ID.nl logo
Xiaomi Mi 11 - Chinees specsmonster
© PXimport
Huis

Xiaomi Mi 11 - Chinees specsmonster

Als je op zoek bent naar één van de beste smartphones van 2021, moet je de Xiaomi Mi 11 zeker overwegen. Het 849 euro kostende toestel biedt namelijk een interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Computer!Totaal praat je bij in deze Xiaomi Mi 11 review.

Xiaomi is één van de grootste smartphonefabrikanten ter wereld en timmert ook in Nederland hard aan de weg. De Mi 11 is het nieuwste paradepaardje en volgt de Mi 10 van vorig jaar op. Xiaomi verkoopt de Mi 11 voor 849 euro in twee kleuren: zwart en blauw. Ik testte de blauwe uitvoering twee weken en deel in deze review mijn ervaringen.

Ontwerp

Wat direct opvalt aan de Xiaomi Mi 11 is zijn formaat. Met 16,4 bij 7,5 centimeter is het een erg grote smartphone. Dit komt door het enorme 6,8 inch-scherm. De Mi 11 is vrijwel even groot als de Apple iPhone 12 Pro Max en OnePlus 8 Pro, en niet met één hand te bedienen. Het gewicht is met 196 gram ook fors. Kortom: je gebruikt dit toestel liever met twee handen. 

©PXimport

Hoewel de Mi 11 groot is, komt hij niet lomp over. De smartphone is relatief dun (8 millimeter), voelt lichter aan dan het uiterlijk doet vermoeden en ziet er vanwege het scherm met gebogen randen modern uit. De volledig glazen behuizing maakt de Mi 11 wel bijzonder glad. Ik heb in de afgelopen jaren honderden smartphones getest, maar zelden zo’n glibberig toestel meegemaakt. Doe vooral een hoesje om de Mi 11 voordat hij uit je hand(en) glijdt. 

©PXimport

©PXimport

Het toestel heeft een usb-c-poort om op te laden en audio door te sturen. Xiaomi levert (netjes) een 3,5mm-naar-usb-c-adapter mee. Een aparte hoofdtelefoonpoort ontbreekt. De Mi 11 beschikt over goede luidsprekers. Onafhankelijke tests wijzen uit dat de smartphone verzegelingen gebruikt om water en stof buiten te houden. Een officieel IP-certificaat ontbreekt echter, dus je kunt niet zeggen dat de Mi 11 echt water- en stofdicht is. Ik zou ‘m daarom – voor de zekerheid – weghouden van de kraan en het zwembad. 

Scherm

Het scherm van de Xiaomi Mi 11 is naast groot ook groots. Het oled-display toont werkelijk prachtige kleuren en laat zwart echt als zwart zien. Dankzij de 120 Hz-verversingssnelheid oogt het beeld erg soepel. Je kunt in de instellingen van de Mi 11 eenvoudig wisselen naar de standaard 60 Hz-weergave, die minder vloeiend is maar daarom ook minder stroom verbruikt. Veel concurrerende smartphones hebben ook een 120 Hz-scherm. De Mi 11 schakelt automatisch tussen 120, 90 en 60 Hz, terwijl de Galaxy S21 tot 48 Hz kan en dynamischer wisselt. 

©PXimport

De Mi 11 laat je kiezen uit twee schermresoluties: qhd (3200 bij 1440 pixels) of full-hd (2400 bij 1080 pixels). De qhd-resolutie biedt het scherpste beeld, maar trekt de accu sneller leeg. Ik heb het toestel op full-hd gebruikt omdat ik deze resolutie scherp genoeg vind en meer waarde hecht aan een langere accuduur.

Het scherm kan lekker fel en heeft linksboven een klein gaatje voor de 20 megapixel selfiecamera. Die schiet prima foto’s en video’s. Van de aanbevolen schoonheidsfilters ben ik geen fan. Achter het display zit een vingerafdrukscanner. Die is snel, maar iets minder nauwkeurig dan de scanner van de OnePlus 8 Pro en Samsung Galaxy S21. Storend is het niet, maar de Mi 11 heeft dus niet de beste scanner. 

Opvallend is dat het scherm van mijn reviewtoestel na twee weken een flinterdunne maar duidelijke kras bevat. Ik weet niet hoe of wanneer dit gebeurd is. Xiaomi gebruikt Gorilla Glass Victus op het display, de nieuwste beschermingslaag die goed tegen krassen zou kunnen. Mijn ervaring is dus anders. 

©PXimport

©CIDimport

Hardware

Waar de Mi 11 met name mee imponeert, is zijn hardware. Het is de eerste smartphone met Qualcomms Snapdragon 888-processor – de krachtigste chip van het jaar – en Xiaomi stopt hier 8 GB werkgeheugen bij. De Mi 11 is zoals verwacht hartstikke snel en hoort absoluut bij de top. Ik kom vanaf de Galaxy S21 en die voelde op sommige momenten een tikje langzamer aan, al kan dat ook door Samsungs zware OneUI-softwareschil komen. Xiaomi laat een goede sier achter door 256 GB opslaggeheugen in de Mi 11 te plaatsen. Veel concurrerende toestellen hebben 128 GB geheugen. Uiteraard is de Xiaomi Mi 11 geschikt voor 5G-internet, nfc en wifi 6 (802.11ax). 

©CIDimport

Ook noemenswaardig zijn de oplaadmethoden van de smartphone. Xiaomi levert de Mi 11 met een 55 Watt usb-c-oplader. Dat is een hele krachtige oplader, die de 4600 mAh-accu in vijftig minuten volledig oplaadt. Dat is sneller dan bijna alle concurrenten, de OnePlus 8T en Oppo Find X2 Pro uitgezonderd. Dat er een oplader in het doosje van de Mi 11 zit, is sowieso prettig. De S21 en iPhone 12 komen uit milieuoverwegingen namelijk zonder oplader, wat betekent dat je die zelf moet aanschaffen.

Draadloos opladen kan de Xiaomi Mi 11 met liefst 50 Watt. Andere toestellen laden aanzienlijk langzamer op. Het voornaamste aandachtspunt is dat je Xiaomi’s 50 Watt-lader moet kopen en de fabrikant kan mij nog niet vertellen of en zo ja wanneer die in Nederland uitkomt. De prijs is ook nog onbekend. Als ik een antwoord heb, voeg ik die hier toe. Je moet de draadloze oplader in ieder geval verbinden met de 55 Watt usb-c-oplader, wat minder praktisch is. 

Camera's

Op de achterkant van de Xiaomi Mi 11 vind je drie cameralenzen. De hoofdcamera heeft een duizelingwekkende resolutie van 108 megapixel maar fotografeert standaard in 27 megapixel. Deze methode levert betere plaatjes op (door pixels te combineren) en bespaart ruimte op het interne geheugen. 108 megapixel-foto’s zijn namelijk erg groot. De fotokwaliteit van de camera is uitstekend. De Mi 11 maakt scherpe plaatjes met realistische kleuren, een mooi scherpte-diepte-effect en een goede balans. Details zijn fraai zichtbaar en een zonnige dag vormt geen probleem bij het vastleggen van een landschap, bijvoorbeeld. Ook in het donker staat de Mi 11 zijn mannetje. De foto’s zijn duidelijk en zeker bruikbaar, helemaal als je de nachtmodus gebruikt. Google Pixel- en Huawei-smartphones presteren nog beter in het donker.

©CIDimport

Met de 13 megapixel groothoekcamera maak je wijde foto’s, een handige mogelijkheid. De fotokwaliteit is onder alle omstandigheden prima, al merk je zo waarom ik meer had verwacht van de camera. De derde en laatste camera is een macrolens, met een resolutie van 5 megapixel. Ik ben positief verrast over de kwaliteit van de camera. Je kunt van heel dichtbij scherpe foto’s maken, met mooie kleuren. Zorg wel voor voldoende (dag)licht.

Wat ik mis is een zoomcamera. Die vind je wel op de meeste concurrerende smartphones. Met een zoomcamera haal je het beeld dichterbij zonder in te leveren op de fotokwaliteit. De Mi 11 kan alleen zoomen door een uitsnede van het beeld te maken. Kwalitatief minder goed en ook minder nuttig.

Hieronder zie je van links naar rechts foto’s gemaakt met de groothoeklens, normale camera en twee keer ‘zoom.’  

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Hoewel de groothoekcamera naar behoren werkt, valt het mij op dat hij minder realistische plaatjes maakt. Zo zien kleuren er vaak anders, feller uit. Het verschil met de natuurgetrouwe hoofdcamera is bijvoorbeeld zichtbaar in de onderstaande vergelijking. Let met name op de bakstenen, die op de groothoekfoto een hele andere kleur hebben. 

©CIDimport

©CIDimport

Software en updatebeleid

Bij zijn release draait de Mi 11 op Android 11 (de nieuwste versie) met de MIUI 12.0-schil van Xiaomi. Die MIUI-schil is niet mijn favoriet. De software is visueel nogal ingrijpend en gooit bijvoorbeeld het instellingenscherm en allerlei functies op de schop. Het opletten begint al bij het installeren van de smartphone. Als je de aanbevolen installatiestappen volgt, geef je Xiaomi toestemming om gepersonaliseerde advertenties in de software te tonen, neem je deel aan het gebruikersprogramma en stuurt je toestel automatisch diagnostische, persoonlijke gegevens naar Xiaomi. Drie dingen die je beter uit kunt zetten, en dat dus zelf moet doen. Ik vind het niet netjes.

Ook installeert Xiaomi zo’n 25 apps van zichzelf en partners mee. Dat vind ik echt te veel. Dat ik vier vooraf geïnstalleerde games moet verwijderen omdat ik er helemaal geen behoefte aan heb, geeft mij niet de indruk dat ik een 849 euro kostende smartphone in handen heb.  

©CIDimport

Nog erger is dat Xiaomi niet wilt zeggen hoe vaak en hoe lang de Mi 11 updates krijgt. De fabrikant zegt dat zijn updatebeleid voldoet aan Google’s eisen, maar geeft geen details. Ik weet dat Google verplicht dat een toestel minimaal twee jaar lang regelmatig beveiligingsupdates krijgt, maar heb geen idee of er ook eisen zijn voor versie-updates. Omdat Xiaomi daar niets over kwijt wilt, is het dus volstrekt onduidelijk of de Mi 11 updates kan verwachten naar Android 12, 13 en verder. Concurrerende merken als OnePlus, Samsung en Oppo beloven twee tot drie jaar versie-updates en twee tot vier jaar beveiligingsupdates. Met zo’n toestel heb je dus een veel duidelijker updatebeleid. 

Conclusie: Xiaomi Mi 11 kopen?

Xiaomi laat met de Mi 11 zien dat een high-end smartphone geen duizend euro of meer hoeft te kosten. Met 849 euro is de Mi 11 nog steeds prijzig, maar biedt hij wel een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De smartphone imponeert op alle vlakken en is dan ook een interessant alternatief voor de vergelijkbaar geprijsde Apple iPhone 12 en Samsung Galaxy S21. Het voornaamste minpunt van de Mi 11 is Xiaomi’s matige software-ervaring. De Mi 11 zit vol overbodige apps en games en komt zonder duidelijk updatebeleid. Een enorm contrast met de vier jaar softwareondersteuning die Apple en Samsung garanderen. Als je erop durft te vertrouwen dat Xiaomi dit pijnpunt gaat aanpakken, is de Mi 11 zeker het overwegen waard.  

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** € 849,- **Kleuren** Blauw, zwart **OS** Android 11 (MIUI) **Scherm** 6,81 inch lcd (3200 x 1440, 120 Hz) **Processor** 2,84 Ghz octacore (Snapdragon 888) **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 4.600 mAh **Camera** 108, 13, en 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 196 gram **Website** [www.mi.com](https://www.mi.com/nl/mi-11/)

Plus- en minpunten
  • Schermkwaliteit
  • Specificaties
  • Oplaadmogelijkheden
  • Onduidelijk updatebeleid
  • MIUI-schil
  • Geen zoomcamera
  • Niet officieel water- en stofdicht
▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl