Energie besparen met het nieuwe energieweerbericht

Energie besparen met het nieuwe energieweerbericht

Geplaatst: 31 oktober 2022 - 08:31

Aangepast: 27 juli 2023 - 10:42

Annemarie Korevaar

Het weer heeft invloed op de hoeveelheid energie die we verbruiken én op het soort energie – duurzaam of fossiel. Je kunt het weer dus in gunstige zin voor je laten werken. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Om je daarbij te helpen, is er nu elke week het energieweerbericht.

Weervrouw Helga van Leur is vanaf deze week elke week online te zien met het Energieweerbericht. In een kort filmpje loopt ze door de weersvoorspelling van de komende week heen. Naast temperatuur en verwachte regen laat ze ook – en daar draait het hier om - de verwachte hoeveelheid zonne- en windenergie zien. Ook geeft ze tips, bijvoorbeeld op welke momenten je kunt besparen op de verwarming of op welke tijdstippen je de wasmachine het best kunt aanzetten wanneer je duurzaam bezig wilt zijn.

Tip: als je een nieuwe wasmachine nodig hebt, kies dan een zo zuinig mogelijk model. Bij Bol.com zie je hier bijvoorbeeld alle wasmachines met energielabel A.

Groen, duurzaam én zuinig omgaan met energie

Je kunt zien wanneer er meer of minder zon dan normaal voor deze tijd wordt verwacht (hoe meer, hoe beter natuurlijk: want als het zonnig is en je laat de gordijnen wijd open, dan hoeft de verwarming niet of minder snel aan), wat de verwachte warmtevraag deze week is én wanneer het waait. Wordt er veel wind verwacht, dan wordt er op die momenten dus veel groene energie opgewekt. Door dan bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten, ben je duurzaam bezig.

“Door groene stroom te gebruiken op momenten dat die er volop is, hoeven de gascentrales minder vaak aan. Dat is winst voor het klimaat en zo zijn we minder afhankelijkheid van het buitenland,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. De NVDE is samen met Gasunie en Tennet initiatiefnemer voor het energieweerbericht. Manon van Beek van Tennet voegt daar nog aan toe dat, als het Nederlandse elektriciteitsverbruik kan meebewegen met de pieken en dalen in duurzaam opgewekte elektriciteit, er minder elektriciteitsinfrastructuur nodig is, waardoor de elektriciteitsnetten efficiënter gebruikt kunnen worden.

Wat is de warmtevraag de komende week?

De rode staafjes laten zien wat de verwachte warmtevraag is ten opzichte van een week eerder.

Bespaar (nog) meer energie met deze tips

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om zuiniger met energie om te gaan. Kijk bijvoorbeeld onze livestream over energieverbruik terug, doe iets met onze tips om water en energie te besparen én lees meer over hoe je zonnestroom optimaal kunt benutten.

Op zoek naar zonenpanelen?

Op Kieskeurig.nl kun je de mogelijkheden bekijken.

P.S. Deze winter echt een trend: enorm grote, warme hoodies, zoals deze bijvoorbeeld bij Amazon.nl.

💡Wil jij zelf ook groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000