Verdwijnen 8K-tv's in Europa door strengere energielabels?
Fabrikanten van 8K-televisies waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe Europese energielabels, die 1 maart 2023 ingaan voor tv's met een oled- of micro-led-scherm of 8K-schermresolutie. Volgens merken als Samsung zijn de energielabels zó streng dat het bijna onmogelijk wordt om nieuwe 8K's te lanceren.
De Europese Unie voerde in maart 2021 nieuwe, strengere energielabels voor televisies in. Die zijn meer gebaseerd op het daadwerkelijk stroomverbruik van de televisie. Grotere televisies met een 4K-scherm die sinds 2021 op de markt gebracht zijn, hebben bijna allemaal het laagste energielabel: G. Onder het oude energielabel was dat bijna altijd A, waardoor het leek alsof de tv’s heel energiezuinig waren.
Televisies met een 8K-scherm werden voorlopig uitgezonderd van de strengere energielabels. Fabrikanten hebben twee jaar langer de tijd gekregen om 8K-tv’s energiezuiniger te maken, waarna de strengere energielabels per 1 maart 2023 ook voor dit type televisie gelden. Merken weten dus wat er komen gaat, maar trekken een paar maanden voor de ingang van de energielabels aan de bel.
Lees ook: Dit zijn de 10 beste televisies van nu (oktober 2022)
Samsung waarschuwt
Brancheorganisatie 8K Association – waar veel bekende makers van 8K-tv’s bij aangesloten zijn – waarschuwt dat 8K-tv’s simpelweg meer stroom verbruiken dan het laagste energielabel (G) toestaat. Wat zou betekenen dat ze niet in aanmerking komen voor een energielabel, en daarom niet op de Europese markt mogen verschijnen. Het stroomverbruik van 8K-tv’s terugdringen is volgens 8K Association lastig omdat een 8K-tv veel meer pixels heeft dan een 4K-tv, en die pixels vergen stroom.
Samsung is de bekendste verkoper van 8K-televisies. Tegenover de website FlatspanelHD zeggen Samsung-woordvoerders dat het merk mogelijk op tijd kan voldoen aan de strengere Europese energielabels, maar dat zeker niet eenvoudig is. Om die beweringen te staven, rekende de website FWD uit hoeveel stroom een willekeurige moderne Samsung 8K nu verbruikt. De Samsung 65QN900B heeft een stroomverbruik van 289 watt. Wil Samsung na 1 maart een opvolger van deze televisie uitbrengen, dan mag die maximaal 113 watt stroom verbruiken. Dat is een daling van zestig procent, om alsnog uit te komen op het laagste energielabel.
©Rens Blom
Eind dit jaar overleg
De 8K Association zegt dat als er niets verandert, het goed mogelijk is dat er per 1 maart 2023 geen nieuwe 8K-tv’s meer in Europa uitkomen. De branchevereniging hoopt daarom dat de Europese Unie nog eens wil kijken naar de nieuwe energielabels voor 8K-tv’s. Dat gaat al gebeuren. Eind dit jaar vindt er een evaluatie plaats van de 2023 Energy Efficiency Index (EEI). Mogelijk verandert de Europese Unie de eisen voor 8K-tv’s, om fabrikanten enigszins tegemoet te komen.
Andere beeldmodus
Een andere mogelijkheid is dat fabrikanten het stroomverbruik per beeldmodus aanpassen. De Europese Unie baseert zijn energielabels namelijk op de beeldmodus waarin de televisie vanuit de doos aangaat. Die modus moet dus energiezuinig zijn. Een andere modus mag meer stroom verbruiken, mits je bij het overschakelen van de beeldmodus een duidelijke melding in beeld krijgt dat het stroomverbruik omhoog gaat.
Dan maar een 4K-tv kopen?
Bekijk het tv-assortiment van Bol.com