Samsung HW-Q990B - Overtuigend en omhullend

© PXimport

Samsung HW-Q990B - Overtuigend en omhullend

Audio

Geplaatst: 23 september 2022 - 11:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:49

Redactie

De HW-Q990B is de allerbeste soundbar die Samsung in 2022 aanbiedt. De Koreanen trekken alle registers open met dit vlaggenschip, zowel qua functionaliteit als qua echte surroundprestaties via gesofistikeerde extra draadloze speakers. Het is de enige soundbar die écht 11.1.4-surround kan aanbieden. Lees onze HW-Q990B review.

Soundbars zijn heel geavanceerd geworden, maar echt een grootse surroundopstelling met luidsprekers verspreid doorheen de kamer evenaren… dat lukt nog niet. Maar Samsung heeft wel de ambitie om die kloof weg te werken. Dat doen ze met hun topmodellen, wat de voorbije jaren goed is gelukt. 

De HW-Q990B is het nieuwste vlaggenschip van Samsung, een groots toestel dat gebundeld wordt met een draadloze subwoofer en twee draadloze achterspeakers die je achter de sofa moet plaatsen. 

Dankzij deze extra’s is het heel geschikt om films en tv-series met Dolby Atmos- of DTS:X-geluid af te spelen. De HW-Q990B lonkt ook naar gamers met een speciale gaming-modus.

22 speakers

De HW-Q990B is de opvolger van de Samsung HW-Q950A van 2021. Samsung lanceert immers graag elk jaar nieuwe soundbars die passen bij de nieuwe tv-modellen. Daarbij probeert het ook altijd iets ‘nieuw’ toe te voegen aan het laatste model. Niet altijd eenvoudig bij een soundbar…

De HW-Q990B lijkt dan ook veel op de HW-Q950A, maar voegt toch wat intrigerende zaken toe. Twee zaken springen in het oog: de subwoofer is beter en de draadloze speakers zijn aanpast om geluid achteraan de kamer beter te verspreiden. 

Nu dat we het toch over die toestellen hebben: er zijn wel meer soundbars met draadloze achter-speakers, maar zelden zijn ze even gesofistikeerd als deze. Ze verspreiden immers drie kanalen per apparaat, incluis één kanaal om Atmos-effecten te verspreiden. Combineert dat met een soundbar die 22 speakertjes bevat, en je snapt hoe Samsung aan die 11.1.4 komt. De HW-Q990B pakt ook uit met een verbeterd centerkanaal. Dat merk je aan de betere weergave van stemmen.

© PXimport

De soundbar zelf is een grote rechthoek die past bij een 55-inch tv. Dankzij zijn zwarte metalen behuizing zonder opvallende elementen komt de HW-Q990B heel bescheiden en onopvallend over. Het design wijkt wel af van de klassieke balkvorm omdat de voorste hoeken afgesneden zijn. Deze schuine kanten maken hem visueel boeiender én huizen speakertjes die geluid heel breed de kamer in sturen.

Zoals wel meer high-end Atmos-soundbars zijn er ook twee luidsprekers bovenaan. Je ziet ze niet, maar het is wel belangrijk dat ze vrij kunnen uitstralen. Plaats de HW-Q990B dus niet half onder de tv of in een meubel. Muurmontage kan; alles is meegeleverd om dat mogelijk te maken.

SmartThings

Wie een console of Blu-ray-speler wil aansluiten, ontdekt op de HW-Q990B drie extra HDMI-ingangen. Deze kunnen 4K en de meeste HDR-standaarden verwerken. Gamers die heel veeleisend zijn, zullen teleurgesteld zijn dat deze ingangen niet 4K120/8K60-klaar zijn.

 Muziek afspelen vanaf een mobiel toestel kan op veel manieren. De HW-Q990B heeft Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect en bluetooth aan boord. Met Tap Sound speel je wel heel snel muziek af: tik gewoon je (Samsung)smartphone op de soundbar om een bluetooth-verbinding te leggen.

Het instellen en bedienen van de HW-Q990B doe je via de SmartThings-app, waarmee je ook andere Samsung-apparaten (zoals robotstofzuigers of wasmachines) kunt bedienen. Een verbetering dit jaar is dat je nu in de app de Samsung-soundbar echt helemaal kunt aanpassen en tweaken. Ook de aparte volumeregeling per kanaal, wat nuttig is om de prestaties te optimaliseren. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

In de app kun je Auto EQ activeren. Er spelen dan kort testtonen, waarna de soundbar zijn geluid aanpast aan je kamer. Heel nuttig, we merken meteen een verbetering qua helderheid en strakkere bassen.

Er is nog een geavanceerdere functie zoals dit op de HW-Q990B: SpaceFit+. Maar deze functie functioneert enkel als je de Samsung-soundbar combineert met een recente Samsung-tv. Als je dat doet, kun je ook met Q-Symphony de speakers van de televisie laten meespelen met de HW-Q990B. Samsung is zeker niet de enige die extra opties reserveert voor eigenaars van (nieuwe) tv’s van het eigen merk.

Omhullend

De Samsung HW-Q990B heeft alles aan boord om een omhullende surroundbubbel te creëren rond je zitplaats. Maar doet hij dat ook? Ja, al is er wel een ‘maar’. Bij veel soundbars met aparte achter-speaker kun je die toestellen min of meer naast de sofa plaatsen. Dat is hier anders. Voor optimale prestaties parkeer je ze best achter en naast je zitplaats, aldus Samsung. Net zoals Dolby voorschrijft voor professionele surroundopstellingen. 

In de praktijk heb je wel wat meer flexibiliteit, maar toch. Pas als ze juist staan, gaat de surroundervaring kloppen en krijg je een grootse bubbel rondom je. Even de tijd nemen om de verschillende volumeniveaus af te regelen via de app of remote is tevens de moeite waard.

Eens dat gedaan is, levert de HW-Q990B een spectaculaire ervaring. Veldslagen tussen ridders en aanvallen door draken in episode twee en drie van ‘House of the Dragon’ worden machtig weergegeven. Op een bepaald vliegt een draak van linksachter naar het scherm – heel cool. 

© PXimport

De demo’s op de Dolby Atmos-testdisc klinken ook bijzonder goed. De geluidseffecten zijn accuraat gepositioneerd en bewegen zoals de actie op het scherm suggereert. We grijpen ook naar ‘No Time To Die’, bij de achtervolging in Noorwegen. Dit is een knappe scène die meteen aantoont waarom Dolby Atmos niet enkel een meerwaarde heeft bij knallende actie. De HW-Q990B brengt de sfeer van een mistig bos waar motorfietsen weergalmend in de verte rondrijden en pistoolschoten weerklinken uitstekend over. 

Qua realisme scoort deze Samsung echt, met geluidseffecten die heel driedimensionaal worden neergezet. Bij het afspelen van muziek kun je kiezen tussen een Standard-modus die stereo afspeelt of een Surround-modus die muziek naar alle speakers stuurt. Dat eerste is niet zo indrukwekkend, maar in surround is de HW-Q990B heel muzikaal.

Conclusie

De Samsung HW-Q990B is een van de beste soundbars verkrijgbaar – een echte referentie. De surroundprestaties zijn zeer goed, dankzij de uitstekende subwoofer, de slimme achter-speakers en de bijhorende Auto EQ-functie. 

Je moet de achter-speakers wel goed plaatsen, maar dan word je meeslepend omhuld door geluid bij films en games. Er zijn maar weinig soundbars die deze Samsung evenaren. Ook muzikaal staat hij sterk. Wel spijtig dat z’n volle potentieel pas bereikt wordt met een nieuwe Samsung-tv. Maar ook zonder blijft het een echte kampioen.

9,0

ONS OORDEEL

Samsung HW-Q990B

Pluspunten

Volledig pakket dat perfect samenwerkt

Strakke bassen

Zeer omhullende surround

Goede streamingopties

Minpunten

Voldoende ruimte en juiste plaatsing cruciaal

Geen HDMI 2.1-ingangen

Sommige opties enkel met Samsung-tv’s

Conclusie

**Prijs** € 1.499,- **Aansluitingen** HDMI eARC, 2 x HDMI-in, aux-ingang, optische ingang **Draadloos** Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth **Afmetingen soundbar** 120 x 7,1 x 16 centimeter **Gewicht soundbar** 6,5 kilogram **Afmetingen subwoofer** 38 x 38 x 21,4 centimeter **Gewicht subwoofer** 8,8 kilogram **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/"blank")...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000