Tidal - Streamen voor audiofielen

© CIDimport

Tidal - Streamen voor audiofielen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 januari 2015 - 17:05

Aangepast: 24 november 2022 - 11:12

Joris Peterse

Tidal gaat de strijd aan met talloze andere streaming muziekdiensten, zoals Spotify en Deezer. De muziekdienst weet zich te onderscheiden met bijzonder goede geluidskwaliteit, maar dat komt wel voor een prijs.

Zelf ben ik al jaren gebruiker van Spotify, met de geluidskwaliteit op z'n hoogst (320 kbps) speel ik de muziek vaak door m'n Sonos of enorme koptelefoon, zonder ooit te hebben geklaagd over de geluidskwaliteit. Toch ging er een wereld voor me open toen ik Tidal voor het eerst opzette. Wát een geluid! De muziek is niet gecomprimeerd zoals dat bij andere streamingdiensten en mp3-bestanden het geval is. Hierdoor wordt geluidskwaliteit in cd-kwaliteit (of .flac- en .wav-kwaliteit) gestreamd. Om echter het verschil echt op te kunnen merken heb je wel goede speakers of een goede koptelefoon nodig. Anders blijf je beter af met Spotify of Deezer. Dat overigens veel goedkopere diensten zijn. Voor Tidal betaal je zo'n twintig euro per maand, twee keer zoveel als voor andere streamingdiensten. Lees ook: Luister online je favoriete muziek met deze 15 diensten

Je kunt muziek streamen op Tidal met een pc-programma (Windows en Mac), apps voor Android (alleen 4.4.4 en hoger) en iOS en in de browser. Vreemd genoeg kan streamen met de hoogste audiokwaliteit alleen in Chrome. In andere browsers wordt de geluidskwaliteit naar beneden geschroefd.

Tidal moet ook beschikbaar komen op audiosystemen zoals Sonos en Raumfeld. Maar op het moment van schrijven is dit nog niet beschikbaar. Dat is een flinke teleurstelling, want deze geluidskwaliteit moet je juist ervaren op high-end geluidssystemen. Een medewerker van Tidal vertelde me dat dit op de planning staat voor het eerste kwartaal van 2015.

© CIDimport

De aanbevelingen van Tidal stellen niet veel voor.

What's New?

De software van Tidal werkt prettig. Alles is overzichtelijk weergegeven en alle basisvoorzieningen zijn aanwezig, voor het afspelen, maken van playlists, radio, opzoeken van artiestinformatie, aanbevelingen, enzovoort. Ook kun je je Last.fm-account koppelen om betere aanbevelingen te krijgen. Het aanbod is prima, maar je merkt wel dat er minder muziek te vinden is dan op Spotify. Op de What's New-pagina krijg je een overzicht van afspeellijsten voorgeschoteld en een album en artiest van de week. Heel spannend is deze pagina niet, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je smaak. Persoonlijk vind ik het ook erg prettig dat Tidal niet zoals Spotify alle moeite doet om op de taakbalk en systeemvak te blijven hangen. Nee, het kruisje in de bovenhoek sluit het programma meteen af. Dat scheel me persoonlijk een flinke ergernis.

Hetzelfde geldt voor de apps. Deze bieden ook alle basisfunctionaliteit die je verwacht, inclusief de mogelijkheid om afspeellijsten offline op te slaan.

© CIDimport

Net als andere streaming muziekdiensten heeft Tidal ook een app.

Dataverbruik

Dat je voor Tidal een fors bedrag per maand moet neerleggen hebben we gemeld. Maar om de geluidskwaliteit te brengen, moet er ook fors meer data verstookt worden. Dat kan met een trage internetverbinding tot problemen leiden, maar je kunt je afspeellijsten ook maar beter via een wifi-verbinding offline opslaan in de mobiele apps, voordat je met een forse telefoonrekening opgezadeld zit.

Conclusie

Biedt Tidal genoeg om je Spotify- of Deezer-account op te zeggen? Voor mij persoonlijk nog niet. Ten eerste vind ik de prijs niet in verhouding met de betere geluidskwaliteit. Ook de vooralsnog ontbrekende mogelijkheid om op mijn Sonos te genieten van de muziek is voor mij een no-go. Wanneer deze ondersteuning daadwerkelijk in Nederland wordt, kan Tidal zich echt meten met de concurrentie. Of de dienst wat voor jou is, valt gratis uit te proberen. Tidal is een week gratis uit te proberen, alleen moet je hiervoor wel vast je betaalgegevens invoeren.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Prettige software en apps

Minpunten

Prijs

Nog geen ondersteuning voor audiosystemen

App alleen voor Android 4.4.4 en hoger

Conclusie

Tidal ----- **Prijs** € 19,99 per maand **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 OS X iOS Android **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000