Welke iPad moet ik kiezen?

Welke iPad moet ik kiezen?

Geplaatst: 15 november 2022 - 09:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Joris Peterse

Als het op tablets aankomt ligt de keuze voor een iPad voor de hand. De tablets van Apple zijn toegankelijk voor jong en oud en de App Store heeft een rijk aanbod van apps. Het aanbod is verwarrend: je hebt de iPad, iPad Air, iPad Mini, iPad Pro in verschillende uitvoeringen en versies. Welke iPad past bij jou? We helpen je de beste iPad uit te kiezen.

Voordat we de verschillen tussen de iPad-modellen aanstippen zoomen we eerst even uit naar de tabletmarkt in het algemeen. Apple is natuurlijk niet de enige aanbieder. Zo zijn er ook veel Androidtablets op de markt te vinden. Vooral als je een budgettablet zoekt voor je (kleine) kinderen zijn dit prima tablets. In de hogere prijsklasses leggen deze tablets het een beetje af ten opzichte van de iPad. Ook als het aankomt op update-ondersteuning.

Ook zijn er tablets die Windows draaien, bijvoorbeeld in de Surface-productlijn van Microsoft. Hoewel het krachtige en prachtige tablets zijn, kun je deze meer zien als draagbare pc’s. Prima om op je bureau neer te zetten en te werken met muis en toetsenbord, maar voor op de bank zijn ze te zwaar om comfortabel vast te houden. Ook nodigt Windows niet echt uit voor aanraakbediening, hoewel het wel mogelijk is.

Voordeel van Windows en Android ten opzichte van iPads is wel dat deze besturingssystemen open zijn. Een iPad draait op iPadOS, dat erg gesloten is. Je kunt alleen door Apple-goedgekeurde apps installeren uit één bron: de Apple App Store. Concurrerende diensten en app-ontwikkelaars hebben hier last van, wat leidt tot onderzoeken over monopolistisch machtsmisbruik.

Welke iPad moet ik kiezen?-18713703

© PXimport

Waar gebruik je je tablet voor?

Een tablet is een veelzijdig apparaat. Sta daarom ook even stil bij de doeleinden waarvoor je de tablet gebruikt. Wil je graag werken op de iPad, een tablet voor kinderen of (groot)ouders of eentje om zelf ontspannen mee op de bank te browsen? Ook voor het kijken van streaming video op bijvoorbeeld YouTube, Netflix of Uitzending Gemist is een tablet uitermate geschikt.

Wil je je tablet regelmatig in je tas steken om mee te nemen? Heb je randapparatuur die je aansluit? Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Een kleine inventarisatie van je wensen kan geen kwaad, en in het geval van de opslagruimte: kies bij twijfel altijd voor meer. Hoewel de winstmarges van Apple hoog zijn, kan dat het verschil maken om langer met je iPad te doen.

Verschillende iPads

De iPad komt in verschillende uitvoeringen: de reguliere variant, de iPad Mini, iPad Air en iPad Pro. Alle uitvoeringen komen in verschillende kleuren en opslagvarianten. Ook staan er bij sommige versies een jaartal achter, zo is er bijvoorbeeld een iPad Pro-uitvoering uit 2020, 2021 en 2022. Idealiter kies je voor het nieuwste model zodat je de langste update-ondersteuning en beste prestaties kunt verwachten. Maar ook andere voordelen. Zo bevatten veel nieuwe iPad-generaties een moderne usb-c-aansluiting in plaats van een Lightning-stekker waar geen toekomst meer in zit.

De verschillen tussen de iPads zitten hem met name in het (scherm)formaat. De iPad Mini is de kleinste van het gezelschap, met een 8 inch scherm. Toegankelijk qua prijs en formaat. Maar als je slechte ogen hebt wellicht wat minder. Ook kun je je afvragen of je niet beter af bent met een grote iPhone.

iPad of iPad Air

De verschillen zijn op het oog kleiner tussen de gewone iPad en iPad Air. Eerstgenoemde heeft anno 2022 een schermformaat van 10,9 inch, net als de Air-uitvoering. Het instapmodel iPad heeft nu dezelfde rechte randen die we kennen van de andere modellen. Het verschil zit ‘m echter met name in de prijs, de iPad is veel toegankelijker. De iPad Air is vooral lichter en makkelijker mee te nemen, bovendien is deze net even wat geschikter voor wat krachtigere doeleinden, zoals foto- en videobewerking en andere Office-apps.

Welke iPad moet ik kiezen?-18713447

© PXimport

Werkpaard

Dan is er tenslotte de iPad Pro, het paradepaardje van Apple. Het bedrijf slooft zich uit door het beste van het beste in deze tablet te stoppen en daar een waanzinnige prijs voor te vragen. Apple probeert de tablet in de markt te zetten als laptopvervanger, maar zo wordt het niet door iedereen ervaren. iPadOS is immers een stuk beperkter dan Windows en een tablet is wel degelijk een ander apparaat dan een laptop. De iPad Pro komt in twee beeldformaten: 11 en 12,9 inch.

De 11 inch iPad Pro start bij 1069 euro, terwijl je minimaal 1469 euro moet neerleggen voor een iPad Pro 12,9 inch. Het duurste model, met 2 TB opslaggeheugen en 5G-ondersteuning, kost hier 3044 euro.

Waar de iPad Pro’s gelijk in staan is de hoge beeldkwaliteit, rekenkracht, camera’s en usb-c-aansluiting. Ook als je geen laptopvervanger zoekt is het gewoonweg een uitstekende tablet. Vooral foto’s en (streaming-)video’s zijn een perfecte combinatie met het scherm.

Welke iPad moet ik kiezen?-22522508

iPad gekozen, wat nu?

Wanneer je een iPad hebt uitgekozen kun je aan de slag met prijsvergelijken en bestellen. Het kan even wennen zijn om wegwijs te worden in iPadOS en alle apps en functies. Om alle kracht van de iPad te benutten biedt de Tech Academy daarom een cursusbundel Doe álles met de iPad aan. In deze bundel vind je zowel een cursusboek als een online cursus.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten