© PXimport
Geen dvd-drive in je laptop of pc? Dit kun je doen!
Het is niet standaard meer mogelijk om cd's of dvd's af te spelen op je desktop of laptop. Kijk maar naar de huidige generatie href="https://techacademy.id.nl/course?courseid=thuiswerken-chromebook&utm_medium=website&utm_source=computer_totaal&utm_campaign=tech_academy_chromebook_online_cursus&utm_content=artikel" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Chromebooks</a> en MacBooks. Wil je dus een filmpje kijken, dan wordt dat lastig zonder streamingdienst. Wat kun je doen als je toch dvd's wilt afspelen op je pc of laptop?
1. Rip al je dvd's op een pc
Wil je helemaal niets meer te maken hebben met die (ouderwetse) schijfjes, dan is een goede optie om al je films te rippen en digitaal op te slaan; of dit nou op een harde schijf is of in de cloud.
Even een waarschuwing vooraf: De politie zal echt niet direct je deur intrappen omdat je wat dvd's aan het rippen bent die je al in je bezit hebt, maar technisch gezien breek je wel de auteurswet. Maar zolang je geen films via BitTorrent verspreidt of kopieën verkoopt, geldt het als 'fair use'.
Om dvd's om te zetten naar een videobestand, moet je uiteraard wel over een dvd-drive beschikken en de benodigde software om het proces uit te voeren. Je kunt dit dan ook het beste op een desktop-pc doen, als je die hebt staan natuurlijk.
Een handig programma om dvd's te rippen is HandBrake. Je zult dan nog wel om de beveiliging van de dvd's heen moeten. Dit doe je door handmatig een bestand met de naam libdvdcss-2.dll toe te voegen aan de map waarin Handbare geïnstalleerd staat. Pas dan kun je de dvd's gaan rippen.
Vind je HandBrake toch geen prettig programma, dan kun je ook DVD Rip Pack proberen. Daarmee heb je in één keer de nodige gereedschappen bij elkaar. De bundel bevat onder andere enkele versies van het bekende DVD Shrink (om bijvoorbeeld van een dvd9 een dvd5 te maken), software om te werken met image-bestanden (iso) en programma’s voor het bewerken van VOB-bestanden.
Wil je aan de slag met het rippen van dvd's, lees dan onze uitgebreide handleiding. Houd er wel rekening mee dat het een tijdrovend proces is, en dat het behoorlijk wat schijfruimte zal innemen als je tientallen (zo niet honderden) dvd's gaat omzetten. Heb je dit eenmaal gedaan, dan hoef je je echter nooit meer zorgen te maken over het gemis van een dvd-drive in je Macbook of Windows-laptop.
Om de bestanden af te spelen, dien je - afhankelijk van de bestandsvorm waarin je hebt geconverteerd - wel een geschikte mediaplayer te hebben. Wij raden VLC aan; een gratis mediaspeler die niet alleen alle videobestanden kan afspelen, de software is ook nog eens beschikbaar voor smartphones en tablets. Handig dus als je al je bestanden in de cloud hebt staan, en ze ook op je mobiele apparaten wilt bekijken.
© PXimport
2. Gebruik een externe dvd-drive
De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om gewoon een externe dvd-drive te kopen. Voor een paar tientjes haal je al zo'n kastje in huis, waardoor je dus altijd iets achter de hand hebt wanneer je bijvoorbeeld een oude film op je moderne laptop wilt kijken, of die klassieke game nog eens wilt spelen.
Sluit de externe dvd-drive aan op een usb-poort van je laptop, waarna deze waarschijnlijk direct zal werken nadat de benodigde drivers automatisch zijn geïnstalleerd. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet het geval zijn, surf dan even naar de website van de fabrikant en download de benodigde drivers voor de hardware.
Tip
© PXimport
3. Gebruik een usb-stick of de cloud
Mis je een dvd-drive vooral voor het kopiëren van bestanden en media? Overweeg dan eens om dit voortaan met een usb-stick te doen. Niet alleen gaat dit een stuk sneller dan het branden op een fysiek schijfje, ook zal het je op de lange termijn een hoop geld besparen.
Een andere optie is de cloud. Diensten als Dropbox, SkyDrive, Mega en Google Drive maken het erg eenvoudig om bestanden te uploaden naar hun servers, waarna jij ze op ieder apparaat en overal kunt benaderen. Handig: Je kunt de bestanden ook delen met veel van deze clouddiensten. Wil je slechts incidenteel bestanden versturen, dan is ook het Nederlandse WeTransfer een prima dienst om bestanden (gratis tot maximaal 2 GB) te versturen.
Andere opties zijn DropSend, SendAnywhere en TransferXL, die soms net wat meer capaciteit bieden of bestanden langer voor je bewaren. In een ander artikel wegen we de diverse opties af om bestanden te versturen.