Review Jabra Elite 10 – De meest comfortabele oortjes
Met een adviesprijs van nét geen 250 euro is de Jabra Elite 10 geen goedkoop setje oordopjes. En aangezien Jabra daarmee in dezelfde prijscategorie valt als het topaanbod van Sony, Apple en Bose, moet de Deense fabrikant van goeden huize komen. Hoe de oordopjes bevallen, lees je in deze review!
Er zijn duidelijk een aantal dingen die beter kunnen. De ruisonderdrukking en algemene audiokwaliteit zijn niet slecht, maar we hebben beter gehoord. Toegegeven, dan betaal je ook wat tientjes extra, maar 250 euro is nog steeds een hoop geld. Waar de oordoppen vooral in uitblinken, is comfort, kwaliteit en flexibiliteit, aangezien je ze lang kunt dragen en je er dankzij de digitale equalizer ook veel kanten mee op kunt. Ze missen een beetje de kracht van de concurrentie, maar daardoor klinken ze over het algemeen heel aangenaam.
- Helder, warm geluid
- Ultiem draagcomfort
- Draadloos opladen
- Fysieke bediening
- Flexibele equalizer
- Prijs gevoelsmatig hoog
- Ruisonderdrukking kan beter
- Audio mist wat kracht
Wanneer je een setje oordoppen recenseert, draag je ze waarschijnlijk net wat langer en vaker dan de gemiddelde gebruiker. Je test daarmee niet alleen het geluid, maar ook het draagcomfort, en vooral dat laatste valt nu op. Want na de Jabra Elite 10 uren te hebben gedragen, is het opmerkelijk hoe comfortabel deze dopjes zitten en ook blijven zitten. Je ervaart geen pijn wanneer je ze lange tijdachter elkaar draagt. Dat komt door de afwijkende vorm van de siliconen dopjes. Die zijn wat smaller en korter dan bij de concurrentie, waardoor ze minder diep het oor in gaan.
©Wesley Akkerman | ID.nl
Jabra Elite 10 zit comfortabel
Desondanks zitten ze toch stevig in het oor en vallen ze niet uit wanneer je veel beweegt. Je zou er zelfs mee kunnen sporten (al biedt Jabra daar een alternatieve optie voor). Op allebei de oordopjes zit één knop voor de fysieke bediening. Door links en rechts één, twee of drie keer op de knopjes te drukken, pas je allerlei instellingen aan. Die knopjes reageren bijzonder snel, zonder dat je het idee hebt de Jabra Elite 10 verder het oor in de duwen. Ook als je besluit de app niet te gebruiken, blijven de oordopjes dus comfortabel zitten. Dat maakt het gebruik echt enorm fijn.
Jabra belooft dat de oordopjes bij iedereen goed zitten. Mocht het standaard siliconendopje toch niet zo lekker zitten voor jou? Geen probleem. In de doos tref je namelijk andere setjes aan die wellicht beter in jouw gehoorgang passen. Ze hebben alle drie dezelfde vorm, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Verder is het goed om te weten dat de oortjes niet kapotgaan wanneer ze kort worden ondergedompeld en dat ze dankzij de ip57-bescherming beschermd zijn tegen stof. Opmerkelijk genoeg verleent Jabra diezelfde status niet aan het oplaaddoosje.
Mocht je de Jabra Elite 10 dus ergens mee naartoe nemen waar het nat is, dan kun je het oplaaddoosje het best in je tas laten, want dat is slechts spatwaterdicht. Het doosje heeft een usb-c-poort voor het opladen, maar kan gelukkig ook draadloos worden opgeladen. Je bent dus niet per se afhankelijk van een kabel. Vijf minuten opladen is goed voor één uur muziek luisteren. En als je hem volledig oplaadt, bedraagt de gebruikersduur acht uur zonder actieve ruisonderdrukking en zes uur met. Een prima accuduur, die op gelijk niveau is met de concurrentie van Jabra.
©Wesley Akkerman | ID.nl
©Wesley Akkerman | ID.nl
Goede geluidskwaliteit, maar…
De eerste indrukken van de Jabra Elite 10 zijn niets minder dan positief. Het draagcomfort is van hoog niveau, maar hoe zit dat met de geluidskwaliteit? Ook daar gaat het – tot op zekere hoogte – behoorlijk goed. We vallen meteen met de deur in huis: concurrerende modellen binnen dit segment, zoals de Sony’s en de Boses, doen het wel beter. Dat heeft onder meer te maken met het gebrek aan de betere audiocodecs. De Jabra Elite 10 heeft alleen AAC en SBC, en moet het dus doen zonder lDAC of aptX lossless. Hoewel AAC en SBC op zich prima zijn, bestaan er dus betere alternatieven.
Mocht je niet bekend zijn met de recente topmodellen, dan heb je daar waarschijnlijk wat minder last van. Over het algemeen is de Jabra Elite 10 in staat een gebalanceerd en zuiver geluid te produceren. In de neutrale stand is de basweergave subtiel en ondersteunend, en niet overdreven aanwezig. Je krijgt ook niet snel het idee dat de hogere tonen worden afgemeten, waardoor je favoriete muziek ontzettend aantrekkelijk klinkt. De soundstage is warm en helder, maar mist ook duidelijk een bepaalde kracht. Er zit geen oompf achter bepaalde dreunen, terwijl je die misschien wel verwacht.
Mogelijk komt dat door het design van de Jabra Elite 10. De oortjes zitten immers niet diep in de gehoorgang, waardoor het gedreun ook een stuk minder is. De kleine drivers, met een diameter van 10 millimeter, hangen net boven de openingen (Jabra ziet dat als een soort halfopen ontwerp). Enerzijds vinden we dat fijn, omdat nummers daardoor aangenaam klinken. Los van een comfortabele pasvorm oefent het setje geen grote hoeveelheid druk uit op je trommelvliezen. Is dat iets waar je naar op zoek bent, dan zul je qua comfort niet snel beter aantreffen.
©Wesley Akkerman | ID.nl
©Wesley Akkerman | ID.nl
Presets en geluidsonderdrukking
Binnen de gratis Sound+-app tref je een aantal presets waarmee je het geluid wat beter op je eigen voorkeur kunt laten aansluiten. Met Bass boost en Energize leggen de oordoppen meer nadruk op de onderste en middentonen, waardoor er meer sprake is van wat gedreun. Maar dat gaat dan wel ten koste van wat er op de achtergrond gebeurt. Gelukkig is er ook gewoon een equalizer, die beschikt over vijf aanpasbare punten. Is zo’n preset toch niet helemaal wat je ervan nodig had, dan kun je de soundstage dus verder finetunen. Dat maakt dit setje oordoppen behoorlijk flexibel.
Als dikke bonus ondersteunt de Jabra Elite 10 Dolby Atmos. Dat is voornamelijk fijn voor films en series, maar ook bepaalde muziek ondersteunt deze audiotechnologie. Hebben die tracks die niet standaard ingebouwd, dan kan de klank best modderig klinken. De app laat er dan een algoritme op los en voor oudere nummers gaat dat niet helemaal lekker. Zit de ondersteuning standaard ingebakken, dan komt het geluid gelukkig wel goed tot z’n recht. Je kunt eventueel ook head tracking inschakelen, maar voor muziek is dat in veel gevallen niet wenselijk, dus die hebben we uitstaan.
Een functie die bij ons wel vaak aanstaat, is de actieve ruisonderdrukking. Hoewel die ook zeker niet op het niveau is van de eerdergenoemde concurrentie, mag die er zeker zijn. Zeker gecombineerd met wat zwaardere muziek (zet daarvoor eventueel de Bass boost aan) komt de functie goed tot z’n recht. Echter, houd er rekening mee dat er nog veel geluid van buiten naar binnenkomt. Pratende mensen, lopende kranen, zware voertuigen en soms de toetsen op je toetsenbord – je krijgt gevoelsmatig te veel van je omgeving mee, terwijl je je juist wil afsluiten.
©Wesley Akkerman | ID.nl
Jabra Elite 10 kopen?
Er zijn dus wel wat zaken die beter kunnen. De ruisonderdrukking en algemene audiokwaliteit zijn niet slecht, maar we hebben beter gehoord. Toegegeven, dan betaal je ook wat tientjes extra, maar 250 euro is nog steeds een hoop geld. Waar de oordoppen vooral in uitblinken is comfort, kwaliteit en flexibiliteit, aangezien je ze lang kunt dragen en je er dankzij de digitale equalizer ook veel kanten mee op kunt. Ze missen een beetje de kracht van de concurrentie, maar daardoor klinken ze over het algemeen heel aangenaam.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.