Waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen

© Yakobchuk Olena - stock.adobe.com

Waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen

Geplaatst: 14 maart 2023 - 18:28

Aangepast: 15 maart 2023 - 12:51

Marjolein Kats

Oneerlijk: vrouwen moeten meer moeite doen om af te vallen. Hoe komt dat toch? En welk voordeel hebben vrouwen? Lees en huiver...

In dit artikel leggen we je uit hoe het komt dat het voor mannen makkelijker is om snel gewicht te verliezen dan voor vrouwen. We vertellen wat vrouwen eraan kunnen doen om het afvallen te versnellen en hoe een digitale weegschaal kan helpen bij het in de gaten houden van niet alleen je voortgang bij het afvallen, maar ook van je algehele gezondheid.

Waarom mannen makkelijker afvallen

Het is niet eerlijk. Mannen mogen gemiddeld meer calorieën per dag eten (2500 en vrouwen 2000) en dan vallen ze ook nog eens sneller af. Hoe dat komt? Mannen hebben meer spiermassa en vrouwen meer vetweefsel. Spiermassa verbruikt in rust meer energie. Dat betekent dat het kacheltje in een mannenlichaam blijft stoken, terwijl hij bijvoorbeeld liggend op de bank door z'n telefoon scrolt. Dat is meteen de reden waarom mannen meer kunnen en moeten eten om te kunnen functioneren.

mensen trainen in de sportschool

Hormonen

Daarnaast is er nog iets anders dat meespeelt. 'Oestrogeen' is de verzamelnaam voor de 'vrouwelijke' hormonen. Deze zijn in een vrouwenlichaam meer aanwezig dan in een mannenlichaam. En hoe hoger het oestrogeengehalte, hoe meer vocht een lijf vasthoudt. Tijdens de menstruatie piekt dat oestrogeengehalte en kan een vrouw vaak een kilo meer wegen. Ook kan een teveel aan koolhydraten ervoor zorgen dat er meer oestrogeen wordt aangemaakt dan nodig. 

Hup, lekker sporten!

Hier vind je alle benodigdheden om aan de slag te gaan

Door de hoeveelheid van het 'mannelijke' hormoon testosteron in een mannenlichaam maken mannen makkelijker meer spiermassa aan, zonder dat ze daar iets voor hoeven doen. En die spiermassa, meldden we zojuist al even, zorgt voor meer energieverbranding in rust.

Hoe kunnen vrouwen sneller afvallen?

Voor iedereen geldt dat een aanpassing in het eetpatroon naar gezondere voeding een verschil maakt als je wilt afvallen. Het kan daarnaast voor vrouwen helpen om meer aan krachttraining te doen, zodat ze spiermassa behouden. Dat zorgt ervoor dat ze in rust meer energie verbruiken en vet verbranden. Meer en regelmatig sporten dus, luidt het devies. Hoe je het best kunt sporten en met welke sporten je het best kunt afvallen, lees je in dit artikel, waarin sportcoach Patrick van der Oord advies geeft.

Dit streepje hebben vrouwen voor op mannen

Toch is er ook een nadeel voor mannen. Als er sprake is van overtollig vet, gaat dat bij mannen vaak rond de buik zitten, en vet in de buikholte is het meest gevaarlijke vet. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Vet rond heupen en billen heeft daar nauwelijks invloed op, en dat is precies het gebied waar het vet zich meestal bevindt bij vrouwen.

man en vrouwen trainen in de sportschool

© yaroslav astakhov

Profielen op de slimme weegschaal

Om te weten of je echt progressie maakt bij het afvallen, kan een slimme weegschaal helpen. Zo'n weegschaal meet niet alleen je gewicht, maar ook vetpercentage en spier- en botmassa, en houdt bovendien rekening met verschillende profielen, bijvoorbeeld of je man of vrouw bent. Daarnaast berekent deze weegschaal je BMI (Body Mass Index). Zo kun je je algehele gezondheid beter in de gaten houden.

0

Powered by

logo

Op een slimme weegschaal kun je dus verschillende profielen instellen, zodat zowel jij als je partner of het zelfs hele gezin er gebruik van kunnen maken. Meet daarnaast ook je buikomvang met een meetlint voor het complete plaatje. Al deze resultaten bij elkaar geven een indicatie van hoe het met je gezondheid is gesteld en of je voortgang maakt met afvallen. 

Op de lange termijn zou het verschil tussen resultaten van afvallen bij mannen en vrouwen overigens niet zo veel uitmaken. Vrouwen moeten helaas alleen wat meer geduld hebben. En vooruit: meer bewegen.

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten