ID.nl logo
Aan de slag met Plex Media Server
© PXimport
Huis

Aan de slag met Plex Media Server

Met een Plex Media Server kun je gemakkelijk overal in huis je favoriete films en series streamen. Hoe zet je zo'n server op? Wij leggen het uit.

Met de app van Plex hoef je niet langer te switchen tussen verschillende apps voor je nieuwsvoorziening, podcasts, muziek, series of filmpjes. In de app is namelijk alles samengevoegd in één overzichtelijke digitale omgeving. Plex biedt gratis een behoorlijke hoeveelheid films, series, documentaires en webseries gratis aan.

Ben je uit op gratis films kijken met Plex, dan moet je je wel van enkele beperkingen bewust zijn. Zo hoef je vooralsnog niet op een rijk en modern aanbod te rekenen als bij Netflix of Amazon. Plex heeft wel een deal gesloten met filmstudio’s als WarnerMedia, Lionsgate en Legendary, maar niet alle films zijn in alle landen beschikbaar.

Het filmaanbod bestaat op dit moment vooral uit relatief oudere producties van zogenoemde B-films. Dat neemt niet weg dat er best heel aardige producties tussen zitten. Verder huldigt Plex het avod-principe. Dat staat voor ad-supported video on demand. Dat houdt in dat af en toe een korte advertentie je kijkplezier in de weg zit. Maar goed, het kost dan ook niets én is legaal.

Het loont dus om eens in de mogelijkheden van Plex te kijken. Heb je eenmaal besloten de app te gaan gebruiken, dan is het verstandig om een eigen server op te zetten.

01 Plex Media Server installeren

Plex Media Server is beschikbaar voor diverse platforms en besturingssystemen, waaronder Windows, Mac, Linux en FreeBSD. De applicatie is relatief licht en werkt op systemen met minimaal een Intel Core i3-cpu en 2 GB ram. Voor dit artikel downloaden we de Windows-versie. Klik bij de installatie op Options om te kiezen waar je de app wilt installeren. De installatie duurt een minuutje; druk dan op Launch om Plex Media Server te starten. Log in met je Plex-account of maak een nieuwe aan met je Google-account, Facebook of je mailadres.

©PXimport

02 Gratis of betaald

Eenmaal ingelogd kun je je Plex Media Server instellen. Bij de start zie je een pop-up die je probeert te verleiden een Plex Pass-abonnement te nemen. Zo’n abonnement (4,99 euro per maand) laat je onder meer op je mobiel streamen, media via de cloud synchroniseren - handig als je pc niet aanstaat - en video’s lokaal opslaan voor offline gebruik. Klik de melding weg met het kruisje rechtsboven, geef je mediaserver een naam en bepaal of deze ook buitenshuis benaderd mag worden. Druk daarna op Volgende.

©PXimport

03 Mediaserver instellen

In het volgende scherm kun je lokale mappen met media toevoegen aan je Plex Media Server. Klik op Bibliotheek toevoegen en selecteer het mediatype (bijvoorbeeld films, series of muziek). Blader naar de gewenste map en druk op Bibliotheek toevoegen om je keuze te bevestigen. Alles toegevoegd? Klik dan op Volgende om het proces te voltooien. Mogelijk moet je even wachten voordat al het materiaal is geïndexeerd. Plex voegt automatisch informatie, filmposters en (album)hoezen toe voor een fraai en compleet overzicht.

©PXimport

04 Ouderlijk toezicht

Hoewel een Plex Pass niet nodig is voor de meeste functies, is een betaald account wel handig als meerdere mensen gebruikmaken van Plex Media Center. Zonder abonnement mag je via Instellingen / Gebruikers geen extra gebruikers en gasten toevoegen. Hoewel alle gebruikers standaard toegang hebben tot dezelfde omgeving, heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en (verder)kijkgeschiedenis. Kies je bij het toevoegen van gebruikers voor een beheerd account, dan kun je bepaalde content afschermen. Denk aan films of series die ongeschikt zijn voor kinderen.

©PXimport

05 Mediaserver delen

Ook voor het delen van je mediaserver heb je een Plex Pass nodig. Via Instellingen / Gebruikers / Vrienden heb je de mogelijkheid om gebruikers uit te nodigen voor je bibliotheek. Is er geen Plex-account gekoppeld aan het e-mailadres van je vriend(in), dan heeft die de mogelijkheid om eentje aan te maken. Als hoofdgebruiker kun je restricties toepassen en precies bepalen wie waartoe toegang heeft. Deel je je mediaserver met iemand buiten je netwerk, ga dan nog even naar Instellingen / Server en schakel de optie Toegang op Afstand in.

©PXimport

Plex en 4K

Plex Media Server ondersteunt veel bestandsformaten; voor video bijvoorbeeld populaire formaten als mkv, mp4, mov en avi. Ook video’s in 4K (3840 x 2160 pixels) met de H.264 (avc) of H.265 (hevc) codec worden ondersteund, mits je computer krachtig genoeg is om ze te decoderen. Daarnaast werkt Plex met 3D en multichannel audio (ac3, eac3, dts), al hangt het af van je apparatuur of je hiervan gebruikt kunt maken. Voor audio geldt dat mp3 en m4a standaard worden ondersteund. Muziek in een ander formaat (flac of alac) wordt automatisch geconverteerd. Meer informatie vind je hier.

06 Mappenstructuur

Bij het indexeren van films en series doet Plex Media Server zijn best om de juiste informatie, posters en ondertitels op te halen. Bij het matchen wordt gebruik gemaakt van de database van TheTVDB.com. Voor het beste resultaat doe je er goed aan alle content netjes te organiseren en te voorzien van de juiste namen. Maak het Plex makkelijk door bijvoorbeeld de 22e aflevering van het negende seizoen van Modern Family in te delen als TV Series/Modern Family/Season 09/Modern Family - s09e22.mkv. Voorzie de bijbehorende ondertiteling van dezelfde opbouw: Modern Family - s09e22.eng.srt.

©PXimport

07 Apps downloaden

Na het instellen van de mediaserver is het tijd om Plex-speler te downloaden op de apparaten die je wilt gebruiken om te streamen. Plex is beschikbaar voor onder meer Android (TV), iOS, Apple TV, Xbox en PlayStation. Nadat je inlogt met je Plex-account heb je direct toegang tot je complete bibliotheek. Met de Android- en iOS-apps kun je gratis streamen naar bijvoorbeeld een Chromecast. De Chromecast sluit je middels een gewone hdmi-kabel aan op je televisie. Het casten zelf doe je vervolgens met een speciale cast-knop in een app. Sommige apps hebben geen directe cast-knop, maar dat betekent niet dat je de inhoud niet naar je tv kunt zenden. Er is altijd nog de mogelijkheid om je complete smartphone-scherm te spiegelen op je tv. Veeg in Android naar beneden en tik op Casten; je toestel kijkt of er zich Chromecast-apparaten in je netwerk bevinden. 

Voordat je op een smartphone of tablet kunt kijken, moet je wel de Plex-app activeren of een Plex Pass nemen.

08 Media afspelen

Of je nu gebruikmaakt van de desktopversie, de mobiele app of Plex op je smart-tv, het afspelen van media gaat nagenoeg hetzelfde. In de Android- en iOS-apps zie je op het hoofdscherm recent bekeken en toegevoegde media en kun je onderaan wisselen tussen films, muziek en foto’s. De knop More geeft toegang tot andere mediatypen, zoals nieuws en podcasts. Tijdens het streamen heb je naast de gebruikelijke afspeelknoppen ook de mogelijkheid om van audiospoor en ondertiteling te wisselen, en de videokwaliteit aan te passen. Dat laatste is handig als je last hebt van een trage internetverbinding.

©PXimport

Nas of Raspberry Pi als mediaserver

Om een Plex Media Server te draaien zit je niet vast aan een pc: ook een nas of Raspberry Pi kan de app draaien. Wil je een nas voor meer gebruiken dan alleen media-opslag, dan is het wel belangrijk te checken of jouw model wordt ondersteund. De nas moet krachtig genoeg zijn om grote bestanden te converteren en af te spelen. Bekijk de ondersteuningspagina van Plex voor meer informatie. De goedkope en energiezuinige Raspberry Pi is ook ideaal om een mediaserver op te draaien. Een Raspberry Pi 3 of 4 met besturingssysteem Raspbian voorgeïnstalleerd is aanbevolen.

©PXimport

09 Podcasts beluisteren (en kijken)

Plex biedt ook de mogelijkheid om podcasts te beluisteren. Je vindt de optie in het hoofdmenu van zowel de desktop-app als de mobiele versie. Op dit moment zijn er voornamelijk Engelstalige podcasts om uit te kiezen in categorieën als nieuws, politiek, cultuur en comedy. Je kunt het aanbod doorzoeken en podcasts toevoegen aan je favorieten.

10 Automatische ondertiteling

Bij het bekijken van buitenlandse films en series is het prettig ondertiteling te hebben. Plex Media Server ondersteunt alle gangbare formaten, waaronder srt en smi. Hoewel bij sommige gedownloade films en series ondertitels worden meegeleverd, is dat niet vanzelfsprekend. Daarom biedt Plex de mogelijkheid om ondertiteling automatisch in te laden. Ga naar Instellingen / Agents, klik op het tabblad Films of Series en vervolgens op Plex Movie. Zet een vinkje voor Opensubtitles.org en sleep deze optie naar boven. Zet ook bij Instellingen / Talen een vinkje voor Automatisch selecteren van audio en ondertiteling sporen.

©PXimport

11 Meer mogelijkheden met plug-ins

Met plug-ins kun je de mogelijkheden van Plex Media Server uitbreiden. Klik In het linkermenu op de optie Plugins en kies voor Plugins installeren. Klik op Meer… en All Available Plug-ins om het volledige aanbod te zien. Dat is niet groot, maar naast bekende namen als Twitch en Vimeo vind je er toch ook Nederlandse opties als NPO, NOS, Dumpert, RTL XL en MovieMeter. Ze zijn eenvoudig van opzet en geven snel toegang tot het media-aanbod van de desbetreffende dienst. Streams kun je lokaal bekijken of naar een ander scherm sturen.

©PXimport

Streamen met een browser-extensie

Heb je een Chromecast of een televisie met Android TV? Dan kun je ook gebruik maken van de Chrome-extensie Videostream om je favoriete films en series te streamen. Die is gratis beschikbaar in de Chrome Web Store en direct vanuit je browser te gebruiken. Er is ook een losse app beschikbaar voor Windows en macOS, al heb je daar nog steeds Chrome voor nodig. Vanuit Videostream kies je een apparaat om naar te casten en de video die je wilt streamen. Vrijwel alle populaire bestandsformaten (zoals mkv, mp4 en avi) en ondertitels worden ondersteund. De Premium-versie laadt ondertiteling automatisch in en is advertentievrij.

12 Onofficiële plug-ins downloaden

Hoewel het aanbod officiële plug-ins klein is, zijn er meer mogelijkheden om Plex Media Server uit te breiden. Daarvoor heb je om te beginnen de WebTools-software nodig, te downloaden via Github. Plaats het uitgepakte bestand WebTools.bundle in de map %LOCALAPPDATA%\Plex Media Server\Plug-ins\ op je pc en open Plex. Bij Plugins verschijnt WebTools als je nieuwe optie. Start deze en open het kanaal door de voorgestelde link in je browservenster te plakken. Log daarna in met de gegevens van je Plex-account.

©PXimport

13 Plex UnsupportedAppStore

WebTools geeft je verschillende opties. Zo kun je logs raadplegen en ondertitels beheren. De zogenoemde UnsupportedAppStore met plug-ins open je door in het linkermenu op UAS te klikken. Hier vind je ongeveer 175 plug-ins van bijvoorbeeld Facebook, Spotify, BitTorrent en Popcorn Time. Het installeren is met een druk op de knop gebeurd en plug-ins verschijnen automatisch in het gelijknamige menu van Plex Media Server. Helaas werkt niet elke plug-in vlekkeloos, maar gelukkig heb je ze ook zo weer verwijderd.

14 Plex Media Optimizer

De Plex Media Optimizer maakt eenvoudig geoptimaliseerde versies van je video’s. Voor het kijken van een film op je smartphonescherm heb je immers geen 4K-resolutie nodig. Klik bij de gewenste video op de knop Meer… (herkenbaar aan drie puntjes) en kies voor Optimaliseer. Hierna kun je de titel, opslaglocatie en de kwaliteit selecteren. Het omzetten van een bestand van 6 GB duurt ongeveer tien minuten en de geconverteerde versie is te vinden onder Instellingen / Server / Geoptimaliseerde versies. Op een mobiel device speelt Plex automatisch de juiste versie af.

©PXimport

15 Creëer een bioscoopgevoel

Voor het echte bioscoopgevoel kun je voorafgaand aan elke film trailers afspelen. Ga naar Instellingen / Server / Extra’s en zet een vinkje voor Toon trailers van binnenkort beschikbare films in de bioscoop. Hetzelfde kun je doen voor films die binnenkort op blu-ray verschijnen. Wel heb je voor deze functie een Plex Pass nodig. Heb je geen abonnement, dan kun je altijd nog handmatig trailers downloaden en toevoegen. Vergeet dan niet Local Media Assets (Movies) aan te vinken in Instellingen / Server / Agents.

Wil je het bioscoopgevoel naar een hoger niveau tillen, dan kun je overwegen je woonkamer om te toveren tot een thuisbioscoop. Maar wat zijn nou de beste televisies, luidsprekersets, projectoren en receivers van dit moment? In dit artikel bespreken we wat opties. 

©PXimport

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger

De Philips XD5123/10 stofzuiger met zak biedt een uitstekende balans tussen krachtige zuigkracht, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Met de TriActive-zuigmond, geïntegreerde hulpstukken en een gebruiksvriendelijk ontwerp is deze stofzuiger een favoriet voor huishoudens met uiteenlopende schoonmaakbehoeften. We vroegen de leden van het Review.nl Testpanel naar hun mening.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Doordacht design en vormgeving

De testers waarderen het compacte en lichte ontwerp van de Philips XD5123/10. Het apparaat weegt slechts 4,6 kg en heeft een moderne uitstraling. Vooral de zachte bumper en rubber wielen vallen in de smaak, omdat ze beschermen tegen krassen op meubels en vloeren.

Volgens CGM Peters is het compacte formaat met een nette uitstraling een groot voordeel. Ook Wendy Wenning roemt het ontwerp als mooi compact en geschikt voor nauwe ruimtes. Desondanks vinden sommigen, zoals CB82, het onhandig dat het snoer niet automatisch oprolbaar is en de slang iets te stug, wat het gebruiksgemak enigszins beïnvloedt.

©Philips

Veelzijdigheid en accessoires

De veelzijdigheid van de Philips XD5123/10 wordt breed gewaardeerd. De stofzuiger bevat meerdere opzetstukken, waaronder een spleetmondstuk en een meubelmondstuk. Vooral de geïntegreerde borstel in de stang en het TriActive-mondstuk spreken de gebruikers aan. Dat laatste mondstuk tilt tapijten op, verwijdert haren en reinigt langs muren en meubels.

TimH prijst het gemak van het opzetstuk dat direct aan de slang vastzit, terwijl Wendy Wenning aangeeft dat het apparaat dierenharen met gemak verwijdert. MarkintheDark1974 is positief verrast door de robuuste werking van het grotere hulpstuk voor dierenharen. Een klein nadeel is volgens sommige reviewers dat de hulpstukken niet allemaal in het apparaat zelf kunnen worden opgeborgen.

©Philips

Krachtige prestaties op diverse vloeren

De Philips XD5123/10 blinkt uit in zuigkracht. Of het nu gaat om laminaat, tapijt, plavuizen of dierenharen, het apparaat levert indrukwekkende resultaten. De AirflowMax-technologie garandeert een constante zuigkracht, zelfs als de stofzak voller wordt.

Het compacte formaat en de krachtige zuigkracht maken het een plezier om te gebruiken

- CGM Peters

MLassche beschrijft de prestaties als 'extreem goed' en benadrukt hoe effectief het TriActive-mondstuk werkt. CGM Peters merkt op dat het HEPA-filter allergenen uitstekend opvangt, wat het ideaal maakt voor mensen met allergieën. Hoewel de zuigkracht overwegend positief wordt beoordeeld, is het geluidsniveau voor sommigen, zoals Troost en CB82, een nadeel.

©Philips

Gebruiksgemak en bediening

Met een snoerlengte van 9 meter en een lichtgewicht ontwerp is de Philips XD5123/10 ontworpen voor moeiteloze bediening. Veel testers waarderen de eenvoudige installatie en de verstelbare steel, die geschikt is voor gebruikers van verschillende lengtes.

Volgens MarkRombaut zorgen het lichte gewicht en de wendbaarheid ervoor dat stofzuigen geen zware klus is. Echter, CB82 en andere testers vinden het snoer wat kort voor grotere ruimtes, en sommigen hadden liever een automatische oprolfunctie gezien.

✅ Pluspunten

  • Krachtige zuigkracht

  • Compact en lichtgewicht ontwerp

  • TriActive-mondstuk en geïntegreerde hulpstukken

❌ Minpunten

  • Geluidsniveau aan de hoge kant

  • Geen automatisch oprolsysteem voor het snoer

Eindoordeel

De Philips XD5123/10 biedt krachtige prestaties, een breed scala aan hulpstukken en een compact ontwerp, wat het een uitstekende keuze maakt voor de meeste huishoudens. Met een gemiddelde totaalscore van 8,1/10 is dit een solide investering, vooral voor mensen met huisdieren en verschillende vloertypes. Kleine nadelen zoals het geluidsniveau en het niet automatisch oprolbare snoer doen weinig af aan de algehele prestaties.

Meer weten over deze stofzuiger?

Kijk op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken
© Maksims_Liene | fotoduets
Huis

Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wist je dat een vaatwastablet niet alleen ideaal is voor het schoonmaken van vuile vaat? Dit kleine blokje, dat bestaat uit bleek, vetoplossers en enzymen, is ook een redder in nood bij deze 12 schoonmaaktaken!

Dit artikel in het kort: • Vaatwastabletten helpen bij het verwijderen van vet uit frituurpannen, ovens en magnetrons. • Ze zijn effectief tegen zweetvlekken in kleding. • Vieze geurtjes in de koelkast of prullenbak? Een vaatwastablet biedt uitkomst.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

1: Pannen

Aangebrande etensresten kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Schrobben of hard poetsen met een afwasborstel helpt vaak niet. Gelukkig kun je dit vuil eenvoudig losweken met een vaatwastablet. Vul de pan met een laagje water, voeg een vaatwastablet toe en laat het een nacht staan. Voor een sneller resultaat kun je de pan op het vuur zetten. Daarna is het vuil gemakkelijk te verwijderen.

2: Oven, ovenroosters en bakplaten

Oeps, de lasagne die je in de oven hebt gezet is over de ovenschotel gelopen tijdens het bakken. Vul de gootsteen met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat ovenroosters of bakplaten hierin weken. Voor de oven zelf kun je een licht vochtig vaatwastablet gebruiken. Trek schoonmaakhandschoenen aan en wrijf met het blokje over de vuile plekken.

©Manuel faba- R.L

3: Magnetron

De magnetron is ideaal als je snel even wat eten wilt opwarmen. Het scheelt je meestal een hoop afwas – maar niet als er per ongeluk iets in de magnetron terechtkomt tijdens het opwarmen. Vul een magnetronbestendig bakje met water, voeg een vaatwastablet toe en verwarm het bakje 10 minuten op vol vermogen. De etensresten veeg je daarna eenvoudig weg.

4: Waterkoker

Je kunt kalkaanslag in je waterkoker aanpakken met een klein stukje vaatwastablet. In een vaatwastablet zitten namelijk antikalkmiddelen. Voeg dit stukje toe aan een volle waterkoker en laat het water koken. Is 'ie klaar met koken? Spoel de waterkoker daarna goed uit (zo'n drie keer) met schoon water.

5: Koffiezetapparaat

Voor kalk in je koffiezetapparaat breek je een klein stukje van een vaatwastablet af. Doe dit in het waterreservoir, vul het met water en zet hem aan om het water door de machine te laten gaan. Spoel daarna meerdere keren na met schoon water, zodat alle restjes van het vaatwastablet zijn weggespoeld.

6: Toilet ontkalken

Heb je last van kalkaanslag in de toiletpot? Gooi een vaatwastablet in de pot en laat het minstens een uur of een nacht inwerken. Doe het dus nadat iedereen naar het toilet is geweest. Schrob daarna met de toiletborstel en spoel door. Voilà: je wc ziet er weer kalkvrij uit. Let op: je mag een vaatwastablet nooit tegelijkertijd gebruiken met bleek (of azijn). Doe je dat wel, dan kunnen er potentieel gevaarlijke chemische reacties ontstaan.

Handig om in huis te hebben:

Een voorraadje vaatwastabletten

7: Frituurpan ontvetten

Tijd om je frituurpan te reinigen. Haal al het vet uit de frituurpan en vul de pan met water (maar niet te vol) en een vaatwastablet. Zet de pan aan zodat het water borrelt en het vet loskomt. Daarna kun je de pan eenvoudig schoonmaken.

8: Witte kleding met zweetvlekken

Vaak zijn zweetvlekken lastig te verwijderen uit witte kleding. Soms helpt een vaatwastablet om de vlekken eruit te krijgen. Gooi de kleding in de wasmachine, voeg een vaatwastablet toe en start een geschikt wasprogramma. Nieuwe en kleine vlekken verdwijnen moeiteloos.

©africaimages.com (Olga Yastremsk

9: Bruine aanslag uit een koffie- of theekan

Bruine aanslag die ontstaat door koffie of thee in een kan is meestal niet zo eenvoudig te verwijderen. Je raadt het al: met een vaatwastablet lukt het je wel. Vul de kan met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat het meerdere uren weken. Spoel daarna goed na, zodat de smaak van het tablet verdwijnt. Alle vlekken zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

10: Schone wasmachine

Wanneer je wasmachine een vervelende geur heeft, komt dit waarschijnlijk door een zeepbacterie of vetluis. Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje en laat een leeg programma van 90°C draaien. Daarna is de wasmachine weer schoon en ruikt weer fris.

11: Vaatwasser reinigen

De vaatwasser zelf kan soms ook na loop van tijd vies worden en naar gaan ruiken. Leg een vaatwastablet op de bodem en draai een heet programma zonder vaat. Het vet en vuil is weg, waardoor de vaatwasser beter werkt en een stuk frisser ruikt.

©Fox

12: Vuilnisbak en koelkast

Stinkt je vuilnisbak? Vul deze met heet water en een vaatwastablet. Laat het enkele uren weken en spoel goed na. Voor koelkastlades en planken kun je een vaatwastablet oplossen in water en hiermee schoonmaken. Ga er daarna met een schone, natte doek overheen en droog alles goed af.

⚠️ HIER MAG JE GEEN VAATWASTABLETTEN VOOR GEBRUIKEN

Voor materialen zoals aluminium, natuursteen en hout kun je beter geen vaatwastablet gebruiken. Aluminium kan verkleuren of dof worden, natuursteen kan zijn beschermende laag verliezen, hout kan uitdrogen of kromtrekken.