ID.nl logo
Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos
© PXimport
Zekerheid & gemak

Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos

Sonos kun je beschouwen als de uitvinder van moderne multiroom geluidssystemen. Hun systeem is bijna tien jaar op de markt en inmiddels zijn er veel meer fabrikanten actief. Onlangs stapte ook de bekende audiofabrikant Denon met het merk HEOS in deze markt. Hoe doet Denon het met HEOS?

Denon heeft voor HEOS goed naar Sonos gekeken. Net als Sonos bestaat het assortiment van HEOS uit drie luidsprekersystemen, een muziekstreamer die je op een bestaand stereosysteem kunt aansluiten en een versterker die je op normale luidsprekers kunt aansluiten. De door ons geteste HEOS 5 is de middenmoter in het aanbod van Denon. Lees ook: Sonos PLAY:1 - Compacte luidspreker voor iedere ruimte

Qua naamgeving lijkt hij op de Sonos PLAY:5 en waarschijnlijk niet geheel toevallig is het prijskaartje ook hetzelfde. Sonos denkt er het zijne van en heeft Denon aangeklaagd omdat ze HEOS teveel op Sonos vinden lijken.

©PXimport

De HEOS 5 heeft een strak ontworpen behuizing.

Ontwerp

De HEOS 5 bevat twee tweeters, twee drivers en een passieve radiator. De voorkant en achterkant bestaan vrijwel volledig uit luidsprekerdoek. Vanaf de zijkant gezien is de behuizing driehoekig van vorm. Alle designelementen samen geven de HEOS 5 een subtiele, maar stijlvolle uitstraling. Aan de zijkant zijn knoppen geplaatst voor de volumebediening terwijl we aan de achterkant een netwerkaansluiting, usb-poort en 3,5mm-geluidsingang zien.

Opvallend is dat Denon een handgreep heeft verwerkt in de achterkant, kennelijk beogen ze dat je de HEOS 5 op meerdere plekken in je huis gebruikt. Dat is niet heel handig, want de HEOS 5 heeft netspanning nodig. Wat een beetje afbreuk doet aan het fraaie ontwerp is de losse en forse voedingsadapter, van het formaatje laptopvoeding. Dat maakt het verplaatsen van de HEOS 5 nog lastiger, want waarschijnlijk wil je de voeding netjes wegwerken waardoor je er niet eenvoudig meer bij kunt.

©PXimport

In de achterkant is een handgreep verwerkt.

Installatie

De installatie van een HEOS-luidspreker is niet heel moeilijk, maar wel een beetje vreemd. Je moet de meegeleverde 3,5mm-geluidskabel aansluiten op je smartphone of tablet en vervolgens op de HEOS-luidspreker. Via geluidssignalen worden de configuratiegegevens voor wifi vervolgens verzonden naar de HEOS.

De HEOS maakt gebruik van je normale wifi-netwerk, dus je moet zorgen voor een goede dekking op de beoogde plek. Je kunt de HEOS ook bedraad aansluiten op je netwerk. De duidelijke app is onderverdeeld in drie tabbladen waar je speakers kunt groeperen, muziek kunt kiezen en de huidige afspeellijst ziet. Helaas zijn er geen programma's voor Windows of OS X.

©PXimport

Voor de installatie sluit je een geluidskabel aan. De app zelf is verdeeld in drie tabbladen en erg overzichtelijk.

Muziek streamen met de HEOS 5

Belangrijk aan een streamingsysteem zijn de streamingdiensten die ondersteund worden. De belangrijkste dienst van dit moment, Spotify, wordt gelukkig ondersteund. Ondersteuning wordt geboden in de vorm van Spotify Connect waarbij je Spotify's eigen app gebruikt. Dat heeft als voordeel dat je alle mogelijkheden van Spotify kunt gebruiken, bij Sonos kan dat bijvoorbeeld niet.

Het nadeel is dat je vanaf Spotify niet verschillende liedjes naar verschillende luidsprekers kunt sturen. Wel kun je hetzelfde liedje naar gegroepeerde luidsprekers sturen. Na de keuze in de Spotify-app, kun je de basisbediening eventueel via de HEOS-app uitvoeren.

Naast Spotify worden Deezer, Napster en TuneIn via de HEOS-app ondersteund. Het afspelen van eigen muziek is uiteraard ook mogelijk en kan op verschillende manieren. Je hebt toegang tot DLNA-mediaservers, lokale muziek op je tablet of smartphone en muziek vanaf een usb-stick die je verbindt met een HEOS-luidspreker. Eventueel kun je ook een apparaat via de lijningang aansluiten.

De geluidskwaliteit van de HEOS 5 is uitstekend. Muziek klinkt helder en de laagweergave is dik in orde, waardoor de HEOS 5 alle muziekgenres probleemloos aankan. Kwalitatief is de geluidsweergave vergelijkbaar met Sonos' PLAY:5.

©PXimport

Je hebt toegang tot vier streamingdiensten en je eigen muziek.

Conclusie

Denon zet met HEOS een sterke nieuwkomer in de steeds vollere multiroom-geluidsmarkt neer. De HEOS 5 is fraai ontworpen en klinkt erg goed. De apps voor iOS en Android werken prettig. Helaas biedt Denon geen programma's voor Windows of OS X waardoor je altijd je smartphone of tablet nodig hebt voor de bediening. HEOS ondersteunt momenteel slechts vier streamingdiensten, maar gelukkig zitten daar wel Spotify en Deezer bij. Prettig is dat Spotify Connect wordt gebruikt, waarmee je toegang hebt tot alle mogelijkheden van Spotify.

Uitstekend
Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** € 399,- **Kleur:** Zwart of wit **Aansluitingen:** 10/100-netwerkaansluiting, usb-poort, 3,5mm-geluidsingang **Draadloos:** 802.11a/b/g/n **Streamingdiensten:** Spotify, Deezer, Napster en Tunein **Audioformaten:** Mp3, wma, aac, flac, wav **Afmetingen:** 29,4 x 20,9 x 16,6 cm **Gewicht:** 3 kg

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Mooie behuizing
  • Duidelijke app
  • Spotify Connect
  • Geen Windows- of OS X-app
  • Weinig muziekdiensten
▼ Volgende artikel
Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's
© diego cervo
Huis

Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's

Als je lange webpagina's, pdf-bestanden of YouTube-video's naar iemand wilt doorsturen, is het wel zo handig om specifieker te kunnen linken, bijvoorbeeld naar een bepaalde passage op de pagina of een videofragment. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

In dit artikel lees je hoe je gerichter kunt linken in drie situaties:

  • Naar een bepaald tekstfragment op een webpagina
  • Naar een specifieke pagina in een lang pdf-document
  • Naar een exact tijdstip in een YouTube-video

Lees ook: Van kijken tot streamen: zo gebruik je YouTube voor jouw wensen

Webpagina

In veel browsers (waaronder de nieuwste versies van Chrome, Edge, Safari en Opera) is het erg eenvoudig om naar een specifieke tekst op een internetpagina te linken. Markeer simpelweg de tekst op de pagina, klik er (op een computer) met de rechtermuisknop op en kies voor Link naar markering kopiëren (of iets wat daarop lijkt). Op mobiele apparaten kun je na het markeren kiezen voor de optie Delen of Link maken, afhankelijk van het toestel.

In webbrowsers waarin zo'n optie niet beschikbaar is, kun je ook handmatig een specifieke link creëren. Plak daarvoor #:~:text= aan het einde van de url, gevolgd door het stuk tekst waar de pagina naartoe moet springen. In het geval van dit artikel zou je bijvoorbeeld de url https://id.nl/huis-en-entertainment/computer-en-gaming/laptops-en-ultrabooks/zo-link-je-direct-naar-de-juiste-plek-in-webpagina-s-pdf-s-en-youtube-video-s#:~:text=In veel browsers kunnen maken om meteen naar het begin van dit hoofdstuk te gaan.

Zorg er wel voor dat je niet al te veel tekst in je link plakt, want dan kan het zijn dat de pagina helemaal niet verspringt. Je kunt wel de eerste paar woorden van een lang tekstfragment plakken, gevolgd door een komma en de laatste paar woorden van een stuk tekst. Bijvoorbeeld: #:~:text=In veel browsers,van het toestel. Een andere optie is om een losse extensie te installeren waarmee je na het markeren van tekst wél de optie krijgt om er automatisch een link van te maken, zoals de extensie Link to Text Fragment voor Firefox bijvoorbeeld. 

