Clavier+ 10.8.4 - Sneltoetsen maken

© PXimport

Clavier+ 10.8.4 - Sneltoetsen maken

Geplaatst: 1 juni 2020 - 12:45

Aangepast: 25 november 2022 - 10:24

Dirk Schoofs

Een toetscombinatie waarmee je snel een taak kunt uitvoeren, vermindert het gebruik van de computermuis en zorgt dat je handen op het toetsenbord blijven. Bovendien gaat het sneller om bijvoorbeeld Windows-toets+E in te drukken om Verkenner te openen, dan dat je het programma uit het startmenu pulkt. Met Clavier+ maak je zelf dergelijke sneltoetsen.

Windows heeft al een aantal eigen sneltoetsen die de meeste mensen makkelijk onthouden. Met Windows-toets+I open je de Windows Instellingen, met Windows-toets+E start je Windows Verkenner. Clavier+ is een draagbare app om zelf sneltoetsen te maken en te beheren.

Twee voorwaarden

Nadat je de tool hebt geopend, zie je dat Clavier+ al vijf sneltoetsen heeft gemaakt. Met Windows-toets+Shift+Q open je de Calculator en Windows-toets+N opent Kladblok. Daarnaast is er nog een sneltoets om het euroteken te vormen en twee sneltoetsen die je naar een bepaalde locatie in Verkenner brengen (naar de C:-schijf en de map Program Files). Daarbij moet je met twee dingen rekening houden. Geen enkele sneltoets is actief als het instellingsvenster van Clavier+ is geopend. Ten tweede moet Clavier+ in de achtergrond actief zijn als je een sneltoets wilt gebruiken. Daarom is standaard aangevinkt dat Clavier+ samen met het systeem opstart. Mocht je Clavier+ toch afsluiten, dan werken de sneltoetsen niet meer.

Je ziet welke sneltoetsen al zijn aangemaakt.

© PXimport

Configuratie

Clavier+ slaat de configuratie van de sneltoetsen op in een klein bestand. Je kunt diverse configuraties in verschillende bestanden opslaan en die inladen door met de rechtermuisknop op het pictogram van Clavier+ in het systeemvak te klikken. Een nieuwe sneltoets maak je ook met een rechtermuisklik en dan selecteer je de opdracht Configure. Daarna klik je op het blauwe plusteken. Vervolgens heb je de keuze: wil je een programma starten, een bijzonder karakter typen, een website openen, bepaalde tekst toevoegen, een map openen enzovoort. In de volgende stap druk je de gewenste toetsencombinatie in. Je kunt daarbij aanduiden dat een sneltoets alleen in bepaalde programma’s actief mag zijn. Zo kun je bijvoorbeeld vastleggen dat automatisch een tekst wordt getypt als je een bepaalde sneltoets in Word indrukt.

Conclusie

Clavier+ is draagbare freeware die nog geen 200 kilobytes groot is, maar die het werken op de pc prettiger maakt. De Nederlandse helpbestanden tonen hoe je geleidelijk steeds meer uit deze tool haalt en welke toetsen je beter niet in een sneltoetscombinatie gebruikt.

Wanneer de sneltoets al in gebruik is, zal Clavier+ je voorstel weigeren.

© PXimport

8,0

Ons oordeel

Clavier+ 10.8.4

Pluspunten

Eigen sneltoetsen maken

Minpunten

Oubollige interface

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows **Website** [www.tiny.cc/clavplus](http://utilfr42.free.fr/util/Clavier.php?sLang=en)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000