ID.nl logo
Review Audio-Technica ATH-TWX7 – Warm, neutraal geluid, maar niet voor elk genre
© Wesley Akkerman
Huis

Review Audio-Technica ATH-TWX7 – Warm, neutraal geluid, maar niet voor elk genre

Wanneer fabrikant Audio-Technica met een nieuw setje oordoppen op de markt komt, dan spitsen we onze oren. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan zestig jaar ervaring als het om audio gaat, en met de Audio-Technica ATH-TWX7 laat het zien wat het in huis heeft.

Uitstekend
Conclusie

Als het gaat om audioprestaties, dan laat Audio-Technica met de Audio-Technica ATH-TWX7 inderdaad zien wat het in huis heeft. Audio klinkt warm, neutraal en ontzettend aangenaam, behalve als je van snoeiharde of bombastische muziek houdt. Dan kan de ervaring nogal plat aanvoelen. De oordoppen zitten comfortabel en strak, laten zich intuïtief en toegankelijk bedienen en de app biedt ontzettend veel en handige functies aan. Het is alleen jammer dat de accuduur zo kort is, dat de ruisonderdrukking niet alles tegenhoudt en dat er geen draagsensoren zijn.

Plus- en minpunten
  • Ldac-audiocodec
  • Meer dan genoeg soorten dopjes
  • Comfortabele pasvorm
  • Warme, neutrale audiokwaliteit
  • Veel opties voor bediening
  • Accuduur best kort
  • Ruisonderdrukking kan beter
  • Geen draagsensoren

Niet dat dit het allerbeste model is dat Audio-Technica gelanceerd heeft, zo bedoelen we dat niet. Want de Audio-Technica ATH-TWX7 is niet hét premium model dat de concurrentie aangaat met bijvoorbeeld de Sony WF-1000XM5, Bose QuietComfort Ultra EarBuds of Apple AirPods Pro. Als je daarnaar op zoek bent, dan kun je het beste voor de Audio-Technica ATH-TWX9 gaan, die in 2023 op de markt verscheen. Dat setje heeft een adviesverkoopprijs van 319 euro, terwijl de TWX7 honderd euro minder kost. Dat is fijn, maar dat betekent ook dat je ergens op inlevert.

Wanneer je beide sets oordoppen naast elkaar legt, dan zijn er bijzonder weinig verschillen. Maar de verschillen die er zijn, zijn belangrijk. De Audio-Technica ATH-TWX7 dopjes zijn iets lichter, gaan langer mee op een volle acculading en laten zich iets sneller opladen. Dat zijn positieve aanpassingen. Qua audio moeten we het dit keer zonder aptX Adaptive doen, van Qualcomm. Maar in plaats daarvan krijg je de soortgelijke ldac-audiocodec van Sony voorgeschoteld. Tot slot is het zo dat het oplaadhoesje dit keer geen UV-reiniging aanbiedt. Een functie die niet zo heel vaak voorkomt in oplaaddoosjes.

©Wesley Akkerman

Audio-Technica ATH-TWX7 heeft dezelfde drivers

Eén van de belangrijkste onderdelen neemt de Audio-Technica ATH-TWX7 wel over van zijn duurdere familielid. Namelijk de drivers van 5,8 millimeter. Nu zullen de meeste consumenten het verschil tussen ldac en aptX Adaptive niet kunnen horen, helemaal niet wanneer je simpele diensten als Spotify gebruikt. Daarom vinden we het een minder groot probleem dat Audio-Technica voor een andere audiocodec gekozen heeft en zich gefocust heeft op het aanbieden van die drivers. Het is wel zo dat de Qualcomm-codec vaak een stabielere verbinding heeft, evenals een lagere latency.

Over het algemeen zijn we dan ook zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Audio-Technica ATH-TWX7. De oortjes leggen wat meer nadruk op de bas, maar dat gaat niet ten koste van de tonen die in het midden of de hoogte zitten. Dat hebben we vooral getest met de standaardinstellingen van de equalizer die je binnen de A-T Connect-app aantreft. Mocht de soundstage toch niet helemaal bevallen (veel genres klinken echter heel fijn), dan kun je die naar hartenlust aanpassen. Je kunt gebruikmaken van verschillende presets, of zelf een vijfpunts-instelling verzorgen.

Lees ook: Beter geluid via je bluetooth-koptelefoon? Dit moet je weten over codecs

©Wesley Akkerman

Niet voor elk genre

Veel tonen klinken warm doch neutraal, terwijl details flink de ruimte krijgen. Dat geldt vooral voor nummers die binnen genres als jazz, pop, (pop)rock, hip-hop en instrumentaal vallen. Ook de digitale muziekgenres klink aangenaam en verwelkomend met dit setje in. Echter, de Audio-Technica ATH-TWX7 leent zich duidelijk niet voor alle soorten muziek, en dat is voor sommige mensen jammer. Vooral de harde en rauwe bands moeten het onderspit delven. Luister je vaak naar metal of wat meer bombastische muziek, dan slaan de oordoppen de ervaring plat en klinkt alles minder energiek.

Wat de Audio-Technica ATH-TWX7 wel ontzettend goed doet, is dat de actieve ruisonderdrukking geen invloed uitoefent op de kwaliteit van de muziek. Je favoriete nummers klinken niet modderig of alsof ze onder water afgespeeld worden. De ruisonderdrukking heeft als positieve invloed dat de muziek wat intiemer klinkt dan wanneer je die functie uitschakelt. De ANC an sich is niet van het hoogste niveau, maar wel beter dan gemiddeld. Gezoem en andere constante geluiden filtert het weg, maar je hoort nog steeds mensen praten.  Het volume iets verhogen kan dat verhelpen.

©Wesley Akkerman

Prima te besturen

Qua design zien we tussen de Audio-Technica ATH-TWX7 en Audio-Technica ATH-TWX9 geen verschillen. De oordoppen hebben een redelijk standaard vorm en zijn voorzien van een kleine stam. Op de oordoppen zelf zitten aanraakgevoelige omgevingen, waarmee je de actieve ruisonderdrukking of de transparantiemodus activeert. Zo kun je snel wisselen wanneer nodig, en kun je jezelf en een ander goed horen praten wanneer iemand een gesprek met je aangaat. Het volume van de stemmen worden goed verhoogd, al klinken ze niet meer echt natuurlijk.

Daarnaast heeft elke oordop nog een knopje op z’n stam zitten. Daarmee kun je het volume verhogen en verlagen, en muziek pauzeren en afspelen. Ook kun je naar een volgend of vorig nummer gaan, door een van de twee knopjes één keer of meerdere keren in te drukken. Binnen de A-T-app is het overigens mogelijk de functie van de knopjes aan te passen en in het geval van de aanraakgevoelige oppervlakten uit te schakelen. Dit is een opvallende hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden die we zelden tegenkomen op een set oordoppen (van deze prijs), dus daar zijn we echt heel blij mee.

Helemaal omdat die touchinterfaces vaak niet goed genoeg werken. Bij de Dyson Zone (weliswaar een koptelefoon, maar toch) heeft het echt heel lang geduurd voordat we het tikken onder de knie kregen. Daar zit vaak een specifiek ritme in, dat niet meteen duidelijk is. Daar heeft de Audio-Technica ATH-TWX7 geen last van. Mocht-ie daar wel last van hebben, dan schakel je de touchknoppen gewoon uit en hoef je daar niet over na te denken. Helaas is het zo dat de oordoppen geen draagsensor hebben. Dus als je ze uit doet, pauzeert de muziek niet. Dat gebeurt ook niet wanneer iemand tegen je praat.

©Wesley Akkerman

Tegenvallende accuduur

Het is wel zo dat de oordoppen zichzelf na vijf tot zestig minuten kunnen uitschakelen; dat kun je zelf instellen. Vergeet je dat vaak, dan kun je zo toch wat accuduur besparen. Met 6,5 uur per volle lading gaan de oordoppen niet ontzettend lang mee. Maar omdat dit de duur is met actieve ruisonderdrukking geactiveerd, vinden we dat iets minder erg. Bovendien gaan ze automatisch uit wanneer je ze in het hoesje doet (en ze worden dan natuurlijk meteen opgeladen). Het hoesje laat je de Audio-Technica ATH-TWX7 nog eens twee keer volledig opladen. In totaal is dat dus zo’n twintig uur.

Het oplaaddoosje van de Audio-Technica ATH-TWX7 heeft een usb-c-poort waarmee je alles kunt opladen. Maar als je wilt, kun je dat ook draadloos regelen. Mocht je dus extra energie nodig hebben, dan kun je daar snel voor zorgen. Waar je wel echt even rekening mee moet houden is de ldac-audiocodec. Zodra je die activeert, gaat het energieverbruik omgaan. Denk dan aan ongeveer vier tot vijf uur luisterplezier per oplaadbeurt, oftewel maximaal vijftien uur wanneer je ook het hoesje meetelt. Dat is gezien de prijs van 219 euro vrij kort en matig.

Tot slot willen we nog even benadrukken dat het ontzettend fijn is dat Audio-Technica een grote selectie aan dopjes in de doos stopt. Dit zijn dopjes gemaakt van wat hardere en zachtere kunststof. Aanvankelijk hebben we de standaardopties gebruikt die al op de oordoppen zaten. Maar toen merkten we dat we na twee uur luisteren last kregen van de gehoorgangen. Nadat we overstapten op de zachtere variant (met dezelfde grootte), voelde alles een stuk beter aan. Het is niet vergelijkbaar met de fit van memory foam, maar gelukkig zitten de dopjes strak en comfortabel.

©Wesley Akkerman

Audio-Technica ATH-TWX7 kopen?

Als het gaat om audioprestaties, dan laat Audio-Technica met de Audio-Technica ATH-TWX7 inderdaad zien wat het in huis heeft. Audio klinkt warm, neutraal en ontzettend aangenaam, behalve als je van snoeiharde of bombastische muziek houdt. Dan kan de ervaring nogal plat aanvoelen. De oordoppen zitten comfortabel en strak, laten zich intuïtief en toegankelijk bedienen en de app biedt ontzettend veel en handige functies aan. Het is alleen jammer dat de accuduur zo kort is, dat de ruisonderdrukking niet alles tegenhoudt en dat er geen draagsensoren zijn.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.