Markeer een stuk tekst, klik met rechts en zoek de optie Link naar markering kopiëren.

Pdf-document

Open het pdf-document en ga naar de pagina die je wilt doorsturen. Voeg aan het eind van de url naar het pdf-bestand de tekst #page= toe, gevolgd door het paginanummer. Als je van een bestand de 24e pagina wil doorsturen, moet je dus #page=24 toevoegen aan de pdf-link. Let op: het gaat hier om het paginanummer dat in de pdf-lezer wordt getoond, niet om het (mogelijk afwijkende) paginanummer dat op het document zelf staat.

Dit werkt wel alleen in webbrowsers met een ingebouwde pdf-lezer. Als je op een mobiel apparaat een pdf-link met zo'n paginaverwijzing downloadt en opent, springt het document helaas niet naar de juiste pagina.

YouTube-video

Op de computer kun je een YouTube-video pauzeren op een bepaald punt, met de rechtermuisknop op de video klikken en kiezen voor Video-URL kopiëren vanaf huidig tijdstip. Hetzelfde kun je overigens doen door op de knop Delen drukken, te kiezen voor Beginnen bij [tijdscode] en de link te kopiëren.

De mobiele app heeft deze opties (vooralsnog) niet. Je kunt dit omzeilen door de YouTube-video te openen via een mobiele browser en deze om te zetten in de desktopversie. Die optie vindt je meestal in het menu dat verscholen zit achter drie puntjes.

Je kunt ook handmatig ?t= achter een videolink plakken, gevolgd door de tijd waarop de video moet beginnen. Als je bijvoorbeeld wilt dat een video meteen na het inladen springt naar één uur, vier minuten en elf seconden, moet je ?t=1h4m11s achter de link typen.

Vink Beginnen bij aan wanneer je wilt dat iemand vanaf een bepaald punt een door jou doorgestuurde YouTube-video bekijkt.


Zelf filmpjes maken voor YouTube?

Dan is een vlogcamera misschien iets voor jou

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus – Mooi ogen is niet genoeg
© Rens Blom
Huis

Review Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus – Mooi ogen is niet genoeg

De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een midrange smartphone met een heel fraai ontwerp, maar hoe zit de binnenkant in elkaar? Biedt dit toestel de beste prijs-kwaliteitverhouding of kun je beter een alternatieve smartphone overwegen? Je leest het in deze review!

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een mooie smartphone met een prachtig scherm. Maar net als met daten geldt: uiterlijk is niet alles, voor chemie dient het innerlijk ook goed te zitten. Die chemie hebben we niet helemaal met deze Xiaomi-telefoon. De accuduur valt ons tegen, de camera's zijn minder dan die van sommige concurrenten en Xiaomi's software(beleid) weet ons ook niet te overtuigen. Voor de 499 euro die Xiaomi vraagt, kunnen wij de Redmi Note 14 Pro Plus moeilijk aanbevelen.

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Scherm
  • Goede hoofdcamera
  • Camera heeft moeite met minder licht
  • Matige accuduur
  • Oude, drukke software krijgt korter updates

Ontwerp

Van buiten is de Redmi Note 14 Pro Plus misschien wel de knapste smartphone in zijn prijssegment. Het scherm beslaat bijna de hele voorzijde van het toestel en loopt gekromd af. Vegen vanaf de randen voelt daarom erg prettig. De smartphone is bovendien voorzien van extra sterk Gorilla Glass Victus 2 – uit duurdere telefoons – én is IP68-gecertificeerd. Dat laatste houdt in dat de smartphone tegen stof en water kan.

©Rens Blom

©Rens Blom

Interessant: de zwarte en blauwe versies van de telefoon hebben een glazen achterkant, terwijl de door ons geteste paarse variant een achterkant van kunstleer heeft. Dat materiaal biedt meer grip en laat geen vingerafdrukken zien. Volgens Xiaomi is de Redmi Note 14 Pro Plus van binnen ook zo ontworpen dat hij minder schade moet oplopen als je hem laat vallen.

Specificaties

Niet alleen het ontwerp van de smartphone maakt ons enthousiast. Het scherm tovert ook een lach op ons gezicht. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er prachtig uit, geholpen door de hoge resolutie (1717 x 1220 pixels), soepele 120Hz-verversingssnelheid en hoge maximale helderheid.

©Rens Blom

Van andere specificaties zijn we minder onder de indruk. Zo is de gebruikte Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3-processor gemiddeld qua prestaties en lijkt die aardig wat stroom te verbruiken. De 5110mAh-accu in de telefoon houdt het namelijk net aan een dag vol. Bij intensief gebruik moet je de Redmi Note 14 Pro Plus al vóór het slapengaan opladen. Dat is onhandig. Opladen kan wel erg snel (van 0 naar 100 in 20 minuten!) maar alleen als je Xiaomi's snellader los koopt. Met een andere usb-c-lader duurt het opladen een stuk langer.

De opslagcapaciteit is met 256 GB wel dik in orde, net als het werkgeheugen van 8 GB. In een duurder model zit 12 GB met liefst 512 GB opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Camera's

Op de achterkant van de Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus vind je drie camera's. Dat zijn een 200megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 2megapixel-macrocamera.

©Rens Blom

Laten we positief beginnen. De hoofdcamera – die je het meest gebruikt – is voor een toestel van deze prijs kwalitatief dik in orde. Althans, bij voldoende (dag)licht. Bij minder licht duurt het langer om een foto te maken, waardoor een enthousiaste kat er vaak bewogen op staat. De Google Pixel 8a – vergelijkbaar geprijsd – heeft een beduidend betere hoofdcamera.

©Rens Blom

Een bewogen foto, bij weinig daglicht.

©Rens Blom

Een beter gelukte foto, ook bij weinig daglicht.

De groothoeklens volstaat, zonder kwalitatief op te vallen. Met deze camera kun je een groter deel van de omgeving vastleggen. Tot slot de macrocamera: die is niet nuttig. Door de lage resolutie van slechts 2 megapixel ogen foto's van heel dichtbij korrelig en niet leuk om te delen met anderen.

De portretmodus valt ons eveneens tegen. De ene keer maakt de camera – via slimme software – het uitgelichte object, persoon of dier te donker, de andere keer oogt de foto wat gladgestreken en simpelweg minder scherp dan een normale foto.

©Rens Blom

©Rens Blom

Software

Tot slot de software. Op de Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is uit de doos Android 14 geïnstalleerd. Wat gek is, want Android 15 is al langere tijd beschikbaar. Vrijwel alle concurrerende smartphones die in de periode van Xiaomi's toestel zijn verschenen, draaien dan ook op Android 15. Xiaomi heeft er nog een upgrade voor nodig.

Wanneer die komt is ons nog niet bekend. Jammer, want het merk biedt al minder lang upgrades dan verscheidende andere merken. Deze Redmi Note-telefoon krijgt drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. Samsung, Motorola, Google en OnePlus garanderen in dit prijssegment langer updates.

En hoewel veel merken niet vies zijn van het tonen van beperkte reclames in hun software, gaat Xiaomi een stapje verder. De HyperOS-softwareschil toont allerlei advertenties, onder andere voor aangeraden apps en games. Xiaomi installeert ook (te) veel apps vooraf op de Redmi Note 14 Pro Plus, wat alles bij elkaar niet de indruk wekt dat je 499 euro hebt afgetikt voor een smartphone.

©Rens Blom

Zonde, want door dat soort ervaringen sneeuwen de handige functies van HyperOS bijna onder. De softwareschil biedt je onder andere de mogelijkheid om allerlei acties uit te voeren via aanpasbare sneltoetsen. De eenhandige modus is ook erg nuttig.

Conclusie: Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus kopen?

De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een mooie smartphone met een prachtig scherm. Maar net als met daten geldt: uiterlijk is niet alles, voor chemie dient het innerlijk ook goed te zitten. Die chemie hebben we niet helemaal met deze Xiaomi-telefoon. De accuduur valt ons tegen, de camera's zijn minder dan die van sommige concurrenten en Xiaomi's software(beleid) weet ons ook niet te overtuigen. Voor de 499 euro die Xiaomi vraagt, kunnen wij de Redmi Note 14 Pro Plus moeilijk aanbevelen. In dit prijssegment raden wij eerder de Motorola Edge 50 Neo, Google Pixel 8a, OnePlus Nord 4 of Samsung Galaxy A55 aan.