Review Denon Perl White – Met een personal touch

© Wesley Akkerman

Review Denon Perl White – Met een personal touch

Geplaatst: 23 juni 2024 - 17:34

Wesley Akkerman

De Denon Perl White is een set oordoppen die een hoop dingen goed doet. Het merk combineert een stijlvol ontwerp met unieke audiofuncties, zonder daarvoor meteen de hoofdprijs te vragen. Echter, met een prijs van 199 euro betekent dat niet dat je helemaal niets hoeft in te leveren op kwaliteit.

8,5

Denon Perl White

Pluspunten

Persoonlijke audio

Pasvorm

Meerdere geluidsprofielen

Standaardmodus klinkt al erg goed

Minpunten

Equalizer schittert door afwezigheid

Persoonlijk geluid kan soms wat vervormen

Actieve ruisonderdrukking kan beter

Conclusie

De Denon Perl White oordopjes bieden verrassend goede prestaties voor een prijs van 199 euro, gecombineerd met een comfortabel draagcomfort. Hoewel er wat extra opties gewenst zouden kunnen zijn, is het voor deze prijs een product dat gemakkelijk aan te bevelen valt. Mocht je wel extra opties willen, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten....
Lees meer

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Denon heeft naast hun premium Perl Pro oordopjes (349 euro) een betaalbaardere variant uitgebracht: de Perl White voor 199 euro. Hoewel de Pro is voorzien van allerlei hoogst geavanceerde snufjes, lijkt de gewone Perl White ook al heel wat waar voor zijn geld te bieden.

Waar zitten dan precies de verschillen? De Pro heeft features als AptX Lossless voor cd-kwaliteit geluid, extra microfoons, bluetooth 5.3 (met multipoint), een equalizer-app, ruimtelijke audio, een breder geluidsbereik en adaptieve ruisonderdrukking. Dikke premium specs dus.

Toch is de Perl White ook al behoorlijk goed uitgerust. Je krijgt bluetooth 5.0, actieve ruisonderdrukking, een persoonlijke geluidsmodus en ondersteuning voor de verbeterde aptX-codec, naast de standaard AAC en SBC. De accuduur zit tussen de 6 en 24 uur, afhankelijk van je gebruik.

Is de Pro voor de gemiddelde muziekliefhebber dan 150 euro meer waard? Dat valt te betwijfelen. De Perl White lijkt op het eerste gezicht namelijk al een zeer competente en complete set oordopjes voor zijn prijs.

Review Denon Perl White – Met een personal touch-VaJDZ3GpSnOLa2RDw5_Ckw

© Wesley Akkerman

Gepatenteerde technologie

Met een adviesprijs van 199 euro concurreert Denon niet met grote spelers als Sony en Philips. In plaats daarvan concentreert het merk zich met dit product op het middensegment. Niet dat de concurrentie daar niet moordend is, maar je hebt wel een kans om op te vallen met unieke functies en een goede sound. Plus: consumenten zijn gewend ergens een concessie te doen.

De concessies zijn inmiddels duidelijk gezien de vergelijking die we hierboven beschreven, maar toch zijn we van mening dat de Denon Perl (zonder de Pro, dus) een waardig alternatief is binnen dit budget. Waar het bij dit product namelijk allemaal om te doen is, is de gepatenteerde Masimo Adaptive Acoustic Technology (AAT). Dat is een hele mond vol, maar waar het op neerkomt, is dat dit systeem automatisch het buiten-, midden- en binnenoor scant. Aan de hand van de resultaten 'weten' de oordoppen hoe jij je muziek hoort, waarna de sound kan worden gepersonaliseerd.

Review Denon Perl White – Met een personal touch-MX-ilOKgTKqHfLSTYj7dTA

© Wesley Akkerman

Daar heb je 'm weer: AI

Je regelt de persoonlijke geluidsmodus via de Denon Headphone-app. De app begeleidt je door een volledig geautomatiseerd proces om je ideale geluidsprofiel samen te stellen. Bij andere oordopjes moet je zelf aangeven wanneer je een testtoon hoort, maar bij Denon gaat alles vanzelf zodra je de dopjes in je oren hebt gedaan.

Na de metingen laat de app een AI (kunstmatige intelligentie) los die een persoonlijk gehoorprofiel voor je samenstelt. Volgens Denon zorgt zo'n aangepast profiel voor meer diepte, details en helderheid, perfect afgestemd op jouw gehoor. Je kunt meerdere profielen aanmaken voor verschillende gebruikers. En mocht de gepersonaliseerde weergave tegenvallen, dan kun je altijd terugschakelen naar de standaard geluidsinstellingen.

De vraag is of zo'n AI-profiel echt toegevoegde waarde biedt of dat de standaardinstellingen al voldoende zijn. Dat zullen we moeten ondervinden tijdens het luisteren naar de Denon Perl White.

Review Denon Perl White – Met een personal touch-F17hopbXR9iWyZsiFzliAA

© Wesley Akkerman

De personal touch

Het antwoord op die vraag is erg persoonlijk, maar we denken dat de gepersonaliseerde sound de meeste luisteraars zal bevallen. Bij ondergetekende is het verschil in geluid goed hoorbaar. Melodieën klinken harmonieuzer en nemen je veel meer mee op reis dan in de standaardmodus. Daar kan de klank wat dof en ondergedompeld klinken, helemaal als je al een tijdje van de gepersonaliseerde geluidsomgeving geniet. Begrijp ons niet verkeerd: de Denon Perl White klinkt warm, vol en heerlijk, maar die 'personal touch' doet echt veel met en voor muziek.

Vooral de wat hogere tonen komen hier veel beter naar voren dan zonder die 'touch'. Over de hele linie klinkt de audio daardoor breder en ruimtelijker, ook al beschikt de gewone Perl niet over ruimtelijke audio. Muziek krijgt simpelweg meer ademruimte. Je hoort ook meer rauwe randjes op de stembanden, die soms wat kunnen wegvallen in de standaardmodus. We zijn echt onder de indruk van wat Denon hier voor elkaar krijgt. Bij jou kunnen de resultaten net anders klinken. Je moet het dus horen om het te begrijpen.

Review Denon Perl White – Met een personal touch-etV4N0w1TGmSsrLDZQfVuA

© Wesley Akkerman

Hier en daar wat vervorming

Omdat in dit geval kunstmatige intelligentie met de muziek aan de haal gaat, kan de muziek wel iets gaan afwijken van hoe de artiest het oorspronkelijk bedoeld heeft. Dat is iets om rekening mee te houden. Mogelijk hoor je hier en daar een vervorming, vooral in de outro's en aan het eind van een uithaal. Met een ongeoefend oor merk je dat misschien niet eens op. Wij vinden het in elk geval minder storend, omdat de algehele muziekbeleving sowieso een enorme boost heeft gekregen. Voor 199 euro krijg je echt een persoonlijke set oordoppen.

Daarnaast heeft Denon veel aandacht besteed aan comfort. Deze oordopjes zitten enorm comfortabel, mede dankzij de verschillende meegeleverde tips. Je krijgt niet alleen siliconen tips in verschillende maten, maar ook een schuimrubber variant. Die laatste is even wennen, maar vormt zich naar de opening van de gehoorgang, wat de actieve ruisonderdrukking ten goede komt. Deze ruisonderdrukking is trouwens goed, maar niet uitmuntend. Voor de beste prestaties moet je toch nog bij de duurdere modellen zijn. Zoemgeluiden worden echter wel goed weggefilterd.

Review Denon Perl White – Met een personal touch-a56_Cr19SWa4NZnqIJJsBQ

© Wesley Akkerman

Denon Perl White kopen?

De Denon Perl White oordopjes bieden verrassend goede prestaties voor een prijs van 199 euro, gecombineerd met een comfortabel draagcomfort. Hoewel er wat extra opties gewenst zouden kunnen zijn, is het voor deze prijs een product dat gemakkelijk aan te bevelen valt. Mocht je wel extra opties willen, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten