Samsung Galaxy S21 Ultra - Samsung’s beste smartphone in de schaduw van Apple
De Samsung Galaxy S21 Ultra is de beste smartphone uit de Samsung Galaxy S21-serie. Vooral met het schermpaneel en de cameramogelijkheden, heeft Samsung alles uit de kast gehaald om even flink op te scheppen. Of de smartphone ook een goede aankoop is, lees je in deze Samsung Galaxy S21 Ultra review.
De Ultra-uitvoering van de Samsung Galaxy S20 was geen verkoophit. Niet dat de smartphone slecht was, integendeel. Maar er was wel wat op aan te merken. De periscoopcamera liet bijvoorbeeld nog al te wensen over. De marketingafdeling had zijn hoofd wat teveel in de wolken en overdreef de mogelijkheden van de zoomlens nogal, de 100x zoom bleek in praktijk tamelijk onbruikbaar. Ook eiste het 120 hertz-scherm, 5G en de chipset nogal veel van de accu. Ook legde Samsung de prijs gelijk met de duurste iPhone van Apple. Samsung heeft deze problemen gelukkig opgelost, waardoor de Samsung Galaxy S21 Ultra werkelijk een sublieme smartphone is. Alleen heeft Samsung (naast de net-genoemde prijs) op nog meer nadelen afgekeken bij Apple, wat een wat bittere bijsmaak achterlaat. Vooral omdat de nadelen zo enorm onnodig en consument-onvriendelijk zijn. Dat leg ik later in deze review wat gedetailleerder uit.
©PXimport
Wat is er nieuw aan de Samsung Galaxy S21 Ultra?
De Samsung Galaxy S21 Ultra’s meest opvallende vernieuwing is het ontwerp van de smartphone. De linkerbovenhoek aan de achterkant is gebruikt om de camera’s in te verwerken. En dat zijn er nogal wat. Er zijn in totaal vier lenzen , sensoren voor dieptebepaling en natuurlijk een flitser geplaatst. De S21 Ultra-uitvoering is de enige smartphone uit de serie met een glazen afwerking. De reguliere Samsung Galaxy S21 en S21 Plus hebben een kunststof afwerking. De combinatie van een forse prijs, glas (dat natuurlijk altijd breekbaar is) en de camera’s die behoorlijk uit de behuizing steken zorgen er wel voor dat een hoesje absoluut aan te bevelen is. Kies je ervoor om de smartphone zonder hoesje te gebruiken, dan zorgt de fraaie matte afwerking ervoor dat er weinig zichtbare vingerafdrukken achterblijven op het toestel.
Aan de voorzijde is een enorm schermpaneel geplaatst, dat opvallend genoeg geen afgebogen randen heeft. Wel heeft Samsung de camera in een gat in het midden aan de bovenkant van het scherm verwerkt. Fraai oogt dit niet. Maar het zorgt er wel voor dat de schermranden minimaal zijn en vrij wel de hele voorkant gebruikt wordt door het beeldscherm.
Onder het scherm heeft Samsung de vingerafdrukscanner geplaatst. Dit is niet nieuw. Wel nieuw is dat deze vingerafdrukscanner een groter scanoppervlak heeft dan andere smartphones. Dat is een prettige vooruitgang, maar nog altijd lukt het smartphonemakers niet om de nauwkeurigheid en snelheid van een fysieke vingerafdrukscanner (aan de achterzijde, onder het scherm of aan de zijkant van de smartphone) bij te benen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Mooiste schermpaneel ooit
En dat scherm, dat moet echt even uitgelicht worden. Samsung heeft met dit schermpaneel de concurrentie op grote afstand gezet. Het oledscherm heeft een doorsnee van 6,8 inch, waardoor de Galaxy S21 Ultra een forse smartphone is (16,5 bij 7,6 centimeter).
De kleurweergave van het oledscherm is werkelijk subliem, het beeld haarscherp en de beelden vloeiend dankzij een hoge verversingssnelheid van het scherm (tot 120 hertz). Dankzij de mogelijkheid om een dynamische verversingssnelheid te kiezen, heb je een vloeiender beeld wanneer gewenst. Zonder dat dit je accu slacht.
De Samsung Galaxy S20 Ultra liet je de keuze, óf een extra scherp beeld met een UHD-resolutie, of een hoge verversingssnelheid. De Galaxy S21 Ultra kan beide. Hiermee heb je dus een ideaal scherm om bijvoorbeeld video’s op te bekijken of games op te spelen, maar ook de foto’s en video’s die je maakt met de veelzijdige camera’s komen optimaal tot hun recht.
Camera’s
En over die camera’s gesproken. Eigenlijk is dit met name het onderdeel waar Samsung de Galaxy S21 Ultra mee probeert te onderscheiden ten opzichte van de andere twee Galaxy S21-smartphones. De Galaxy S21 (en Plus-uitvoering) beschikken over een groothoek-, telelens en reguliere lens. Dat is ook het geval bij de S21 Ultra, hoewel de gebruikte lenzen net even anders zijn. Hierbij is ook een periscoop-zoomcamera geplaatst en een dieptesensor.
Zoals je mag verwachten van een smartphone in de hoogste prijsklasse, kan de camera zich qua foto- en videokwaliteit meten met de beste smartphones. Net als bij andere smartphones met meerdere lenzen, krijg je de beste foto’s en video’s wanneer je de reguliere camera gebruikt. Vooral qua details en dynamisch bereik (waarbij bijvoorbeeld lichte en donkere delen goed te onderscheiden vallen) zijn indrukwekkend. De kleuren zijn een tikje gesatureerd, maar om eerlijk te zijn is dat geen nadeel te noemen. Bovendien zijn de kleuren en het scherm een gouden één-tweetje. Ook wanneer er weinig tot geen licht voorhanden is, weet de camera nog altijd veel vast te leggen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Wanneer je overschakelt naar de groothoek- of zoomlenzen, dan lever je wel wat qua detail. Er is wat ruis te bespeuren en ook wat details gaan verloren bij weinig licht. Maar ook deze foto’s zijn kwalitatief dik in orde. Wanneer je de periscooplens gebruikt om meer dan 10x in te zoomen, merk je wel dat er al snel veel details verloren gaan. Het is een leuke lens om indruk mee te maken op feestjes, maar foto’s worden wat ruizig en het is moeilijk richten bij zo’n verre zoom. In praktijk is die diepe zoom niet onmisbaar.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alle zoomniveau's van de Samsung Galaxy S21 Ultra (foto genomen vanaf dezelfde locatie). Van links naar rechts: 0,6x zoom, 1x zoom, 10x zoom, 30x zoom en 100x zoom
5G chipset: Exynos 2100
Bij de vorige generatie van de Samsung Galaxy S-smartphones viel de accuduur me wat tegen. De accucapaciteit van de smartphones is gemiddeld. Maar de chipset was hongerig. Vooral op mobiele netwerken, verbruikte de smartphone buitengewoon veel energie. Bij 4G, maar vooral wanneer je verbonden was met 5G. Hierdoor was de accuduur in praktijk vaak maar een dag, wat met een nieuwe smartphone en dito accu niet best is.
De Galaxy S21 Ultra maakt gebruik van een nieuwe chipset: de Exynos 2100, bijgestaan door 12GB aan werkgeheugen. Ook deze smartphone verbindt met 5G. De accu heeft een capaciteit van 5.000 mAh, dat is evenveel als de 5G-uitvoering van z’n voorganger. De chipset levert prima prestaties, alles draait vlot: van het verwerken van foto’s, tot zware apps en het opstarten van de smartphone. Ook de accuduur is een stuk beter geworden. Afhankelijk van je gebruik is anderhalve dag zonder moeite haalbaar. De batterij loopt ook niet meer zo snel leeg wanneer je met een mobiel netwerk verbindt. Hoewel 5G en het scherm wel hun tol eisen van de accu. Wanneer je 4G gebruikt en de scherminstellingen (zoals resolutie en verversingssnelheid) omlaag schroeft, kun je een dag of twee met een volle accu doen. Iets wat je eigenlijk ook wel kunt verwachten van een accu met deze capaciteit.
Android 11 met Samsung’s OneUI
Al sinds Samsung Android-smartphones maakt, wordt de software tot in de kleinste details aangepast. Deze schil noemt Samsung OneUI, en komt met veel handige extra’s en een herkenbaar uiterlijk. Ook werkt Samsung hard om de ondersteuning via software- en veiligheidsupdates beter te krijgen, er worden drie jaar aan Android-updates en vier jaar aan veiligheidsupdates beloofd. Hoewel dat nog lang niet op het niveau is dat Apple biedt, zet Samsung stappen in de goede richting. Een trendbreuk ten opzichte van andere grote Androidfabrikanten zoals Motorola en OnePlus, die juist steeds vaker negatief in het nieuws komen vanwege hun updatebeleid.
Samsung’s OneUI-schil biedt niet de luxe die je mag verwachten van een smartphone van meer dan duizend euro.
-
Samsung’s OneUI-schil biedt niet de luxe die je mag verwachten van een smartphone van meer dan duizend euro. Spraakassistent Bixby, een hele zwik bloatware... Samsung heeft zelfs nog altijd een onnodige virusscanner in de instellingen verstopt. Het geeft nog altijd het gevoel dat de smartphone duurder is geprijsd dan wat hij uitstraalt. Een gevoel dat vooral blijft hangen na het testen van de Samsung Galaxy S21 Ultra.
In de schaduw van Apple
Want ondanks dat ik zeer onder de indruk ben van de smartphone, heb ik moeite met hem aan te bevelen. Samsung heeft al lange tijd het imago Apple’s iPhone te kopiëren, en hoewel ze met het design van de Galaxy S21 Ultra daar niet in mee gaan, maken ze dit imago nog altijd erger door de hebberige streken van Apple blindelings te kopiëren. Zo worden de prijzen van Samsung’s topsmartphones gelijkgetrokken met de duurste iPhones en heeft de audio-aansluiting moeten wijken. Net als iPhones worden ook door Samsung reparaties lastig gemaakt. De batterij is bijvoorbeeld vastgelijmd, waardoor je een hittepistool op de batterij moet zetten om deze te vervangen, wat gevaarlijk is voor zowel je toestel als de reparateur.
Nieuwe streken zijn ook het ontbreken van een geheugenkaartslot en een adapter om de smartphone op te laden. Waarmee Samsung indirect de 8K-videofunctie (daar heb je immers veel gigabytes voor nodig) en jarenlange marketingaandacht voor de snellaadfunctie (wie koopt er nu een dure Samsung-snellaadadapter?) buitenspel zet.
Deze consument-onvriendelijke beslissingen missen vooral zinnige argumenten, en geven mij het gevoel dat de topsmartphones van Samsung in de schaduw van Apple’s iPhone worden gezet. En als je dan toch al bereid bent om zoveel geld te betalen voor een nieuwe smartphone... Koop dan een iPhone. Het is een pijnlijke constatering voor een smartphone die als toestel an sich gewoon heel goed is.
Alternatieven voor Samsung Galaxy S21 Ultra
Ben je op zoek naar de beste Android-smartphone, ongeacht de prijs? Dan is de Samsung Galaxy S21 Ultra met afstand de beste keuze. Ook als je de smartphone in een goede aanbieding voorbij ziet komen. Alleen die prijs en wat je ervoor krijgt... Het is een lastig te verantwoorden keus ten opzichte van de duurste iPhone: de iPhone 12 Pro Max. Dezelfde nadelen van dit toestel zijn klakkeloos overgenomen. De Galaxy S21 Ultra biedt een beter scherm en meer camera-mogelijkheden daartegenover, de iPhone 12 Pro Max is toekomstbestendiger dankzij meer rekenkracht, betere software én ondersteuning.
Maar er zijn natuurlijk ook betaalbaardere alternatieven, die tamelijk voor de hand liggen. Zo is de Galaxy S21 Plus een stuk goedkoper, en doet eigenlijk helemaal niet zoveel onder voor de Galaxy S21 Ultra. De camera-mogelijkheden zijn iets minder uitgebreid en het scherm iets minder overdreven imponerend. Hetzelfde kan gezegd worden voor de iPhone 12. Zoek je het nóg betaalbaarder, maar wil je wel een hoogwaardige smartphone van Samsung. Dan kun je zelfs de Samsung Galaxy S20 FE overwegen.
Conclusie: Samsung Galaxy S21 Ultra kopen?
De Samsung Galaxy S21 Ultra is de beste Android-smartphone die je kunt kopen. Ten opzichte van de concurrentie zijn de camera-mogelijkheden en het scherm flink beter dan bijvoorbeeld de iPhone 12 Pro Max en de andere toestellen uit de Galaxy S21-serie. Toch zijn de prijs en de andere minpunten van het toestel zulke onnodige nadelen, dat een aanschaf lastig te verantwoorden valt.
Ons oordeel
8Score
Samsung Galaxy S21 Ultra
Adviesprijs € 1249,-
Kleuren Zwart, zilver, blauw, bruin
OS Android 11 (One UI)
Scherm 6,8 inch oled (3200 x 1440, 120hz)
Processor 2,9 Ghz octacore (Exynos 2100)
RAM 12GB
Opslag 128, 266 of 512GB
Batterij 5.000 mAh
Camera 108, 10, 10 en 12 megapixel + dieptesensor (achter), 40 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 16,5 x 7,6 x 0,9 cm
Gewicht 227 gram
Overig Vingerafdrukscanner achter scherm, water- en stofdicht
Website www.samsung.com/nl
Pluspunten
Scherm
Cameramogelijkheden en -kwaliteit
Prestaties
Design
Minpunten
Prijs
Bloatware
Geen audio-poort
Geen geheugenkaartslot