Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

© Andrii Synenkyi

Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

Geplaatst: 26 september 2023 - 11:03

Aangepast: 26 september 2023 - 11:04

Redactie ID.nl

Soms kan het handig zijn om je beeldscherm een kwartslag te draaien, van liggend naar staand dus. In Windows 10, maar ook in Windows 11, kun je je scherm draaien via sneltoetsen of de instellingen van je pc.

Scherm draaien in Windows

We zetten onze beeldschermen meestal in landschapsmodus, waarbij de boven- en onderkant langer zijn dan de zijkanten. Dit komt omdat we dat gewend zijn van televisies. Maar wist je dat dit niet de enige optie is? Als jij het fijner vindt om je scherm in portretstand te hebben, misschien omdat je vaak verticale video's van familieleden bekijkt, dan is dat geen probleem. Windows biedt namelijk een ingebouwde mogelijkheid om je beeldscherm te draaien.

Het kantelen van je beeldscherm kan nog meer praktische voordelen hebben. Programmeer je bijvoorbeeld? Dan is het handig om meer regels code tegelijkertijd in beeld te hebben, zeker als die regels doorgaans niet zo lang zijn. Een gekanteld beeld kan ook nuttig zijn als je een extra scherm aan je laptop toevoegt. Dit is bijvoorbeeld handig om nieuwskoppen snel te kunnen scannen of om lange documenten gemakkelijker te lezen.

Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?-18634569

© PXimport

Het beeldscherm kantelen

Om je beeldscherm te kantelen, ga je eerst naar Start en klik je vervolgens op Instellingen. In het nieuwe venster kies je voor Systeem en daarna voor Beeldscherm. Hier zie je de verschillende beeldschermen die zijn aangesloten, aangeduid met cijfers. Je kunt de oriëntatie voor elk beeldscherm apart instellen door op het bijbehorende cijfer te klikken. Als je maar één beeldscherm hebt, is dat scherm al automatisch geselecteerd. Nu ga je op zoek naar de optie Schermstand en wijzig je 'Liggend' in 'Staand' (gespiegeld of niet). Maak je geen zorgen, deze wijziging wordt pas actief als je op toepassen klikt.

Als je het bureaublad wilt kantelen in Windows 11, volg je een vergelijkbaar pad. Open de Instellingen-app, ga naar Systeem en dan naar Beeldscherm. Onder het kopje Schaal en indeling vind je opties om de tekstgrootte en schermresolutie aan te passen, maar je kunt hier ook de schermstand veranderen.

Beeldschermstand

© ID.nl

Sneltoetsen

Voor het aanpassen van je schermoriëntatie kun je ook sneltoetsen gebruiken, maar die zijn een beetje complex. Dat komt omdat de sneltoetsen niet door Microsoft zelf zijn ingesteld, maar door de videokaartfabrikanten. Daarom kan de specifieke toetscombinatie per setup variëren. Voor systemen met een Intel-videokaart gebruik je Ctrl+Alt+pijltjestoetsen. Bij Nvidia en AMD wordt het wat ingewikkelder. Als je een numeriek toetsenbord hebt, zijn de combinaties Ctrl+Alt+2/4/6/8 ook een optie, maar zorg er dan wel voor dat Num Lock is uitgeschakeld. Bij sommige videokaarten is het draaien van het scherm zelfs helemaal niet mogelijk. Het is dus echt een kwestie van uitproberen. Deze sneltoetsen kunnen overigens ook in Windows 11 werken.

Navigatie

Er is ook een optie om de schermstand te spiegelen, zowel liggend als staand. Let op: mocht je dit voor de grap willen uitproberen, houd er dan rekening mee dat de werking van je muis uiteraard meewijzigt, waardoor naar boven ineens naar onder is en naar links naar rechts enzovoort en dat maakt navigeren vrijwel onmogelijk. Maar geen zorgen: als je niet op Bevestigen klikt, verandert de oriëntatie na een paar seconden weer terug. Overigens werkt het ook prima als grap om met collega’s uit te halen.

Op zoek naar de beste instellingen voor je beeldscherm? In een ander artikel komen deze beeldscherminstellingen uitgebreid aan bod. Zo kun je de grootte van iconen en Windows-elementen eenvoudig aanpassen. Handig als je wat slechter gaat zien: gewoon alles een paar procent vergroten! Ook de weergave van tekst kun je eenvoudig optimaliseren. Geeft je monitor het beeld niet meer goed weer? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lees het artikel hieronder; daarin geven we een aantal tips om het probleem op te lossen.

Lees ook: Dit kun je doen als je monitor of laptopscherm het beeld niet goed weergeeft

Scherm van je Mac kantelen

Nieuwe laptop nodig? In deze video leggen we uit waar je op moet letten

Watch on YouTube

Er zit vast iets voor jou tussen

De populairste laptops van het moment

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten