ID.nl logo
Whonix installeren: Virtueel en extra veilig
© PXimport
Huis

Whonix installeren: Virtueel en extra veilig

Whonix is een alternatief besturingssysteem dat vooral bedoeld is voor wie anonimiteit en privacy hoog in het vaandel heeft staan. Whonix gaat in principe van twee virtuele machines uit, een gateway en een werkstation. Zo kun je Whonix installeren.

Eerder keken we al naar een soortgelijk OS, namelijk Tails. Dat mag door de configuratie-opties en extra tools een veiliger omgeving zijn voor bedreigingen van buitenaf, Whonix geeft hoog op over een nog betere beveiliging en is gebaseerd op Kicksecure, een Debian-Linux-distributie, speciaal met het oog op veiligheid. Via www.kwikr.nl/kicks lees je welke veiligheidsfuncties zoal zijn geïmplementeerd. 

Om er maar enkele te noemen: gebruik van AppArmor-profielen om systeemtoegang door applicaties te beperken, toepassing van diverse kernel hardening-technieken van het KSPP (Kernel Self Protection Project) en een versleutelde swapfile voor een optimale bescherming van lokale data.

Kenmerken

Whonix werd in 2012 aanvankelijk uitgebracht onder de naam TorBOX, waarbij een virtuele machine als een transparante proxy fungeert die alle internetverkeer via het Tor-netwerk laat lopen.

Wie zich verder wil verdiepen in de veiligheidsfuncties van Whonix, kan de tabellen via www.kwikr.nl/whovs raadplegen. Die komen weliswaar van Whonix zelf – de auteurs zijn niet te beroerd toe te geven dat dit (ongewilde) partijdigheid in de hand kan werken – maar de informatie blijft interessant. 

In de rubriek Security worden talloze veiligheidsfuncties op elf vlakken, waaronder Network, Browser Plugin Security, Forensics en Hardening, vergeleken tussen Whonix en onder meer Tails en Tor Browser.

Downloads

Zoals gezegd draait het bij Whonix om twee machines: een gateway en een werkstation. Hoewel je hiervoor twee fysieke machines kunt inzetten, waarbij je de gateway op de ene machine en het werkstation (gevirtualiseerd) op de andere machine installeert, houden wij het in ons scenario bij slechts één fysieke machine, weliswaar met twee VM’s.

Whonix laat zich op verschillende systemen installeren en met enige moeite op een usb-stick, maar een usb-image is vooralsnog niet beschikbaar. De meest gebruikelijke methode is via een hypervisor, en Whonix zelf stelt voor VirtualBox een nagenoeg kant-en-klare ova-applicatie beschikbaar (Open Virtual Appliance). De hypervisor zelf download je gratis. We gaan ervan uit dat je deze reeds hebt geïnstalleerd, op Linux, macOS of Windows.

Wie in de repository van Whonix is geïnteresseerd, kan terecht op https://gitlab.com/whonix. De makkelijkste manier om de VM te downloaden, is via www.kwikr.nl/whovm. Je zult zien dat er twee edities van Whonix beschikbaar zijn: een CLI-variant (command line interface) en een GUI-versie (met een Xfce-desktopomgeving). Het is ook mogelijk een Xfce-werkstation te combineren met een CLI-gateway (zie verderop de paragraaf ‘GUI en CLI’).

Whonix installeren

Om Whonix te installeren, start je VirtualBox op, open je het menu Bestand en kies je Appliance importeren. Verwijs via het mapicoon naar het gedownloade ova-bestand. Bij Instellingen Appliance merk je meteen dat het om twee VM’s gaat. Je kunt hier trouwens bepaalde eigenschappen aanklikken en aanpassen, mocht je dat willen. Bevestig met Importeren en met Akkoord (2x).

Als het goed is, vind je nu twee VM’s in de Virtualbox-beheermodule. Vanuit Instellingen kun je alsnog onderdelen wijzigen. Houd er rekening mee dat sommige opties slechts aan te passen zijn als de VM is uitgeschakeld.

Met een dubbelklik start je alvast de gateway-VM op. Nadat je op Understood (2x) hebt geklikt, vraagt een wizard je hoe je met het Tor-netwerk wilt verbinden. Dat kan ‘automatisch’ via Connect, maar ook via Configure, waar je zelf een Tor-bridge op kunt geven. Na het bootstrappen hoor je dan over een Tor-connectie te beschikken.

Over naar de VM van het werkstation, waar je na je een akkoord de gewenste applicaties kunt opstarten. Open Tor Browser en surf naar https://check.torproject.org om na te gaan of je wel degelijk via Tor surft. Je krijgt hier ook het ip-adres van de Tor-relay te zien.

Instellingen als schermresolutie en toetsenbordindeling kun je eventueel aanpassen via Applications / Settings. Of je gebruikt de console om het een en ander in te stellen. Via www.kwikr.nl/whocli vind je een overzicht van de belangrijkste commando’s.

©PXimport

Netwerk

Je zult merken dat je vanuit de gateway niet zomaar met Tor Browser aan de slag kunt. Het is namelijk de bedoeling dat je dit alleen vanuit het werkstation doet. Daartoe heeft Whonix een intern virtueel netwerk opgezet. Dit merk je wanneer je in VirtualBox de instellingen van de VM van het werkstation opent en Netwerk selecteert. De Netwerkadapter is gekoppeld aan het Intern netwerk met de naam Whonix.

Bij de VM van de gateway zijn twee virtuele netwerkadapters ingeschakeld: de ene is eveneens met dat interne netwerk verbonden, terwijl de andere via NAT is gekoppeld. Deze NAT-modus zorgt ervoor dat de netwerkengine van VirtualBox als een router fungeert die zich tussen elke VM en de hostmachine plaatst. Hierdoor kan de gateway wel het externe netwerk bereiken, maar kan de host de VM niet benaderen, tenzij je poortdoorverwijzingsregels definieert. 

Beide VM’s kunnen elkaar onderling evenmin bereiken, maar door deze aan hetzelfde interne netwerk te koppelen, wordt dit toch mogelijk, zodat je vanuit het werkstation het internet op kunt via de gateway, die alle verkeer via het Tor-netwerk verstuurt.

©PXimport

GUI en CLI

Zoals gezegd is het eveneens mogelijk een Xfce-werkstation te koppelen aan een headless gateway. Dat kan bijvoorbeeld als volgt: download het ova-bestand van de CLI-gateway en open dit bestand in de 7-Zip File Manager. Selecteer het bijbehorende vmdk-bestand en sleep het bijvoorbeeld naar je bureaublad.

Ga daarna naar VirtualBox, waar je ervoor zorgt dat beide Whonix-VM’s uitgeschakeld zijn. Creëer een nieuwe VM in VirtualBox, geef hem een geschikte naam (bijvoorbeeld Whonix-Gateway-CLI), stel hem in op Linux, Debian (64-bit) en ken er voldoende geheugen aan toe. Selecteer Gebruik een bestaand virtuele harde schijf bestand, klik op het mapicoon en op Toevoegen en verwijs naar je uitgepakte vmdk-bestand.

Voor je de nieuwe VM opstart, vergelijk je alle instellingen van de reeds geïnstalleerde Xfce-gateway met de CLI-machine en zo nodig pas je deze laatste aan. Zo zal je onder meer een tweede netwerkadapter moeten inschakelen om die aan het Intern Netwerk met de naam Whonix te koppelen.

Bij het opstarten van de CLI-gateway kun je je in eerste instantie aanmelden met de gegevens user en changeme en vervolgens Tor inschakelen. Na de systeemcheck kun je ook je werkstation opstarten.

©PXimport

Meer tips voor het bewaken van je digitale privacy? Bestel dan deze Cursusbundel Beveiliging en Privacy.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube