Op zoek naar een nieuwe tv? Dit zijn de laatste trends en ontwikkelingen

Op zoek naar een nieuwe tv? Dit zijn de laatste trends en ontwikkelingen

Televisie

Geplaatst: 22 november 2022 - 16:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:53

Mark Gamble

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Met Black Friday voor de deur is dit het perfecte moment om een goede aanbieding te vinden. De meeste televisies kosten allang de hoofdprijs niet meer en de beeldkwaliteit is nagenoeg altijd perfect. Dit zijn de laatste ontwikkelingen op tv-gebied.

Wie van plan is om een nieuwe televisie aan te schaffen, hoeft zich eigenlijk niet meer heel druk te maken. Koop je een tv van een gerenommeerde fabrikant, dan kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit in orde is. Er is alleen zo ontzettend veel keuze. Wat vind je belangrijk? Het formaat? De functionaliteit? Of juist het geluid? In dit artikel gaan we in op de verschillende kenmerken van een televisie anno 2022.

Kieskeurig.nl test 22 tv's

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, maar weet je niet welke je écht moet hebben? Kieskeurig.nl biedt je een helpende hand en legde 22 modellen op de pijnbank – van de allerbeste high-end modellen en de nieuwste oled- en lcd-toppers tot prima middenklassers. Zo krijg je een compleet overzicht van de sterke en zwakke punten van elke categorie. Benieuwd welke tv's dat zijn en welke als beste uit de bus komen? De volledige test kun je hier lezen!

Formaten en resoluties

Veel fabrikanten stoppen geen tijd en geld meer in de ontwikkeling van kleine formaten; een 32inch-tv is bij de meeste fabrikanten nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. De verschuiving qua resolutie is namelijk al richting 4K bewogen, en die resolutie is eigenlijk niet beschikbaar op een 32inch-televisie; die gaat normaal gesproken maar tot een Full-HD-resolutie. Met de nadruk op normaal gesproken, want Samsung heeft het met The Frame aangedurfd om een 32inch-model uit te brengen met 4K-resolutie. En dat is ook nog eens een betaalbaar model.

Kijken we naar de meest verkochte formaten, dan zijn 55- en 65inch-tv’s het populairst. Maar als je juist iets zoekt tussen de 32 en 55 inch – bijvoorbeeld wanneer je niet heel ruim behuisd bent of iets zoekt voor op de slaapkamer – dan is er ook nog altijd het relatief populaire 43inch-model. Fabrikanten produceren deze modellen volop, met als voordeel een lagere prijs dan de 55- en 65inch-varianten, maar wel met dezelfde functionaliteit en 4K-resolutie.

© Mees Tas

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit die tv’s voortbrengen, is de laatste tijd enorm verbeterd. Ondanks de beperkte ruimte die aanwezig is voor grote speakers, maken veel fabrikanten gebruik van aanvullende technieken om het geluid goed en mooi de kamer in te werken. Denk hierbij aan extra subwoofer(s) aan de zij- of achterkant van het toestel en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS-HD. Hiermee kun je mooi en vol geluid in je woning creëren en heb je niet per se losse speakers nodig.

Heb je een losse versterker die je liever gebruikt voor het geluid, dan kun je door middel van een Toslink- of HDMI-kabel de tv-audio naar je versterker doorsluizen; alle tv’s bieden deze mogelijkheid. En natuurlijk kun je ook altijd nog kiezen voor een aparte soundbar.

Thuisbioscoop inrichten?

Zo zorg je voor optimaal beeld en geluid!

Beeldtechnieken

Bij de aanschaf van een nieuwe televisie kom je termen tegen als oled, qled, TRU-oled en woled. Laat je niet van de wijs brengen door deze termen, die puur aangeven op welke manier de pixels op het beeldscherm werken. Hoewel de beeldopbouw en kwaliteit van deze typen schermen kunnen verschillen, geeft dat niet per se aan of een televisie goed of slecht is. Elke techniek heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Sommige van deze termen zijn bovendien merk-specifiek. Qled is bijvoorbeeld de naam die Samsung geeft aan zijn tv-panelen, maar in feite is dat gewoon een lcd-televisie met een led-achtergrondverlichting. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat er geen televisies met een slecht scherm zijn; de grote kwaliteitsverschillen zullen voornamelijk zichtbaar zijn in de helderheid, het contrast en de zwartweergave van een scherm. Wil je echte verschillen kunnen ontdekken, dan is een winkel met een ruim aanbod van televisies die allemaal hetzelfde beeld laten zien de beste plek om dat te doen.

Besturingssystemen

Ben je op zoek naar een ‘domme’ televisie die alleen beeld weergeeft, dan moeten we je teleurstellen: alle tv’s zijn tegenwoordig smart-tv’s en komen met een eigen besturingssysteem en ingebouwde apps. Het voordeel daarvan is dat je je tv direct op internet kunt aansluiten en gebruik kunt maken van verschillende apps voor bijvoorbeeld streamingdiensten als Netflix, HBO Max en Prime Video. Diezelfde internetverbinding wordt ook gebruikt om je televisie van de nodige software- en firmware-updates te voorzien.

De keuze wat betreft het besturingssysteem is niet heel groot. De meeste fabrikanten hebben een eigen besturingssysteem, zoals Tizen van Samsung, WebOS van LG en My Home Screen van Panasonic. Deze besturingssystemen zijn dus merkgebonden en niet uitwisselbaar, maar fabrikanten als Philips, TCL en Sony kiezen voor hun modellen voor het Android TV- of Google TV-platform.

© PXimport

Het voordeel daarvan is dat veel van de apps die je bijvoorbeeld op je Android-smartphone kunt installeren eenvoudig op tv’s met dit besturingssysteem kunt zetten. Daarnaast werkt je Google-account ook op zo’n tv, waardoor je niet alleen je apps kunt synchroniseren, maar ook de inloggegevens van (streaming)diensten.

Hoewel beide besturingssystemen van Google zijn, is er echter wel een verschil tussen Android TV en Google TV, waarbij Google TV eigenlijk een doorontwikkeling is van Android TV. Benieuwd wat de verschillen zijn? Lees dan het artikel Android TV en Google TV in 2022. Het tv-platform VIDAA UU is ook nog noemenswaardig en wordt toegepast bij sommige tv's van Hisense, Loewe en Toshiba.

Prijzen

De prijzen van de huidige tv-modellen lopen flink uiteen en wat je betaalt is vooral afhankelijk van het formaat: hoe hoger het aantal inches, des te duurder de televisie is. Maar ook bij de grootste populaire formaten van 65 inch (en groter) ontdekken we enorme prijsverschillen en kan er zo 1000 tot 1500 euro verschil in prijs zijn.

Van de kleinste grote modellen (43 inch) lopen de prijzen minder uiteen. Opvallend is ook dat de merken Hisense en TCL goede kwaliteit televisies leveren voor schappelijke prijzen die vele honderden euro's lager liggen dan de middenklassers van bijvoorbeeld Samsung en Philips. Kortom: rondshoppen loont de moeite, en houd vooral ook Black Friday in de gaten voor nog betere deals.

De grote Kieskeurig.nl tv-test 2022

22 nieuwste modellen van 43 tot 65 inch getest!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000