
Dirk Schoofs
Dirk is freelance journalist en copywriter. Je kunt hem bereiken via redactie AT id.nl
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

Houd je Google Drive georganiseerd: tips voor een overzichtelijke cloud
Google Drive is populair en dat is geen wonder. Je ontvangt 15 GB gratis opslagruimte, verdeeld over Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Bovendien beschik je over een online kantoorpakket met Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Formulieren. Toch ontaardt Drive bij veel mensen in een digitale opslagcontainer zonder structuur. Met deze tips breng je er weer orde in aan.

Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte
Het is prettig dat je een flink deel van de Windows 11-functionaliteit kunt aanpassen aan je werkstijl en persoonlijke smaak. Zo kun je het thema, het bureaublad en de dynamische verlichting instellen. Daarnaast heb je ook een keuze in widgets die het werken leuker of efficiënter maken.

Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad
Je hebt een systeemklokje in de rechterbenedenhoek van je computerscherm, maar leuker is je bureaublad een persoonlijke toets te geven met een stijlvolle klok en eventueel de datum. En wie nog verder wil gaan, vindt in dezelfde oplossing nog meer widgets en mini-toepassingen.

Nieuwe laptop gekocht? Doe dit voordat je er écht gebruik van maakt
Een nieuwe pc uitpakken en installeren is altijd opwindend. In begin voelt het overweldigend aan en word je verrast door alle mogelijkheden. Toch is het belangrijk dat je de nieuwe aanschaf meteen zo efficiënt mogelijk instelt.

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

Vestig de aandacht: zo voeg je pijlen toe in je Word-document
Om de aandacht te vestigen op een specifiek element in een Word-document kun je pijlen gebruiken. Er zijn een paar manieren om ze in de tekstverwerker toe te voegen, afhankelijk van het type pijl dat je op het oog hebt. Dit is wat je moet weten …

Verboden te kopiëren?! Zo omzeil je die blokkade
Teksten zonder toestemming kopiëren van websites voor gebruik elders is uiteraard in strijd met het auteursrecht. Maar je mag ze wel voor eigen gebruik overnemen. Soms kom je op websites waar je de rechtermuisknop simpelweg niet kunt gebruiken om een stuk tekst te kopiëren. Hoe omzeil je deze beveiliging?

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Laat Word voor je werken: zo zet je audio om naar tekst
Veel mensen weten dat je binnen Word ook tekst kunt dicteren. Er staat op het tabblad Start een duidelijke knop voor: Dicteren. Maar onder deze knop zit nog een andere interessante functie: transcriberen. Dit schrijft niet alleen de tekst uit, maar voegt ook tijdcodes toe én stelt de geluidsopname ter beschikking.

Verboden toegang voor onbevoegden: zo vergrendel je je pc
Een nieuwe gewoonte aanleren is vaak lastig. Toch is het verstandig om iedere keer dat je weggaat bij de pc het scherm te vergrendelen. Dat kan door de vergrendelingsknoppen in te drukken, maar je kunt de computer ook automatisch laten vergrendelen door middel van bluetooth.

Van liggend naar staand in één klik: zo pas je je scherm aan
Normaal gesproken hoef je het beeldscherm niet te draaien, maar soms kan het wel handig zijn. Bijvoorbeeld als je een tweede scherm verticaal wilt gebruiken. En als je veel codeert of teksten schrijft, dan kan de portret-oriëntatie handig zijn. In Windows 11 wijzig je de beeldschermstand op deze manier.

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

Overzichtelijke teksten: zo voeg je kop- en voetteksten toe
Met kop- en voetteksten in Microsoft Word zorg je ervoor dat de lezer de draad niet kwijtraakt in de structuur van lange teksten. Ze bevatten doorgaans belangrijke informatie, zoals de paginanummering, de naam van de auteur en de titel van een hoofdstuk. Ook kun je telkens een andere kop- en/of voettekst instellen voor ieder hoofdstuk.

Zo geef je je laptop een langere adem
Windows 11 heeft een nieuwe functie om het stroomverbruik te verminderen en zo de levensduur van de laptopbatterij te verlengen. Deze nieuwkomer is gebaseerd op de oude functie Batterijbesparing en de Energiemodus.

Chrome-tip! Bekijk een link zonder te klikken
In Chrome zit een mogelijkheid om een voorvertoningsfunctie te activeren. Hiermee krijg je de preview te zien van de pagina die aan een link gekoppeld is, nog voor je op de koppeling klikt. Wel moet je deze preview-functie nog activeren, maar ook dat laten we je zien.

Zo vergeet je nooit meer iets: Google Taken is jouw digitale assistent
Werk je met Gmail, Google Agenda en/of Google Docs? Dan is het zonde wanneer je Google Taken links laat liggen. Deze gratis applicatie is er om je takenlijst en to-do’s te beheren. Google Taken bevindt zich discreet in al je andere Google-programma’s. Misschien komt het wel door die bescheidenheid dat het een van de minder bekende apps is.

Superproductief: met PowerToys staat je werkruimte in één klik klaar
Meestal werken we per project met dezelfde set applicaties. Microsoft komt daarom met het nieuwe hulpprogramma Werkruimten. Met één klik start je de applicaties die je nodig hebt op de plekken die je hen hebt toegewezen. Op die manier ben je met één klik klaar om aan je taak te beginnen.
