Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu

© PXimport

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu

Geplaatst: 2 november 2021 - 09:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:14

Richard Veenstra

De ene draadloze luidspreker is de andere niet. Daarom duiken we in de wereld van luidsprekers die je mee kunt nemen, waar je draadloos muziek naartoe kunt streamen en die je kunt integreren in een multiroom-audiosysteem. Dit zijn de beste draadloze speakers van nu.

Tip 01: Draadloos of niet?

Vroeger waren draadloze luidsprekers geen concurrentie voor luidsprekers die je met een kabel moest verbinden, want de draadloze verbinding was slecht en de meeste luidsprekers die draadloos op de markt verschenen, kon je rustig als gadgets in plaats van serieuze luidsprekers betitelen. Hoe anders is dit anno 2021, er zijn talloze draadloze luidsprekers op de markt, en de meeste daarvan bieden je een voortreffelijke geluidskwaliteit. Waar er voorheen geen keus was, heb je tegenwoordig een heleboel redenen om voor een draadloze speaker te gaan. Ten eerste ben je flexibel in waar je de luidspreker neer kunt zetten, hij hoeft niet per se naast je hifi-set te staan. Ten tweede kun je muziek direct vanaf je smartphone, computer of tablet naar de luidspreker streamen. En ten derde kun je de luidspreker overal mee naartoe nemen, mits de luidspreker een interne batterij heeft. Draadloos betekent niet altijd draadloos overigens, er zijn genoeg luidsprekers waar je wel draadloos naar toe kunt streamen, maar die je gewoon nog op het stopcontact moet aansluiten.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713093

© PXimport

Draadloos betekent niet altijd draadloos, soms moet je ze gewoon op het stopcontact aansluiten

-

Tip 02: Voor de huiskamer

Als je op zoek bent naar luidsprekers in voor je huiskamer, dan is het waarschijnlijk niet echt belangrijk dat je ze ook gemakkelijk ergens anders mee naartoe kunt nemen. Maar wel dat je draadloos naar speakers kunt streamen. In een klassieke opstelling heb je twee luidsprekers nodig om van een goed geluid te genieten: eentje voor de linkerkant en eentje voor de rechterkant. Dit levert stereogeluid op, want nog altijd de beste manier is om van muziek te genieten. Een stereoset met streamingopties bestaat in veel gevallen uit twee luidsprekers die er van voren hetzelfde uitzien, maar aan de achterkant verschillen. De ene luidspreker bevat dan de versterker en eventuele analoge en digitale aansluitingen, de andere luidspreker is passief en wordt via een kabel met de actieve luidspreker verbonden. De actieve luidspreker sluit je via een stroomkabel aan op het stopcontact en deze luidspreker bevat ook de draadloze ontvangstmodule. Dit soort sets hebben vaak ook een aantal analoge en digitale ingangen.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713094

© PXimport

Tip 03: Mono en 360°

Naast de klassieke stereo-opstelling zijn er ook veel mono-luidsprekers op de markt. Dit zijn vaak zogenaamde boekenkast-modellen. Je zet ze in de keuken, in de badkamer of op je werkplek neer. Deze modellen hebben een ingebouwde versterker en sluit je aan op het stopcontact. Je streamt via je smartphone of tablet direct de muziek ernaartoe, al dan niet via de app van de fabrikant. Omdat deze luidsprekers vaak op zichzelf gebruikt kunnen worden, leveren ze niet de beste geluidskwaliteit op. Eén geluidsbron betekent namelijk dat de muziek mono wordt weergegeven, al zijn er wel modellen die een stereogeluid kunnen nabootsen door meerdere conussen een andere kant op te laten wijzen in dezelfde behuizing. Dit wordt ook wel 360 graden geluid genoemd. 360 graden klinkt alsof het beter is dan stereo, maar dit is het in veel gevallen niet. De software die de luidspreker aanstuurt, kan je het effect geven dat je midden in de muziek zit, maar voor echte audiofielen is dit geen concurrentie met een setje stereo luidsprekers. Sommige 360-luidsprekers kun je combineren met een identiek model om er een stereosysteem van te maken.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713097

© PXimport

Sommige 360-luidsprekers kun je met elkaar koppelen om er een stereosysteem van te maken

-

Tip 04: Volledig draadloos

Wil je een luidspreker die volledig draadloos is en je dus overal mee naartoe kunt nemen, dan moet de luidspreker een interne batterij hebben die je af en toe moet opladen. Dit is de categorie waar je de meeste keus hebt. Er zijn werkelijk honderden modellen van verschillende fabrikanten op de markt. De goedkoopste speakers beginnen bij een paar tientjes, maar je kunt ook gerust een paar honderd euro uitgeven voor een grote draagbare luidspreker met perfect geluid. Dit soort modellen zijn vaak bestendig tegen water, zand en stof, aangegeven met een IP-code. Deze code bestaat uit twee cijfers, het eerste cijfer staat voor de stofbestendigheid, het tweede cijfer voor de waterbestendigheid. Hoe hoger het cijfer, hoe beter. Een code van IP67 betekent bijvoorbeeld dat het apparaat geheel stofvrij (6) is en dat het stof niet door kan dringen tot de binnenste componenten, ook is het zogenaamd dompeldicht (7). Het apparaat laat dan geen water binnen als het niet langer dan dertig seconden en niet meer dan één meter diep onder water wordt gedompeld.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713099

© PXimport

Tip 05: Technologieën

Om geluid draadloos naar een luidspreker te streamen, zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden: via wifi of via bluetooth. Het voordeel van wifi is dat het een veel sterker signaal is, het wordt dan ook toegepast bij luidsprekers waar de geluidskwaliteit voorop staat. Veel huiskamermodellen werken dus het beste met wifi. Een volledig draadloze luidspreker werkt over het algemeen via bluetooth. Je maakt een directe verbinding tussen bijvoorbeeld je smartphone en de luidspreker, zonder tussenkomst van een router. Deze luidsprekers kun je dus gebruiken op plekken waar je geen wifi-verbinding hebt. Verbinden via bluetooth gaat heel eenvoudig via de instellingen van je smartphone of tablet, het instellen van de wifi-verbinding met een luidspreker gebeurt meestal aan de hand van de app van de fabrikant. Het voordeel daarvan is wel dat je dan soms nog extra instellingen kunt aanpassen. Er zijn overigens meerdere luidsprekers die zowel wifi als bluetooth aan boord hebben, en sommige luidsprekers ondersteunen zelfs NFC. Je kunt de luidspreker dan activeren door er een ander apparaat met NFC in de buurt te houden; de echte audioverbinding wordt vervolgens via bluetooth gelegd.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713103

© PXimport

Bluetooth-kwaliteit

Tip 6: Streaming-protocol

Bij de aanschaf van een luidspreker, moet je ook nog letten op het gebruikte protocol. Er zijn namelijk verschillende protocollen waarmee je inhoud van je mobiele apparaat naar je luidspreker kunt streamen. De bekendste zijn AirPlay van Apple en Google Cast van Google. Beide protocollen werken via een wifi-verbinding, maar zijn niet uitwisselbaar met elkaar. Dit betekent dat je geen AirPlay-verbinding tot stand kunt brengen met een luidspreker die alleen Google Cast begrijpt en vice versa. Google verkoopt producten met het Google Cast-protocol als Chromecast, Apple heeft apparaten zoals Apple TV die AirPlay aan boord hebben. Daarnaast hebben een aantal fabrikanten hun eigen protocollen ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld met het protocol van Sonos een multiroom-installatie configureren.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713106

© PXimport

Tip 07: Stembediening

Heel veel luidsprekers hebben tegenwoordig stembediening. Je kunt daardoor met stemcommando’s nummers doorspoelen, het volume wijzigen of naar een bepaalde track zoeken. Zulke apparaten heten slimme luidsprekers, of in het Engels: smart speakers. Apple heeft er één, Amazon heeft er één en Google heeft er één. Uiteraard heeft elk bedrijf weer zijn eigen protocol hiervoor, dit zal je niet verbazen. De Apple HomePod Mini bestuur je met Siri, De Amazon Echo Dot met Alexa en de Google Nest met de Google Assistent. Wil je een luidspreker met stembediening, zorg er dan voor dat het bij je bestaande apparaten past. Gebruik je veel Apple-producten, dan ligt het dus voor de hand dat je voor de HomePod Mini gaat. Heb je een Android-smartphone, dan kun je beter voor een slimme luidspreker met Google Assistent-ondersteuning kiezen. Er zijn nog veel meer merken die slimme luidsprekers aanbieden, maar kijk dus eerst goed welk protocol ze ondersteunen voordat je er eentje aanschaft.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713107

© PXimport

Tip 08: Multiroom

Wil je een multiroom-audiosysteem opzetten, dan heb je veel minder keuze. Logisch, want al deze luidsprekers moeten goed op elkaar afgestemd zijn. In de praktijk betekent dit ook dat je geen luidsprekers van verschillende systemen moet gaan mixen. Kies voor één systeem en blijf daarbij. Dit betekent dat je van tevoren goed moet uitzoeken wat je precies van een multiroom-audiosysteem verwacht en dat nadenkt over wat je in de toekomst wilt. Kies voor een systeem dat al een tijd meegaat en waarvan je weet dat je ook over een paar jaar de nu gekochte producten nog kunt gebruiken. Sonos is de bekendste producent van multiroom-audiosystemen, maar ook bedrijven als Teufel en Denon zijn goede opties.

Met een multiroom-setup kun je via een app één muzieknummer naar de verschillende gekoppelde luidsprekers sturen, zodat je in meerdere vertrekken naar dezelfde muziek kunt luisteren. Maar je kunt ook tegelijk verschillende nummers op de verschillende luidsprekers luisteren. De meeste multiroom-audiosystemen werken met wifi, omdat je hiermee een veel stabielere en snellere verbinding hebt.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713110

© PXimport

Veel multiroom-audiosystemen werken met wifi, vanwege de stabielere en snellere verbinding

-

Tip 09: Receiver

Ben je tevreden met je huidige luidsprekers, maar kun je daar nu nog geen muziek naar streamen en wil je dat wel, dan kun je kiezen voor een moderne receiver met een draadloze ontvangstmodule. Let er wel op dat sommige receivers alleen een bluetooth-module aanbieden, andere receivers kun je ook op je wifi-netwerk aansluiten. Denk er wederom aan niet altijd alle protocollen worden ondersteund. Sommige receivers werken alleen met Airplay, andere weer alleen met Google Cast.

Er zijn ook receivers die een HDMI-ingang aanbieden, zodat je er allerlei videoapparatuur op aan kunt sluiten. Sluit je bijvoorbeeld je Google Chromecast op HDMI aan, dan kun je je muziek daarheen streamen, en die audio wordt vervolgens doorgestuurd naar je luidsprekers. In een Apple-omgeving werkt de Apple TV net zo, deze kan ook gebruikt worden om audio naar een receiver te sturen.

Luidspreker kopen: de beste draadloze speakers van nu-18713111

© PXimport

Kooptips

Ultimate Ears Boom 3

Teufel Ultima 40 Active

Sonos One

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000