ID.nl logo
Aan de slag met Plex Media Server
© PXimport
Huis

Aan de slag met Plex Media Server

Met een Plex Media Server kun je gemakkelijk overal in huis je favoriete films en series streamen. Hoe zet je zo'n server op? Wij leggen het uit.

Met de app van Plex hoef je niet langer te switchen tussen verschillende apps voor je nieuwsvoorziening, podcasts, muziek, series of filmpjes. In de app is namelijk alles samengevoegd in één overzichtelijke digitale omgeving. Plex biedt gratis een behoorlijke hoeveelheid films, series, documentaires en webseries gratis aan.

Ben je uit op gratis films kijken met Plex, dan moet je je wel van enkele beperkingen bewust zijn. Zo hoef je vooralsnog niet op een rijk en modern aanbod te rekenen als bij Netflix of Amazon. Plex heeft wel een deal gesloten met filmstudio’s als WarnerMedia, Lionsgate en Legendary, maar niet alle films zijn in alle landen beschikbaar.

Het filmaanbod bestaat op dit moment vooral uit relatief oudere producties van zogenoemde B-films. Dat neemt niet weg dat er best heel aardige producties tussen zitten. Verder huldigt Plex het avod-principe. Dat staat voor ad-supported video on demand. Dat houdt in dat af en toe een korte advertentie je kijkplezier in de weg zit. Maar goed, het kost dan ook niets én is legaal.

Het loont dus om eens in de mogelijkheden van Plex te kijken. Heb je eenmaal besloten de app te gaan gebruiken, dan is het verstandig om een eigen server op te zetten.

01 Plex Media Server installeren

Plex Media Server is beschikbaar voor diverse platforms en besturingssystemen, waaronder Windows, Mac, Linux en FreeBSD. De applicatie is relatief licht en werkt op systemen met minimaal een Intel Core i3-cpu en 2 GB ram. Voor dit artikel downloaden we de Windows-versie. Klik bij de installatie op Options om te kiezen waar je de app wilt installeren. De installatie duurt een minuutje; druk dan op Launch om Plex Media Server te starten. Log in met je Plex-account of maak een nieuwe aan met je Google-account, Facebook of je mailadres.

©PXimport

02 Gratis of betaald

Eenmaal ingelogd kun je je Plex Media Server instellen. Bij de start zie je een pop-up die je probeert te verleiden een Plex Pass-abonnement te nemen. Zo’n abonnement (4,99 euro per maand) laat je onder meer op je mobiel streamen, media via de cloud synchroniseren - handig als je pc niet aanstaat - en video’s lokaal opslaan voor offline gebruik. Klik de melding weg met het kruisje rechtsboven, geef je mediaserver een naam en bepaal of deze ook buitenshuis benaderd mag worden. Druk daarna op Volgende.

©PXimport

03 Mediaserver instellen

In het volgende scherm kun je lokale mappen met media toevoegen aan je Plex Media Server. Klik op Bibliotheek toevoegen en selecteer het mediatype (bijvoorbeeld films, series of muziek). Blader naar de gewenste map en druk op Bibliotheek toevoegen om je keuze te bevestigen. Alles toegevoegd? Klik dan op Volgende om het proces te voltooien. Mogelijk moet je even wachten voordat al het materiaal is geïndexeerd. Plex voegt automatisch informatie, filmposters en (album)hoezen toe voor een fraai en compleet overzicht.

©PXimport

04 Ouderlijk toezicht

Hoewel een Plex Pass niet nodig is voor de meeste functies, is een betaald account wel handig als meerdere mensen gebruikmaken van Plex Media Center. Zonder abonnement mag je via Instellingen / Gebruikers geen extra gebruikers en gasten toevoegen. Hoewel alle gebruikers standaard toegang hebben tot dezelfde omgeving, heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en (verder)kijkgeschiedenis. Kies je bij het toevoegen van gebruikers voor een beheerd account, dan kun je bepaalde content afschermen. Denk aan films of series die ongeschikt zijn voor kinderen.

©PXimport

05 Mediaserver delen

Ook voor het delen van je mediaserver heb je een Plex Pass nodig. Via Instellingen / Gebruikers / Vrienden heb je de mogelijkheid om gebruikers uit te nodigen voor je bibliotheek. Is er geen Plex-account gekoppeld aan het e-mailadres van je vriend(in), dan heeft die de mogelijkheid om eentje aan te maken. Als hoofdgebruiker kun je restricties toepassen en precies bepalen wie waartoe toegang heeft. Deel je je mediaserver met iemand buiten je netwerk, ga dan nog even naar Instellingen / Server en schakel de optie Toegang op Afstand in.

©PXimport

Plex en 4K

Plex Media Server ondersteunt veel bestandsformaten; voor video bijvoorbeeld populaire formaten als mkv, mp4, mov en avi. Ook video’s in 4K (3840 x 2160 pixels) met de H.264 (avc) of H.265 (hevc) codec worden ondersteund, mits je computer krachtig genoeg is om ze te decoderen. Daarnaast werkt Plex met 3D en multichannel audio (ac3, eac3, dts), al hangt het af van je apparatuur of je hiervan gebruikt kunt maken. Voor audio geldt dat mp3 en m4a standaard worden ondersteund. Muziek in een ander formaat (flac of alac) wordt automatisch geconverteerd. Meer informatie vind je hier.

06 Mappenstructuur

Bij het indexeren van films en series doet Plex Media Server zijn best om de juiste informatie, posters en ondertitels op te halen. Bij het matchen wordt gebruik gemaakt van de database van TheTVDB.com. Voor het beste resultaat doe je er goed aan alle content netjes te organiseren en te voorzien van de juiste namen. Maak het Plex makkelijk door bijvoorbeeld de 22e aflevering van het negende seizoen van Modern Family in te delen als TV Series/Modern Family/Season 09/Modern Family - s09e22.mkv. Voorzie de bijbehorende ondertiteling van dezelfde opbouw: Modern Family - s09e22.eng.srt.

©PXimport

07 Apps downloaden

Na het instellen van de mediaserver is het tijd om Plex-speler te downloaden op de apparaten die je wilt gebruiken om te streamen. Plex is beschikbaar voor onder meer Android (TV), iOS, Apple TV, Xbox en PlayStation. Nadat je inlogt met je Plex-account heb je direct toegang tot je complete bibliotheek. Met de Android- en iOS-apps kun je gratis streamen naar bijvoorbeeld een Chromecast. De Chromecast sluit je middels een gewone hdmi-kabel aan op je televisie. Het casten zelf doe je vervolgens met een speciale cast-knop in een app. Sommige apps hebben geen directe cast-knop, maar dat betekent niet dat je de inhoud niet naar je tv kunt zenden. Er is altijd nog de mogelijkheid om je complete smartphone-scherm te spiegelen op je tv. Veeg in Android naar beneden en tik op Casten; je toestel kijkt of er zich Chromecast-apparaten in je netwerk bevinden. 

Voordat je op een smartphone of tablet kunt kijken, moet je wel de Plex-app activeren of een Plex Pass nemen.

08 Media afspelen

Of je nu gebruikmaakt van de desktopversie, de mobiele app of Plex op je smart-tv, het afspelen van media gaat nagenoeg hetzelfde. In de Android- en iOS-apps zie je op het hoofdscherm recent bekeken en toegevoegde media en kun je onderaan wisselen tussen films, muziek en foto’s. De knop More geeft toegang tot andere mediatypen, zoals nieuws en podcasts. Tijdens het streamen heb je naast de gebruikelijke afspeelknoppen ook de mogelijkheid om van audiospoor en ondertiteling te wisselen, en de videokwaliteit aan te passen. Dat laatste is handig als je last hebt van een trage internetverbinding.

©PXimport

Nas of Raspberry Pi als mediaserver

Om een Plex Media Server te draaien zit je niet vast aan een pc: ook een nas of Raspberry Pi kan de app draaien. Wil je een nas voor meer gebruiken dan alleen media-opslag, dan is het wel belangrijk te checken of jouw model wordt ondersteund. De nas moet krachtig genoeg zijn om grote bestanden te converteren en af te spelen. Bekijk de ondersteuningspagina van Plex voor meer informatie. De goedkope en energiezuinige Raspberry Pi is ook ideaal om een mediaserver op te draaien. Een Raspberry Pi 3 of 4 met besturingssysteem Raspbian voorgeïnstalleerd is aanbevolen.

©PXimport

09 Podcasts beluisteren (en kijken)

Plex biedt ook de mogelijkheid om podcasts te beluisteren. Je vindt de optie in het hoofdmenu van zowel de desktop-app als de mobiele versie. Op dit moment zijn er voornamelijk Engelstalige podcasts om uit te kiezen in categorieën als nieuws, politiek, cultuur en comedy. Je kunt het aanbod doorzoeken en podcasts toevoegen aan je favorieten.

10 Automatische ondertiteling

Bij het bekijken van buitenlandse films en series is het prettig ondertiteling te hebben. Plex Media Server ondersteunt alle gangbare formaten, waaronder srt en smi. Hoewel bij sommige gedownloade films en series ondertitels worden meegeleverd, is dat niet vanzelfsprekend. Daarom biedt Plex de mogelijkheid om ondertiteling automatisch in te laden. Ga naar Instellingen / Agents, klik op het tabblad Films of Series en vervolgens op Plex Movie. Zet een vinkje voor Opensubtitles.org en sleep deze optie naar boven. Zet ook bij Instellingen / Talen een vinkje voor Automatisch selecteren van audio en ondertiteling sporen.

©PXimport

11 Meer mogelijkheden met plug-ins

Met plug-ins kun je de mogelijkheden van Plex Media Server uitbreiden. Klik In het linkermenu op de optie Plugins en kies voor Plugins installeren. Klik op Meer… en All Available Plug-ins om het volledige aanbod te zien. Dat is niet groot, maar naast bekende namen als Twitch en Vimeo vind je er toch ook Nederlandse opties als NPO, NOS, Dumpert, RTL XL en MovieMeter. Ze zijn eenvoudig van opzet en geven snel toegang tot het media-aanbod van de desbetreffende dienst. Streams kun je lokaal bekijken of naar een ander scherm sturen.

©PXimport

Streamen met een browser-extensie

Heb je een Chromecast of een televisie met Android TV? Dan kun je ook gebruik maken van de Chrome-extensie Videostream om je favoriete films en series te streamen. Die is gratis beschikbaar in de Chrome Web Store en direct vanuit je browser te gebruiken. Er is ook een losse app beschikbaar voor Windows en macOS, al heb je daar nog steeds Chrome voor nodig. Vanuit Videostream kies je een apparaat om naar te casten en de video die je wilt streamen. Vrijwel alle populaire bestandsformaten (zoals mkv, mp4 en avi) en ondertitels worden ondersteund. De Premium-versie laadt ondertiteling automatisch in en is advertentievrij.

12 Onofficiële plug-ins downloaden

Hoewel het aanbod officiële plug-ins klein is, zijn er meer mogelijkheden om Plex Media Server uit te breiden. Daarvoor heb je om te beginnen de WebTools-software nodig, te downloaden via Github. Plaats het uitgepakte bestand WebTools.bundle in de map %LOCALAPPDATA%\Plex Media Server\Plug-ins\ op je pc en open Plex. Bij Plugins verschijnt WebTools als je nieuwe optie. Start deze en open het kanaal door de voorgestelde link in je browservenster te plakken. Log daarna in met de gegevens van je Plex-account.

©PXimport

13 Plex UnsupportedAppStore

WebTools geeft je verschillende opties. Zo kun je logs raadplegen en ondertitels beheren. De zogenoemde UnsupportedAppStore met plug-ins open je door in het linkermenu op UAS te klikken. Hier vind je ongeveer 175 plug-ins van bijvoorbeeld Facebook, Spotify, BitTorrent en Popcorn Time. Het installeren is met een druk op de knop gebeurd en plug-ins verschijnen automatisch in het gelijknamige menu van Plex Media Server. Helaas werkt niet elke plug-in vlekkeloos, maar gelukkig heb je ze ook zo weer verwijderd.

14 Plex Media Optimizer

De Plex Media Optimizer maakt eenvoudig geoptimaliseerde versies van je video’s. Voor het kijken van een film op je smartphonescherm heb je immers geen 4K-resolutie nodig. Klik bij de gewenste video op de knop Meer… (herkenbaar aan drie puntjes) en kies voor Optimaliseer. Hierna kun je de titel, opslaglocatie en de kwaliteit selecteren. Het omzetten van een bestand van 6 GB duurt ongeveer tien minuten en de geconverteerde versie is te vinden onder Instellingen / Server / Geoptimaliseerde versies. Op een mobiel device speelt Plex automatisch de juiste versie af.

©PXimport

15 Creëer een bioscoopgevoel

Voor het echte bioscoopgevoel kun je voorafgaand aan elke film trailers afspelen. Ga naar Instellingen / Server / Extra’s en zet een vinkje voor Toon trailers van binnenkort beschikbare films in de bioscoop. Hetzelfde kun je doen voor films die binnenkort op blu-ray verschijnen. Wel heb je voor deze functie een Plex Pass nodig. Heb je geen abonnement, dan kun je altijd nog handmatig trailers downloaden en toevoegen. Vergeet dan niet Local Media Assets (Movies) aan te vinken in Instellingen / Server / Agents.

Wil je het bioscoopgevoel naar een hoger niveau tillen, dan kun je overwegen je woonkamer om te toveren tot een thuisbioscoop. Maar wat zijn nou de beste televisies, luidsprekersets, projectoren en receivers van dit moment? In dit artikel bespreken we wat opties. 

©PXimport

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube