

Goochelen met kleuren

Dat automatisch inkleuren van foto’s gaat trouwens behoorlijk vlot. Het achterliggende algoritme is namelijk intensief getraind door het miljoenen foto’s in zowel kleur als zwart-wit te laten analyseren. Daardoor kunnen zaken als mensen, huisdieren, auto’s, bomen, huizen, bergen en allerlei andere objecten niet alleen herkend worden, maar dus ook van een realistisch kleurtje worden voorzien.

Het lijkt soms net tovenarij en kan behoorlijk natuurgetrouwe resultaten opleveren, al valt de uitkomst soms ook een beetje tegen. Het verschilt echt per foto wat er tevoorschijn getoverd wordt en het blijft daarom altijd afwachten wat je te zien krijgt. Overigens worden de achterliggende modellen zo nu en dan verbeterd en kan het dus best zijn dat een foto die momenteel niet zo goed lukt, op een later moment ineens een stuk beter wordt ingekleurd.

©PXimport

Verder is het goed om te weten dat het voor slimme software doorgaans niet al te ingewikkeld is om de lucht blauw en gras of bladeren groen te maken, of een bakstenen muurtje een bruintint te geven. Wat zo’n algoritme helaas niet kan, is de favoriete kledingkleur van jou, je ouders of die van je (verre) grootouders raden. Het kan daardoor zomaar zijn dat een jas, jurk of een prachtige klassieke auto blauw gekleurd wordt, terwijl die in werkelijkheid rood of geel was.

Je moet een ingekleurd plaatje dan ook vooral zien als een realistische impressie van hoe het tafereeltje geweest kan zijn, in plaats van een exacte weergave. De software kan nu eenmaal niet door de tijd reizen om even te checken hoe het ook alweer echt zat.

Doe een gooi

De praktijk leert dat er niet één dienst of één programma is waarmee je altijd en met elke foto consequent de beste resultaten krijgt. Een foto die voor jou dierbaar is, kun je dan ook het best door meerdere partijen laten verwerken, zodat je zelf kunt bepalen welke kleurenversie jou het meest bevalt. Zeker als ze toch gratis zijn, is dat een kleine moeite.

Kijk verder vooral naar hoe de elementen die voor jou belangrijk zijn, worden ingekleurd. Gaat het bijvoorbeeld puur om de mensen, dan moeten vooral de huid en de kleding goed ogen. Draait het voornamelijk om de fraaie omgeving, dan wil je die er goed herkenbaar op hebben staan.

We bespreken zeker niet alle websites en programma’s, want er bestaan er nogal wat. Partijen waarbij het inkleuren matig lukte of de resolutie bedroevend laag was, hebben we sowieso weggelaten. Ook laten we professionele fotobewerkers die met hun kunstmatige intelligente goed zijn toegerust voor dit klusje, zoals Adobe Photoshop, buiten beschouwing.

DeOldify.NET

©PXimport

Met dit DeOldify kun je via je eigen computer op je gemak zwart-witfoto’s inkleuren, waarbij de originele fotoresolutie netjes behouden blijft. De foto’s zien er realistisch uit, met ingetogen en dus niet overdreven verzadigde kleuren. In sommige van de foto’s waarmee wij getest hebben, worden helaas de gezichten niet ingekleurd. Dat doet zich vooral voor als mensen erg klein zijn afgebeeld. Staan ze prominenter in beeld, dan gaat het meestal wel goed. Ook zijn er soms wat vlekken met valse kleuren te zien.

De eenvoudigste wijze van inkleuren is door het kant-en-klare programma te downloaden. Dat kan door op de website in de rechterkolom op Releases te klikken en vervolgens DeOldify.NET.win.exe te downloaden. Dit bestand plaats je ergens in een map en vervolgens start je het door erop te dubbelklikken. Je kunt natuurlijk ook een snelkoppeling op je bureaublad plaatsen.

Een alternatief is zelf de programmacode genereren. Dat is wel iets ingewikkelder, maar de stappen die je moet doorlopen, staan netjes op de website vermeld bij How to run. In dat geval klik je bovenaan de hoofdpagina op de knop Code en kies je Download ZIP. Genereer vooral de zogeheten SIMD-variant, want die draait stukken sneller dan de kant-en-klare downloadversie.

DeepAI

©PXimport

Via de website van DeepAI hoef je een plaatje alleen maar even via de knop Image te uploaden om er een kleurenversie van te maken. Gaat het om een foto die al ergens online is te vinden, dan klik je eerst op url upload, waarna je bij Image url het webadres opgeeft. De resultaten lijken aardig op die van het programma DeOldify.NET. Soms zijn de kleuren van de een ietsjes mooier, dan weer die van de ander. Wel worden gezichten van mensen die erg klein op de foto staan net wat vaker ingekleurd en zijn er minder valse kleuren te zien.

Zodra je het resultaat in de webbrowser ziet, klik je met rechts op de kleurenfoto en kies je Afbeelding opslaan als om het resultaat lokaal te bewaren. Het gebruiksgemak is weliswaar groot, want je hoeft geen lokale software te installeren, maar daar staat tegenover dat de kleurenfoto’s verkleind worden. Volgens de website is de maximale grootte 1200 × 1200 pixels, maar de langste zijde is bij ons met consequent 800 pixels nog een stuk kleiner. Je hoeft je foto’s overigens niet zelf te verkleinen voordat je ze uploadt, dat gebeurt helemaal vanzelf.

MyHeritage In Color

©PXimport

Bij de meeste testfoto’s die wij aanbieden, presteert MyHeritage In Color opvallend goed. De kleuren springen van het scherm af, foto’s ogen lekker scherp, de detaillering is prima en de plaatjes zien er levensecht uit. Vlekken met valse kleuren zijn nauwelijks te bekennen, gezichten worden goed herkend en netjes ingekleurd. Er gaat heus wel eens iets mis, want soms is de kleurverzadiging of het contrast wel heel erg aangedikt.

Al dat moois komt wel met een prijs. Want je mag tien foto’s gratis en op origineel formaat inkleuren, waar overigens wel een watermerk op wordt aangebracht. Om de rest van jouw fotoverzameling onder handen te nemen, is een abonnement nodig. 

MyHeritage is een platform waar je via historische gegevens, familiestambomen en DNA-matchingtechnologieën jouw verleden en dat van familieleden en voorouders kunt uitpluizen. Dat hoef je allemaal niet te gebruiken, maar helaas kun je voor alleen het inkleuren en verbeteren van foto’s geen apart, goedkoper abonnement afsluiten.

Lees ook: Zo maak je een stamboom met Family Tree Builder

Playback.fm

©PXimport

Playback.fm lijkt hetzelfde algoritme te gebruiken als DeepAI. De inkleuring is net als de resolutie van het eindresultaat bij onze tests identiek. Ook is er geen beperking in het aantal foto’s dat je mag aanbieden. Je klikt op Upload Photo, wacht tot de kleurenversie in beeld verschijnt en bewaart deze vervolgens via een klik op de knop Download Color Photo.

Anders dan bij DeepAI krijg je op deze website behoorlijk wat reclame voor je kiezen, waardoor het geheel wat onoverzichtelijker oogt. Of je nu DeepAI of Playback.fm gebruikt, mocht de ene dienst er op termijn mee ophouden, dan kun je altijd nog bij de ander terecht. 

Genealogie Online

©PXimport

Via de website van Genealogie Online kun je gratis zwart-witbeelden in kleur laten omzetten. Hierbij wordt de originele resolutie netjes behouden. De resultaten zien er doorgaans prima uit, al zijn de kleuren een stukje valer en dus minder verzadigd dan bij de concurrentie. Personen die erg klein in beeld staan, blijven op onze testfoto’s wederom kleurloos. En soms lijkt er een sepiatint te worden toegevoegd: grote delen van de foto krijgen dan onterecht een geelbruine tint.

Voordat je foto’s kunt inkleuren, moet je eerst even kosteloos een account aanmaken. Daarna is het een kwestie van je foto’s een voor een uploaden. De resultaten blijven één maand online staan. Gedurende die tijd kun je ze op elk moment vanuit het overzicht downloaden door te rechtsklikken en dan te kiezen voor Afbeelding opslaan als.

Image Colorizer

©PXimport

Bij Image Colorizer zijn meerdere fotoverbeteringen mogelijk en ze maken allemaal gebruik van kunstmatige intelligentie. Denk aan het repareren van beschadigde foto’s, verscherpen van vervaagde beelden en dus ook het inkleuren van zwart-witbeelden door op de website voor Colorize Photo Now te kiezen.

De foto mag maximaal 5 MB en 3000 bij 3000 pixels groot zijn. Neem je een abonnement, dan wordt dat 6000 bij 6000 pixels. In tegenstelling tot andere diensten wordt de foto niet automatisch op maat gesneden: dit moet je dus vooraf zelf regelen. Die moeite is het overigens wel waard, want het ingekleurd eindresultaat mag je daarna op hoge resolutie downloaden.

De resultaten lijken identiek aan wat je met DeepAI en PlaybackFM krijgt, maar dan op hogere (originele) resolutie. Het eindresultaat verschijnt op een nieuwe webpagina zonder https-verbinding, waardoor je browser een beveiligingswaarschuwing kan tonen.

In het abonnementsoverzicht wordt gesproken over maximaal acht gratis exemplaren per maand, maar zelf zijn we hier ruim overheen gegaan. Mogelijk geldt deze limiet alleen bij de andere fotoverbeteringen. Foto’s kun je ook omzetten met een app of programma (pc en Mac). Daar is wel een abonnement of eenmalige afkoop voor nodig.

Photomyne

©PXimport

Photomyne geeft nogal wisselende resultaten. Sommige foto’s zien er heel aardig uit, terwijl bij andere exemplaren wel heel creatief met kleuren wordt omgesprongen. Vooral met blauw en paars wordt soms kwistig rondgestrooid. Verder zijn er regelmatig kleurvlekken te zien op onze testfoto’s, of een onderwerp wordt alleen gedeeltelijk ingekleurd. Gezichten van personen die klein in beeld zijn, worden soms niet herkend.

Er is ook een app beschikbaar waarmee je foto’s kunt inkleuren via je smartphone. Daar is wel een abonnement of eenmalige afkoop voor nodig. De website die we hier noemen, is dan ook vooral bedoeld om het inkleuren alvast uit te proberen.

Color Surprise AI

©PXimport

Color Surprise AI mag je gratis uitproberen. Bevalt het programma, dan kun je het vervolgens via een eenmalige aankoop in huis halen. Je moet wel een e-mailadres opgeven om de downloadlink te zien te krijgen.

Verwerking vindt lokaal plaats en je kunt er ook voor kiezen om groepjes foto’s automatisch te laten inkleuren (batchverwerking), in plaats van dat je ze stuk voor stuk omzet. Eerst wordt een verkleinde versie getoond, zodat je lekker snel een eerste indruk krijgt. Ook zie je dan allerlei regelaars waarmee je het resultaat nog kunt bijsturen. Daarna laat je het volledige beeld verwerken en wordt dit meteen opgeslagen zonder dat je er nog iets aan kunt veranderen. De resultaten wisselen sterk, van heel aardig tot nogal matig.

Picverse Photo Editor

©PXimport

Via de optie Oude foto’s herstellen van Picverse Photo Editor voeg je niet alleen kleur toe aan oude foto’s, maar worden desgewenst ook zaken als kreukels, vlekken en beschadigingen netjes gerepareerd. Voor de software volstaat een eenmalige betaling en je kunt het programma eerst gratis uitproberen, waarbij je foto’s wel een groot watermerk krijgen.

Bij hoge resoluties wordt gevraagd of je de foto wilt verkleinen om sneller resultaat te krijgen. Dit is handig om snel te zien of het wat wordt, maar in alle overige gevallen is het slimmer om op maximale resolutie te werken. Het contrast is wat aan de hoge kant en kleine details worden soms weggepoetst, al kun je dit achteraf nog naar smaak verfijnen, net als de helderheid en de kleurweergave.

Zo nu en dan zijn wazige vlekken en valse keuren te zien. Op zich kun je dit vaak nog wel corrigeren via een selectieve bewerking, maar dan hebben we het wel over de meer geavanceerde technieken.

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.

▼ Volgende artikel
Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2

De ene update is de andere niet. De meest recente en flinke update voor Windows 11 is 24H2. Deze kent een groot aantal zichtbare en onzichtbare nieuwigheden. Er zijn daarmee genoeg redenen om over te stappen. Hoe zorg je voor een probleemloze update en ultieme flexibiliteit?

In dit artikel laten we zien hoe je zonder problemen overstapt naar Windows 11 24H2 en je pc optimaal voorbereidt:

  • Controleer en update je systeem via Windows Update en werk drivers bij.
  • Maak een back-up van belangrijke bestanden met Bestandsgeschiedenis of een externe opslag.
  • Installeer de update via Windows Update, de Installatie-assistent, of de Media Creation Tool.
  • Optimaliseer je pc na de installatie door onnodige bestanden te verwijderen en het opstartmenu op te schonen.
  • Rol de update binnen tien dagen terug als je niet tevreden bent met Windows 11 24H2.

Voorbereiding

Een nieuwe Windows 11-editie vraagt om een goede voorbereiding. Benut dat moment om de computer helemaal up-to-date te brengen.

Dit is bijvoorbeeld een goed moment om je drivers te bekijken en zo nodig bij te werken. Bezoek de website van de computerfabrikant en controleer op nieuwe stuurprogramma’s. Gebruik je bijvoorbeeld een grafische kaart voor je gaming-pc, dan controleer je op de website van de fabrikant of er nieuwe stuurprogramma’s beschikbaar zijn.

Zorg verder voor een opgeruimde machine. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de klassieke Schijfopruiming: open het Startmenu en typ Schijfopruiming. Eenmaal geopend, klik je op Systeembestanden opschonen. Controleer hierna de lijst en plaats vinkjes naast de onderdelen die je wilt verwijderen. Onderdelen zoals Tijdelijke bestanden, Windows Update opschonen en Upgradelogboekbestanden van Windows kunnen je veel ruimte teruggeven. Een ander Windows-onderdeel dat je inzicht geeft in de huidige onderdelen op de computer vind je via de Windows-instellingen. Druk op Windows-toets+I en kies Systeem / Opslag. Klik op Aanbevelingen voor opschoning en verwijder de onnodige ruimteverslinders.

Goede voorbereiding is het halve werk: zorg voor een opgeruimde machine.

Apps

Werk ook meteen je programma’s en apps bij met de nieuwste versies. Apps die je via de Microsoft Store hebt geïnstalleerd, werk je bij door in de Microsoft Store te kiezen voor Downloads / Updates ophalen.

Back-up

Een veiligheidsupdate of compacte functie-update is tot daaraantoe, maar voor een grote update zoals Windows 11 24H2 hebben we onze back-upzaken graag goed op orde. Zorg daarom voor een recente reservekopie van je bestanden en sla het back-upbestand op een externe locatie op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een online opslagdienst, zoals Google Drive of OneDrive, of een externe schijf of usb-stick.

Automatische back-ups

Verborgen, maar daarom niet minder handig: in Windows 11 vind je de Bestandsgeschiedenis. Met dit onderdeel maak je automatisch back-ups van belangrijke bestanden en locaties op een extern opslagmedium. In het Startmenu typ je Bestandsgeschiedenis. Koppel een externe opslag aan en klik op Inschakelen. Links vind je aanvullende opties, bijvoorbeeld om de bestanden terug te zetten en specifieke mappen uit te sluiten.

Windows Update

Is alles op orde? Dan kunnen we de upgrade binnenhalen. Je kunt de 24H2-update op verschillende manieren installeren. De meest eenvoudige manier is om te wachten totdat de Windows 11 24H2-update wordt aangeboden door Windows Update. Grotere updates, zoals deze, worden gefaseerd uitgerold. Zo is het mogelijk dat een update pas na maanden op de computer verschijnt, bijvoorbeeld pas nadat er bekende problemen zijn opgelost.

Open het Windows-instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Windows Update. Activeer de optie Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn en klik op Naar updates zoeken. De update wordt gemeld als ‘Windows 11, versie 24H2’ en automatisch gedownload als Windows Update deze vindt.

Eenmaal gedownload, verschijnt het venster Opnieuw opstarten plannen. Geef hier aan wanneer je de update wilt installeren. Kies de dag (Een dag kiezen) en een moment (Een tijd kiezen) en klik op Opnieuw opstarten plannen. Gebruik je de computer op het gekozen moment? Start de machine dan automatisch op een eerstvolgend rustig moment op. In andere gevallen verschijnt er een melding bij het systeemvak, waarbij je de mogelijkheid hebt om direct opnieuw op te starten, vanavond opnieuw te starten of een specifieke tijd te kiezen.

Zodra je Windows opnieuw opstart, wordt de 24H2-update geïnstalleerd.

Update Windows Professional

Ben je een gevorderde gebruiker, dan kun je een truc inzetten om sneller een grote upgrade (zoals Windows 11 24H2) via Windows Update binnen te krijgen. Maak je gebruik van Windows 11 Professional? Open het Startmenu en typ gpedit.msc. Ga naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update / Updates beheren die worden aangeboden vanuit Windows Update. Dubbelklik op De doelversie van de onderdelenupdate selecteren. Kies Ingeschakeld. In het vak Opties typ je in het eerste vak Windows 11. In het tweede vak typ je 24H2. Klik op Toepassen en OK.

Heb je de Home-uitvoering van Windows 11? Dan heb je niet de beschikking over het eerdergenoemde programma. Dezelfde truc kun je dan alsnog handmatig afdwingen via het Windows-register. Volg deze stap alleen als je bekend bent met het register. Open de register-editor (typ regedit.exe in het Startmenu) en blader naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate. Kies Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde. Noem deze ProductVersion. In het vak Waardegegevens typ je Windows 11. Klik op OK. Kies wederom Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde. Noem deze TargetReleaseVersionInfo. Bij Waardegegevens typ je 24H2. Klik op OK. Kies hierna Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde (32-bits) en noem deze TargetReleaseVersion. Bij Waardegegevens typ je 1. Sluit de register-editor, start Windows opnieuw op en voer Windows Update uit. Je kunt deze truc ook gebruiken bij een toekomstige Windows-versie, bijvoorbeeld 25H2.

Zo zien we het graag: Windows 11 24H2 netjes aangeboden door Windows Update.

Installatie-assistent

Biedt Windows Update je niet aan om te upgraden naar 24H2 en heb je geen geduld? Dan nemen we het heft in eigen hand. Via deze webpagina van Microsoft vind je alternatieve manieren om de nieuwste versie alsnog binnen te halen. De eerste optie is de Installatie-assistent voor Windows 11. Deze wizard controleert of de machine in aanmerking komt voor de update en haalt automatisch de nieuwste versie van Windows 11 binnen.

Voordat je de Installatie-assistent gebruikt, zorg je voor minimaal 9 GB vrije schijfruimte. Dit is nodig voor de installatiebestanden. Dubbelklik op het bestand Windows11InstallationAssistant.exe. De wizard controleert of het systeem aan de eisen voldoet en presenteert de gebruiksvoorwaarden. Neem deze door en bij akkoord, klik je op Accepteren en installeren. De eerste stap bestaat uit het installeren van de nieuwste bestanden. In de laatste stap wordt Windows 11 24H2 geïnstalleerd en wordt de computer opnieuw opgestart. Zorg ervoor dat je eventueel geopende documenten hebt bewaard en gesloten.

Media Creation Tool

Een andere manier voor een vlotte overstap naar 24H2 is het gebruik van de Media Creation Tool. In het Nederlands wordt deze tool ook wel Hulpprogramma voor het maken van media genoemd. Deze optie is bijzonder interessant als je de mogelijkheid wilt aangrijpen om Windows schoon te installeren en daarbij aan te geven in hoeverre je bestaande programma’s en bestanden wilt behouden. Bij de eerdergenoemde opties wordt de 24H2-update immers zonder verdere vragen en installatiemogelijkheden geïnstalleerd. Kortom, de Media Creation Tool is interessant als je kiest voor maximale flexibiliteit.

Je vindt de Media Creation Tool op de eerdergenoemde website van Microsoft. Met dit programma maak je de installatiemedia van Windows 11, bijvoorbeeld op een usb-stick. Daarna installeer je 24H2 eenvoudig als upgrade of schone installatie. Lees de voorwaarden door en klik op Akkoord als je het hiermee eens bent. In het volgende venster kies je de taal. Standaard is Nederlands ingesteld, maar je kunt een andere taal kiezen door eerst het vinkje te verwijderen bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc. Klik op Volgende. Geef nu aan welk medium je wilt gebruiken. Je kunt Windows 11 24H2 installeren op een usb-stick, zodat je de nieuwste versie op meerdere computers tegelijkertijd kunt installeren. Zorg voor een stick met minimaal 8 GB capaciteit en houd er rekening mee dat bestaande gegevens op de stick worden verwijderd (optie USB-flashstation).

Je kunt ook kiezen voor een iso-bestand, waarmee je 24H2 vanaf de vaste schijf kunt installeren (optie ISO-bestand). Hierna haalt het hulpprogramma alle bestanden voor Windows 11 24H2 binnen en wordt de usb-stick of het lokale iso-bestand klaargemaakt. Heb je gekozen voor een usb-stick? Dan kun je hiermee de computer starten en de installatie starten. Heb je gekozen voor een iso-bestand? Lees dan de paragraaf ‘Schone installatie’ om te zien hoe je met een iso-bestand werkt.

Wil je persoonlijke apps en bestanden bewaren, enkel bestanden of helemaal niets?

Schone installatie

De update van Windows 11 24H2 is het ideale moment om met een schone lei te beginnen. Hierbij kun je ervoor kiezen om je programma’s en bestanden te bewaren of volledig opnieuw te beginnen. In het eerste geval zorg je ook voor een schone installatie: Windows plaatst een lege Windows-installatie en zet hierna pas je bestaande documenten en programma’s over. Je hebt hiermee het beste van beide werelden.

Download het iso-bestand van Windows 11 24H2 van de eerdergenoemde website van Microsoft. Kies in het downloadmenu voor Windows 11 (multi-versie ISO-bestand voor x64-apparaten). Is het bestand gedownload, verplaats het dan naar een aparte map (bijvoorbeeld Installatiebestand Windows 11) in de verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand en kies Koppelen. Het iso-bestand wordt hiermee als virtuele schijf toegankelijk in de verkenner. Open vervolgens de inhoud en dubbelklik op Setup.exe om de installatie te starten.

Je kunt een iso-bestand via de verkenner benaderen als schijf.

Controleren

Controleer na de installatie of er geen onnodige bestanden zijn achtergebleven. Vlak na de introductie van Windows 11 24H2 bleek de update ruim 8 GB aan onnodige ruimte in te nemen, die je bovendien niet meer kon terugwinnen. Inmiddels is deze bug gelukkig verholpen en wordt de ruimte niet meer onnodig gereserveerd. Open Windows Verkenner (gebruik Windows-toets+E) en open de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. De map Windows.old bevat de oude Windows-installatie. De map wordt aangesproken zodra je klikt op Herstel (zie de paragraaf ‘Bij spijt: terugrollen’). Je kunt de map op verschillende manieren verwijderen, onder meer via het eerder besproken Schijfopruiming. Plaats een vinkje bij Vorige Windows-installatiebestanden. Deze aanpak komt van pas als de map zelfs na de tien dagen bedenktijd niet automatisch door Windows is verwijderd.

Opstartmenu opschonen

Heb je een schone installatie van Windows uitgevoerd, maar verschijnt tijdens het opstarten van de computer een scherm waarin wordt gevraagd welke Windows-versie je wilt starten? Dit kan gebeuren als een eerdere installatie van Windows voortijdig is afgebroken en de vermelding alsnog in de opstartinstellingen blijft staan. Je kunt dit gelukkig relatief eenvoudig verhelpen.

Open het Startmenu en typ msconfig. Klik op Systeemconfiguratie. Op de tab Computer opstarten vind je de inhoud van het opstartmenu, met daarin tweemaal de vermelding van Windows 11. De vermelding Huidig besturingssysteem laat je staan. Selecteer de andere regel en klik op Verwijderen. Bevestig met een klik op OK.

Via Systeemconfiguratie corrigeer je indien nodig het opstartmenu van Windows.

Bij spijt: terugrollen

Ben je niet tevreden over de update? Je kunt deze in de eerste dagen na de update terugrollen naar de vorige Windows-versie. In het Windows-instellingenvenster kies je Windows Update / Geavanceerde opties / Herstel. In de sectie Herstelopties zoek je naar Downgrade. Klik op de knop Herstel en volg de stappen van de wizard om de update ongedaan te maken. Na tien dagen is deze optie niet meer beschikbaar; dan verwijdert Windows de oude installatie en zit je vast aan 24H2.

Je hebt tien dagen bedenktijd om de update ongedaan te maken.

Nóg kleiner

Normaal gesproken neemt Windows 11 24H2 zo’n 20 tot 30 GB schijfruimte in beslag. Ben je een meer gevorderde gebruiker en zoek je naar manieren om Windows compacter te maken, dan kun je gebruikmaken van Tiny 11. Dit programma brengt de uiteindelijke installatiegrootte terug naar zo’n 3,5 GB: een flink verschil in vergelijking met een standaardinstallatie.

Het programma ontdoet Windows 11 van alle niet-essentiële onderdelen. Denk hierbij aan games, apps en browser. Toch houd je hiermee een Windows 11-omgeving over die je voor dagelijkse taken kunt inzetten en kun je gewenste onderdelen achteraf alsnog weer toevoegen. Op deze webpagina vind je de nieuwste versie van Tiny11 Builder. Verwar deze niet met Tiny11 Core. Dit laatste programma is geschikt voor gevorderde gebruikers die Windows 11 volledig willen uitkleden voor testdoeleinden. Op de genoemde website vind je een duidelijk stappenplan voor Tiny11.

Watch on YouTube