ID.nl logo
Wandverwarming: lekker warm in de kamer via je knuffelmuur
© www.warp-systems.nl
Energie

Wandverwarming: lekker warm in de kamer via je knuffelmuur

Terwijl vloerverwarming meestal tijdens de bouwfase wordt aangebracht, bestaat er ook wandverwarming die zelfs bij de meeste renovaties gemakkelijk toepasbaar is. Het systeem werkt ongeveer hetzelfde als vloerverwarming, maar heeft toch wel enkele bijzondere kenmerken. In combinatie met een warmtepomp kun je hiermee zelfs koelen.

Dit artikel in het kort:

  • Wandverwarming wordt direct in de muur geplaatst en geeft gelijkmatige stralingswarmte af.
  • Geschikt voor kleine ruimtes, of plekken waar de vloer niet opengebroken kan worden.
  • Het systeem kan zowel verwarmen als koelen, afhankelijk van het aangesloten apparaat.
  • Wandverwarming biedt voordelen voor de luchtkwaliteit en is ideaal voor mensen met ademhalingsklachten.
  • Er zijn vier varianten: elektrisch, Clip Rail, Speetile en VarioPanel.
  • Sommige systemen, zoals EasyFlex, kunnen zelfs op ronde muren worden aangebracht.
  • Met speciale stickers kun je veilig boren zonder de verwarmingsleidingen te beschadigen.

Lees ook: Subsidie voor warmtepompen gaat in 2025 omlaag (dus misschien is nu kopen een goed idee)

In de muur

Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over de verwarming die ingebouwd is 'in' de muur met waterleidingen of door middel van een elektrische kabel die een zachte temperatuur afgeeft. Daarbij gaan we dus voorbij aan de verwarming die 'tegen' de muur komt, zoals bijvoorbeeld infraroodpanelen of radiatoren. Bij wandverwarming is de muur één grote maar onzichtbare radiator die de warmte gelijkmatig verdeelt. 

Stralingswarmte

Wandverwarming komt van pas in ruimtes waar de vloeroppervlakte te klein is om te verwarmen met vloerverwarming of in ruimtes waarvan je de vloer niet wilt of kunt openbreken. Je vindt bijvoorbeeld de tegels te mooi of je wilt de houten vloer behouden. Net als bij vloerverwarming produceert wandverwarming een aangename stralingsenergie.

Lees ook: Energiebewust stoken? Dit moet je weten over warmteoverdracht

Stralingswarmte verplaatst zich altijd rechtlijnig, net als de stralen van de zon. Het is uiteraard niet de bedoeling is dat je een grote kast plaatst voor de muur met wandverwarming.  

Verwarmen en koelen

De warmte wordt in de muur gebracht door een elektrisch systeem of door leidingen waarin water circuleert. Deze  polyethyleen leidingen zijn geschikt omwille van hun buigzaamheid, duurzaamheid en weerstand tegen hoge temperaturen. Ze worden aangesloten op de cv-ketel of warmtepomp. Die laatste heeft het voordeel dat je dan in de zomer hetzelfde systeem kunt inzetten om de kamer te koelen. Wanneer je de watertemperatuur instelt op 18 graden, kun je tijdens hittedagen de temperatuur van de wand verlagen om de kamertemperatuur drukken. Een wandverwarming is vooral geschikt voor de badkamer doordat die weinig ruimte inneemt. De stralingswarmte zorgt ook dat de handdoeken sneller drogen en het voorkomt schimmelvorming.

©Ground Picture

De wandverwarming die aangesloten is op een warmtepomp kan ingezet worden om te verwarmen en te koelen.

Voordelen van de knuffelmuur

Wandverwarming wordt gelijkmatig afgegeven en voelt net als vloerverwarming erg behaaglijk. Bepaalde producenten spreken zelfs over een knuffelmuur. De lucht binnenshuis blijft vrij van wervelingen en tocht, terwijl tegelijkertijd de natuurlijke luchtvochtigheid behouden blijft. Convectoren en radiatoren verwarmen vooral de lucht binnenskamers en de luchtcirculatie verspreidt ook stofdeeltjes. Deze oplossing is dus prima geschikt voor mensen met luchtwegenaandoeningen. Daarbij functioneert wandverwarming op erg lage temperaturen. Bovendien heeft de wandverwarming een snelle reactietijd, omdat het in een dunne laag (20 mm tot 27 mm) wordt afgewerkt. 

Nat of droog

Men maakt niet alleen het onderscheid tussen een elektrisch en watergedragen systeem, maar ook tussen een nat en droog systeem. Het eerste betekent dat het wordt afgewerkt met een natte stuclaag die over en door de leidingen van het systeem zal hechten. Bij een droog systeem werkt men met panelen die op rails worden geschroefd.  

Vier varianten 

Bij Climatrix hebben ze vier varianten. 

  • De elektrische variant bestaat uit een glasvezellaag waarop de elektrische kabel wordt bevestigd. Deze elektrische matten zijn verkrijgbaar in oppervlaktes tot 14 vierkante meter. Op de mat kan dan een egalisatielaag of tegellijm worden aangebracht. Bij dit systeem hoort altijd een thermostaat en een sensor. 

