Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk

© PXimport

Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk

Geplaatst: 26 januari 2017 - 12:58

Aangepast: 14 december 2022 - 14:30

Robbin Ooijevaar

Iedereen die met Windows 10 werkt, herkent de kleine irritaties. Denk aan Windows-updates waardoor je systeem automatisch opnieuw opstart of OneDrive dat je overal tegenkomt. Vaak ligt de schuld niet eens bij Microsoft. Zo zijn er programma’s die ongevraagd icoontjes op je bureaublad plaatsen of zichzelf automatisch laten starten waardoor je systeem vertraagt. Dat Windows 10 gebruiksvriendelijk kan zijn of worden, laten we je hier zien

01 Beperkte accuduur

Sommige laptops werken uren op een volle accu, bij een ander is het na een half uurtje afgelopen. Je accu is sneller leeg als je video’s kijkt dan wanneer je surft op internet, daar valt weinig aan te doen. Als je vindt dat je accu te snel leeg raakt, kun je wel je energieprofiel optimaliseren. Trek je stroomstekker los en ga naar Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer. Je ziet je beschikbare energieprofielen. Klik op Energiebesparing en pas de helderheid van je scherm aan met de schuifregelaar. Je beeldscherm is een grootverbruiker van de accu.

Media has no description

© PXimport

02 Energieprofiel aanpassen

Klik op De schema-instellingen wijzigen om een energieprofiel te optimaliseren. Je kunt aangeven na hoeveel minuten je systeem de slaapstand moet activeren of je beeldscherm automatisch mag uitschakelen. Laat je scherm na één minuut uitschakelen en zet de slaapstand op vijf minuten. Klik op De geavanceerde energie-instellingen wijzigen voor extra opties. Als je een harde schijf hebt kun je deze al na twee minuten laten uitschakelen. De harde schijf wordt vanzelf weer actief als dat nodig is. Bij Batterij stel je in wat er moet gebeuren als je accu bijna leeg is. Bij een defecte accu kan je systeem zomaar uitvallen. Bij Actie bij laag batterij niveau kun je instellen dat je systeem automatisch overschakelt naar de slaapstand. Het percentage van je acculading wanneer dit gebeurt stel je in bij Laag batterijniveau.

Media has no description

© PXimport

03 Extra energiebesparing

Smartphones en tablets hebben een energiebesparende modus om het toestel langer te gebruiken als je even geen lader in de buurt hebt. Ook in Windows 10 is een vergelijkbare instelling aanwezig. In je systeemvak vind je een icoontje genaamd Stroomvoorziening. Het icoontje geeft weer of je laptop oplaadt, opgeladen is of op de accu werkt. Klik op dit icoontje en kies Batterijbesparing. Windows wordt tijdelijk geoptimaliseerd met maar één doel: langer doorwerken op je batterij.

Media has no description

© PXimport

04 Direct doorwerken!

Als je de slaapstand vlot laat activeren om je accu te sparen, treedt een onhebbelijkheid op als je snel wilt doorwerken. Windows toont het aanmeldscherm en je moet je wachtwoord (of pincode) opnieuw intypen. Deze extra stap weerhoudt veel mensen ervan om de slaapstand te gebruiken, maar is gelukkig eenvoudig uit te schakelen. Ga via Windows-toets+I naar de instellingen van Windows 10. Klik op Accounts en kies Aanmeldingsopties. Verander bij Aanmelding vereisen de instelling van Als pc uit slaapstand wordt gehaald naar Nooit.

Media has no description

© PXimport

05 Automatisch aanmelden

We krijgen regelmatig vragen over het aanmelden bij Windows 10. Er wordt om een wachtwoord gevraagd terwijl de computereigenaar de enige gebruiker is, kan dat niet anders? Ja natuurlijk kan dat anders, hoewel er een kanttekening is dat je wel een goed wachtwoord moet instellen (zie kader ‘Windows-wachtwoord’).

Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz gevolgd door Enter. Klik op de gebruiker die je wilt instellen om je automatisch aan te melden bij Windows. Verwijder het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam (…) en bevestig met OK. Bevestig het wachtwoord twee keer en neem de proef op de som door je systeem opnieuw op te starten.

Media has no description

© PXimport

Windows-wachtwoord

Media has no description

© PXimport

06 Administrator

Als je regelmatig software installeert en steeds wordt gevraagd om het wachtwoord van de administrator (beheerder) op te geven, weet je één ding zeker: de gebruiker waarmee je nu bent aangemeld is geen beheerder. Door je gebruikersrol te veranderen, wordt de melding niet meer getoond en krijg je alle rechten die horen bij die van een beheerder. Open Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en kies Accounttype wijzigen. Klik op de gebruiker die je wilt aanpassen: jijzelf. Kies Het accounttype wijzigen om te kijken welk type gebruiker je bent: standaard of administrator. Ben je een standaardgebruiker? Klik dan op Administrator en bevestig met Accounttype wijzigen.

Media has no description

© PXimport

07 Ja, dat mag!

Zelfs als je beheerder bent van je computer, kun je nog steeds het verzoek krijgen om bepaalde acties te bevestigen. Dit kom je bijvoorbeeld tegen als je een Windows-instelling aanpast of iets probeert te installeren. De meldingen zijn bedoeld als extra ‘veiligheidslaag’ voor systeemaanpassingen. Iedereen die zichzelf expert noemt kan de meldingen uitschakelen. Ga naar Configuratiescherm / Gebruikersaccounts / Gebruikersaccounts en kies Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen (UAC). Met een ‘schuifschakelaar’ bepaal je wanneer er een extra bevestiging nodig is.

Media has no description

© PXimport

08 Automatische herstart

Windows Updates zijn essentieel om je computer veilig te houden. Helaas zorgt dit onderdeel soms voor een automatische herstart. Als je niet achter je computer zit, kun je geopende bestanden kwijtraken of een taak wordt afgebroken (als je bijvoorbeeld een film aan het renderen bent of iets downloadt). De automatische updates uitschakelen is niet verstandig, maar met WinAero Tweaker kun je de automatische herstart wel uitschakelen. Start WinAero Tweaker via de rechtermuisknop als administrator. Open Behavior / Disable reboot after updates en plaats een vinkje bij Stop Windows 10 reboots after installing updates.

Media has no description

© PXimport

09 OneDrive

Je bent een liefhebber van OneDrive of je negeert dit onderdeel volledig, een tussenweg is er niet. Behoor je tot de laatste categorie? Dan ligt het voor de hand om OneDrive volledig uit Windows 10 te slopen. Omdat dit niet geheel veilig is, raden we aan om het onderdeel uit te schakelen met Ultimate Windows Tweaker. Klik op Security & privacy en plaats onder Windows een vinkje bij Disable OneDrive. Start je computer opnieuw op en je OneDrive is verdwenen uit de Windows Verkenner.

Media has no description

© PXimport

10 Windows-apps

Erger je je aan de aanwezigheid van apps in Windows 10? Dan kun je deze eenvoudig verwijderen met 10AppsManager. 10AppsManager toont een overzicht van alle Windows 10-apps (bijvoorbeeld Get Skype en 3D Builder). Klik op een app om deze te verwijderen. Gebruik Remove all alleen als je er zeker van bent dat je geen enkele app gebruikt. Selectief apps opnieuw installeren is niet mogelijk, wel kun je alle apps herstellen met Reinstall all.

Media has no description

© PXimport

11 Programma’s updaten

Veel programma’s hebben een automatische updatefunctie, maar zou het niet fijn zijn als je al je software in één keer kunt bijwerken naar de meest recente versies? Het antwoord op deze vraag heeft Patch My PC. Patch My PC ondersteunt veel gratis programma’s en installeert de nieuwste versies automatisch voor je. Centraal patchen werkt niet alleen sneller, het scheelt ook veel hinderlijke onderbrekingen van losse programma’s die mekkeren om een nieuwe versie.

Media has no description

© PXimport

12 Overbodige snelkoppeling

Programma’s hebben de nare eigenschap om een snelkoppeling naar zichzelf te maken op je bureaublad. Vaak overbodig omdat het programma ook via je startmenu snel te vinden is. De snelkoppeling verwijderen is slechts een tijdelijke oplossing. Bij een programma-update wordt de snelkoppeling meestal weer teruggezet. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de updates door Patch My PC te laten regelen. Kijk in het tabblad Options en plaats een vinkje bij Delete desktop shortcuts created by applications.

Media has no description

© PXimport

13 Verkenner

In je browser, op je smartphone en tablet staat ‘multitasken’ centraal. Je hebt meerdere dingen naast elkaar open en kunt eenvoudig schakelen. De Windows Verkenner is wat dit betreft ergens in de jaren negentig blijven hangen. Met Clover geef je de Windows Verkenner een nieuwe superfunctie: tabbladen. De functie werkt hetzelfde als in je browser en maakt het eenvoudig om meerdere locaties gelijktijdig open te hebben.

Media has no description

© PXimport

Opgepast!

Media has no description

© PXimport

14 Langzaam starten

Start je computer langzaam op? Dan is de kans groot dat teveel programma’s zichzelf automatisch starten. Gebruik Autorun Organizer om je opstartproces te optimaliseren. Het programma toont alle programma’s die automatisch actief worden. Loop de lijst door en kies Temporary disable om een onderdeel uit te schakelen. Deze optie is ook weer ongedaan te maken. Met Delay load activeer je een vertraagde start. Schakel geen onderdelen uit die je niet kent.

Media has no description

© PXimport

15 Achtergrond-apps

De standaardapps van Windows 10 zijn bijna altijd actief, ook als je ze nooit gebruikt. Open de instellingen van Windows 10 en kijk bij Privacy / Achtergrond-apps. Schakel alle apps uit waarvan je niet wilt dat ze actief blijven op de achtergrond. Op ons testsysteem moesten we 18 (!) schakelaartjes omzetten om alle apps te deactiveren.

Media has no description

© PXimport

16 Voorkomen

Om te voorkomen dat programma’s zichzelf toevoegen aan het automatische opstartproces van Windows, was het voldoende om extra alert te zijn tijdens installatieprocedures. Tegenwoordig is er bijna geen ontkomen meer aan en activeren programma’s zichzelf automatisch. AnVir Task Manager Free steekt hier een stokje voor. Het programma reageert direct zodra je opstartproces wordt gewijzigd. Vervolgens kun je kiezen voor Allow (toestaan), Delete (verwijderen) of Quarantaine (niet verwijderen, wel uitschakelen). De laatste optie is het veiligst als je automatisch starten wilt voorkomen. Het spreekt voor zich dat sommige programma’s belangrijk zijn om wel automatisch te starten. Denk aan je beveiligingssoftware, cloudsoftware en andere essentiële software die altijd actief moeten zijn.

Media has no description

© PXimport

Overbodig

Als je regelmatig programma’s uitprobeert, weet je dat je altijd alert moet zijn tijdens de installatieprocedure. Hiermee voorkom je dat er ongewenste extra’s worden geïnstalleerd en je bijvoorbeeld akkoord gaat met de installatie van software die je niet nodig hebt. Unchecky is een handig hulpmiddel om vervelende extra’s te voorkomen. Het programma kijkt mee als je iets installeert en verwijdert de overbodige vinkjes alvast voor je.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000