Alles over de Samsung Tizen Smart Hub 2022
Op zoek naar een overzicht van wat je kan verwachten van een Samsung smart-tv? In dit artikel leiden we je in vogelvlucht langs de belangrijkste functies en mogelijkheden van de laatste versie van Tizen Smart Hub.
Volledig vernieuwd in 2022
Tot 2021 was de Tizen Smart Hub een lint dat onderaan het scherm verscheen, met daarin je apps en functies, aanbevelingen per app, maar ook snelkoppelingen naar instellingen. In 2022 ging dat design volledig op de schop. De gloednieuwe Tizen Smart Hub vult nu het hele scherm, en daarmee sluit Samsung aan bij een trend die we meer en meer zien. Het idee erachter is dat je op die manier veel meer content-aanbevelingen kunt tonen aan de kijker. Dat is zeker een goed idee nu er steeds meer streamingdiensten beschikbaar zijn.
Het startscherm
Het nieuwe startscherm heeft verschillende secties die je kiest via de navigatiebalk links op het scherm. Helemaal bovenaan kan je de privacy-instellingen nalezen en aanpassen. Daaronder vind je de zoekfunctie. Vervolgens zijn er de Ambient-sectie en de Media-sectie. Het is deze laatste sectie die je smart-tv toont als je op de remote de Home-toets indrukt. In sommige regio’s is er ook nog een Game-sectie, maar het is nog niet duidelijk of die in België en Nederland beschikbaar zal komen. Tot slot is er helemaal onderaan nog een sectie voor het menu, waar je instellingen en ingangen vindt.
De Media Hub
Van alle menu’s ga je ongetwijfeld hier de meeste tijd doorbrengen. Het startscherm valt vooral op door zijn inefficiënte gebruik van de ruimte. Het bovenste deel van het scherm is volledig verspild; mogelijk plaatst Samsung daar later advertenties of partner-content, maar hoe dan ook nuttig gebruikt is die ruimte niet. Vervolgens vind je de lijst met apps. Dat is meteen ook het enige dat je kunt aanpassen in de interface. Je kunt apps verwijderen, toevoegen of van plaats wisselen. Goed om weten is dat je ook bijvoorbeeld HDMI-ingangen of live tv in deze lijst kunt plaatsen. Zo heb je ruimte voor tien favoriete contentbronnen.
Onder de apps vind je links een handige tegel voor de laatst gebruikt bron. Verder naar rechts verschijnt er content die Samsung aanbeveelt, maar die hoofdzakelijk uit Samsung TV Plus scheen te komen. Dat is een streamingdienst van Samsung die een aantal kanalen biedt die zich naadloos integreren in de live tv-omgeving, maar voorlopig weinig nuttigs bieden.
Als je verder naar beneden scrolt, vind je aanbevelingen uit verschillende andere streamingdiensten, gerangschikt per dienst. Maar aan al die aanbevelingen kun je dus niets wijzigen, niet aan de volgorde, en je kan ze ook niet uitschakelen, bijvoorbeeld als je een bepaalde dienst toch niet gebruikt.
Welke apps?
Een van de grote troeven van de Samsung Smart Hub is het zeer uitgebreide app-aanbod. Wat vind je terug? Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV, HBO Max, Viaplay (Formule 1), NPO Start, Pathé Thuis, Videoland, KIJK, RTL XL, NLziet, KPN iTV / KPN Smart TV, Streamz, VTM Go, Telenet Flow.
Daarmee heb je nagenoeg alle belangrijke diensten in huis. Na de installatieprocedure van je tv zal je merken dat heel wat apps al geïnstalleerd zijn. Ontbreekt een app, dan moet je die installeren uit Samsungs app-store, en daarvoor dien je in te loggen met een Samsung-account. Tijdens de installatie vraagt Samsung je overigens om in te loggen, maar zolang je geen extra apps wil installeren is dat dus optioneel.
Naast een uitgebreide lijst apps, biedt Samsung ook ondersteuning voor Airplay 2 en kan je YouTube en Netflix casten vanop je smartphone.
De Ambient Hub
In de Ambient Hub vind je alle mogelijkheden die je kunt gebruiken om van de tv een decoratief element in de woonkamer te maken wanneer je geen tv kijkt. Je kan er kiezen uit kunstige beelden, ontspannende scènes of typische sfeervideo’s zoals een brandende haard, of decoratieve geometrische elementen. Die rustige animaties zorgen in elk geval voor een uniek accent in de woonkamer. Je kunt op sommige inhoud nog bijkomende effecten activeren, zoals een weerfilter, of de scherminstellingen zoals kleur aanpassen. Je kunt ook eigen foto’s op het scherm zetten.
Onderaan de lijst kun je instellen of Ambient Mode de schermhelderheid automatisch aanpast op basis van het omgevingslicht, en na hoeveel uur Ambient Mode de tv uitschakelt.
Menu sectie
De laatste sectie onderaan in de linkse navigatiebalk is voor het menu. De eerste tegel is voor de instellingen. Wanneer je hem selecteert, zie je onderaan het scherm een lint met snelkoppelingen naar verschillende instellingen. De eerste koppeling leidt je rechtstreeks naar het volledige instellingen menu.
Dat lijkt nogal omslachtig, maar gelukkig kan je ook rechtstreeks naar deze lijst met snelkoppelingen via een toets op de remote.
Via de tegel Aangesloten apparaten vind je alle externe bronnen. Dat is een bijzonder lange omweg om bijvoorbeeld een HDMI-ingang te kiezen. Omdat je dat niet snel kunt doen via de remote, doe je er goed aan de meeste bronnen in de lijst met apps op te nemen, zoals eerder vermeld.
In de lijst met aangesloten apparaten vind je ook Samsung Workspace terug. Daarmee kan je verbinding maken met een PC, Mac of Samsung Dex smartphone of rechtstreeks verbinden met Microsoft 365 om zo je tv te gebruiken bijvoorbeeld wanneer je thuiswerkt.
Algemene indrukken
De Samsung Tizen Smart Hub biedt enorm veel functionaliteit. En met zo veel schermruimte kun je zonder twijfel knappe dingen doen, maar dat is toch niet de indruk die we krijgen van de vernieuwde Smart Hub. Zelfs na de tv een tijdje gebruikt te hebben, vinden we de omgeving niet echt aantrekkelijk om op zoek te gaan naar nieuwe content. Er is gewoon te weinig optie om je ervaring te personaliseren. Dat is op zich niet storend, maar wel jammer.
Wat wel lastiger is, is dat deze nieuwe interface niet altijd even vlot reageert. Soms hapert de software, en dat is uiteraard geen pluspunt voor het gebruiksgemak. Mogelijk lossen verdere software-updates dat probleem op. We vinden ook dat er ruimte is om de zaken beter te organiseren. Alles wat zich in de menusectie bevindt, is daar een goed voorbeeld van.
De afstandsbediening biedt voor sommige zaken een toets, maar soms is er geen andere optie dan via de menu’s te gaan. Of er ook aan de organisatie kan worden gesleuteld, is twijfelachtig. Dat is vermoedelijk voor een nieuwe versie. Houd er wel rekening mee dat updates niet doorstromen naar oudere modellen.