Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

© PXimport

Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 20 april 2022 - 11:03

Aangepast: 14 december 2022 - 10:00

Redactie

Soms kan het handig zijn om je beeldscherm een kwartslag te draaien. In Windows 10, maar ook in Windows 11, kun je je scherm draaien via sneltoetsen of de instellingen van je pc.

Scherm draaien in Windows

Standaard zetten we onze beeldschermen altijd in landschapsmodus neer, oftewel, de onder- en bovenkant zijn langer dan de linker- en rechterkant. Zo werkt televisie, dus zo werken beeldschermen ook. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Als jij het prettiger vindt om je beeldscherm in portretmodus op te hangen, bijvoorbeeld omdat je voortdurend naar de verticale video’s van je tante moet kijken op je beeldscherm, dan kan dat gewoon. Windows 10 heeft namelijk een ingebouwde optie voor het kantelen van je beeldscherm.

Ook voor praktische doeleinden heeft het nut om je beeldscherm te kantelen. Bijvoorbeeld als je programmeert, is het wel fijn om zoveel mogelijk regels code in beeld te hebben. Vooral als de regels doorgaans toch niet zo lang zijn. Als tweede scherm kun je ook voor een gekanteld beeld kiezen. Bijvoorbeeld om nieuwskoppen overzichtelijk te zien of voor lange documenten.

© PXimport

Het beeldscherm kantelen

Om het beeldscherm, althans, de inhoud daarvan, te kantelen, klik je op Start en vervolgens op Instellingen. In het venster dat verschijnt klik je op Systeem en vervolgens op Beeldscherm. Je ziet hier nu de diverse beeldschermen die je hebt aangesloten met daarboven cijfers. Je kunt nu per beeldscherm afzonderlijk de oriëntatie bepalen door op het cijfer van het desbetreffende beeldscherm te klikken. Als je slechts één scherm hebt, zoals wij (want wij werken natuurlijk allemaal met één scherm en een VR-bril) dan is het juiste scherm automatisch geselecteerd. Zoek nu naar de optie Schermstand en verander Liggend in Staand (al dan niet gespiegeld). Geen zorgen, de optie wordt nog niet direct ingeschakeld, dit gebeurt pas als je klikt op Toepassen.

Wil je in Windows 11 het bureaublad kantelen, dan kun je dat doen door in de Instellingen-app bij Systeem te gaan naar het menu Beeldscherm. Onder Schaal en indeling kun je onder meer de tekstgrootte en schermresolutie aanpassen, maar ook de schermstand. 

© PXimport

Sneltoetsen

Net zoals bij praktisch alle instellingen in Windows bestaan er ook voor de schermoriëntatie sneltoetsen. Dat ligt echter een beetje ingewikkeld, omdat de combinaties niet vanuit Microsoft komen, maar vanuit de fabrikanten van de videokaart. Daarom verschilt de sneltoets per setup, als je al een sneltoets kunt gebruiken. Voor Intel-kaarten gebruik je Ctrl+Alt+pijltjestoetsen, maar bij Nvidia en AMD wordt het al lastiger. Als je een alfanumeriek deel op je toetsenbord hebt, kun je ook Ctrl+Alt+2/4/6/8 gebruiken. Zorg dan wel dat Num Lock uitstaat. Bij sommige videokaarten kun je het scherm helemaal niet draaien. Kwestie van uitproberen dus. De toetsencombinatie kan overigens ook werken in Windows 11.

Navigatie

Er is ook een optie om de schermstand te spiegelen, zowel liggend als staand. Let op: mocht je dit voor de grap willen uitproberen, houd er dan rekening mee dat de werking van je muis uiteraard meewijzigt, waardoor naar boven ineens links is enzovoort en dat maakt navigeren vrijwel onmogelijk. Maar geen zorgen, als je niet op bevestigen klikt, verandert de oriëntatie na een paar seconden weer terug.

Overigens werkt het ook prima als grap om met collega’s uit te halen.

Op zoek naar de beste instellingen voor je beeldscherm? In een ander komen deze beeldscherminstellingen uitgebreid aan bod. Zo kun je de grootte van iconen en Windows-elementen eenvoudig aanpassen aan je ogen. Ook is de weergave van tekst eenvoudig te optimaliseren.

Geeft je monitor het beeld niet meer goed weer? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hier geven we een aantal tips om het probleem op te lossen.

Scherm van je Mac kantelen

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000