Wat is een slimme weegschaal?
Een standaard weegschaal weegt, niks meer en niks minder. Een slim exemplaar gaat een stap verder en meet meer dan gewicht alleen. Bovendien worden de meetgegevens in een mobiele app bewaard, zodat trends en andere zaken zichtbaar worden.
Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier. In dit afvaldossier vind je artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten waarmee je je voortgang kunt monitoren en die je helpen gemotiveerd te blijven.
Meer dan gewicht
De slimme weegschaal meet niet alleen je gewicht, maar meestal ook de vet- en spiermassa in je lijf. Dit gebeurt door middel van kleine stroompjes. Om die meting te laten slagen, moet je wel met blote voeten op de weegschaal gaat staan, anders werkt het niet. Wel is het zo dat, wanneer er alleen via de voeten gemeten wordt, er nooit een compleet beeld zal ontstaan. Vandaar dat de meer uitgebreide slimme weegschalen ook een hendel (module) hebben die je moet beetpakken met je handen.
Door al die extraatjes is een slimme weegschaal duurder dan een ‘dom’ exemplaar (maar gelukkig ook niet heel veel meer tegenwoordig!). Of je ook echt een zeer uitgebreide meting wilt uitvoeren waarbij niet alleen een voeten- maar ook een handensensor aanwezig is, is een afweging die je voor jezelf moet maken. Aanschafprijs kan dan zeker een rol spelen. Verder moet je je bedenken dat meten via alleen voeten weliswaar geen totaalbeeld geeft, maar wel degelijk trends laat zien. Het is dus niet zo dat alleen voeten meten helemáál niks zegt.
Volg de trend
En die trendmeting, dat is nu net de grote kracht van de slimme weegschaal. In dat opzicht kan het een hulpmiddel zijn als je met een dieet bezig bent. In de app kun je dan – als het een beetje meezit – zien dat het de goede kant opgaat met je gewicht en aanpalende vethuishouding. Soms lijkt het ook alsof je tijdens een dieet ineens geen gewicht meer verliest. Blijkt in zo’n geval dat je vetpercentage wél afneemt, dan is er in zo’n geval nog altijd niks negatiefs te melden. Je lijf houdt dan simpelweg meer vocht vast. Dat soort ‘geruststellende’ feiten houden je wellicht meer gemotiveerd tijdens je persoonlijke afvalrace.
©Olivier Le Moal
Wifi of bluetooth
Gegevens van de slimme weegschaal worden draadloos via wifi of bluetooth naar je smartphone gesynct. Controleer dus voordat je je beoogde slimme weegschaal gaat kopen, of er voor jouw smartphone (iOS of Android) een app is. Zo niet, dan moet je een alternatief zoeken. Kijk – zoals altijd – ook uit met producten van onbekende merken. De kans is groot dat de support daarvoor ver onder de maat is, waarbij we dan vooral doelen op de beschikbaarheid van een recente app en het bijhouden daarvan middels updates. Voor de rest maakt de methode van gegevensoverdracht – het genoemde bluetooth of wifi – niet bijzonder veel uit. Het gaat om maar heel kleine hoeveelheden data en die kunnen ook moeiteloos afgehandeld worden door bluetooth.
BMI
Veel apps melden ook je BMI. Dat is een rekenwaarde die aangeeft of je onder- of overgewicht hebt. Daarvoor wordt een simpele formule gebruikt, oorspronkelijk bedacht voor het snel statistisch categoriseren van mensen. In dat laatste zit hem ook meteen het nadeel van de methode: er wordt geen rekening gehouden met de réden van het lichaamsgewicht. Zet je een zware sporter – zwaar door gekweekte spiermassa, that is – op de weegschaal en wordt vervolgens de BMI berekend, dan zal de sporter wellicht als obese geclassificeerd worden. Voor iemand die gewoon dik is vanwege een overdaad aan vet, werkt de formule wel correct. Een gezonde BMI-waarde ligt voor volwassenen tussen de 18,5 en 25. Tussen de 25 en 30 is sprake van overgewicht en alles boven de dertig staat gelijk aan ernstig overgewicht (obesitas). Het is geen slecht idee om die waarden inderdaad als richtlijnen aan te houden. Tenzij je dus een sporter met veel spiermassa bent, bijvoorbeeld. Of als je huisarts heel expliciet aangeeft dat een specifieke BMI-waarde voor jou om wat voor reden dan ook oké is.
Nauwkeurigheid
Blijft over de nauwkeurigheid van de slimme weegschaal. Die is vanzelfsprekend afhankelijk van het weegmechanisme. Maar ook van het moment van wegen. Heb je bijvoorbeeld te weinig vocht in je lijf (een dag te weinig gedronken), dan meet de weegschaal een hogere lichaamsweerstand en concludeert daaruit dat er een hoger vetpercentage dan daadwerkelijk aanwezig is. Ook direct na het eten zullen meetwaarden minder nauwkeurig zijn, net zoals bijwegen direct na het sporten. Meest praktisch is om een vast weegmoment op de dag in te bouwen, waarbij het het verstandigst lijkt om te wegen in de ochtend direct na het opstaan. Verder geldt dat de slimme weegschaal een consumentenproduct is, en nooit professionele meetmethodieken- en procedures kan evenaren. Om bijvoorbeeld echt betrouwbaar een vetmassa te bepalen wordt in het ziekenhuis een zogeheten DEXA-scan uitgevoerd- (waarbij DEXA staat voor Dual X-Ray Absorptiometry). Je moet de slimme weegschaal dan ook vooral zien als een persoonlijke trendmeter en niet als een nauwkeurig wetenschappelijk meetapparaat. Als trendmeter kan het apparaat echter goede ondersteunende diensten voor een dieet of iets dergelijks zijn!
Veiligheid
Vanzelfsprekend zijn slimme weegschalen voor de meeste mensen veilig om te gebruiken. Wel wordt geadviseerd ze niet te gebruiken als je een pacemaker hebt of wanneer je zwanger bent. In het eerste geval kunnen de meetstroompjes die door de weegschaal gebruikt worden mogelijk storingen veroorzaken in een pacemaker. Vraag bij twijfel even na bij de huisarts, dan zit je altijd safe!
Bekijk hier het aanbod weegschalen op Bol.com en gebruik de filters om aan te geven welke slimme functies je zoekt.