Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Geplaatst: 11 november 2023 - 08:45

Aangepast: 12 november 2023 - 13:25

Monique van Beekhoven

De stijgende energieprijzen hebben er misschien ook bij jou thuis voor gezorgd dat je bewuster omgaat met het gebruik van elektrische apparaten. Van de wasdroger weten we wel dat het een echte energievreter is, maar hoe zit het met andere apparaten in huis? Hieronder vind je een lijstje van apparaten die stiekem meer stroom verbruiken dan je denkt.

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Quooker heetwaterkraan

© Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan

Dit apparaat is er zo eentje in de categorie ‘als je ‘m eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder’. De kraan die meteen zorgt voor kokend water is handig, maar tegelijkertijd prijzig. De Quooker moet het water namelijk niet alleen koken, maar ook op temperatuur houden – en dat laatste kost 10 joule per seconde en 87 kWh per jaar. Met de huidige stroomprijs van gemiddeld 0,40 euro per kWh loopt dat op tot bijna 35 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

Devolo WiFi 6 Repeater 3000.

2. Wifi-versterker

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en pubers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er meestal 24/7 in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh à 35 euro, en dan hebben we het er nog maar over één exemplaar. Reken maar uit…

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is, terwijl je het verschil waarschijnlijk niet eens goed ziet. Kijk op Kieskeurig.nl energiezuinige televisies bij de Black Friday-aanbiedingen.

0

Powered by

logo

Kan je tv wel een upgrade gebruiken?

Kijk dan hier vast voor de beste Black Friday-aanbiedingen!

Koelkast in garage

© Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Ben jij een van die Nederlanders die een extra koelkast in de garage of bijkeuken heeft omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie. Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken. Energiezuinige koelkasten vind je op de speciale Black Friday pagina met aanbiedingen.

0

Powered by

logo

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk hier vast alle Black Friday-aanbiedingen!

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000