Help! Ik wil afvallen. Waar begin ik?

© adrian_ilie825 - stock.adobe.com

Help! Ik wil afvallen. Waar begin ik?

Geplaatst: 2 januari 2023 - 13:03

Aangepast: 15 maart 2023 - 12:34

Marjolein Kats

Je bent nu écht vastberaden: jij wilt afvallen. Maar waar moet je beginnen? Anders eten of crashdiëten? Bootcampen of wandelen? ID.nl zet voor je op een rij wat je in de basis nodig hebt om blijvend gewicht te verliezen.

Ook interessant voor jou: Moet ik afvallen? En zo ja, hoeveel dan?

Gezonde voeding

Zorg dat je gezond eet. Voeding is misschien wel het belangrijkste aspect als je met afvallen aan de gang gaat. Dat begint met op een rijtje zetten hoe het nu gaat. Wat is jouw eetgedrag? Zijn er momenten waarop je veel eet en welke zijn dit dan (en waarom)? Hoeveel calorieën krijg je eigenlijk binnen per dag? Inzicht krijgen is de eerste stap. Dan weet je ook wat je moet veranderen om blijvend af te vallen.

Er zijn handige apps die jou daarbij kunnen helpen, zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum. Het kost even wat tijd om ze dagelijks in te vullen, maar vervolgens geeft de app je ontzettend veel inzicht in wat je eet en hoeveel je eet. Dat kan confronterend zijn. Maar het maakt je ook bewust van je eetgedrag en daardoor ben je meer geneigd er beter op te letten.

De Eetmeter van het Voedingscentrum is een app die je kunt gebruiken om bij te houden wat je per dag binnenkrijgt.

© AK | ID.nl

De Eetmeter van het Voedingscentrum is een app die je kunt gebruiken om bij te houden wat je per dag binnenkrijgt.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding betekent een volwaardige voeding. Daarmee bedoelen we dat je alle bouwstoffen die je nodig hebt gedurende de dag binnenkrijgt. De bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kan je daarbij helpen. Daarin zie je precies wat de meest optimale combinatie is van producten die zorgen voor de juiste voedingsstoffen en genoeg energie tijdens je dag.

Extreme (crash-)diëten waarin je jezelf gaat uithongeren, zijn geen oplossing. Sterker nog, op de lange termijn hebben ze meestal geen blijvend effect en komen al die kilo's er gewoon weer terug aan. Het Voedingscentrum adviseert af te vallen door gezonder en minder te eten.

Voldoende variatie in je voeding is daarbij belangrijk, zodat je alles binnen krijgt wat je nodig hebt aan voedingsstoffen. Het beste dieet voor blijvend gewichtsverlies is dus geen streng dieet, maar een gezonde leefstijl waarbij je gezond en niet teveel eet, regelmatig beweegt en zorgt voor voldoende ontspanning.

Bewegen

Bewegen is ontzettend goed voor je mindset. Het geeft energie en zorgt ervoor dat je beter op gewicht blijft. Hoe kun je hier het beste mee starten? Maak een realistisch doel voor jezelf en begin samen met een vriend of vriendin, of een collega, zodat je elkaar gemotiveerd kunt houden.

Volgens Gezondheidsnet.nl, een consumentenwebsite over gezondheid, werkt veel lichte oefeningen doen, veel herhalingen en tussendoor rust nemen het beste. Omdat je spieren pas na de training, tijdens rust, worden opgebouwd, is het goed om jezelf voldoende rust en ontspanning te gunnen na het sporten. Eiwitten helpen bij spieropbouw.

Heb je weinig conditie? Zakt de moed je al in de schoenen als je denkt aan uren zweten in de sportschool? Een half uurtje per dag wandelen is ook bewegen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld de Ommetje-app van de Hersenstichting installeren. Zwemmen is een fijne sport waarbij je al je spieren gebruikt maar je gewrichten niet belast. En yoga is er voor alle niveaus. Yoga helpt ook nog eens om beter te ontspannen. Via YouTube is er een groot gratis aanbod aan korte yoga-workouts. Tip: voor rond een tientje kun je bij Bol.com al een speciaal yogamatje aanschaffen.

De Ommetje-app is een stok achter de deur wanneer je regelmatig wilt gaan wandelen.

© AK | ID.nl

De Ommetje-app is een stok achter de deur wanneer je regelmatig wilt gaan wandelen.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Mindset en valkuilen

Je mindset is superbelangrijk. Die bepaalt of jij het vol gaat houden of niet. Wat kan helpen, is zorgen dat je inzicht krijgt in je valkuilen. Zodat je beter voorbereid bent op het moment dat het moeilijk wordt. Lees in het artikel Afvallen? Zo houd je het wel vol meer over je mindset.

Afvallen vanwege gezondheidsredenen?

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Het helpt bij het blijvend aanpassen van je voeding- en beweegpatroon. Er zijn verschillende GLI-programma’s. Een GLI kan worden gegeven door leefstijlcoaches, diëtisten en fysio- of oefentherapeuten.

Mensen met een BMI* vanaf 25 die een verhoogd risico hebben op één of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2, of mensen met een BMI vanaf 30 kunnen een GLI krijgen. Het wordt door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket vergoed als het is opgenomen op de website van Loket gezond leven van het RIVM. De huisarts kan vaststellen of je het nodig hebt en je doorverwijzen.

*BMI staat voor Body Mass Index. De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten