Waar voor je geld: 5 duurzame smartphones

© Fairphone

Waar voor je geld: 5 duurzame smartphones

Geplaatst: 6 april 2024 - 10:31

Maikel Dijkhuizen

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een nieuwe duurzame smartphone? Vandaag hebben we vijf producten voor je gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Fairphone 5

Het Nederlandse merk Fairphone produceert duurzame smartphones met vervangbare onderdelen. De Fairphone 5 heeft een modulaire constructie waarbij er niets is vastgelijmd. Gaat onverhoopt bijvoorbeeld de batterij, camera, luidspreker of oplaadpoort kapot, dan bestel je in de webshop een nieuw onderdeel. Je vervangt op die manier zelfs eigenhandig een oledscherm! Verder gebruikt de fabrikant overwegend gerecyclede materialen en wordt het toestel geleverd in een milieuvriendelijke verpakking. Al met al is de aanschaf van dit product een zeer duurzame keuze.

Dit modulaire toestel biedt bovendien goede prestaties. Zo ondersteunt het oledscherm van 6,46 inch een resolutie van 2770 × 1224 pixels. In de behuizing zit verder een Qualcomm QCM6490-processor met acht rekenkernen, 8 GB werkgeheugen en 256 GB lokale opslag. Voor het schieten van scherpe foto’s gebruik je een camera van 50 megapixel. De fabrikant levert tot 2031 softwareupdates, zodat je deze smartphone lang kunt gebruiken. Dit toestel is in drie verschillende kleurstellingen te koop, namelijk matzwart, hemelsblauw en transparant. Met laatstgenoemde uitvoering zie je alle vervangbare onderdelen zitten! Je bestelt voor dit model desgewenst meteen een duurzaam hoesje (zwart/blauw). Meer weten? Lees dan deze review op ID.nl.

0

Powered by

logo

Fairphone 4

Vind je de Fairphone 5 te duur en stel je niet bijster hoge eisen aan een smartphone? Misschien is de lager geprijsde Fairphone 4 dan iets voor jou. Dit modulaire toestel heeft acht vervangbare onderdelen, waaronder het scherm, de batterij, de camera en de usb-c-poort. Geïnteresseerden kiezen tussen een groene en grijze versie. Vergeleken met het eerder besproken model is het 6,3inch-scherm van de Fairphone 4 iets kleiner. Met een behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels kun je hierop naar Full-HD-filmpjes kijken.

De aanwezige Qualcomm Snapdragon 750G-processor heeft acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 2,2 GHz. Voor alledaagse bezigheden – denk aan het bijhouden van social media, internetten en whatsappen – voldoet die prima. Er is daarnaast 8 GB werkgeheugen ingebouwd. Naast een behoorlijke interne opslagcapaciteit van 256 GB heeft het toestel ook nog een microSD-kaartslot. Plaats een eigen geheugenkaart om bijvoorbeeld zelfgeschoten foto’s en video’s te bewaren. De hoofdcamera ondersteunt een maximale resolutie van 48 megapixel. Het Nederlandse merk levert voor dit product tot 2028 softwareupdates.

0

Powered by

logo

Nokia G22

Nokia bewijst met zijn G22 dat een duurzame smartphone helemaal niet zo duur hoeft te zijn. De achterkant van dit toestel bestaat uit gerecycled kunststof. Daarnaast kunnen gebruikers zelf een defect scherm, kapotte oplaadpoort of versleten batterij vervangen. De genoemde vervangende onderdelen zijn verkrijgbaar bij iFixit. Vanwege de bescheiden prestaties is de G22 met name geschikt voor basistaken, zoals bellen, whatsappen en fotograferen. Deze smartphone heeft 4 GB werkgeheugen en 128 GB lokale opslag. Je kunt kiezen tussen de kleuren blauw en grijs. Tegen een kleine meerprijs kun je ook een versie met 6 GB RAM en 256 GB opslag aanschaffen (oranje/grijs).

De G22 heeft een ruim 6,52inch-scherm met 1600 × 720 pixels. Onder de motorkap bevindt zich verder een Unisoc T606-processor met vier rekenkernen van 1,6 GHz. Ondanks de lage aanschafprijs heeft dit toestel een camera met een respectabele resolutie van 50 megapixel. Verder is er een microSD-kaartslot met een maximale capaciteit van 2 TB geïntegreerd. Nuttig voor wie veel eigen beeldmateriaal wil opslaan! De aan-uitknop bevat een vingerafdruksensor, waardoor alleen de rechtmatige eigenaar bij Android kan inloggen.

0

Powered by

logo

Nokia X30

Naar eigen zeggen ontwikkelde Nokia met de X30 zijn duurzaamste smartphone ooit. De behuizing bestaat uit gerecycled aluminium en kunststof. Volgens de fabrikant resulteert het produceren van dit toestel in een kleine ecologische voetafdruk. Gezien de relatief lage aanschafprijs heeft de X30 interessante eigenschappen. Het amoledscherm van 6,43 inch ondersteunt een nette resolutie van 2400 × 1080 pixels. Wegens de aanwezigheid van Gorilla Glass kan het scherm wel een stootje hebben. De stevige behuizing voldoet aan de IP67-norm.

Voor het rekenwerk doet de X30 een beroep op de veelgebruikte Qualcomm Snapdragon 695-processor. Met acht rekenkernen van hoogstens 2,2 GHz is deze chip een middenklasser. In combinatie met 8 GB werkgeheugen kun je veelvoorkomende taken soepel uitvoeren. Denk onder meer aan surfen, internetbankieren, whatsappen, foto’s maken en eenvoudige spelletjes spelen. Voor het opslaan van systeembestanden, apps en eigen beeldmateriaal heeft dit toestel 256 GB lokale opslag. Verder kun je met de 50megapixel-cameralens scherpe foto’s maken. Maak daarnaast ook fraaie opnames in Full-HD-kwaliteit.

0

Powered by

logo

Refurbished Apple iPhone

Op de vergelijkingssite Kieskeurig.nl staan diverse refurbished iPhones. Dat zijn gereviseerde toestellen die geschikt zijn voor een tweede leven. Dat is goed voor de portemonnee én het milieu. Het produceren van een nieuwe smartphone vereist het gebruik van diverse schaarse grondstoffen, zoals zeldzame metalen. Daarnaast hebben de fabrieken een hoge CO₂-uitstoot. Kortom, met de aanschaf van een refurbished smartphone verminder je de impact op het milieu. Ze zijn ten opzichte van een nieuw exemplaar ook nog eens goedkoper!

Voordat een gereviseerde iPhone de verkoop in gaat, voert de winkel eerst een uitgebreide kwaliteitscontrole uit. Waar nodig worden er onderdelen gerepareerd of vervangen. Uiteraard maakt de reparatiedienst de toestellen ook schoon. Vaak zijn er alleen wat lichte gebruikerssporen te zien. Op een refurbished toestel geldt er doorgaans een garantie van twee jaar. Kies bijvoorbeeld voor een gereviseerde iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone SE, iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13 Mini of iPhone 13. Kortom, er is voor iedereen wat wils.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten