Afvallen? Gebruik een smartwatch

Afvallen? Gebruik een smartwatch

Connected health

Geplaatst: 1 oktober 2022 - 12:09

Daan Doedens

Gewicht verliezen is altijd lastig. Het kost flink wat motivatie om jezelf ertoe te zetten je aan je strakke regime te houden. Een smartwatch kan je daarbij helpen. Je kunt doelen stellen, je progressie bijhouden en meldingen krijgen als je te lang stilzit. Zo kun je afvallen met een smartwatch.

Alles begint bij bij het stellen van de juiste doelen. Dat kan van alles zijn: een streefgewicht, de hoeveelheid verbrande calorieën per dag, het aantal keer dat je sport in de week, wees creatief. Begin rustig: niemand is erbij gebaat een onrealistisch doel na te jagen. Denk in kleine stapjes vooruit, bijvoorbeeld wat je de komende maand wilt gaan doen en waar je aan het eind van de maand wilt staan. Vaak kun je in de app van je smartwatch doelen stellen, maar er zijn ook externe apps die je eraan kunt koppelen. Probeer het een en ander uit en kijk wat voor jou het best werkt.

Stappen tellen

Lang voordat smartwatches en fitnesstrackers groot waren, bestonden er al stappentellers. Een stappenteller is ideaal om in kleine stapjes – letterlijk – aan je gewicht te werken. Wandelen doet wonderen voor het verbranden van calorieën. Je hoeft niet elke dag hard te lopen of in de sportschool te zitten om aan je gewicht te werken; met een dagelijkse wandeling kom je al een heel eind. Smartwatches en fitnesstrackers raden vaak 10.000 stappen per dag aan. Dat klinkt als heel veel, maar met een tripje naar de supermarkt, een heen-en-weertje naar de school van je kinderen en een halfuurtje in de buitenlucht kom je al een heel eind. En je hoeft er zelf niet over na te denken, want je smartwatch houdt alles voor je bij.

Verbrande calorieën

Calorieën is het toverwoord als het gaat om afvallen. Calorieën zorgen voor energie, maar als je ze wel tot je neemt en niet gebruikt, hopen ze zich op, met extra gewicht tot gevolg. Het is dus zaak om minstens net zo veel calorieën te verbranden als je binnenkrijgt, en als je wilt afvallen zelfs een beetje meer. Smartwatches hebben vaak een algoritme ingebouwd, een soort rekensommetje op basis van je geslacht, lengte, gewicht en natuurlijk je bezigheden. Je geeft zelf in de app aan hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt (dat staat altijd op de verpakking van je voedsel) en de app rekent op basis van je sportgedrag uit hoeveel je ongeveer verbrandt.

Hartslagmeter

Ook je hartslag is een prima graadmeter als je gewicht wilt verliezen. Mensen met overgewicht hebben vaak een hogere hartslag: het lichaam moet harder werken om bepaalde taken uit te voeren. Houd dus vanaf het moment dat je je smartwatch omdoet je hartslag bij. Dat kan doorlopend, maar dat doet geen wonderen voor de batterijduur. Vaak kun je steekproefsgewijs (bijvoorbeeld elke vijftien minuten) een momentopname laten maken. Als je gezond leeft en veel beweegt, zul je zien dat je gemiddelde hartslag in rust na verloop van tijd lager wordt – een teken dat je op de goede weg bent!

Beweegsignalen

Bijna elke smartwatch heeft een functie waarmee je een signaal kunt krijgen als je te lang niet beweegt. In een smartwatch zit een bewegingssensor, die ziet of je beweegt of stilzit. Zit je te lang stil, standaard vaak een uur, dan krijg je een melding op je smartwatch. Sta op, ga even de was ophangen, maak een wandeling of pak een setje sit-ups mee. Als je elk uur even beweegt, ben je al snel op de goede weg.

Gewicht bijhouden

Maar uiteindelijk valt of staat alles natuurlijk bij je echte, gemeten gewicht. Het is handig om dat op gezette tijden bij te houden in de app van je smartwatch. Pak een vast tijdstip, het liefst ’s ochtends vroeg nadat je naar het toilet bent geweest, maar vóórdat je iets eet. Je gewicht fluctueert van dag tot dag, dus als je elke week een momentopname maakt, is dat ruim voldoende. Als je je aan je bewegingsritme houdt, dagelijks aan je stappen komt en even opstaat als je smartwatch dat van je vraagt, zul je zien dat je zonder al te veel inspanningen toch snel gewicht kunt verliezen.

Op zoek naar een smartwatch of fitnesstracker om af te vallen? Hier vind je de nieuwe modellen op een rij!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000