ID.nl logo
Geen dvd-drive in je laptop of pc? Dit kun je doen!
© PXimport
Zekerheid & gemak

Geen dvd-drive in je laptop of pc? Dit kun je doen!

Tegenwoordig hebben veel laptops en desktopcomputers geen ingebouwde cd- of dvd-speler meer. Kijk maar naar de nieuwste Chromebooks en MacBooks. Het is dus niet meer vanzelfsprekend dat je cd's en dvd's kunt afspelen op je computer. Toch zijn er manieren om dit wel voor elkaar te krijgen. In dit artikel leggen we uit hoe je dvd's kunt afspelen op je pc of laptop, ook als die geen ingebouwde dvd-speler heeft. We geven praktische tips zodat jij straks thuis aan de slag kunt met het afspelen van je dvd-collectie.

1. Rip al je dvd's op een pc

Wil je af van fysieke dvd's en cd's? Dan is het een optie om al je films en muziek te rippen en digitaal op te slaan. Je kunt de geripte bestanden bewaren op een harde schijf of uploaden naar cloudopslag. Een waarschuwing vooraf: technisch gezien overtreed je met het rippen van dvd's en cd's die je al bezit de auteursrechtwet. De kans is klein dat je in de problemen komt zolang je de bestanden alleen voor eigen gebruik ript en niet illegaal verspreidt. Houd er wel rekening mee dat je het op eigen risico doet.

Om dvd's te kunnen rippen heb je een computer met dvd-drive en speciale software nodig. Het is aan te raden dit te doen op een desktop-pc met dvd-drive, als je die tot je beschikking hebt. Een handig programma om dvd's mee te rippen is HandBrake. Om de kopieerbeveiliging van dvd's te omzeilen moet je hieraan wel handmatig het bestand 'libdvdcss-2.dll' toevoegen in de map waar HandBrake is geïnstalleerd. Pas dan kun je beginnen met het rippen van je dvd-collectie.

Een alternatief programma dat je kunt proberen is DVD Rip Pack. Dit is een pakket met diverse hulpprogramma's voor het rippen van dvd's. Zo kun je bijvoorbeeld dvd's omzetten naar kleinere bestandsformaten. Wil je aan de slag met het rippen van dvd's, lees dan onze uitgebreide handleiding. Houd er wel rekening mee dat het een tijdrovend proces is, en dat het behoorlijk wat schijfruimte zal innemen als je tientallen (zo niet honderden) dvd's gaat omzetten. Heb je dit eenmaal gedaan, dan hoef je je echter nooit meer zorgen te maken over het gemis van een dvd-drive in je Macbook of Windows-laptop.

Het is belangrijk te beseffen dat het rippen van dvd's een tijdrovend proces is dat bovendien veel opslagruimte in beslag neemt. Wanneer je al je dvd's hebt gedigitaliseerd, kun je ze overal afspelen met de gratis mediaspeler VLC. Deze speler werkt op vrijwel alle apparaten.

©PXimport

Hoewel VLC wel degelijk begonnen is als krachtige mediaspeler, zijn er door de jaren heen veel functies aan toegevoegd. Zo kun je bestanden converteren, YouTube-video's downloaden en video's opnemen. Grote kans dat je lang niet alle functies benut. Hoog tijd om ze een keertje extra in de spotlight te zetten.

2. Gebruik een externe dvd-drive

De meest voor de hand liggende en eenvoudige oplossing is om een externe dvd-drive aan te schaffen. Dit is een apart apparaatje dat je via USB kunt aansluiten op je laptop. Voor een paar tientjes euro's koop je al zo'n externe dvd-drive. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd de mogelijkheid hebt om oude dvd's en games af te spelen op je moderne laptop, ook al heeft deze zelf geen ingebouwde dvd-speler. Handig dus voor het afspelen van je dvd-collectie of het spelen van klassieke games.

Sluit de externe dvd-drive aan op een usb-poort van je laptop. In de meeste gevallen zal deze dan automatisch worden herkend en kunnen de benodigde drivers worden geïnstalleerd, zodat je de dvd-drive direct kunt gaan gebruiken. Mocht de externe dvd-drive onverhoopt niet automatisch worden gedetecteerd, kijk dan op de website van de fabrikant voor de juiste stuurprogramma's en drivers. Download en installeer deze op je laptop om de dvd-drive alsnog te laten werken.

Tip

Wil je niet teveel geld uitgeven aan een externe drive, dan is een goedkoop alternatief om een dvd-station uit een oude laptop of pc te sleutelen. Haal je de dvd-drive uit je oude computer, dan moet je hiervoor wel even een geschikte behuizing aanschaffen; voor weinig te vinden via diverse webshops. Let er wel op dat deze cover de juiste dikte heeft en geschikt is voor de aansluitingen van jouw dvd-station (SATA/IDE, enz.) Zo heb je relatief goedkoop - en eenvoudig - eigenhandig een externe dvd-drive gebouwd. Hetzelfde kan je overigens doen met een flatline dvd-drive uit een oude laptop.

©PXimport

3. Gebruik een usb-stick of de cloud

Mis je een dvd-drive vooral voor het kopiëren van bestanden en media? Overweeg dan eens om dit voortaan met een usb-stick te doen. Niet alleen gaat dit een stuk sneller dan het branden op een fysiek schijfje, ook zal het je op de lange termijn een hoop geld besparen.

Een andere optie is de cloud. Diensten als Dropbox, SkyDrive, Mega en Google Drive maken het erg eenvoudig om bestanden te uploaden naar hun servers, waarna jij ze op ieder apparaat en overal kunt benaderen. Handig: Je kunt de bestanden ook delen met veel van deze clouddiensten. Wil je slechts incidenteel bestanden versturen, dan is ook het Nederlandse WeTransfer een prima dienst om bestanden (gratis tot maximaal 2 GB) te versturen.

Andere opties zijn DropSend, SendAnywhere en TransferXL, die soms net wat meer capaciteit bieden of bestanden langer voor je bewaren. In een ander artikel wegen we de diverse opties af om bestanden te versturen.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?
© Igor Kardasov
Huis

Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?

Als je een nieuwe laptop zoekt, begint de keuze vaak bij het besturingssysteem. De drie populairste zijn Windows, MacOS en ChromeOS. Elk heeft unieke eigenschappen en sterke punten. Welke het beste bij jou past? Dat ontdek je hier, want we vergelijken ze voor je!

We belichten de sterke kanten van Windows, MacOS en ChromeOS en geven aan wanneer een ander besturingssysteem wellicht beter bij je past. In de tabel onderaan vind je bovendien welk OS het meest geschikt is voor verschillende doelgroepen.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten

Kijken we naar de populariteit van deze drie besturingssystemen in Nederland, dan is Windows de absolute koploper: maar liefst 74,3 procent van alle computers draait op dit OS. Mac-gebruikers zijn goed voor 19,37 procent, terwijl ChromeOS 2,34 procent noteert. Dit zijn de meest recente beschikbare cijfers (oktober 2024) die door het toonaangevende Statcounter GlobalStats zijn verzameld. We gaan deze besturingssystemen dan ook in volgorde van populariteit af.

Windows: veelzijdige alleskunner

Windows is en veelzijdig besturingssysteem dat bijna overal mee werkt en voor iedereen wat te bieden heeft. De meest recente versie (november 2024) is Windows 11.

©diy13 - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Compatibiliteit

Windows is compatibel met een heel veel software, van bedrijfsmatige applicaties tot games. Of je nu werkt met Microsoft Office, grafische programma's zoals Adobe Photoshop, of de nieuwste games wilt spelen: (bijna) alles werkt onder Windows.

Hardwarekeuze

Er zijn enorm veel laptops die draaien op Windows, van budgetvriendelijke modellen tot high-end machines. Dit betekent dat je gemakkelijk een laptop kunt vinden die aan jouw specificaties en budget voldoet.

Flexibiliteit

Windows biedt veel mogelijkheden om het systeem naar eigen wens aan te passen. Van het uiterlijk tot geavanceerde systeeminstellingen: het meeste kun je zelf configureren.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Kan té ingewikkeld zijn

Hoewel Windows gebruiksvriendelijk is, kunnen de vele opties en instellingen voor sommige mensen wat te veel van het goede zijn. Als je een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker systeem zoekt, kun je misschien beter kiezen voor MacOS of ChromeOS.

Het kan veiliger

Windows biedt solide beveiligingsopties, maar blijft een populair doelwit voor malware. MacOS staat bekend om zijn sterke beveiliging, terwijl ChromeOS dankzij de sandbox-architectuur vrijwel immuun is voor virussen.

Windows-laptop kopen?

Bekijk & vergelijk

MacOS: voor creatievelingen en digitale makers

MacOS staat bekend om zijn gebruiksgemak en soepele samenwerking met andere Apple-apparaten. De meest recente versie (november 2024) is macOS 15 Sequoia.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Gebruikerservaring

MacOS staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Alles werkt naadloos samen. Ben je aan dit systeem gewend, dan wil je al snel niets anders meer.

Integratie

Als je al andere Apple-apparaten hebt, zoals een iPhone of iPad, is de integratie met MacOS uitstekend. Je kunt eenvoudig bestanden delen, en functies zoals Handoff (waarbij je begint te werken op een apparaat en naadloos kunt verdergaan op een ander apparaat) en Universal Clipboard maken het werken tussen apparaten soepel.

Stabiliteit en prestaties

MacOS is geoptimaliseerd voor de hardware van Apple. Daardoor is het systeem stabiel en presteert het goed. Dit is vooral merkbaar bij veeleisende taken zoals videobewerking en grafische vormgeving.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Prijs

MacBooks zijn over het algemeen duurder dan vergelijkbare Windows- of ChromeOS-laptops. Als je wat minder te besteden hebt, is een Windows- of Chromebook een meer betaalbare optie.

Softwarebeperkingen

Hoewel de meeste populaire software beschikbaar is voor MacOS, zijn sommige niche-applicaties en games dat niet. Als je specifieke software nodig hebt die alleen op Windows draait, is een Windows-laptop een betere keuze.

Ook interessant: Zo zorg je dat je laptop zo lang mogelijk blijft werken op één acculading

MacBook kopen?

Bekijk & vergelijk

ChromeOS: Snel en simpel

Chrome OS is snel, simpel en veilig, perfect voor wie vooral online werkt en een betaalbare laptop zoekt. De meest recente versie (november 2024) is ChromeOS 129.

✅ Sterke kanten

Snelheid en eenvoud

ChromeOS is ontworpen om snel en eenvoudig te zijn. Het start binnen enkele seconden op en is direct klaar voor gebruik. Het is ideaal als je vooral online en in de cloud werkt.

Veiligheid

ChromeOS richt zich sterk op veiligheid: dankzij de sandbox-architectuur en regelmatige automatische updates is het vrijwel immuun voor virussen en malware.

Kosten

Chromebooks zijn over het algemeen goedkoper dan Windows- en MacOS-laptops. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor studenten en mensen met een beperkt budget.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Minder mogelijkheden

ChromeOS is voornamelijk gericht op webgebaseerde applicaties en biedt minder ondersteuning voor traditionele desktopsoftware. Als je veel werkt met gespecialiseerde software of games, is een Windows- of MacOS-laptop beter geschikt.

Offline werken relatief beperkt

Hoewel je steeds meer offline kunt doen met ChromeOS, blijft het systeem het best functioneren met een stabiele internetverbinding. Voor intensief offline werk zijn Windows en MacOS betere keuzes.

Nieuwe versies en updates

Op zoek naar een nieuw besturingssysteem? Dan is het handig om te weten hoe vaak er grote updates verschijnen. Zo krijg je inzicht in de snelheid van ontwikkeling, de mate van ondersteuning en hoe vaak je met veranderingen te maken krijgt.

Windows brengt elke 5-6 jaar een grote versie uit, met tussentijdse feature-updates die elke zes maanden nieuwe functies en verbeteringen toevoegen. Daarnaast heeft Windows een maandelijkse updatecyclus, bekend als Patch Tuesday, voor beveiligingsupdates en bugfixes. Apple lanceert jaarlijks een grote update voor macOS, meestal in september of oktober, met tussendoor kleinere updates voor bugfixes en beveiliging. ChromeOS hanteert een uniek model met updates elke zes weken, waardoor je altijd de nieuwste functies en beveiligingspatches ontvangt.

Chromebook kopen?

