© CIDimport

22 handige tips voor Facebook

Geplaatst: 25 augustus 2017 - 10:22

Aangepast: 24 november 2022 - 12:40

Richard Veenstra

Facebook is een handige dienst om in contact te blijven met anderen. Helaas verzamelt het bedrijf erg veel informatie over je, en zorgt het voor veel afleiding. Facebook deactiveren kan een oplossing zijn, maar dan mis je wel veel uitnodigingen voor evenementen en kun je een eventuele pagina niet meer beheren. We geven 22 handige Facebook-tips waarmee je met een kaal profiel toch alle functies van de sociale netwerksite kunt gebruiken.

1 Profiel downloaden

Voordat je aan de slag gaat om allerlei gegevens van je Facebook-account te verwijderen, is het slim om een kopie van al je berichten en foto’s te maken. Ga naar Instellingen en kies voor Algemeen / Een kopie downloaden. Klik op Mijn archief starten en al je berichten, foto’s en chatgesprekken worden gedownload. Facebook stuurt je een e-mail als je archief klaar is om te downloaden. Je kunt ook zelf de pagina even vernieuwen en op Archief downloaden klikken. Het resultaat is een zip-bestand waar je een offline kopie van je profiel vindt.

2 Apps ontkoppelen

Niet alleen Facebook weet veel van je, ook apps die je in de loop der jaren aan Facebook hebt gekoppeld, kunnen allerlei gegevens van jou inzien. Dit varieert van je e-mailadres tot aan je vriendenlijst en je persoonlijke informatie. Om te weten welke app precies welke informatie mag inzien, ga je naar Instellingen / Apps. Klik op het potloodje achter een app en zie welke informatie de app mag gebruiken. Zet individuele onderwerpen hier aan of uit. Om een app geheel te ontkoppelen, klik je op het kruisje als je er met de muis overheen gaat.

Media has no description

© PXimport

3 Platform uitschakelen

Als je alle apps hebt ontkoppeld, kun je ervoor kiezen om in de toekomst geen enkele app meer met Facebook te koppelen. Hiervoor moet je het zogenaamde app-platform uitschakelen. Ga naar Beheren onder Apps, websites en plug-ins en selecteer Platform uitschakelen. Sommige apps, zoals Tinder en Spotify, kunnen deze koppeling echter nodig hebben om te functioneren. Voordat je het platform uitschakelt, moet je er zeker van zijn dat je per dienst de koppeling niet meer nodig hebt. Ga bij de betreffende dienst naar je accountinstellingen en kijk of er een mogelijkheid is om de koppeling met Facebook terug te draaien.

4 Contacten verwijderen

Bij een opruimactie hoort natuurlijk ook het verwijderen van vage kennissen. Ga naar je profielpagina door bovenin op je naam te klikken en kies voor Vrienden. Achter elke contactpersoon zie je een vinkje met het woord Vrienden. Klik erop en kies voor Verwijderen als vriend en deze persoon is uit je digitale leven verdwenen. Het is slim om eerst helemaal naar beneden te scrollen, Facebook maakt namelijk zelf al een voorselectie. De personen waarmee je weinig communiceert of die zelf weinig actief zijn op Facebook staan helemaal onderaan.

Media has no description

© PXimport

5 Vrienden ontvolgen

Je kunt er ook voor kiezen om wel met iemand bevriend te blijven, maar deze persoon niet meer te volgen. Ontvrienden krijgt de contactpersoon uiteraard mee, het ontvolgen is voor de persoon niet te zien. Je kunt nog wel steeds met deze persoon contact opnemen en voor evenementen uitnodigen, maar updates verschijnen niet meer in je nieuwsoverzicht. Klik op een vriend en op de profielpagina ga je met je muis over Volgend en kies je voor X niet meer volgen.

6 Meerdere ontvolgen

Als je meerdere personen tegelijkertijd wilt ontvolgen, is er een snellere manier. Klik op het driehoekje rechtsboven en kies voor Voorkeuren voor nieuwsoverzicht. Selecteer Personen niet meer volgen om hun berichten te verbergen. Klik op de profielfoto van een persoon om het te selecteren. Deze persoon wordt nu niet meer in je nieuwsoverzicht weergegeven. Linksboven vind je een selectiemenu, hier kies je of je alleen vrienden wilt zien of ook groepen en pagina’s. Groepen en pagina’s ontvolg je op dezelfde manier.

Media has no description

© PXimport

7 Activiteitlogboek

Facebook houdt precies bij wat je allemaal hebt gedaan op het sociale netwerk. Ga naar het driehoekje bovenin en selecteer Activiteitlogboek. Rechts kies je een periode en links kun je het type activiteit kiezen. Klik bijvoorbeeld op Je berichten om al jouw statusupdates en gedeelde inhoud te zien. Als je op Reacties klikt, zie je wanneer je precies op welk bericht hebt gereageerd. Voor elke activiteit kun je handmatig een actie doen door op het potloodje te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld een vriendschap ongedaan maken, een vind-ik-leuk terugnemen of een tag verwijderen.

8 Berichten verwijderen

In het Activiteitlogboek klik je op Je berichten. Klik op het potloodje achter een bericht en kies voor Verwijderen om het bericht permanent weg te halen. Je moet de actie bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen om het bericht te behouden, maar alleen van je tijdlijn af te halen. In dit geval kies je voor Verborgen op tijdlijn. Je kunt een bericht ook verwijderen door naar je profielpagina te gaan en bij een bericht rechtsboven op het driehoekje te klikken en voor Verwijderen te kiezen.

Media has no description

© PXimport

9 Tags verwijderen

Eén van de vervelendste dingen is als iemand anders jou tagt in een foto of bericht zonder hiervoor eerst toestemming aan jou te vragen. Wil je een tag verwijderen, dan is dit iets gecompliceerder dan een bericht verwijderen. Ga naar Berichten waarin jij bent getagd. Je hebt nu twee keuzes: klik op Verborgen op tijdlijn om de tag te laten staan maar het alleen op je tijdlijn te verbergen. Jouw contacten kunnen de foto nu niet meer zien als ze naar je pagina gaan. De andere optie is Tag rapporteren/verwijderen. Je moet nu laten weten waarom je de tag wilt verwijderen en deze actie bevestigen, een tijdrovende klus als het om veel berichten gaat.

10 Tags uit foto’s

Een tag verwijderen uit een foto is iets makkelijker. Klik op Foto’s / Foto’s van jou en zet een vinkje voor de foto’s waar jij de tag weg wilt halen. Kies nu Ik wil dat tags van de foto’s worden verwijderd. Let op dat foto’s waarin jij bent getagd niet worden gedownload in je archief. Wil je een foto bewaren, klik dan op de foto en kies voor Opties / Downloaden. Bij een individuele foto vind je ook de optie Tag verwijderen als je op Opties klikt. Je hoeft nu niet aan te geven waarom je je tag wilt verwijderen.

Media has no description

© PXimport

11 Vind-ik-leuks verwijderen

Vind-ik-leuks verwijder je door op Vind-ik-leuks te klikken, het potloodje te selecteren en voor Vind ik niet meer leuk te kiezen. Links kun je eventueel je activiteiten filteren op Berichten en reacties of Pagina’s en interesses. Om reacties te verwijderen, klik je links op Reacties. Naast het potloodje zie je ook wie jouw reactie of vind-ik-leuk allemaal kan zien. Een wereldbol betekent dat het openbaar is en dus ook voor mensen zonder Facebook-account is in te zien, twee poppetjes betekent dat alleen de vrienden van jouw contactpersoon het kunnen zien. Drie poppetjes betekent dat vrienden van vrienden van jouw contactpersoon het kunnen zien.

12 Foto’s verwijderen

Als je je foto’s in albums hebt ondergebracht, kun je gehele albums in één keer verwijderen. Ga naar je profielpagina en kies voor Foto’s. Klik op Albums en vervolgens op het tandwiel. Kies voor Album verwijderen en bevestig de actie. Alle foto’s, inclusief de commentaren worden nu uit het album verwijderd. Standaard albums zoals uploads van je telefoon en profielfoto’s kun je niet in één keer verwijderen. Hier moet je dan elke foto handmatig verwijderen door in de rechter bovenhoek voor Deze foto verwijderen te kiezen.

13 Chrome-extensie

Het is een tijdrovende klus om al je activiteit handmatig te verwijderen. Er is een manier om dit proces te versnellen, maar dit werkt niet helemaal perfect. Zorg dat je Chrome als browser gebruikt en installeer de extensie F____book Post Manager. Facebook is niet blij met deze extensie en probeert het uit de Chrome-shop te weren. Mocht de naam van de extensie weer eens veranderd moeten worden door de maker, zoek dan op de naam van de ontwikkelaar: htang.dev.

Media has no description

© PXimport

14 Activiteit verwijderen

Zodra je de extensie F____book Post Manager hebt geïnstalleerd, ga je in Chrome naar het Activiteitlogboek. Klik op het icoontje van de extensie en selecteer een periode achter Year en Month en klik op Delete. De extensie scant nu al je activiteit in deze periode en selecteert het. Als het daarmee klaar is, kies je bovenin voor Confirm to delete. Je zult merken dat lang niet alle activiteiten worden verwijderd. Je moet de extensie een paar keer per tijdspanne gebruiken om echt alles weg te halen.

15 Snelheid wijzigen

Je kunt het proces van F____book Post Manager iets beter laten verlopen door achter Speed een langzamere snelheid te kiezen. Als je niet hoeft te controleren welke activiteit weggehaald moet worden, kun je achter Prescan on Page ook het vinkje weghalen. Nu hoef je de actie niet te bevestigen en gaat het verwijderen sneller. Sommige activiteit blijft hardnekkig in het Activiteitlogboek staan, deze moet je dan handmatig verwijderen. Als je de extensie gebruikt, mag je niet in de pagina gaan scrollen of naar een andere pagina navigeren.

Media has no description

© PXimport

16 Informatie verwijderen

Je profiel is nu als het goed is een stuk leger. Om je persoonlijke informatie te verwijderen, ga je naar je profielpagina en klik je op Info. Kies een onderdeel en verwijder hier de inhoud door op het potloodje te klikken en voor Verwijderen te kiezen. Sommige onderdelen werken net even iets anders, bij Overzicht / Je contactgegevens en algemene gegevens bewerken moet je met je muis over de informatie bewegen voordat je een verwijder-optie ziet.

17 Mobiel verwijderen

Je telefoonnummer en e-mailadres verwijder je ergens anders. Klik op Instellingen / Mobiel en kies achter je telefoonnummer voor Verwijderen en Telefoon verwijderen. Je moet altijd een primair e-mailadres opgeven voor Facebook, maar als Facebook meerdere e-mailadressen van jou heeft, haal je deze weg bij Instellingen / Algemeen. Achter Contact klik je op Bewerken om de adressen weg te halen. Eventuele betaalgegevens verwijder je bij Instellingen / Betalingen / Accountinstellingen.

Media has no description

© PXimport

18 Voorkeuren instellen

Klik op het driehoekje bovenin en kies voor Voorkeuren voor nieuwsoverzicht. Hier kun je via een eenvoudig stappenplan precies kiezen wat je allemaal in je nieuwsoverzicht wilt zien. Klik op Prioriteren wie je het eerst wilt zien en selecteer vrienden of pagina’s van wie je berichten graag wilt tegenkomen in je overzicht. Je moet de actie bevestigen door op Klaar te klikken.

19 Toekomstige tags

Je hebt al je bestaande tags al verwijderd, maar om er in de toekomst voor te zorgen dat tags van anderen niet zomaar op je eigen tijdlijn zijn te zien, ga je naar Instellingen / Tijdlijn en taggen. Selecteer Hoe kan ik de tags die mensen toevoegen en de tagsuggesties beheren? Klik op Bewerken achter Tags controleren die mensen toevoegen... en schakel deze optie in. Nu moet je altijd een tag controleren voordat het op Facebook verschijnt.

Media has no description

© PXimport

20 Privacy instellen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen mensen die met jou bevriend zijn jouw informatie kunnen zien. Klik op het vraagteken en kies Privacycontrole. Hier doorloop je het stappenplan om precies te bepalen wie wat mag zien van jou. Wil je meer instellingen bewerken, klik dan op het vraagteken en kies voor Privacysnelkoppelingen. Hier vind je ook de optie Hoe zorg ik dat niemand me meer lastig valt? Voeg de naam of het e-mailadres in van een gebruiker die jou lastigvalt en deze persoon wordt geblokkeerd.

21 Deactiveren

Ben je alle instellingen bij langs gegaan, maar wil je achteraf toch liever je hele profiel deactiveren? Ga dan naar Instellingen / Algemeen / Account beheren en selecteer Bewerken. Scrol helemaal naar beneden, klik op de optie Je account deactiveren en geef je wachtwoord op. Op de volgende pagina moet je een reden kiezen. Wil je Messenger nog wel blijven gebruiken, laat dan het vinkje achter Messenger weg. Wil je nog uitgenodigd kunnen worden voor evenementen, dan moet je het vinkje achter Afmelden voor e-mails ook weglaten. Bij Instellingen / Meldingen / E-mailadres moet je dan wel aangeven welke meldingen je op je e-mailadres wilt ontvangen.

22 Verwijderen

Als je je account deactiveert, kunnen mensen je profiel niet meer vinden en zijn al jouw reacties op berichten tijdelijk weggehaald. Zodra je echter weer op Facebook inlogt, is je account binnen een paar seconden weer helemaal hersteld. Wil je helemaal weg van Facebook, ga dan hiernaartoe en klik op Mijn account verwijderen. Het kan tot 90 dagen duren voordat alles echt is verwijderd van alle Facebook-servers.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000