ID.nl logo
LG WebOS: wat brengt de laatste update ons?
Huis

LG WebOS: wat brengt de laatste update ons?

LG installeert alweer bijna tien jaar een eigen besturingssysteem in al zijn smart-tv's, genaamd WebOS. Het platform heeft ondertussen heel wat functionaliteit en kreeg vorig jaar nog een belangrijk redesign. Wat vind je anno nu zoal op een LG-tv?

Een interface die het volledige scherm vult, dat is de trend bij smart-tv-platformen. Op die manier kan het veel meer content-aanbevelingen aan de kijker laten zien. Dat is zeker een goed idee nu streamingdiensten steeds populairder worden. Maar het levert de fabrikant vermoedelijk ook geld op, want een streamingdienst moet vrijwel zeker betalen om die content een plekje op het Home-scherm te geven.

Tot 2020 had LG een compact en speels lint dat onderaan het scherm verscheen en waarin je apps, aanbevelingen per app en allerlei ingebouwde functies vond. Vorig jaar schakelde LG over op een volledig nieuwe aanpak, die heel het scherm vult. Dit jaar heeft LG wat verbeteringen aangebracht en schakelde het over op een nieuwe nummering: versies zijn vanaf nu aangeduid met het jaartal waarin ze zijn geïntroduceerd.

Het Home-scherm

Het Home-scherm van LG WebOS kreeg halverwege het jaar een nieuwe layout. We geven de oorspronkelijke layout van WebOS22 hier nog even mee, voor de volledigheid. Dat is helaas geen voorbeeld van nuttig schermgebruik. Mooi is het wel, maar veel ruimte op het scherm is verspild. Het bovenste deel wordt grotendeels in beslag genomen door weersinformatie en tips over LG WebOS. Alleen de uiterste rechterkant heeft nuttige functies, zoals een tegel met de laatste bron, een selectietegel voor de ingelogde gebruiker en een zoektegel. Het middelste deel van het scherm bevat aanbevelingen die momenteel allemaal van Disney+ komen en dus nutteloos zijn als je die dienst niet gebruikt.

Het nieuwe Home-scherm is fraai, maar er wordt wel veel ruimte onnodig opgeslokt.

Het Home-scherm zoals je dat nu op een 2022 LG-tv vindt, verspilt nog steeds veel ruimte, maar het is wel een stuk overzichtelijker en bevat minder nodeloze fluff. Bovenaan zijn alle kaders verdwenen, er is nu alleen nog een webOS-banner. In plaats van de kaders heb je rechts bovenaan vijf iconen. Van links naar rechts: tv-gids, zoekfunctie, instellingen, meldingen en gebruikersprofiel. De tegel die de laatste bron bevat, is nu de eerste tegel in de rij aanbevelingen, die nog steeds alleen van Disney+  komen. Tot slot is er de rij met apps, en die is onveranderd gebleven.

Een en ander is natuurlijk ook aan te passen aan persoonlijke wensen.

Wie verder naar beneden scrollt, vindt nog zes extra secties: Thuisdashboard, Nu aan het streamen, Regelmatige bekeken Kanalen, SportAlarm, Webbrowser en Nieuwe Releases. De volgorde van deze secties kun je aanpassen (helemaal onderaan vind je de knop om dat te doen). Alleen de sectie Nieuwe Releases blijft altijd de laatste, en ook deze bevat momenteel louter Disney+-content.

Het Thuisdashboard

Het Thuisdashboard is de plaats waar je al je aangesloten apparaten terugvindt. Links zie je ook de huidige geselecteerde bron in klein beeld (enkel live-tv of HDMI-ingang). Je kunt de bron wisselen door op de corresponderende tegel te klikken. Centraal vind je in een kolom alle apparaten die via het netwerk of bluetooth bereikbaar zijn op je tv.

Het Thuisdashboard is ook bedoeld als de plaats waar je een overzicht vindt van alle slimme apparaten in huis. Die hoeven niet van LG te zijn; je kunt er bijvoorbeeld ook je Philips Hue-lampen in terugvinden. Via het optiemenu (de drie bolletjes rechts bovenaan) kun je de afstandsbediening instellen om de via HDMI aangesloten apparaten te bedienen.

Tip: je kunt het Thuisdashboard oproepen door de ‘input’-toets op de afstandsbediening lang ingedrukt te houden.

Nu aan het streamen

In deze sectie vind je aanbevelingen van streamingdiensten. In tabs bovenaan het lint staan de streamingdiensten die je kunt kiezen. Momenteel waren dat alleen Prime Video, Rakuten TV en YouTube.

Hoewel het idee wel goed is, blijft de uitwerking hier wat pover. Geen Netflix bijvoorbeeld, maar ook geen Disney+ (al krijgen die sowieso al veel ruimte bij WebOS) of Apple TV+. Je kunt ook zelf niet kiezen welke diensten hun aanbevelingen tonen. Hier is dus behoorlijk wat werk aan de winkel voor LG.

Sport Alert

Een leuke troef voor sportliefhebbers is deze exclusieve LG-feature. Je kiest uit de competities die je interesseren (heel veel voetbal, maar onder andere ook NFL, NBA en NRL), je vinkt je favoriete ploegen aan en klaar. Vanaf nu toont de tv je een bericht als een van je ploegen een wedstrijd begint, je krijgt een realtime-alarm als er wordt gescoord en natuurlijk ook het eindresultaat.

Met deze functie ontvang je een melding als je favoriete club een wedstrijd begint of een punt scoort.

Welke apps?

LG WebOS heeft in al die jaren een flinke bibliotheek aan apps opgebouwd. We lopen even de belangrijkste met je door: Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+, HBO Max, Viaplay, NPO Start, Pathé Thuis, Videoland, KIJK, RTL XL, NLziet, KPN iTV / KPN Smart TV, Streamz en VTM Go. Voor België kijkt LG nog uit naar VRT Nu en Telenet Flow. Er is bovendien ondersteuning voor AirPlay 2 en je kunt YouTube en Netflix casten vanaf je smartphone.

De App-lijst bewerken is een fluitje van een cent.

Net zoals bij Samsung is er al een hele reeks apps geïnstalleerd. Als je ze voor het eerst start, voeren ze mogelijk een korte update uit. Wil je nieuwe app installeren, dan zul je moeten inloggen met een LG-account. Dat werd je ook gevraagd bij de installatie, maar is dus niet per se noodzakelijk.

Er is wel een klein bijkomend voordeel aan inloggen met een account. Sinds deze versie is het immers mogelijk om van user-account te wisselen (via het Home-scherm, de tegel rechts bovenaan). Elke gebruiker krijgt gepersonaliseerde aanbevelingen en kan zijn eigen favoriete app-lijst instellen.

Quick Menu

Snel een andere beeldmodus of geluidsmodus kiezen doe je via het Quick Menu. Een korte druk op de instellingentoets toont dat menu aan de zijkant van het scherm. Je vindt er ook de Game Optimizer-instellingen, de Multiview-functie, OLED Care-instellingen en de netwerkinstellingen.

Multiview is ietwat beperkt; een van de inputs moet live-tv of een HDMI-ingang zijn, de andere kan alleen de Screenshare-app zijn die het scherm van je smartphone, YouTube, Airplay of een externe usb-camera toont. Mogelijk kan LG die functie nog uitbreiden.

Quick Access

Wie zijn apps of ingangen graag rechtstreeks met een enkele toets op de afstandsbediening selecteert, kan rekenen op Quick Access. Selecteer de bron die je wilt gebruiken en houd de nummertoets die je wilt koppelen lang ingedrukt. Of roep het Quick Access-menu op door ‘0’ lang ingedrukt te houden. Je kunt zo acht snelkoppelingen maken. Om de bron in kwestie te selecteren, houd je gewoon de toegekende cijfertoets lang ingedrukt. Toets 9 is voorbehouden voor de Help-functie.

Met de Quick Access-functie maak je snelkoppelingen naar je favoriete apps.

Algemene indrukken

LG WebOS is na bijna tien jaar qua functionaliteit een mooi volwassen systeem geworden. Het app-aanbod is bijzonder uitgebreid en doet nauwelijks onder voor de belangrijkste concurrenten. Bovendien heeft LG een paar exclusieve functies te bieden. De interface werkt enorm vlot en het gebruiksgemak is prima, zeker met LG's Magic Remote, waarmee je de cursor beweegt door naar het scherm te wijzen.

Sinds het redesign van 2021 neemt de interface echter het volledige scherm over. Dat is op zich niet erg, maar het Home-scherm is maar in zeer beperkte mate aan te passen en het verspilt veel ruimte. Dat vinden we natuurlijk jammer. Sommige functies zoals ‘Nu aan het streamen’ worden bovendien pas echt nuttig als de meeste streamingdiensten er een plaats in krijgen; nu zijn dat er slechts drie. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dergelijke beperkingen bij alle andere fabrikanten ook spelen. Tot slot moet je er rekening mee houden dat LG nieuwe versies niet laat doorstromen naar oudere modellen.

Op zoek naar een nieuwe tv van LG? Hier vind je een hoop modellen op een rij!

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube