Update voor Panasonics tv-OS My Home Screen: wat is er nieuw?
Panasonic koos in 2015 voor Firefox OS als besturingssysteem voor zijn smart-tv’s en doopte het voor de gelegenheid om tot My Home Screen. Inmiddels is Firefox-ontwikkelaar Mozilla gestopt met het opensource-project, maar Panasonic sleutelt in eigen beheer nog altijd dapper verder aan het systeem, waardoor we momenteel al bij versie 7 zijn aangekomen. Eens kijken wat de laatste telg ons brengt.
Tot vorig jaar sloot Panasonics My Home Screen aan bij het rijtje van LG’s WebOS en Samsungs Tizen. Die systemen gebruiken allemaal een rij iconen of tegels onderaan het scherm, eventueel met een extra rij die content uit de geselecteerde dienst toont. Maar nu LG en Samsung allebei zijn overgestapt naar een schermvullende interface, zoals dat al het geval was voor Android TV en Vidaa U, is Panasonic My Home Screen de laatste overblijver die een wat eenvoudig Home-scherm toont.
En dat is niet per se een slechte zaak. Oké, je krijgt geen eindeloze reeks aanbevelingen te zien, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat niet iedereen daar fan van is. Zoek je dus een smart-tv-systeem dat je niet overlaadt met zaken die je toch niet wilt zien, dan is My Home Screen nog je enige mogelijkheid.
Het Home-scherm
Het Panasonic Home-scherm is nog steeds een lint onderaan het scherm waarin je een aantal cirkelvormige tegels vindt. Die tegels kunnen een snelkoppeling zijn naar apps en externe aansluitingen, maar ook naar live tv-zenders.
Toen My Home screen zijn intrede deed, waren deze drie iconen het startpunt: een groene cirkel voor apps, een blauwe voor alle externe apparaten (van usb-sticks en HDMI tot DLNA-servers) en een rode cirkel voor live-televisie. Ondertussen is er standaard een aantal apps geïnstalleerd, maar die drie tegels vind je nog steeds terug in de rij. Helemaal links vind je een snelkoppeling naar My Scenery.
Zodra je een tegel selecteert, verschijnt er een tweede rij met content-aanbevelingen. Wanneer je de rode tv-tegel selecteert, verschijnt de lijst met zenders.
Natuurlijk kun je deze lijst naar wens aanpassen. Selecteer een tegel en klik naar beneden om hem te verplaatsen of te verwijderen. Of ga bij de zenders, apparaten of apps naar de tegel die je wilt toevoegen; via de Option-toets op de afstandsbediening kun je hem aan je favorieten toevoegen.
My Scenery
Wil je de tv als een decorstuk integreren in je interieur? Dat kan met My Scenery. Wanneer je geen tv-kijkt, gebruik je deze functie om je eigen foto’s op het scherm weer te geven of om uit het aanbod van Panasonic te kiezen. Mogelijkheden zijn landschappen, ontspannende beelden met natuurgeluiden, beelden voor feestgelegenheden of abstractie kunstwerken. Je kunt er een timer op zetten om My Scenery na bepaalde tijd uit te schakelen.
Meerdere beelden bekijken
In de app-lijst vind je ook de toepassing ‘Meerdere Beelden’. Daarmee kun je twee verschillende bronnen tegelijk bekijken. Aangezien veel Panasonic-toestellen over een dubbele tv-tuner beschikken, is het mogelijk om twee zenders tegelijk te bekijken. Uiteraard zijn niet alle combinaties mogelijk. Zo konden we bijvoorbeeld geen HDMI-ingang als tweede beeld selecteren. Hopelijk breidt Panasonic die mogelijkheden nog wat uit.
Welke apps?
Panasonic My Home Screen heeft altijd wat achterstand gehad op de grotere spelers wat betreft app-aanbod. Gewicht in de markt speelt helaas een belangrijke rol als ontwikkelaars moeten beslissen voor welk platform ze hun apps beschikbaar maken.
Voor de internationale diensten is My Home Screen vrij goed uitgerust: Netflix, Prime Video, Disney+ en Apple TV zijn beschikbaar. In Nederland zijn NPO Start, Pathé Thuis, Videoland, KIJK en NL Ziet ook van de partij, maar voor België ontbreekt werkelijk alle steun. Geen Streamz, VTM Go, VRT Nu of Telenet Flow.
Je hebt geen account nodig om bijkomende apps uit de appstore binnen te halen. YouTube en Netflix kun je casten vanaf je smartphone en er is ondersteuning voor het spiegelen van je smartphone-scherm.
Quick Menu
Panasonic heeft zeer uitgebreide menu’s, maar daar hoef je niet elke keer doorheen te lopen als je iets wilt aanpassen. Het Quick Menu verschijnt eerst op het scherm en geeft je de mogelijkheid om tal van opties van daaruit aan te passen. Dan denken we bijvoorbeeld aan de beeld- en geluidsmodus.
Ook dit menu kun je naar eigen inzicht aanpassen; scrol gewoon helemaal naar rechts en selecteer ‘Wijzig’.
Quick Access
Op de Panasonic-afstandsbediening staan sneltoetsen voor Netflix, Rakuten, Prime Video, Disney+ en YouTube. Daarnaast is er één toets (My App) die je zelf aan een favoriete app kunt toewijzen. Dat doe je door in het app-overzicht je favoriete app te selecteren, de Option-toets in te drukken en ‘Toewijzen als Mijn App’ te kiezen.
Ook verkrijgbaar: Android TV Sinds 2020 biedt Panasonic op zijn goedkopere modellen Android TV aan in plaats van My Home Screen. Dit jaar geldt dat voor de lcd-modellen vanaf de LXW834 en lager. Voor meer informatie daarover kun je natuurlijk terecht op onze Android TV gids (link naar Android TV).
Algemene indrukken
Panasonic is ondertussen de enige fabrikant wiens smart tv-systeem niet het volledige scherm overneemt. Daar zijn we niet rouwig om; de concurrenten overladen het scherm vaak met onnodige zaken of aanbevelingen. Bovendien werkt My Home Screen bijzonder vlot, de interface is erg responsief. Zodra je de functies die je veel gebruikt op het Home-scherm hebt gepind, is het gebruiksgemak uitstekend.
Het belangrijkste nadeel van My Home Screen is echter dat het app-aanbod vrijwel altijd achterloopt op dat van de grootste concurrenten (LG WebOS, Samsung Tizen en Android TV van Philips, Sony en TCL). Heb je een bepaalde app absoluut nodig, dan is het echt wel belangrijk dat je nagaat of die beschikbaar is. Je moet er ook rekening mee houden dat nieuwe versies niet doorstromen naar oudere modellen.