Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?

© Wesley Akkerman

Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?

Geplaatst: 3 juli 2024 - 08:28

Wesley Akkerman

Met de JBL Live Beam 3 probeert het jongerenmerk net even iets anders aan te bieden. Bij dit setje oordoppen (dat een adviesprijs heeft van 199 euro) krijg je namelijk een oplaadcase die voorzien is van een touchscreen. Daarmee kun je vrijwel alles van de oordoppen instellen.

7,0

JBL Live Beam 3

Pluspunten

Prima allrounder

Handige oplaadcase

Redelijk lange accuduur

Comfortabele pasvorm

Minpunten

Ontwerp met steeltjes

Meerwaarde doosje twijfelachtig

Actieve ruisonderdrukking niet veel soeps

Ruimtelijke audio kan geluid vervormen

Conclusie

Onderaan de streep moeten we concluderen dat je voor 200 euro, of iets meer, betere setjes oordoppen koopt. Maar als allrounder is de JBL Live Beam 3 goed inzetbaar voor een breed scala aan muziekgenres, mits het niet te ingewikkeld wordt. Uiteraard betaal je ook een meerprijs voor het oplaaddoosje met touchscreen. Hoewel je daarmee in principe veel belangrijke instellingen sneller kunt bereiken en aanpassen, hebben wij er de meerwaarde niet van ingezien. Maar ben je iemand die vaak van equalizer- of omgevingsstand wisselt, dan kan dit uitkomst bieden....
Lees meer

Met die prijs komt de JBL Live Beam 3 in het territorium van onder meer de Denon Perl, die eenzelfde adviesprijs heeft. Omdat de markt constant in beweging is, daalt de Perl snel in prijs, waardoor dit setje oordoppen inmiddels al voor iets meer dan 150 euro verkrijgbaar is. Duurdere setjes, zoals de Audio-Technica ATH-TWX7 en Jabra Elite 10, kruipen ook steeds meer richting die 200-eurogrens. Als het om audiokwaliteit alleen gaat, moet de JBL Live Beam 3 zich dus echt van z’n beste kant laten zien. Die set heeft echter een troef in handen – maar is dat wel genoeg?

Die troef is het oplaaddoosje. Daarmee rek je de accuduur niet alleen op tot in totaal 48 uur (zonder anc, veertig uur met), ook zit daar een touchscreen op van 1,45 inch. Dit is niet nieuw. JBL bood een soortgelijk product al eens eerder aan met de Tour Pro 2, maar dat oplaaddoosje is in de wereld van oordopjes gigantisch te noemen. Voor de Live Beam 3 heeft het merk in elk geval het doosje verkleind, zonder in te leveren op functionaliteit. Bijna alle opties die je binnen de JBL-app aantreft, zijn aanwezig op het doosje. Je hebt de app dus eigenlijk niet nodig.

Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?-fc1pPIFnT1Seq77XRSyLig

© Wesley Akkerman

In direct zonlicht zie je slecht wat je doet.

Oplaadcase met extra functies

Dat is een voordeel an sich. Het ding is alleen: hoe vaak gebruik je daadwerkelijk de app van een set oordoppen? Meestal stel je ze één keer in en pas je af en toe wat aan met een eventueel aanwezige equalizer. Maar de app blijft vaak na een paar wittebroodsweken ongebruikt achter op je smartphone. Dat is althans onze ervaring. Tussen de app en de case zitten nog wel wat verschillen in functionaliteit, maar de missende functies gebruik je nóg minder vaak (denk dan aan het instellen van het balans tussen de linker- en rechteroordop). Dat verschil in functionaliteiten is dus wat osn betreft niet iets om over te klagen.

Maar: tijdens onze weken met de JBL Live Beam 3 hebben we gemerkt dat we de case vrijwel nooit hebben gebruikt, net zoals we de app op een gegeven moment links lieten liggen. Je hebt al die functies gewoonweg niet constant nodig, hoewel het handig is dat ze er zijn, laten we dat vooropstellen. Het enige waar we het oplaaddoosje voor gebruikt hebben, is om te checken hoe het zit met de accuduur, zonder daarvoor eerst bluetooth te activeren. Toegegeven, dat is echt hartstikke handig, maar om daar nou 199 euro aan uit te geven? Nee, dat is overdreven.

Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?-dqPgxpC0QsqGKfZCIougww

© Wesley Akkerman

Maar in een donkere omgeving gaat dat een stuk beter.

Sneller en gemakkelijker, maar…

Maar we voegen er wel aan toe dat we het idee van een uitgebreide oplaadcase ontzettend kunnen waarderen. Want het is heel handig dat je je muziek kunt bedienen, van equalizerstand kunt wisselen, het volume kunt wijzigen en van de omgevingsmodus gebruik kunt maken zonder dat je daarvoor je smartphone hoeft te pakken. In plaats daarvan pak je dan deze case. De handeling is hetzelfde, maar het gemak is hoger. Je krijgt sneller dingen gedaan, aangezien je niet eerst hoeft te wachten tot de app opgestart is, iets wat soms wel even wil duren.

Het jammerlijke aan het touchscreen is wel dat het soms traag reageert. Je moet een schuifregelaar van links naar rechts verschuiven voor het ontgrendelen, en dat lukt vaker niet dan wel. Het scherm reageert niet altijd goed op je aanraking. Verder is het vreemd dat we niet kunnen zien welke muziek we op dit moment afspelen. En in te lichte omgevingen is het display ook slecht afleesbaar. Zo waren we onlangs twee dagen op Ibiza, en hebben we bijna niets van het schermpje kunnen aflezen. Zelfs niet op de hoogste helderheidstand; vrij zinloos, dus.

Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?-AQxJ_qkXQR6o5GCsNf4rAw

© Wesley Akkerman

Wat je verder in huis haalt

Het ontwerp van de oordoppen oogt behoorlijk standaard. Sommige mensen zouden AirPod-achtig zeggen, maar dat is omdat die set er ook niet heel opvallend uitziet. De steeltjes kunnen echter een beetje hit or miss zijn. Heb je lang haar, dan zouden de steeltjes daar verstrengeld in kunnen raken. Ook zouden ze, wanneer je je hand door je haar haalt, uit je oren kunnen vliegen. Daarnaast is het ook vaak even zoeken naar het aanraakgevoelige oppervlakte. Maar dat went mettertijd. Ze zitten in elk geval comfortabel, ondanks de siliconen dopjes.

De accu gaat tot tien uur mee wanneer je de (helaas wat tegenvallende) actieve ruisonderdrukking activeert. Zet je die functie uit, dan kun je tot twaalf uur genieten van je muziek. Het doosje kan dus de accuduur tot drie keer toe verlengen. Met een IP55-certificaat kun je de dopjes best meenemen naar het strand. Verder is er bluetooth 5.3 en kun je gebruikmaken van de audiocodecs sbc, aac en ldac (voor streaming in een hogere resolutie). Daarnaast is er multipoint, waardoor je moeiteloos wisselt tussen twee apparaten.

Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?-U57nnow6Qqqbn1hLPBGH8Q

© Wesley Akkerman

Hoe klinkt de JBL Live Beam 3?

Aan mogelijkheden dus geen gebrek. Maar hoe klinkt de JBL Live Beam 3? Het setje toont aan redelijke spierballen te hebben. Binnen de app, en natuurlijk op het doosje, tref je equalizeropties aan. De meest warme en heldere variant vinden we de optie Club. Dan heb je een zachte doch doordringende bas, kenmerkend voor JBL, gecombineerd met een grote hoeveelheid ruimte voor de tonen in het midden- en hoge segment. Elektrische gitaren krijgen de ruimte een riff af te maken, maar zang kan tijdens een uithaal al snel vervormen.

We willen niet claimen dat muziek snel kakofonisch klinkt, maar drukkere muziekgenres kun je beter vermijden. Ondanks dat vinden we de JBL Live Beam 3 een prettige allrounder die je voor veel algemene muziekstijlen en -smaken (en voor podcasts) kunt inzetten. Je kunt daarnaast ruimtelijke audio activeren. En hoewel dit prima werkt en reageert op je beweging, merken we ook dat het geluid te snel als bewerkt klinkt, en dat gaat ten koste van het plezier. Probeer vooral de equalizer uit om de sound verder te verfijnen, dan kom je er wel uit als muziekliefhebber.

Review JBL Live Beam 3 – doorslaggevend doosje?-S7jnsHVOSC2Mk0d_pM30UA

© Wesley Akkerman

JBL Live Beam 3 kopen?

Onderaan de streep moeten we concluderen dat je voor 200 euro, of iets meer, betere setjes oordoppen koopt. Maar als allrounder is de JBL Live Beam 3 goed inzetbaar voor een breed scala aan muziekgenres, mits het niet te ingewikkeld wordt. Uiteraard betaal je ook een meerprijs voor het oplaaddoosje met touchscreen. Hoewel je daarmee in principe veel belangrijke instellingen sneller kunt bereiken en aanpassen, hebben wij er de meerwaarde niet van ingezien. Maar ben je iemand die vaak van equalizer- of omgevingsstand wisselt, dan kan dit uitkomst bieden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten