Soundbar met of zonder subwoofer: welk moet je kopen?

© PXimport

Soundbar met of zonder subwoofer: welk moet je kopen?

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:46

Justin Doornekamp

Sommige soundbars komen met een extra speaker, ofwel een subwoofer die nét even wat meer bastonen in de muziek levert. Subwoofers kunnen al in de soundbar zijn ingebouwd of als losse speaker worden geleverd. Maar is zo’n losse subwoofer echt nodig voor een epische filmavond?

Een goede soundbar zou uit zichzelf al het complete pakket moeten bieden: een kraakhelder geluid, met aandacht voor detail en natuurlijke klanken. Het zou niet nodig moeten zijn de soundbar aan te sluiten op andere speakers of een subwoofer. Een soundbar kan prima in staat zijn om diepe bastonen onder je film of muziek te krijgen. Een subwoofer moet dus echt een toegevoegde waarde hebben door die actiescènes in je favoriete Hollywood-film naar een hoger niveau te tillen. 

Hoeft er niet beter op te worden

Maar niet alle subwoofers krijgen dat voor elkaar en sommige kunnen zelfs je bioscoopervaring in huis om zeep helpen. Bijvoorbeeld omdat de tonen te diep zijn of omdat er een vertraging zit in het geluid, waardoor je een explosie op het scherm eerder ziet dan dat je hem hoort. Dat is natuurlijk erg storend. 

Explosie van geluid?

In welke situaties je een soundbar nodig hebt met subwoofer is eigenlijk afhankelijk van je eigen wensen en prioriteiten. Wil je in je woonkamer een explosie van geluid en wil je de bastonen voelen? Dan kan een subwoofer in theorie bijdragen aan een volledige geluidservaring bij het kijken van films of het luisteren van muziek met lage bastonen. Wil je gewoonweg niet te veel geld uitgeven aan een goede soundbar, dan is een subwoofer wellicht zonde van het geld en kun je beter het volledige bedrag in de soundbar zelf steken.

© PXimport

Logistiek

Bedenk ook dat je de ruimte moet hebben om een aparte subwoofer kwijt te kunnen. Kleine woonkamers kunnen al snel volraken met apparatuur en een soundbar is dan een compacte oplossing, maar als je daar nog een losse subwoofer bijkoopt dan loop je hier toch weer tegenaan. Het voordeel is wel dat een subwoofer meestal draadloos is en je hoeft deze enkel aan te sluiten op het stopcontact. Dit maakt het iets makkelijker om de subwoofer uit het zicht te zetten.

Ook als je huis of appartement redelijk gehorig is, dan is een losse subwoofer wellicht niet zo’n goed idee. Muziek en films kunnen aardig doordreunen, waardoor je de buren vaker op de stoep hebt staan dan je wilt.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000