Dit is het antwoord van Amazon op Chromecast en AirPlay

© PXimport

Dit is het antwoord van Amazon op Chromecast en AirPlay

Geplaatst: 12 februari 2024 - 13:02

Wesley Akkerman

Als je aan het casten van content denkt, denk je misschien meteen aan Google Chromecast of Apple AirPlay. Deze twee standaarden worden inmiddels breed ondersteund en nieuwe spelers krijgen het daardoor moeilijk – maar toch gaat Amazon het proberen...

Content streamen is ontzettend populair. En dan doelen we niet op de vele videostreamingdiensten waar je nu een abonnement op kunt nemen. Nee, we hebben het over het streamen van films, series, afbeeldingen en meer vanaf het ene apparaat naar het andere apparaat in huis. Denk dan bijvoorbeeld aan een smartphone die beelden doorstuurt naar een televisie of een computer die verbinding maakt met een mediaspeler. Zo kun je bijvoorbeeld muziek vanaf een laptop naar een soundbar sturen of samen met vrienden en familie naar vakantiefoto’s vanaf je telefoon op de televisie bekijken.

0

Powered by

logo

Alternatieven Google Chromecast en Apple AirPlay

Als je zoiets doet, maak je waarschijnlijk gebruik van een van twee populaire standaarden: Google Chromecast of Apple AirPlay. Deze twee opties zitten respectievelijk ingebakken in Android en iOS. Maar ze komen ook op concurrerende platforms voor (vaak alleen via apps van Google of Apple zelf). Elke aanbieder van een app die betrekking heeft op mediaconsumptie, kan ondersteuning voor Chromecast of AirPlay inbouwen. Daardoor zijn dit de twee populairste opties van dit moment. Maar zijn er dan geen alternatieven beschikbaar?

Zeker wel! Meestal zijn dat echter apps die veelal het beeld van het ene apparaat op het andere apparaat spiegelen. Dat is niet helemaal hetzelfde als casten, omdat je een bronapparaat dan niet meer voor iets anders kunt gebruiken. Daarnaast bestaat ook Miracast, maar die optie heeft nog weleens last van wat ruis op de lijn door gebruik te maken van WiFi Direct.

Amazon werpt zich nu echter op als een nieuwe speler op de markt, met een nieuwe standaard die het bedrijf 'Matter Casting' noemt. Wat is dat precies en kan dat iets te maken hebben met het smarthome-protocol met dezelfde naam?

0

Powered by

logo
Netflix kijken op de tv met popcorn erbij

© Koray - stock.adobe.com

Dit is Amazon Matter Casting

Amazon kondigde Matter Casting officieel aan tijdens CES 2024, de gadgetbeurs die traditiegetrouw begin januari plaatsvindt. Dit wordt een nieuwe castingstandaard, waarmee je dus content van het ene naar het andere apparaat brengt. Met deze standaard is het mogelijk het volume te bedienen, van kanaal te wisselen en een andere HDMI-poort te selecteren. Daardoor is Amazons versie al iets uitgebreider dan die van Google en Apple, waar dat niet mee kan. Matter Casting komt eerst naar apparaten van Amazon zelf; denk dan aan de Amazon Fire TV Stick en de smart displays.

In de basis werken de verschillende protocollen hetzelfde. Je kiest content op een smartphone of tablet (die draaien op Android of iOS), die je vervolgens naar een televisie met Fire TV kunt sturen. Maar je kunt diezelfde content bijvoorbeeld ook weergeven op een Echo Show 15. Uiteraard moet de streamingdienst of algemene media-app in kwestie ondersteuning bieden voor Amazon Matter Casting. En terwijl je iets bekijkt op het grote scherm, blijft je smartphone (of tablet) beschikbaar voor andere zaken. Het is niet zo dat je het beeld spiegelt; je hebt echt een bron- en ontvangstapparaat.

Fire TV Stick Basic Edition

© PXimport

Hoe ziet de toekomst eruit?

Vooralsnog moeten mensen echter investeren in de producten en diensten van Amazon. Momenteel is de standaard namelijk (nog) niet breed beschikbaar op televisies, mediaspelers, pc’s en andere apparaten. Het mag dan misschien een open standaard zijn die elke fabrikant en appmaker kan implementeren, dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. We hebben ook nog geen berichten gezien over een implementatie binnen de Google Chromecast, Android TV, Google TV, Apple TV of Apple AirPlay – maar een aantal diensten is wel alvast aan boord.

De bekendste supporter is Plex TV, een app die voornamelijk furore maakt door je persoonlijke mediabibliotheek overal toegankelijk te maken. En je kunt er ook gratis tv-content op bekijken. Een prima partner om in je hoek te hebben staan.

Wat de standaard ook kan helpen, is dat het inderdaad onderdeel is van de smarthome-standaard Matter. Daardoor kan het in elk geval veel aandacht genereren, al is aandacht krijgen natuurlijk een tweede. Aangezien Google voor Matter met andere smarthome-partijen samenwerkt (waaronder Amazon), is de kans nog niet gevlogen voor het bedrijf.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000