Verbeter de snelheid van je oude iPad

© PXimport

Verbeter de snelheid van je oude iPad

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 10:09

Aangepast: 14 december 2022 - 09:42

Redactie ID.nl

Het is zonde als je je iPad niet meer gebruikt, omdat de tablet traag is geworden. Vaak kun je namelijk nog wat dingen doen om je iPad weer wat sneller te maken. Wij geven enkele tips.

Hoewel je absoluut geen wonderen moet verwachten - een trage iPad wordt niet ineens razendsnel - is het wel degelijk mogelijk om enigszins snelheidswinst te behalen. Het is echter lastig om dit snelheidsverschil meetbaar te maken. We zetten een aantal tips op een rij. De instellingen kunnen per iOS/iPadOS-versie net iets anders zijn.

Verversen op de achtergrond

Een vaak genoemde tip is het afsluiten van apps in de multitask-balk. Dit is onzin. Apps worden op de achtergrond 'bevroren', die verbruiken geen systeembronnen. Anders is het wanneer die apps informatie downloaden op de achtergrond. Je kunt je voorstellen dat als dertig apps constant nieuwe informatie opvragen, dit z'n weerslag heeft op de snelheid van je iPad. Je schakelt dit uit via Instellingen / Algemeen / Ververs apps op achtergrond. Je kunt kiezen of je het verversen helemaal uitschakelt, of slechts bij bepaalde apps. Wij zouden dit laatste doen, omdat de apps die je vaak gebruikt, dan nog wel direct voor je klaarstaan op het moment dat je ze opent. Het moet natuurlijk wel gebruiksvriendelijk blijven.

Overweeg ook om zowel locatievoorzieningen als het indexeren van Spotlight uit te schakelen, waardoor je iPad nog minder actief is op de achtergrond. De iPad is hierdoor niet alleen sneller in gebruik, maar het verlengt ook de levensduur van je batterij. Uiteraard duurt het zoeken wel langer als er niets is geïndexeerd, waardoor dat 'stukje iPad' langzamer is.

Schakel verversen op de achtergrond uit, dat geeft je iPad meer rust.

© PXimport

Opslagcapaciteit

Staat je iPad bomvol met apps, video's en muziek? Dan kan het de moeite lonen om eens wat op te ruimen. Dit is echter alleen nuttig als er bijvoorbeeld minder dan 1 GB ruimte vrij is op je iPad. Heb je nog een paar GB vrij, dan is het niet noodzakelijk om dingen te verwijderen.

Staat je iPad echt helemaal vol, dan loont het de moeite om wat weg te gooien.

© PXimport

Browsercache

Een maatregel die niet van invloed is op de algehele snelheid van je iPad, maar wél op de snelheid van Safari, is het leeggooien van de browser-cache. Ironisch genoeg is cache juist bedoeld om de internetervaring sneller te maken, maar dat geldt alleen voor de sites die je vaker bezoekt. Een bomvolle cache kan het surfen juist vertragen. Je doet dit in Instellingen / Safari / Wis cookies en gegevens. (of Wis geschiedenis en websitedata)

Gooi je browsercache leeg als je merkt dat het internetten trager wordt.

© PXimport

Notificaties

Hartstikke leuk, al die apps die je notificaties kunnen sturen wanneer er iets te melden is, maar voor hoeveel apps is dat nu écht noodzakelijk. En dat terwijl het behoorlijk wat systeembronnen opslurpt. Je schakelt notificaties uit in Instellingen / Berichtencentrum. In iOS/iPadOS-versies kan dit kopje Berichtgeving heten. Onder het kopje Inclusief of Meldingsstijl kun je aangeven van welke apps je geen notificaties meer hoeft te ontvangen.

Notificaties uitschakelen is een goede manier om systeembronnen vrij te maken.

© PXimport

Hoeveel scheelt dat nu echt?

Helaas verander je een trage iPad verander je niet zomaar in een snelheidsbeest, daarvoor kun je beter overstappen naar een nieuwer model. Maar een beetje sneller kan je iPad echt wel worden. De voorgaande tips zijn geschreven vanuit onze eigen ervaringen. Onze iPad Air voelt echt sneller aan wanneer we de hiervoor genoemde acties uitvoeren.

Maar kunnen we deze bewering hard maken? We hadden onze iPad Air tot aan het randje volgeladen met content en vervolgens benchmarktool Geekbench gedraaid. Na het uitvoeren van alle 'versnellingsacties' uit dit artikel, geeft Geekbench geen significante verschillen aan. De iPad presteert wel iets beter, maar de meeste resultaten vallen binnen de foutmarge van zo'n benchmark. Dus bewijs? Nee, dat niet. Maar bovenstaande maatregelen zorgen theoretisch én voor het gevoel wel voor een snellere tablet. En dat laatste is toch het belangrijkst.

Helpen de bovenstaande tips niet voor jouw iPad? Dan kun je ook overwegen om je tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kan de tablet sneller maken, maar deze maatregel is in verhouding met de eerdere tips wel wat rigoureus. Zorg dan ook dat je een goede back-up hebt gemaakt voordat je je tablet herstelt. In dit artikel laten we zien hoe je je iPad kunt terugzetten. 

Een tweede leven

Geven de tips in dit artikel toch niet het gewenste effect en is je iPad niet noemenswaardig sneller geworden? Gooi je tablet dan niet alsnog weg. Je kunt in veel gevallen je iPad een tweede leven geven, zonder dat je je ergert aan het trage apparaat. Zo kun je een oude tablet als tweede scherm of als afstandsbediening gebruiken, waardoor het in principe niet zo opvalt dat je iPad wat trager is. In een handomdraai maak je van je tablet ook een wekker of een fotolijstje.

Nieuwe iPad kopen

Heb je besloten dat je toch een nieuwe tablet nodig hebt? Dan moet je kijken welke iPad het beste bij jouw gebruik en budget past. We vergelijken in een ander artikel de vier typen iPads van dit moment op mogelijkheden en prijs.

Verbeter de snelheid van je oude iPad-15082296

© CIDimport

Verbeter de snelheid van je oude iPad-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000