HEOS Bar & HEOS Subwoofer – Voor het grotere werk

© PXimport

HEOS Bar & HEOS Subwoofer – Voor het grotere werk

Geplaatst: 10 juli 2017 - 09:28

Aangepast: 23 april 2024 - 08:26

Lub Snoek

HEOS had al de Home Cinema in het assortiment, een soundbar met subwoofer, maar heeft nu een verbeterde HEOS Bar en HEOS Subwoofer op de markt gebracht. In deze review behandelen we de Bar en Subwoofer en spelen we met losse speakers voor het echte 5.1-surround geluid.

Soundbar

De nieuwe HEOS Bar is een vrij grote soundbar. Met een breedte van 110 centimeter past de Bar het beste bij televisies van 50-inch of meer. In onze testsituatie met een televisie van 40-inch was de soundbar iets teveel van het goede qua formaat. De hoogte van de soundbar is 7,2 centimeter, waardoor deze plat genoeg is om voor de meeste televisies te zetten zonder het infrarood-signaal van de televisie te blokkeren.

Media has no description

© PXimport

De HEOS Bar wordt geleverd met pootjes, waarmee de soundbar iets kunt verhogen zodat deze boven de steunpilaar kan zweven en dichter bij de televisie kan staan. Ook het mogelijk om de Bar aan de wand te bevestigen, voor het geval je televisie ook aan de wand bevestigd is.

Ontwerp

De grote soundbar ziet er dan wel weer precies uit zoals je van HEOS zou verwachten. Evenals de HEOS HomeCinema en eigenlijk alle speakers van HEOS ziet de Bar er strak, een beetje stoer en bijna futuristisch uit. Doordat het geheel wordt onderbroken door ronde randen en zachte hoeken, ziet de soundbar er neutraal genoeg uit voor de meeste moderne woonkamers.

Verbinding en aansluitmogelijkheden

Het verbinden van de HEOS Bar gaat net zo soepel als we gewend zijn van andere HEOS-speakers. Je sluit je smartphone aan op de AUX IN van de speaker en de app doet de rest. Nadat je de speaker hebt verbonden met je thuisnetwerk, is het tijd om te kiezen hoe je de soundbar integreert in je homecinema-systeem. 

Op dat punt heeft de Bar wel functies die we op de Home Cinema mistten; naast een optische ingang en HDMI voor audio, heeft de speaker ook bluetooth en is het nu mogelijk om 4 apparaten via HDMI op de soundbar aan te sluiten. Dit kan van pas komen als je televisie bijvoorbeeld geen Dolby TrueHD ondersteunt, maar je Blu-ray of console wel. Deze apparaten kun je dan onafhankelijk aansluiten op je HEOS-systeem om toch te genieten van het beste geluid dat ieder apparaat te bieden heeft.

HEOS Bar & HEOS Subwoofer – Voor het grotere werk-18818318

© PXimport

HEOS Bar & HEOS Subwoofer – Voor het grotere werk-18818318

© PXimport

Een ander voordeel van de Bar ten overstaande van de eerder verschenen HomeCinema is de mogelijkheid om rear-speakers aan te sluiten voor 5.1 surround. Het was al eerder mogelijk om rear-speakers te koppelen aan bijvoorbeeld de HomeCinema, maar deze speakers kregen dan hetzelfde stereo-signaal als de HomeCinema, waardoor je niet echt 5.1 surround had. De HEOS Bar ondersteunt dat dus wel.

Draadloos en meer

De HEOS Soundbar is een multiroom-speaker, een categorie waarbij streaming audio een belangrijke troef is. HEOS ondersteunt Spotify, Deezer, TIDAL, SoundCloud en TuneIn. Hiermee heb je met HEOS toegang tot de meeste populaire streamingdiensten, maar niet bijzonder meer dan de concurrentie. Zo ondersteunt de HEOS geen Chromecast en konden we in onze setup geen Airplay gebruiken. Dat laatste is alleen weggelegd voor de nieuwe HEOS AVR.

Media has no description

© PXimport

Geluid

Het formaat en gewicht van de HEOS Soundbar beloofde al veel goeds en het geluid stelt zeker niet teleur. De losstaande Soundbar heeft een 3.0-sound, wat al een dynamischere geluidsweergave tot gevolg heeft dan een 2.0-soundbar. Met één soundbar haal je in dit geval al een midden-, linker- en rechterspeaker in huis, mits je recht voor de Soundbar zit.

Media has no description

© PXimport

De geluidskwaliteit is heel goed, daarover valt bijna niet te twisten. Bij het beluisteren van muziek klinkt de Soundbar heel gedetailleerd en vol. Pas bij hogere volumes missen we een soundbar. De HEOS Soundbar is ook de eerste soundbar van HEOS die muziek met hogere resolutie ondersteunt, waardoor je deze keer ook daadwerkelijk iets hebt aan je TIDAL-account en lossless audiobestanden. Bij het kijken van films geldt grotendeels hetzelfde als bij het luisteren van muziek; bij hogere volumes mis je echt een subwoofer, met name bij actiefilms. Desalniettemin doet de HEOS Soundbar het verrrassend goed als opzichzelfstaande soundbar.

Geluidsbeeld

Het geluidsbeeld als 3.0-soundbar hangt voor een groot deel af van de plaatsing van je televisie en je bankstel. In onze gemiddelde rijtjeshuis-woonkamer klinkt de Soundbar bijna als volwaardige 3.1-set. Door de twee gaten voor de geïntegreerde subwoofer worden ook de lage tonen meegenomen in de brede geluidsweergave. Over een brede geluidsweergave gesproken, doordat de Soundbar meer dan een meter breed is, is het geluid zonder rear-speakers al zeer compleet.

Deze pluspunten zijn echter vooral van toepassing als je niet meer dan een meter of 4 á 5 van de Soundbar verwijderd zit. Ook is het belangrijk dat je recht voor de Soundbar zit, omdat er geen speakers aan de zijkant van de Soundbar zijn geplaatst. De lage tonen gaan ook na een paar meter al grotendeels verloren en op grotere afstand versmelt de 3.0-geluidsweergave naar één grote mono-speaker.

Subwoofer

De HEOS Subwoofer koppel je op dezelfde manier als de andere speakers van HEOS; via de audiokabel en de bijbehorende HEOS-app. Nadat je deze aan je thuisnetwerk hebt gekoppeld, selecteer je in de app de HEOS-speaker waaraan je de subwoofer wil koppelen.

Na het koppelen van de Subwoofer aan de Heos Soundbar, kun je zelf de low-pass instellen, of kun je geoptimaliseerde instellingen kiezen. Bij het instellen van de low-pass, selecteer je in principe het aantal Hertz waarbij de subwoofer zijn werk begint te doen. Zo kun je vrij veel overlaten aan de Soundbar, maar kun je ook de Subwoofer bij minder lage frequenties al aan het werk zetten. Deze functionaliteit maakt HEOS als set heel flexibel en zo kan iedereen naar smaak ruzie met de buren veroorzaken.

Media has no description

© PXimport

Dat laatste is niet overdreven, aangezien de subwoofer op stand 0 vrij aanwezig;, met name bij elektronische muziek en actiefilms. Het is al enigszins merkbaar bij spraak en rustigere muziek, maar op het moment dat je nummers als Core van RL Grime of iets van Rammstein aanzet, blaas je zonder al te veel moeite je salontafel een paar centimeter naar achteren. Het is dan ook niet aanbevolen om een film van Michael Bay aan te zetten zonder eerst je subwoofer goed af te stellen.

Media has no description

© PXimport

Gelukkig heeft de subwoofer een eigen regelaar in de app, waarmee je de subwoofer kunt afstellen van -12 tot +12. In ons geval was -4 en soms zelf -5 het prettigst om langere tijd te luisteren. Ondanks dat de subwoofer in de eerste instantie nogal overweldigend was, worden we wel gelijk verwend en kunnen we al vrij snel niet meer zonder de HEOS Subwoofer. Een handig extraatje is dat je de HEOS Subwoofer niet per se hoeft te koppelen met de HEOS Bar. Je kunt de HEOS Subwoofer ook prima gebruiken om andere HEOS-speakers meer kracht te geven.

Is de HEOS Subwoofer verplichte kost bij het gebruik van de HEOS Bar? Nee, dat niet. Het prijskaartje en de lompe afmetingen van de HEOS Subwoofer in combinatie met de waarschijnlijkheid dat je hem gedimd gebruikt, maken de subwoofer geen vanzelfsprekendheid. Liefhebber van bas of net dat beetje extra dynamiek? Ga ervoor, je krijgt er geen spijt van.

Surround

Als je de HEOS Subwoofer aan de Bar hebt gekoppeld, kun je met behulp van twee reguliere HEOS-speakers een waar 5.1-surround systeem opzetten. Dit gaat net zo eenvoudig als het aansluiten van de HEOS Subwoofer en is dan ook binnen enkele minuten. Na het koppelen van de soundbar met de subwoofer en andere HEOS-speakers, hoef je alleen nog maar je apparaten aan de Bar te koppelen.

HEOS Bar & HEOS Subwoofer – Voor het grotere werk-15082296

© CIDimport

In de app, die soms wat rommelig aandoet, konden we na een tijdje zoeken ook de rear-speakers afstellen. Hierbij heb je de keuze om de afstand in te stellen in verhouding tot je vaste zitplek en om de speakers iets meer volume te geven. Handig als je de speakers op subtiele wijze in het interieur hebt verwerkt, en dus niet pontificaal naast het bankstel wil neerzetten.

Het toevoegen van 5.1-functionaliteit gaat goed samen met de toevoeging van meerdere hdmi-ingangen, aangezien veel oudere televisies geen 5.1-signaal kunnen uitsturen via de optische ingang als het bronsignaal via hdmi wordt gestuurd. En als ze dit wel kunnen, is het vaak maar door één hdmi-poort. Dankzij de hdmi-poorten konden we onze Apple TV, Xbox One én KPN-kastje aan de HEOS Bar aansluiten.

HEOS Bar & HEOS Subwoofer – Voor het grotere werk-15082296

© CIDimport

Via de app kun je instellen welke input de soundbar naar de televisie stuurt. Ook kun je de mate van spraakversterking instellen. Na het afstellen van een specifieke input, kun je de instellingen toewijzen aan een preset-knop op de meegeleverde afstandsbediening. Niet iedereen zicht op nóg een extra afstandsbediening te wachten voor de televisie, maar je krijgt er wel Dolby 5.1 voor terug.

Conclusie

Bij systemen die zo goed klinken en dusdanig vlekkeloos werken, zou je bijna achterdochtig worden als het hele gebeuren betaalbaar zou zijn. De hele set met Bar, Subwoofer en twee kleinere HEOS-speakers kost je ongeveer 2000 euro. Gelukkig kun je de set stukje bij beetje bij elkaar ‘sparen’, zonder het gevoel te hebben dat je met half geluid zit. De HEOS Bar heeft genoeg in z’n mars voor de gemiddelde woonkamer en met de HEOS Subwoofer tover je de ruimte qua geluid om in een thuisbioscoop.

Wil je wel multiroom, maar heb je niet zoveel met hi-res muziek of 5.1-surround? Dan zal je met de HEOS HomeCinema voor je gevoel meer waard voor je geld hebben. Liefhebbers van bas en het beste geluid voor hun muziek en films zullen echter maar moeilijk om de HEOS Bar en HEOS Subwoofer heen kunnen.

8,0

HEOS Bar & HEOS Subwoofer

Pluspunten

Veel streamingdiensten en verbindingsmogelijkheden

Brede 3.0 geluidsweergave, 3.1 met Subwoofer

Ondersteunt 5.1-surround en hi-res muziek

Naadloze verbinding met HEOS-app en andere speakers

Minpunten

Volume en vooral bas vrij overweldigend

Prijs

Conclusie

**Prijs:** HEOS Bar €999,- HEOS Subwoofer €699,- **Speakersysteem:** HEOS Bar 3.0, met Subwoofer 3.1 **Versterker:** 6-kanaals klasse D **Ondersteuning:** Dolby TrueHD, DTS-HD Master, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS Decoding **Inputs:** 4x HDMI Input en HDMI Output met 4K UHD en Audio Return Channel, 3,5mm analoge koptelefooningang (alleen voor instellen) **Streamingdiensten:** Spotify, Rhapsody, Pandora, TuneIn, iHeartRAdio, SiriuXM, MOOD:MIX **Muziekbronnen:** WMA tot en met 192kbps, AAC en MP3 tot 320kbps, FLAC, WAV en ALAC tot en met 24-bit/192kHz, DSD 5.6 streaming **Afmetingen:** HEOS Bar: 110cm x 7,2 cm x 14,8cm (B x H x D) / HEOS Subwoofer: 17.2cm x 40,4cm x 43,8cm (B x H x D) **Gewicht:** HEOS Bar: 4,8kg / HEOS Subwoofer: 10,1kg **Website:** [www.denon-hifi.nl](https://www.denon-hifi.nl/nl/heos)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten