Zo herstel je jouw Windows 10-wachtwoord
Als je je Windows 10-wachtwoord vergeet, dan wordt het moeilijk om in te loggen op je computer. Hoe kun je je wachtwoord dan herstellen?
Sinds Windows 8 is het redelijk eenvoudig om weer in te loggen op het besturingssysteem voor het geval je je wachtwoord bent vergeten. Zeker als je bij Windows inlogt met een Microsoft-account, biedt het bedrijf voldoende opties om een reset van je wachtwoord te doen. Het voordeel daarbij is ook dat je (als je weer eenmaal toegang hebt tot Windows 10) je ook toegang krijgt tot alle andere Windows-accounts op je computer.
Stap 1. Wachtwoord resetten
Log je in bij Windows 10 met een Microsoft-account (eindigend op bijvoorbeeld @live.nl, @outlook.com of @hotmail.com) en je bent het wachtwoord vergeten, dan kun je die herstellen via de link https://account.live.com/password/reset
Op die pagina vul je eerst het e-mailadres in van het account die je opnieuw wilt instellen. In de stap daarna geef je aan of je een bericht wilt ontvangen op het telefoonnummer dat je hebt opgegeven bij het aanmaken op je account. Je moet dan de laatste vier cijfers van dat nummer bevestigen. Vul de code in die je ontvangt als sms.
Heb je geen telefoonnummer gekoppeld aan je account, dan moet je kiezen voor de optie Ik heb geen van deze gegevens. Je kunt je account dan herstellen aan de hand van een secundair e-mailadres dat je bij het aanmaken van je Microsoft-account hebt opgegeven.
©PXimport
Bij het aanmaken van een Microsoft-account heb je het secundaire adres al moeten opgeven en die geef je hier op bij het veld Geef een ander e-mailadres op dan het adres dat moet worden hersteld.
Stap 2. E-mailadres opgeven
Na het invoeren van het e-mailadres en de captcha, ontvang je vrijwel direct bericht met de code. Die code kun je vervolgens invoeren in het veld dat verschijnt op de pagina. Daarna kun je een nieuw wachtwoord aanmaken voor je Microsoft-account. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je je met het nieuwe wachtwoord inloggen op je computer.
©PXimport
Stap 3. Windows 10 zonder Microsoft-account
De hierboven uitgelegde procedure voor het herstellen van de accountgegevens werkt alleen als je je aanmeldt met een Microsoft-account. Maar wat nu als je alleen een lokaal Windows 10-account gebruikt? Ook dan kun je je wachtwoord resetten, maar moet je wel een aantal extra stappen uitvoeren. Je moet Windows 10 dan om de tuin leiden.
Stap 4. Computer starten vanaf herstel-drive
Om je vergeten wachtwoord te herstellen van een lokaal Windows 10-account, moet je gebruik maken van de hersteloptie van Windows 10. Daar kun je een bootable Windows 10-dvd of usb-stick voor gebruiken. Als je die nog niet hebt, dan kun je die via de Microsoft Media Creation Tool. Die tool kun je op de site van Microsoft downloaden. Start vervolgens je computer op met de dvd of de usb-stick, doorgaans kun je dat doen door na het starten van je pc meteen op de F10-knop te drukken en vervolgens het bootable apparaat (dvd of usb-stick) te kiezen. Je computer start vervolgens op van die drive. Nadat het eerste scherm van de bootable drive verschijnt, druk je de volgende toetscombinatie in: Shift+F10. Er verschijnt nu een command-prompt op de x:-drive, zoals hieronder:
©PXimport
Stap 5. Extra commando's uitvoeren
Windows 10 is dermate beveiligd dat je niet zonder meer een wachtwoord kunt wijzigen. Toch zit er een gat in die beveiliging. Want als je een bepaald Windows-bestand verplaatst en hernoemt en vervolgens er een ander Windows-bestand voor in de plaats neerzet, kun je de beveiliging van Windows 10 omzeilen. Na het starten van de computer op de normale manier (dus zonder bootable station) kun je in het besturingssysteem komen, zonder dat je je hoeft aan te melden.
Nadat je met de toetscombinatie Shift+F10 vanuit de herstel-dvd of -usb-stick het command-venster hebt geopend, kun je met een tweetal commando's de beveiliging omzeilen. De tool utilman.exe wordt normaliter gebruikt om bij het inlogvenster een virtueel toetsenbord op het scherm weer te geven. Maar als je utilman.exe vervangt door cmd.exe, wordt het command-venster geopend, in plaats van utilman.exe.
Omdat voor elkaar te krijgen, voer je eerst het volgende commando uit:
move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak
Hiermee wordt het bestand utilman.exe tijdelijk van een andere naam voorzien. Met het volgende commando ga je nu het uitvoerbare bestand voor de command-prompt kopiëren naar de plek waar eerst utilman.exe heeft gestaan en hernoem je die naar utilman.exe:
copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe
©PXimport
Stap 6. Opnieuw opstarten en inloggen
Nadat je de bovenstaande commando's juist hebt uitgevoerd, kun je de computer opnieuw opstarten vanuit de command-prompt, dat kan met deze opdracht:
wpeutil reboot
Gevolgd door enter. De computer start nu opnieuw op. Als de computer helemaal opnieuw is opgestart en je op het inlogscherm ben aanbelandt, klik je rechts onderin op het Toegankelijkheids-logo. In plaats van de opties voor toegankelijkheid, wordt nu een commando-prompt geopend.
©PXimport
Stap 7. Nieuw account aanmaken
Nu de command-prompt is geopend, heb je - nog voordat je bent ingelogd op het systeem - toegang tot diverse functies. Tot zover de geavanceerde beveiliging van Windows 10.
Om nu een nieuwe gebruiker aan te maken, maak je gebruik van het net-commando. Een standaard gebruiker voeg je toe met de volgende opdracht:
net user pietjepuk /add
Hiermee voeg je een gebruiker met de accountnaam pietjepuk toe aan Windows 10. De account is nu echter nog geen administrator-account, maar dat heb je wel nodig om de andere accounts in Windows 10 aan te passen, bijvoorbeeld als je ze wil voorzien van een nieuw wachtwoord. Met de volgende opdracht voeg je de account pietjepuk toe aan de groep administrators.
net localgroup administrators pietjepuk /add
Nu dat is gedaan kun je je computer opnieuw opstarten. De account pietjepuk verschijnt vervolgens op het aanmeldscherm en kun je deze aanklikken om direct in te loggen op je computer.
©PXimport
Wachtwoord in Windows 11 herstellen
We richten ons in dit artikel vooral op het herstellen van je wachtwoord in Windows 10. Maar wellicht gebruik jij al de laatste versie van het besturingssysteem. Wil je je wachtwoord herstellen in Windows 11, dan zijn de stappen vergelijkbaar met de tips in dit artikel. Er zijn slechts kleine verschillen. In een ander artikel gaan we uitgebreider in op de mogelijkheden om je Windows 11-wachtwoord te herstellen.
Stap 8. Wachtwoord andere account(s) aanpassen
Nu je bent ingelogd met het zojuist aangemaakte account, kun je de wachtwoorden van de andere accounts aanpassen, zodat je ze weer kunt gebruiken.
Druk op te toetscombinatie WinToets+R, het scherm voor programma uitvoeren wordt geopend. Typ daar de volgende opdracht in: netplwiz, gevolgd door enter. Je belandt nu in het scherm waar je het wachtwoord kunt wijzigen. Selecteer het account waar je het wachtwoord voor wilt wijzigen, en klik vervolgens op de knop Wachtwoord opnieuw instellen. Nadat je dat hebt gedaan, kun je de computer weer opnieuw opstarten. Vervolgens is het weer mogelijk om in te loggen met het account waarvan je het wachtwoord was vergeten.
©PXimport
Stap 9. Herstel utilman.exe weer terug naar het origineel
In het eerste deel van dit artikel schreven we hoe je utilman.exe kunt veranderen in de opdracht-prompt. Als je alle stappen correct hebt uitgevoerd, en je wilt alles weer herstellen zoals het was, dan kun je utilman.exe weer herstellen in de oorspronkelijke staat. Gelukkig is daar een back-up van gemaakt. Open in Windows 10 een commandprompt via het startmenu met de opdracht cmd.exe.
Geef daar de volgende opdracht:
copy C:\Windows\system32\utilman.exe.bak C:\windows\system32\utilman.exe
Bevestig het overschrijven van het bestand met [JA] of [YES] en vervolgens is alles weer in ere hersteld.
Windows 11 is er
In dit artikel bespreken we hoe je je wachtwoord kunt herstellen in Windows 10, maar Windows 11 is er en wellicht ben jij al overstapt op het nieuwe besturingssysteem. Dan is de kans groot dat je meer over het nieuwe besturingssysteem wilt lezen. Gelukkig hebben we in dit artikel alles opgesomd wat je moet weten over Windows 11.