Geen dvd-drive in je laptop of pc? Dit kun je doen!
Tegenwoordig hebben veel laptops en desktopcomputers geen ingebouwde cd- of dvd-speler meer. Kijk maar naar de nieuwste Chromebooks en MacBooks. Het is dus niet meer vanzelfsprekend dat je cd's en dvd's kunt afspelen op je computer. Toch zijn er manieren om dit wel voor elkaar te krijgen. In dit artikel leggen we uit hoe je dvd's kunt afspelen op je pc of laptop, ook als die geen ingebouwde dvd-speler heeft. We geven praktische tips zodat jij straks thuis aan de slag kunt met het afspelen van je dvd-collectie.
1. Rip al je dvd's op een pc
Wil je af van fysieke dvd's en cd's? Dan is het een optie om al je films en muziek te rippen en digitaal op te slaan. Je kunt de geripte bestanden bewaren op een harde schijf of uploaden naar cloudopslag. Een waarschuwing vooraf: technisch gezien overtreed je met het rippen van dvd's en cd's die je al bezit de auteursrechtwet. De kans is klein dat je in de problemen komt zolang je de bestanden alleen voor eigen gebruik ript en niet illegaal verspreidt. Houd er wel rekening mee dat je het op eigen risico doet.
Om dvd's te kunnen rippen heb je een computer met dvd-drive en speciale software nodig. Het is aan te raden dit te doen op een desktop-pc met dvd-drive, als je die tot je beschikking hebt. Een handig programma om dvd's mee te rippen is HandBrake. Om de kopieerbeveiliging van dvd's te omzeilen moet je hieraan wel handmatig het bestand 'libdvdcss-2.dll' toevoegen in de map waar HandBrake is geïnstalleerd. Pas dan kun je beginnen met het rippen van je dvd-collectie.
Een alternatief programma dat je kunt proberen is DVD Rip Pack. Dit is een pakket met diverse hulpprogramma's voor het rippen van dvd's. Zo kun je bijvoorbeeld dvd's omzetten naar kleinere bestandsformaten. Wil je aan de slag met het rippen van dvd's, lees dan onze uitgebreide handleiding. Houd er wel rekening mee dat het een tijdrovend proces is, en dat het behoorlijk wat schijfruimte zal innemen als je tientallen (zo niet honderden) dvd's gaat omzetten. Heb je dit eenmaal gedaan, dan hoef je je echter nooit meer zorgen te maken over het gemis van een dvd-drive in je Macbook of Windows-laptop.
Het is belangrijk te beseffen dat het rippen van dvd's een tijdrovend proces is dat bovendien veel opslagruimte in beslag neemt. Wanneer je al je dvd's hebt gedigitaliseerd, kun je ze overal afspelen met de gratis mediaspeler VLC. Deze speler werkt op vrijwel alle apparaten.
©PXimport
Hoewel VLC wel degelijk begonnen is als krachtige mediaspeler, zijn er door de jaren heen veel functies aan toegevoegd. Zo kun je bestanden converteren, YouTube-video's downloaden en video's opnemen. Grote kans dat je lang niet alle functies benut. Hoog tijd om ze een keertje extra in de spotlight te zetten.
2. Gebruik een externe dvd-drive
De meest voor de hand liggende en eenvoudige oplossing is om een externe dvd-drive aan te schaffen. Dit is een apart apparaatje dat je via USB kunt aansluiten op je laptop. Voor een paar tientjes euro's koop je al zo'n externe dvd-drive. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd de mogelijkheid hebt om oude dvd's en games af te spelen op je moderne laptop, ook al heeft deze zelf geen ingebouwde dvd-speler. Handig dus voor het afspelen van je dvd-collectie of het spelen van klassieke games.
Sluit de externe dvd-drive aan op een usb-poort van je laptop. In de meeste gevallen zal deze dan automatisch worden herkend en kunnen de benodigde drivers worden geïnstalleerd, zodat je de dvd-drive direct kunt gaan gebruiken. Mocht de externe dvd-drive onverhoopt niet automatisch worden gedetecteerd, kijk dan op de website van de fabrikant voor de juiste stuurprogramma's en drivers. Download en installeer deze op je laptop om de dvd-drive alsnog te laten werken.
Tip
Wil je niet teveel geld uitgeven aan een externe drive, dan is een goedkoop alternatief om een dvd-station uit een oude laptop of pc te sleutelen. Haal je de dvd-drive uit je oude computer, dan moet je hiervoor wel even een geschikte behuizing aanschaffen; voor weinig te vinden via diverse webshops. Let er wel op dat deze cover de juiste dikte heeft en geschikt is voor de aansluitingen van jouw dvd-station (SATA/IDE, enz.) Zo heb je relatief goedkoop - en eenvoudig - eigenhandig een externe dvd-drive gebouwd. Hetzelfde kan je overigens doen met een flatline dvd-drive uit een oude laptop.
©PXimport
3. Gebruik een usb-stick of de cloud
Mis je een dvd-drive vooral voor het kopiëren van bestanden en media? Overweeg dan eens om dit voortaan met een usb-stick te doen. Niet alleen gaat dit een stuk sneller dan het branden op een fysiek schijfje, ook zal het je op de lange termijn een hoop geld besparen.
Een andere optie is de cloud. Diensten als Dropbox, SkyDrive, Mega en Google Drive maken het erg eenvoudig om bestanden te uploaden naar hun servers, waarna jij ze op ieder apparaat en overal kunt benaderen. Handig: Je kunt de bestanden ook delen met veel van deze clouddiensten. Wil je slechts incidenteel bestanden versturen, dan is ook het Nederlandse WeTransfer een prima dienst om bestanden (gratis tot maximaal 2 GB) te versturen.
Andere opties zijn DropSend, SendAnywhere en TransferXL, die soms net wat meer capaciteit bieden of bestanden langer voor je bewaren. In een ander artikel wegen we de diverse opties af om bestanden te versturen.