Xiaomi Mi 11 Ultra: Ultragoed, maar ook ultraduur

© PXimport

Xiaomi Mi 11 Ultra: Ultragoed, maar ook ultraduur

Smartphone & tablet

Geplaatst: 9 juni 2021 - 05:13

Aangepast: 25 november 2022 - 10:58

Rens Blom

De Xiaomi Mi 11 Ultra is Xiaomi's beste en duurste smartphone van 2021 tot dusver. Het toestel moet de ultieme specificaties bieden, maar daar is de prijs ook naar. In deze Xiaomi Mi 11 Ultra review lees je of dit de beste premium smartphone van het moment is.

Xiaomi verkoopt de Mi 11 Ultra als het topmodel van zijn Mi 11-serie. Eerder testten we al de reguliere Mi 11 en de Mi 11 Lite 5G. De Ultra-uitvoering is minder breed verkrijgbaar, volgens Xiaomi omdat hij vanwege zijn prijs voor een geselecteerd publiek is. Die redenatie snap ik. De fabrikant leende mij twee weken een witte uitvoering van de Mi 11 Ultra en in deze review lees je mijn bevindingen. 

Lomp ontwerp

De Xiaomi Mi 11 Ultra is zonder twijfel de meest lompe smartphone die ik tot dusver gebruikt heb. De telefoon is niet alleen erg groot (vanwege het 6,81 inch-scherm) maar vooral ook erg zwaar. Met 234 gram is hij tientallen grammen zwaarder dan de gemiddelde concurrent. Alleen de Apple iPhone 12 Pro Max komt met 228 gram in de buurt. 

Die iPhone houdt - net als alle andere smartphones - wel een stuk prettiger vast dan de Mi 11 Ultra. Dit komt omdat het gewicht van de Xiaomi-smartphone niet gelijk verdeeld is. De bovenkant is merkbaar zwaarder vanwege het enorme camera-eiland op de achterkant. Omdat je de telefoon vooral aan de onderkant vast hebt, voel je gewoon hoe hij automatisch naar achteren helt. Dit is geen fijne smartphone om lange tijd met één hand te bedienen of mee aan je oor te bellen. 

© PXimport

De Mi 11 Ultra is vanwege zijn formaat ook geen ideaal toestel voor je strakkere broekzak. Het camera-eiland steekt flink uit en dat voel je vooral als je de smartphone uit je broekzak haalt. Een hoesje (netjes meegeleverd) verhelpt dit euvel grotendeels, maar maakt de Mi 11 Ultra nóg lomper. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Positief aan het ontwerp is het IP68-certificaat dat aangeeft dat de Mi 11 Ultra water- en stofdicht is. De luidsprekers zijn bovendien prima en dat de smartphone echt een eigen smoel heeft, vind ik ook tof. Dit is geen dertien-in-een-dozijn-toestel. 

Opvallend is het kleine oled-schermpje op de achterkant, naast de cameralenzen. Dit schermpje toont de tijd en kan als viewfinder dienen om een selfie te maken met de camera's op de achterkant. Grappig, maar veel meer is er nog niet mogelijk. Het schermpje voelt daarom echt als een gimmick. Een gimmick die regelmatig in de weg zit. Tijdens het afspelen van muziek toont het schermpje namelijk knopjes om het nummer te pauzeren of naar het volgende nummer te gaan. Soms drukte ik die knopjes per ongeluk in, en veranderde mijn muziek onbedoeld. Erg irritant. 

© PXimport

Prachtig scherm

Het scherm van de Mi 11 Ultra is adembenemend. Erg groot (6,81 inch), haarscherp en lekker fel op een zonnige middag in het park. Dankzij de hoge verversingssnelheid van 120 Hz oogt het scherm erg vloeiend. Op de iPhone na hebben alle dure smartphones een 120 Hz-scherm. Net als alle concurrenten gebruikt de Mi 11 Ultra een oled-display, dat hele mooie kleuren toont en zwart echt als zwart laat zien door pixels uit te schakelen.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Achter het scherm zit een - voor het oog onzichtbare - vingerafdrukscanner. Die is accuraat en snel en daarom goed te gebruiken. In het gaatje links boven in het scherm is een 20 megapixel selfiecamera geplaatst. De foto's en video's zijn scherp en kleurrijk.

De beste specificaties

Van een peperdure smartphone mag je simpelweg de beste specificaties van het moment verwachten. De Xiaomi Mi 11 Ultra voldoet aan die verwachting. Onder de motorkap draait de snelste processor die er nu is, de Qualcomm Snapdragon 888. Xiaomi zet hier 12 GB werkgeheugen bij en dat is meer dan genoeg voor nu en de komende jaren. Er zijn ook enkele (gaming)smartphones met 16 GB, dus stiekem had ik voor dit geld ook op 16 GB gehoopt.

Het opslaggeheugen is met 256 GB royaal, maar niet uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Wel kun je twee simkaarten in de smartphone kwijt. Uiteraard kan de Mi 11 Ultra overweg met 5G-internet, nfc en wifi 6E - de nieuwste wifistandaard. Een infraroodsensor laat je de Mi 11 Ultra gebruiken als afstandsbediening voor je airco en televisie.

© PXimport

Een 5000 mAh-accu drijft de smartphone aan. Hoewel de accuduur genoeg is voor één lange dag, houdt de Mi 11 Ultra het niet langer vol. Dat is voldoende maar niet heel goed. Ik snap het wel, want een grotere accu had de telefoon nog dikker en zwaarder gemaakt. Dat was niet prettig geweest. Opladen gaat erg vlug omdat Xiaomi een 67 Watt-oplader meelevert. Die heeft minder dan veertig minuten nodig om de accu volledig op te laden.

120 keer zoomen

Eén van de speerpunten van de Xiaomi Mi 11 Ultra is de driedubbele camera op de achterkant. Het is de eerste smartphone met Samsungs nieuwe 50 megapixel-hoofdcamera, aangevuld met een 48 megapixel-groothoekcamera en een 48 megapixel-zoomcamera. 

De primaire camera schiet - zoals verwacht - erg fraaie foto's, met realistische kleuren en een goed contrast. Het zijn simpelweg foto's die passen bij een smartphone in deze prijsklasse. Interessant aan de - goede - groothoekcamera is zijn enorme blikveld. De meeste groothoeklenzen hebben een blikveld van 118 tot 124 graden. Die van de Mi 11 Ultra heeft een blikveld van 128 graden en ziet dus meer. Er past daarom meer op je foto. Fijn, al vind ik de foto's wel erg uitgerekt. Objecten die op een paar meter lopen staan, lijken wel twintig meter verderop te staan. Dat vind ik jammer, want het doet geen recht aan de situatie. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Ook interessant is de zoomcamera van de Mi 11 Ultra. Xiaomi adverteert met 120 keer zoom, wat ongelooflijk veel is. Maar goed om te weten is dat de camera zelf maar 5 keer optisch kan zoomen, en daarna overschakelt op digitale zoom. Een combinatie van de goede camera, digitaal zoomen en slimme software moet goede ingezoomde foto's opleveren. En dat lukt. Hierboven zie je een normale foto, hieronder ingezoomd op 5x, 10x en de maximale 120x. De 10x zoom-foto is meer dan prima, zeker voor social media. Je haalt het beeld echt een stuk dichterbij. 

Het nut van 120 keer zoom vind ik beperkt, maar de kwaliteit valt mij niet tegen. Het patroon van de stof op de stoel is redelijk scherp zichtbaar. Ik maakte de foto op zo'n zeven meter afstand van de betreffende stoel. De zoomfunctie is met name buiten handig voor landschappen. In het donker werkt de zoomfunctie minder goed, maar is hij tot vijf keer zeker bruikbaar.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Software en updates

Op de Mi 11 Ultra is Android 11 geïnstalleerd, op moment van publicatie de nieuwste versie. Dit najaar verschijnt Android 12. Xiaomi geeft aan dat de Mi 11 Ultra kan rekenen op minimaal twee jaar versie-updates, dus naar Android 12 en de versie die in 2022 uitkomt. Ook ontvangt de smartphone minstens twee jaar beveiligingsupdates.

Het updatebeleid is hiermee aan de korte kant, zeker voor een prijzige smartphone. Zo krijgt een premium Samsung-telefoon drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Google geeft zijn Pixel-modellen drie jaar complete updates en Nokia doet dit zelfs voor smartphones die minder dan 400 euro kosten. Apple heeft nog steeds het beste updatebeleid: een iPhone krijgt vier tot vijf jaar updates.

© PXimport

Xiaomi legt zijn bekende MIUI-schil over Android 11 heen. MIUI 12 is visueel heel anders en voegt ook veel extra apps en functies toe. De extra apps kun je deels verwijderen, maar helaas niet allemaal. Dat wordt volgens Xiaomi mogelijk na een MIUI 12.5-update, maar het is nog niet duidelijk wanneer die update uitkomt. MIUI zet veel instellingen ook op een andere plek dan de standaard Android-versie, waardoor sommige dingen even zoeken zijn. Na wat gewenning valt er prima te werken met MIUI, al blijf ik persoonlijk een grotere fan van de standaard Android-versie.

Conclusie: Xiaomi Mi 11 Ultra kopen?

De Mi 11 Ultra is Xiaomi's huzarenstukje en laat zien hoe de Chinese fabrikant zijn beste smartphone tot dusver voor zich ziet. Duidelijke aandacht gaat uit naar de schermkwaliteit, de krachtige oplader en de geavanceerde camera's op de achterkant. Xiaomi stopt er - logisch - uitstekende specificaties bij en innoveert met functies als een schermpje op de achterkant. Dat experiment vind ik minder geslaagd. Het bijzondere ontwerp kent ook een - letterlijk - zwaarwegend minpunt en dat is het formaat en gewicht. De Mi 11 Ultra is geen comfortabele smartphone om te gebruiken. Ik vind ook dat het updatebeleid beter moet, want in dit prijssegment is twee jaar updates echt te kort. 

Het moge duidelijk zijn dat de Xiaomi Mi 11 Ultra geen smartphone voor het grote publiek is. Hoor jij bij de kleinere doelgroep die een hele grote en uitstekende telefoon zoekt en heb je daar liefst 1199 euro voor over? Dan is de Xiaomi Mi 11 Ultra het overwegen waard. Interessante alternatieven zijn de Apple iPhone 12 Pro Max en Samsung Galaxy S21 Ultra. Die zijn minder spannend dan de Mi 11 Ultra, maar voor veel mensen wel een betere koop.

7,0

ONS OORDEEL

Xiaomi Mi 11 Ultra

Pluspunten

Scherm

Camera's

Specificaties

Minpunten

Prijs

Lomp

Schermpje achterop beperkt nuttig

Slechts twee jaar updates

Conclusie

**Adviesprijs** € 1199,- **Kleuren** Zwart en wit **OS** Android 11 (MIUI) **Scherm** 6,81 inch oled (3200 x 1440, 120 Hz) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888) **RAM** 12 GB **Opslag** 256 GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 50, 48 en 48 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,5 x 0,84 cm **Gewicht** 234 gram **Overig** IP68-certificering, infraroodsensor, schermpje op achterkant **Website** [www.mi.com/nl](https://www.mi.com/nl/mi-11-ultra/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000