Bekijk & vergelijk

Conclusie

De keuze voor een besturingssysteem hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Windows biedt veelzijdigheid en werkt met een breed scala aan software en hardware. MacOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, naadloze integratie met andere Apple-apparaten en stabiliteit. ChromeOS is ideaal voor wie een snelle, eenvoudige en veilige webgebaseerde ervaring zoekt.

Bij het kiezen van een laptop is het dus belangrijk om na te denken over hoe je hem wilt gebruiken en wat voor jou het zwaarst weegt. Of je nu een gamer bent, een creatieve professional, een student of gewoon een betrouwbare laptop zoekt voor dagelijks gebruik, er is altijd een besturingssysteem dat bij je past.

Welk besturingssysteem voor wie?

DoelgroepWindowsMacOSChromeOS
GamersZeer geschikt (breed scala aan games)Minder geschikt (beperkt aantal games)Niet geschikt (weinig ondersteuning)
KantoorwerkZeer geschiktZeer geschiktGeschikt (vooral webgebaseerd werk)
VideobewerkingGeschiktZeer geschikt (optimalisatie en software)Minder geschikt
Grafisch ontwerpGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
StudentenZeer geschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
ScholierenGeschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
Content creatorsGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
Budgetbewuste gebruikersGeschikt (veel opties in lagere prijsklasse)Minder geschikt (hoge startprijs)Zeer geschikt (meestal goedkoper)
Privacy en veiligheidGeschikt (met goede beveiligingsmaatregelen)Zeer geschiktZeer geschikt

▼ Volgende artikel
Review Sony Linkbuds Open – Blijven niet lekker zitten
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony Linkbuds Open – Blijven niet lekker zitten

De Sony Linkbuds Open is een setje open oordoppen. Dat betekent dat ze de gehoorgang niet volledig afsluiten tijdens het luisteren en je dus goed in verbinding blijft met de omgeving. Het setje is te koop voor 179 euro.

Oké
Conclusie

Meer dan twee jaar na de lancering waarderen we het idee achter de Sony Linkbuds Open nog steeds even veel als het oorspronkelijke model. Je blijft daadwerkelijk meer in contact met je omgeving, en hoeft daarvoor de oordoppen niet uit te doen. Helaas betekent dat wel dat je hiervoor inlevert op draagcomfort en geluidskwaliteit. We stellen niet dat Sony geen enkele verbetering op die vlakken doorgevoerd heeft, maar die zijn wat ons betreft nog niet voldoende om te kunnen zeggen dat we massaal aan de Linkbuds Open moeten gaan. Want op dat niveau zit die set nog niet.

Plus- en minpunten
  • Open ontwerp
  • Verbeteringen
  • App
  • Draagcomfort
  • Geluidskwaliteit
  • Blijven niet zitten

Meer dan twee jaar geleden introduceerde Sony de Linkbuds-oordopjes. Destijds een nieuw concept, maar inmiddels hebben we met de Open een opvolger te pakken. Net zoals bij de eerste generatie is dit een set oordoppen die een open ring combineert met een bolletje aan technologie. Die open ring is voorzien van een speakertje en plaats je in de gehoorgang. In tegenstelling tot het gros van de normale oordoppen sluit die je oor niet af en kun je dus nog steeds goed horen wat er om je heen gebeurt. Dat is in veel situaties een handige optie.

Aan het ringetje zit onder meer een kleine bol vast. Daarin zit alle technologie gehuisvest. Omdat het bolletje wat onpraktisch aan de buitenkant hangt, heeft Sony speciale siliconen vleugeltjes toegevoegd die leunen op de binnenrand van je oor. Dat zou moeten voorkomen dat de oordoppen uitvallen, maar niets is minder waar. Als je een beetje meebeweegt op de muziek, praat of gaapt, bukt of naar beneden kijkt, dan komen de dopjes los en vallen ze uit. Hier zijn ze daarom geregeld onder de kast beland; we hebben het niet aangedurfd ermee te fietsen.

🎵Ook interessant: Review Nothing Ear (open) – Geeft muziek de ruimte

©Wesley Akkerman

Oncomfortabel, ongemakkelijk, ongewoon

Bovendien zitten de Sony Linkbuds Open gewoon niet lekker. We zeggen het maar zoals het is. Oncomfortabel, ongemakkelijk, ongewoon. Je moet ze redelijk strak in de opening van je oor duwen om enigszins het idee te krijgen dat ze vastzitten, en dan nog is het een kwestie van tijd voordat ze uitvallen. Na verloop van tijd begint je gehoorgang pijn te doen, omdat er om de speaker zelf geen zachte rand of siliconen ring zit. We waarderen het idee achter de Linkbuds Open enorm, ook in 2022 al, maar op dit vlak heeft Sony geen verbetering doorgevoerd.

De oortjes zelf zijn bovendien niet officieel waterdicht (maar Sony claimt wel dat ze tegen spatwater kunnen) en het doosje oogt eerder vies dan chic. We testen de witte versie, die een marmerachtig ontwerp heeft. Aanvankelijk dachten we dat het oplaaddoosje vies uit de verpakking kwam. En elke keer dat we het doosje pakken, betrappen we onszelf op de wens het schoon te willen maken. Opladen gebeurt via usb-c (en is geen draadloos opladen) en de accu gaat met slechts acht tot dertien uur niet lang mee. We zijn beter gewend van Sony.

©Wesley Akkerman

Geen Sony-oortjes

Vanwege het open ontwerp moet je er daarnaast rekening mee houden dat de Sony-oortjes niet klinken als Sony-oortjes. Het Japanse elektronicabedrijf, dat ooit begon als producent van audioapparaten, heeft een betere staat van dienst dan de geluidskwaliteit van de Sony Linkbuds Open. Het speelt het setje echt parten dat er geen ondersteuning is voor audiocodecs van betere kwaliteit. Zo is er alleen sbc, aac en lc3, en moeten de oortjes het zonder ldac doen (de Linkbuds Fit beschikken daar wel over). Daardoor klinkt de muziek kwalitatief minder goed.

We voegen eraan toe dat open oordopjes zelden echt uitblinken in audiokwaliteit, maar van Sony mag je meer verwachten. Ze klinken meer als een setje van onder de 100 euro, maar voor de Open betaal je nu toch echt 179 euro. Sony heeft de driver in de ring aangepast en de oordoppen voorzien van de Integrated Processor V2-chip, waardoor ze beter klinken dan de voorganger. Maar als we het setje puur beoordelen op prijs, dan is de ervaring ondermaats. Dit keer ligt er meer nadruk op de baslaag en dat is prima, maar de lat ligt hiervoor niet erg hoog.

©Wesley Akkerman

Maak gebruik van de middelen

Nemen we iets meer afstand van de prijs en houden we wat meer rekening met het open ontwerp, dan valt op dat de Sony Linkbuds Open redelijk gebalanceerd klinken. Niet helemaal, want de Open leunt hevig op de hogere tonen, waardoor die, als je de equalizer niet inzet, de overhand kunnen nemen. De equalizer in de app kan de ervaring echt veel beter maken, dus maak vooral gebruik van de tools binnen de Sound Connect-app. Je hebt toegang tot vooraf ingestelde presets, maar als je wilt kun je ook een persoonlijk profiel aanmaken.

Voor de adviesprijs krijg je verder wel een complete set oordopjes. De Sony Linkbuds Open zijn voorzien van allerlei extra's en handige opties. Denk dan aan multipoint (waarmee je verbinding maakt met twee apparaten) en automatische pauzestand voor wanneer je begint te praten. Je hebt verder toegang tot een spraakassistent en kunt telefoongesprekken aannemen of weigeren met hoofdbewegingen. Tot slot kun je muziek in Sony's eigen 360 Reality Audio beluisteren. Als het gaat om extra opties, dan doet deze set van 200 euro niet onder voor duurdere producten.

©Wesley Akkerman

Sony Linkbuds Open kopen?

Meer dan twee jaar na de lancering waarderen we het idee achter de Sony Linkbuds Open nog steeds even veel als het oorspronkelijke model. Je blijft daadwerkelijk meer in contact met je omgeving, en hoeft daarvoor de oordoppen niet uit te doen. Helaas betekent dat wel dat je hiervoor inlevert op draagcomfort en geluidskwaliteit. We stellen niet dat Sony geen enkele verbetering op die vlakken doorgevoerd heeft, maar die zijn wat ons betreft nog niet voldoende om te kunnen zeggen dat we massaal aan de Linkbuds Open moeten gaan. Want op dat niveau zit die set nog niet.