  • Clip Rail is een nat systeem, omdat deze verwarming met flexibele kunststofbuis bedekt wordt met pleister of leem. Eerst worden er rails aan de wand bevestigd waar men de flexibele buis klikt. De bochten worden extra ondersteund door kunststof klembochten. Ook hier gebeurt de afwerking door pleister of leem, waarin een wapeningsgaas wordt aangebracht. 

  • Speetile is eveneens een nat systeem waarbij de kunststofmat wordt bedekt met pleister of leem. Je kunt de kunststofmat een beetje uit elkaar trekken, zodat je ze in beperkte mate kunt verlengen tot ze helemaal past. In deze mat klik je de kunststoffen buis waardoor het warme water loopt. Je kunt het volledige systeem aansluiten op de verdeler van de wandverwarming. Dit is een dun systeem. 

  • VarioPanel is een droog systeem. Het bestaat uit gipsplaten waarin de buizen al in de plaat verwerkt zijn. De panelen worden onderaan met elkaar verbonden door middel van een persfitting. De platen van 18 mm dik worden op aluminium studs geschroefd. Daarna vul je de naden tussen de panelen met speciale lijm. 

Ook op ronde muren

Nagenoeg dezelfde droge en natte systemen voor wandverwarming vind je bij Technea.nl. In tegenstelling tot veel andere oplossingen hebben ze hier met EasyFlex een wandverwarmingssysteem dat zelfs kan toegepast worden op ronde vormen. 

©Technea.nl

EasyFlex kan zelfs op ronde vormen aangebracht worden.

DE ACHTERKANT VAN DE MUUR ZORGT VOOR (EEN BEETJE) VERLIES

Bij vloerverwarming verwarmt het afgiftesysteem de vloer en om te vermijden dat het beton daaronder ook een deel van de energie onttrekt, gebruikt men een dikke laag isolatie. Op welke manier vermijdt men bij wandverwarming dat de achterkant van de muur warmte uitstraalt naar onverwarmde kamer of een buitenmuur? De woordvoerder van Climatrix voert aan dat het verwarmingssysteem heel dicht aan de oppervlakte ligt van de kamer die de energie nodig heeft. Er zal altijd wel  een beetje energieverlies zijn aan de achterkant van de muur. Bij een droog systeem is het wel mogelijk om nog een extra isolatie- of reflectielaag aan te brengen onder de aluminium studs.

Warp Systems

We bekijken ook de systemen van Warp Systems uit Nieuwveen. Hier verzekeren ze ons dat alle wandverwarmingssystemen door een handige doe-het-zelver kan worden aangebracht. Het SpeeTile-systeem komt met instructievideo's, een handleiding en een gratis legplan. Je kunt het natuurlijk ook laten installeren door een plaatselijke installateur. 

  •  SpeeTile vertrekt van modulaire dunne matten die weinig ruimte innemen. SpeeTile heeft een open structuur, zodat de natte stuclaag prima zal hechten. Eenmaal uitgehard geeft dit systeem zelfs extra stabiliteit aan de stuclaag om scheuren te voorkomen. De Duitse stucproducent Knauf heeft dit systeem trouwens gecertificeerd. De SpeeTube-verwarmingsbuizen liggen direct onder het oppervlak en geven snel hun temperatuur af. Je moet de wandverwarming dus niet dag en nacht laten draaien zoals bij vloerverwarming.  

©Slavomir Valigursky -stock.adobe.com

De verwarmingsbuizen liggen direct onder het oppervlak en dat geeft wandverwarming een hoge reactiesnelheid.

  • SpeeTwall DryFix en Dry Fix is een droogbouw wandsysteem dat vertrekt van kunststof matten, die standaard 120 bij 80 centimeter zijn. Daarop worden  aluminium warmtegeleidingsprofielen geplaatst en daarin past de SpeeTube10 verwarmingsbuis. Hierop worden gipsplaten bevestigd met gipsplaatschroeven. De opbouwhoogte is slechts 27 mm en kan direct afgewerkt worden met gipsplaten zonder droogtijd.  

©ARIE BON FOTOGRAFIE

In het droogbouw wandsysteem SpeeTwall DryFix worden de kunststof leidingen in aluminium geleidingsprofielen geklikt.

GATEN BOREN IN DE WARMTEMUUR

Kun je met een gerust hart een gat in de warmtemuur boren? Jazeker, daar bestaan hulpmiddelen voor, zoals de SpeeTrace warmtedetectiesticker. Het gaat om een speciaal ontwikkelde warmtefolie die bij 28 graden van kleur verandert. Eerst zet je de verwarming van de wand uit en je laat deze afkoelen. Daarna zet je wandverwarming weer aan op een hoge temperatuur. Vervolgens plak je de warmtedetectiesticker op de plaats waar je het gat wilt boren. De sticker zal de locatie waar de leidingen van het systeem zitten met groen markeren. Daar mag je dus niet boren. De sticker blijft zwart op de plekken tussen de leidingen waar je wel mag boren.

 

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: