Alles over de nieuwe functies van Windows 10

© PXimport

Alles over de nieuwe functies van Windows 10

Geplaatst: 17 januari 2020 - 10:42

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Redactie Computer!Totaal

Vanaf Windows 10 is het besturingssysteem veranderd naar een dienst. In plaats van om de paar jaar een nieuwe Windowsversie uit te brengen, blijft Microsoft Windows 10 via updates continue bijwerken met nieuwe verbeteringen en aanvullingen. Wat zijn de veranderingen? Windows 10: nieuwe functies op een rij.

Windows 10 is anders dan de vorige Windowsversies. Varianten als Windows 7 en Windows 8 krijgen veiligheidsupdates en via Service Packs werden nieuwe functies toegevoegd. Windows 10 wordt doorlopend door Microsoft bijgewerkt. Met veiligheidsupdates en met name bij grote (jaarlijkse) updates worden nieuwe onderdelen geïntroduceerd aan het besturingssysteem. Zo blijf je met Windows 10 altijd up-to-date met het recentste dat Microsoft biedt. In dit artikel duiken we dieper in op de nieuwe functies.

Wil je meer wegwijs raken in Windows 10 in het algemeen? Neem dan een kijkje op https://computertotaal.nl/windows-10.

Surface Pro

© PXimport

Het Windows 10 van de toekomst

Een Windows 11 of Windows 12 hoef je niet te verwachten. Toch zijn er geruchten over een Windows 10 Core OS, dat bijvoorbeeld op simpele apparaten kan draaien. Om de beste indruk te krijgen van de nieuwe functies en versies van Windows 10 kun je het beste terecht bij het Windows Insider-Programma, waarmee je testversies van Windows 10 vast uit kunt proberen.

Alles over de toekomst van Windows 10 en tips voor het Windows Insider-programma lees je in dit artikel.

 

© PXimport

Nieuw klembord

Knippen en plakken in Windows 10 is altijd vrij basaal geweest, net als de vorige versies van Windows. Dat is veranderd, Microsoft heeft het Klembord van Windows 10 aangepast, zodat je bijvoorbeeld kopieergeschiedenis hebt, maar ook meerdere mogelijkheden hebt voor ctrl-c en ctrl-v. Het is zelfs mogelijk om je klembord te synchroniseren met andere apparaten, pc's, tablets en smartphones.

Lees hier alles over het nieuwe Windows 10-Klembord.

Smartphone-meldingen

Windows 10 werkt steeds beter samen met je smartphone. Het vernieuwde Klembord is net al aan bod gekomen, maar ook je meldingen zijn te synchroniseren. Zo zie je direct de meldingen van je smartphone op je pc verschijnen, zonder dat je je smartphone hoeft op te pakken. Dat is wel zo handig.

Lees hier hoe je je smartphone-notificaties synchroniseert met Windows 10.

08 _ ios_mail_vip_message_notification_8-100585708-large.jpg

© PXimport

Windows 10 Tijdlijn

Een handige nieuwe functie in Windows 10 is de Tijdlijn. Deze kun je gebruiken om terug te zoeken wat je gedaan hebt. In deze Activiteitengeschiedenis kun je bijvoorbeeld zien aan welke documenten je hebt gewerkt en wijzigingen ongedaan maken. De instellingen voor de Tijdlijn vindt je gewoon in het vernieuwde Windows 10-Instellingenvenster.

Hier lees je hoe je de Windows 10 Tijdlijn gebruikt.

Windows 10 tijdlijn

© PXimport

Kleine wijzigingen

Natuurlijk zijn het niet alleen maar grote wijzigingen, die met de Windows 10-updates veranderen. Zo is er naast een donkere modus nu ook een lichte modus voor Windows 10, zijn er nieuwe emoji en is de zoekfunctionaliteit (samen met Cortana) onder handen genomen.

Alle vernieuwingen van de Windows 10 mei-update op een rijtje.

Betere updates

Microsoft beloofde ieder half jaar met een grote update voor Windows 10 te komen. Maar daar moest het bedrijf toch op terugkomen, want het updateschema bleek te veel van het goede. Veel bugs en updatefouten zorgde ervoor dat gebruikers in problemen kwamen of zelfs met onwerkbare systemen kwamen te zitten. Daarom maakt Microsoft een pas op de plaats, door minder regelmatig met zulke grote updates te komen.

Dit verandert er aan het updateschema van Windows 10.

Meer controle

Als gebruiker heb je ook meer mogelijkheden voor de updates. Cruciale updates zullen op je af blijven komen, of je het nou wilt of niet. Gebruikers van Windows 10 Pro kunnen echter meer invloed uitoefenen op wanneer updates geïnstalleerd mogen worden. Zogenaamde Feature Updates, functionele updates dus, zijn (flink) uit te stellen.

Zo schakel je de Windows 10 feature updates uit.

Krijg (een heel klein beetje) controle over de Windows 10 updates

© PXimport

Windows 10-update zelf installeren

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten