Samsung HW-Q950A - Baanbrekende Atmos-prestaties

© PXimport

Samsung HW-Q950A - Baanbrekende Atmos-prestaties

Geplaatst: 10 februari 2022 - 15:06

Aangepast: 14 december 2022 - 10:07

Redactie ID.nl

Ultieme Dolby Atmos-soundbars kosten veel geld en zijn fors. De Samsung HW-Q950A is gelukkig net wat kleiner en biedt overtuigend surround, uniek via 11.1.4-kanalen. Hoe dat in de praktijk klinkt en wat we van de soundbar vinden, lees je in deze Samsung HW-Q950A review.

De HW-Q950A is het nieuwste vlaggenschip in Samsungs Cinematic Q soundbar-lijn. Het is een echt topmodel met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Je mag het gerust een forse soundbar noemen, maar vergeleken met andere topmodellen valt het nog mee. Het is ontworpen om bij een 55-inch tv te passen, de meeste alternatieven horen bij een 65-inch. Plaats je de Samsung op een meubel, dan is het cruciaal dat de zijkanten onbelemmerd blijven. Ophangen kan.

Op eerste zicht lijkt de pikzwarte Q950A identiek aan de HW-Q950T van vorig jaar, maar er zijn nog een aantal zaken toegevoegd. Twee extra surroundkanalen, meer streamingopties en sterkere integratie met (nieuwe) Samsung-tv’s maken dit toestel toch significant anders. En uniek, want er is er geen enkel andere soundbar die ‘echte’ 11.1.4 biedt. Daarmee bedoelen we niet via virtuele speakers, maar met aparte speakerkanalen.

Lees ook: Soundbar met surround - Wat moet je er over weten?

Unieke rear-luidsprekers

De vijftien apart aangestuurde speakers produceren een surroundgeluid bijna op het niveau van een surroundopstelling met losse luidsprekers en AV-receiver. Om dit mogelijk te maken vind je in de doos naast de soundbar twee draadloze luidsprekers die links en rechts van de sofa wordt geplaatst. Deze exemplaren zijn ongewoon omdat ze elk drie kanalen verzorgen. 

Hun ontwerp betekent wel dat je aandacht moet besteden aan de correcte plaatsing. Ze moeten eigenlijk deels achter de sofa, wat in veel huiskamers lastig is.

 

© PXimport

Een grote draadloze subwoofer zorgt voor diepe maar ook wel gecontroleerde bassen, met dank aan de Auto EQ-functie. Door het afspelen van testtonen worden de eigenschappen van je kamer bepaald en de bassen bijgeregeld zodat de klankweergave meer in balans komt. Dit werkt goed, maar voor een complete kamerkalibratie heb je de SpaceFit+-functie nodig. 

Helaas is dit enkel beschikbaar als je een recente Samsung-tv bezit. Samsung wil immers consumenten aanmoedigen om een nieuwe soundbar en tv in een bundel te kopen. Nog zo’n functie is Q-Symphony, waarbij de tv-speakers meespelen met de soundbar.

Lastig display

Technisch is de HW-Q950A heel vooruitstrevend, qua design en bediening opteert Samsung voor minimalisme. Instellen doe je via de SmartThings-app, waarin je maar weinig opties vindt. Aanvullend kun je de soundbar koppelen met Google Home voor Chromecast-streaming. Geavanceerde instellingen kun je enkel aanpassen via de slanke One remote en de display op de HW-Q950A. 

Positief is dat je echt heel fijnmazig de speakerkanalen kunt aanpassen, handig als je bijvoorbeeld een hoog plafond hebt of de verstaanbaarheid van dialogen wil verbeteren. Lastig is echter dat het scherm niet af te lezen is als je neerzit. Dat maakt het fijn afregelen tijdens het afspelen van een film nagenoeg onmogelijk. 

 

© PXimport

Veel slimme functies

De HW-Q950 maakt zijn belofte van ‘echte’ surround waar. Net dankzij die aparte speakerkanalen ervaren we een veel realistischere surroundbubbel bij levendige Atmos-soundtracks, zoals bij ‘Ready Player One’ of ‘No Time to Die’. Bij de 007-kaskraker lijkt het surroundveld bij een achtervolging door een mistig Noors woud heel groot en gevuld met echoënde geluiden, zoals motorfietsen in de verte en pistoolschoten. Lastige geluidseffecten, zoals regenval of de rinkelende muntstukken bij RPO, klinken natuurlijk. 

De achterste draadloze speakers zijn verrassend goed, al blijven ze door hun kleine formaat achter op de ervaring die je zou krijgen met volwaardige surroundspeakers. Afgezet tegen concurrerende soundbars zijn ze uitstekend te noemen. Ook ‘Halo:Infinite’ op de Xbox Series X overtuigt. De koorzang in de menu’s heeft een epische kwaliteit en tijdens het gamen kun je op gehoor items en tegenstrevers lokaliseren. 

Bij het afspelen van muziek is de Samsung een tikje zwakker, al krijg je bij het upmixen van stereo naar surround wel een knap resultaat. 

Conclusie

De Samsung HW-Q950A is op vlak van Dolby Atmos-weergave bij films en voor gaming wellicht de beste soundbar dat je kunt kopen, ondanks een paar tekortkomingen op vlak van bediening.

9,0

Samsung HW-Q950A

Pluspunten

Realistisch surround

Niet extreem groot

Extra kanalen zijn meerwaarde

Kamerkalibratie

Minpunten

Onleesbare display

Sommige functies enkel met Samsung-tv

Juiste plaatsing is cruciaal

Geen HDMI 2.1-ingangen

Conclusie

**Aansluitingen** HDMI eARC, 2 x HDMI-in, optisch, ethernetpoort **Draadloos** Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Google Assistent, Spotify Connect, Bluetooth **Afmetingen** 123,2 x 6,95 x 13,8 centimeter **Gewicht** 7,1 kg **Website** [samsung.com](https://www.samsung.com/nl/audio-devices/soundbar/q950a-black-hw-q950a-xn/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten